4 min. leestijd

Femke de Jong: van vrijwel niks naar 120K door comfortabel te worden met het oncomfortabele

In 2015 raakte ik (Femke de Jong) in contact met John en Jeanet voor begeleiding op het gebied van voeding en sport. Jeanet bood me coaching aan om topprestaties neer te zetten. Na dit traject ben ik me gaan verdiepen in science based coaching en niet veel later werkte ik als co-coach voor het bikinifitness atletenteam SheWolves. Het toenmalige team opgericht door Jeanet.

In deze casestudy lees je alles over de Femke de Jong wat relevant is in de context van ondernemen en persoonlijke groei. Ook deel ik mijn ondernemerservaringen en de resultaten en levenslessen die dit me hebben opgeleverd.

Inhoud case study met Femke de Jong

  1. Uitdagingen aan het begin van de samenwerking
  2. Het belang van deze uitdagingen overwinnen
  3. De start van het ondernemerstraject
  4. Stappen en oplossingen voor het overwinnen van uitdagingen
  5. Resultaten van het harde werken
  6. Veranderingen in het ondernemerschap

1.    Wat waren de ondernemers-uitdagingen aan het begin van de samenwerking?

Voor onze eerste zakelijke samenwerking in 2016 was ik een absolute beginner op het gebied van ondernemen. Een uitdaging was dat ik nog niet voor me zag hoe een ik lopend bedrijf zou gaan opbouwen. Ik wist niet waar ik moest beginnen met ondernemen. Hoe kom ik aan klanten? Welke prijzen ga ik vragen? Wat wordt mijn aanbod? Hoe voer ik salesgesprekken?

Veel praktische vragen, die vooral sloegen op wie ik was als persoon. De ‘hoe-vragen’ zijn immers vragen waar méér dan genoeg informatie over te vinden is, dankzij onze grote vriend Google😉. Het daadwerkelijk implementeren van de benodigde acties en een spiegel voorhouden. Dit zijn de redenen geweest om de samenwerking met John en Jeanet aan te gaan. Ik wist dat ik alleen niet verder zou komen.

2.    Waarom moesten deze uitdagingen wel/niet overwonnen worden?

Het was voor mij belangrijk om deze samenwerking aan te gaan. Niet alleen om te groeien als persoon, maar vooral om verder te komen als ondernemer. De uitdaging voor mij om meer kennis en ervaring op te doen op het gebied van ondernemen.

3.    Beschrijf je zakelijke startpunt aan begin van traject.

Afkomstig uit loondienst en een omgeving waar geld altijd een issue was, zag ik -in 2016- een omzet van 1.500 euro per maand al als ‘veel’. Dit zegt denk ik wel genoeg over mijn zakelijke en persoonlijke startpunt drie jaar geleden… Daarnaast handelde ik vaak reactief. Op zakelijk vlak betekende dit vaak bezig zijn met taken die geen meetbaar resultaat opleverden. Denk aan de eeuwige zoektocht naar het ‘perfecte’ logo of de ideale website. Alles onder het motto: ‘want dan zullen de juiste klanten vast wel komen’, in plaats van proactief handelen en op zoek gaan naar prospects.

4.    Welke stappen en oplossingen hebben geleid tot overwinning en/of omvorming?

Mede dankzij de coaching van John en Jeanet heb ik geleerd om me comfortabel te voelen met discomfort. Om af te rekenen met deze giftige slachtoffer-mentaliteit. Ja, 100 mensen bellen in een week lijkt misschien veel. Maar zou het lukken wanneer je leven op het spel staat? Natuurlijk! En dát is commitment. Wanneer je jezelf commit, stop je niet tot je bent waar je wilt zijn. De mentaliteit die op het gebied van sport gezorgd heeft voor resultaat heb ik geleerd te vertalen naar het ondernemen.

Mede door de coaching van John en Jeanet en een traject met de Straight Line Business School ben ik krachtiger geworden in sales, gespreksvoering en qua manier van denken. Het heeft letterlijk veranderd wie ik in de kern ben. Mijn identiteit, ook al klinkt dat misschien wat vaag.

Effectief obstakels overwinnen

Maar het échte obstakel zit ‘m nooit in de praktische acties, zoals funnels bouwen, e-mail marketing of goede content schrijven. Het grootste obstakel ben jij zelf. Jij bent het probleem en tegelijkertijd de oplossing. Ieder obstakel wat je tijdens je ondernemers- en ondernemingsreis tegenkomt is weer een test van je commitment op een hoger level. En wanneer je dit echt begrijpt (en toepast) maakt dat je leven een stuk luchtiger en werkbaarder.

5.    Het resultaat: 120k in 2018

Mede dankzij de coaching van John en Jeanet ben ik in twee jaar tijd van vrijwel geen omzet in 2016, naar 120k omzet in 2018 gegaan. Van alleen werken, naar werken in een team met andere co-coaches. Waar ik begon met losse voedingsschema’s en personal training in 2016, heb ik uiteindelijk een onderscheidend concept neergezet. Een concept dat van enorme waarde is voor klanten in een branche waar concurreren op prijs de norm is. Met de juiste waarde propositie heb ik geleerd in te spelen op de behoefte van mijn klant, in plaats van een dienst te creëren en daar klanten voor te gaan zoeken en te “hopen” dat ze mijn dienst wilde. Een veelgemaakte fout bij ondernemers (die ik zelf ook heb gemaakt) is in volle enthousiasme iets creëren waar niemand op zit te wachten.

Daarnaast ben ik gaan inzien dat geld, tijd of omstandigheden nooit het echte probleem of obstakel is wanneer je door wil groeien. Het is je manier van denken. Het resultaat op dit vlak, is dat ik een groter spel ben gaan spelen en continu de lat hoger leg. Qua omzet, qua klanten én qua levensinrichting.

6.    Wat is de grootste verandering op het gebied van ondernemerschap en bedrijfsopbouw?

De grootste verandering op het gebied van ondernemen, is dat ik op strategisch vlak geleerd heb wat de belangrijke principes zijn om je bedrijf te laten groeien. Geen fluff. Geen quick fixes. Maar werken vanuit een daadwerkelijke strategie zoals een businessmodel canvas, X-factor en een inzichtelijke cashflow. Daarnaast heb ik in het MBA op Slippers-traject geleerd hoe je bedrijf schaalbaar kunt maken, wat het belang is van verschillende rollen en protocollen binnen je bedrijf en hoe je een bedrijf vanaf een stevig fundament bouwt.

Dit, in combinatie met de focus op persoonlijk leiderschap is ongekend van waarde. Letterlijk, deze kennis en inzichten had ik graag tijdens mijn studie geleerd! Zonder een van deze elementen ben je een bedrijf aan het bouwen op los drijfzand en stort vroeg of laat alles in. En dat is exact waarom ik graag de visie van Lifestyle of Business uitdraag om andere ondernemers te helpen doorgroeien met hun bedrijf.

Tot slot een laatste inzicht:

Het maakt niet uit of je net start of al jaren onderneemt. Durf oncomfortabel te zijn. Pak de telefoon op en bel. Ga vanuit leiderschap dat oncomfortabele gesprek aan met een teamlid dat niet de gestelde targets behaald. Durf die investering te doen die je bedrijf verder laat groeien. Daag je eigen gedachten uit die iets als moeilijk of niet mogelijk zien.

Je kan een commitment hebben op groei of een commitment op comfort, maar comfortabele groei bestaat niet. Wil je je liever altijd comfortabel voelen? Dan kan je beter in loondienst gaan en matrassen testen bij de Ikea. Wees, in een maatschappij waar makkelijk, snel en comfortabel de norm is, een uitzondering op de regel en kijk hoe ver je dat gaat brengen.


Net als Femke serieuze stappen maken binnen jouw business? Met hogere omzet, meer klanten en een gezondere business?

Kies dan een LSOB- programma/ -traject dat aansluit bij jouw wensen als ondernemer of ga het gesprek aan met een van onze LSOB-coaches.

Over de schrijver
We wilden vrij zijn van locatie. We wilden financieel vrij zijn. We wilden iedere dag door groeien met onze business maar wel op onze voorwaarden. We wilden altijd een vakantie gevoel hebben terwijl we onze bovengemiddeld hoge ambities waar maakten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn