8 min. leestijd

Rianne Bakker: Van 3k naar 11k omzet p/m met haar SUPschool. En uiteindelijk zelfs naar LSOB coach.

Rianne Bakker besloot eind 2017 dat haar SUPschool veel meer kon opleveren in tijd, geld en voldoening. Ze besloot te starten met het coachtraject bij LSOB om haar resultaten fors te vergroten. Waar ze begon en hoe ze in een half jaar van 3K naar 11K omzet per maand ging, vertelt ze je graag.

Inhoud case study met Rianne Bakker

 1. Wat waren de uitdagingen van je bedrijf aan het begin van onze samenwerking?
 2. Waarom was het belangrijk om deze uitdagingen te overwinnen binnen je bedrijf, wat zou er gebeuren als je er niets aan zou veranderen?
 3. Beschrijf je zakelijke startpunt aan begin van traject.
 4. Welke stappen en oplossingen hebben ervoor gezorgd dat je je uitdagingen hebt kunnen overwinnen en/of omvormen?
 5. Het resultaat
 6. Wat is de grootste verandering op het gebied van ondernemerschap en hoe je bedrijf nu opgebouwd is?

Rianne Bakker Suppen

1. Wat waren de uitdagingen van je bedrijf aan het begin van onze samenwerking?

Ik had geen strategie. Ik deed maar wat. Ik pakte de dingen aan die op mijn pad kwamen. Door het gebrek aan strategie had ik ook geen focus, deed ik van alles een beetje. Ik pakte van alles aan, maakte het half af of maakte het helemaal niet af en ging weer door naar het volgende. Er was geen basis. Mijn bedrijf was een onsamenhangend geheel. Voor mijn gevoel stond ik in de overlevingsstand. Er was geen basis om vanuit te werken. Achteraf gezien maakt dat ook heel onrustig. Er was geen basis om op te vertrouwen, ik bleef overleven als het ware.

Ik was het bedrijf

Het bedrijf was helemaal afhankelijk van mij. Ik moest alle SUP-lessen geven, alles er rondom regelen, administratie doen, social media, prospect gesprekken. Alles. Het was mijn leven geworden maar niet op een prettige manier. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Eigenlijk had ik de verkeerde insteek in mijn bedrijf. Het begon ooit vanuit ‘dit lijkt me heel leuk om te doen, hier ga ik mijn werk van maken’ maar gaandeweg waren er steeds meer taken en dingen om te doen waar ik door opgeslokt werd. Door dat gebrek aan basis en fundament en het gebrek aan goed samenwerkend team werd het steeds drukker zonder dat het resultaat toe nam.

Mijn fundering was niet sterk genoeg

Sommige teamleden in mijn bedrijf trokken hun eigen plan, er was niemand waar ik op kon bouwen. Dat maakte dat ik alsnog heel vaak alles zelf moest doen. Er was een gebrek aan overzicht van de cijfers, winstpercentage, wat wel en niet werkte. Ik deed mijn ding en dacht er verder niet bij na. Ook was ik overweldigd door alle mogelijkheden en kansen die ik zag maar wist ze niet te implementeren. Al die online en offline mogelijkheden om aan te pakken, maar doordat ik zo overweldigd was kwam ik niet tot uitvoering en deed ik alles altijd maar een beetje.

2. Waarom was het belangrijk om deze uitdagingen te overwinnen binnen je bedrijf, wat zou er gebeuren als je er niets aan zou veranderen?

Ik was mezelf aan het wegcijferen, erkende de waarde niet die ik wel zou kunnen leveren. Ik dacht nooit serieus na over de mogelijkheden. Toen we samen aan het werk gingen met het bedrijfsfundament ging ik voor het eerst stilstaan bij een stevige bedrijfsbasis. Als ik er niets aan zou veranderen zou ik blijven struggelen om mijn hoofd boven water te houden. Dat gaf heel veel stress. Ik zou dan alle tijd erin blijven stoppen zonder er ooit wat voor terug te zien. De tijd stak ik er namelijk altijd wel in. Als ik niets had gedaan aan de uitdagingen, zou ik nog steeds dag in dag uit alle tijd er in steken zonder dat ik resultaat zou gaan zien.

Coaching maakte voor mij hét verschil

Omdat ik niet wist waar ik precies heen wilde en heen ging, geen concrete strategie had haalde ik niet het resultaat eruit dat ik er wel uit had kunnen halen. Door de coaching ging ik dat verschil zien, dat er met een goede strategie en aanpak het resultaat wel terug zou komen. Dat was nooit gebeurd als ik de uitdagingen niet had aangepakt. Sinds de coaching had ik veel meer focus en ging ik veel meer uitvoeren. Ik wist precies wat ik moest doen, deed dat vol aandacht en focus wat ik gaandeweg leerde en kon daardoor eindelijk resultaat zien.

Ik leerde onderscheid te maken tussen bezig zijn en gericht werken

Als ik niet het onderscheid had gemaakt tussen ‘bezig zijn’ en heel gericht werken aan het fundament en gewenst resultaat, was mijn bedrijf na een jaar nog exact hetzelfde gebleven. Ook al dacht ik zelf in het begin dat ik al precies deed wat ik moest doen om resultaat te halen. Als ik niets had veranderd, zou ik nooit mijn bedrijf echt los kunnen laten. Dan bleef ik altijd ‘aan’ staan vanuit angst om anders geen resultaat te halen maar ook vanuit de financiële druk die ik dag in dag uit voelde. Het was nooit ‘klaar’, ik gunde mezelf niet om het meer los te laten. Als ik dat niet had aangepakt dan zou ik altijd vanuit stress en druk handelen.

supschool Rianne Bakker

3. Beschrijf je zakelijke startpunt aan begin van traject

 • In de herfst en winter draaide ik geen omzet. Ik moest het van de lente en de zomer hebben;
 • April kwam het wat op gang en dat liep tot september;
 • April zat ik meestal rond de €2000-€2500;
 • Mei en juni rond de€3000-€3500 per maand;
 • Juli en aug liep het wat terug door de zomermaanden, dan zat ik rond de 3000 ongeveer;
 • September was ook rond de€3000;
 • En vanaf oktober lag het stil.

Dus laten we zeggen dat ik rond de €3000 omzet per maand zat (met winstpercentage van zo’n 75%), gedurende 6 maanden van het jaar. Mijn bereik online en offline was ik niet mee bezig. Ik had regionaal bereik en dat was het. Ik deed er bijna niks aan. Wel plaatste ik soms eens wat op social media of in lokale kranten. Maar kijken naar kosten en wat het opleverde deed ik nooit. Ik plaatste gewoon een advertentie en zag dan wel wat eruit kwam. Ik had een website wat ik ook niet meetbaar had gemaakt. Actief klanten werven deed ik niet, ik deed gewoon mijn ding. En verder wachtte ik af tot klanten kwamen. Sinds de coaching ben ik veel actiever en doelgerichter te werk gegaan.

4. Welke stappen en oplossingen hebben ervoor gezorgd dat je je uitdagingen hebt kunnen overwinnen en/of omvormen?

Vooral het starten bij de basis. Doelgroep verder aanscherpen, heldere communicatie, weten wie ik ben en waar ik voor sta, helder hebben welke waarde ik wil leveren. Ook echt het besef dat ik er niet voor iedereen hoef te zijn. Ik ben veel doelgerichter mijn doelgroep gaan aanspreken. Mijn prijzen ging ik laten afwijken en hoger maken dan wat gebruikelijk was bij de andere SUPscholen. Omdat ik veel meer was gaan onderscheiden waren dat stappen die allemaal een logisch gevolg waren. Allemaal spannende stappen welke uiteindelijk veel resultaat opleverden.

Wat ook hielp was echt erkennen waar ik op dat moment stond als ondernemer. Zodat ik snapte dat alles echt begint met de basis, het fundament. Ook binnen mijn manier van denken. Inzicht krijgen in de processen en meetbare cijfers zodat ik veel doelgerichter te werk kon gaan. Maakte dat ik heel gericht groeide met mijn bedrijf. De ondernemers mindset creëren maakte ook al het verschil voor me. Ik had geen hobby meer maar werd ondernemer. Ging denken en handelen als ondernemer, op ieder gebied. Financieel alles inzichtelijk krijgen, overzicht hebben, weten wat wel en niet werkt, dat maakte ook al het verschil voor de groei.

5. Het resultaat

Ik heb echt geleerd mezelf meer op waarde te schatten. Niet zo zeer te kijken naar wat alle andere SUPscholen deden, maar kijken naar wie ben ik in dit verhaal. Waar sta ik voor? Wat bied ik aan? Wat stoot ik af? Veel meer vanuit mezelf gaan handelen dan doen wat wordt verwacht of wat de massa doet. Ook ging ik tijd steken in zaken waar ik onvoldoende kennis van had. Voordat ik kon doorgroeien naar een zelf draaiend bedrijf moest ik voldoende basiskennis hebben van alle elementen van ondernemen. Zodat ik daarna wist wat wel en niet goed ging en ik anderen gerichter kon aansturen.

Als je kijkt naar de natuur is alles altijd in ontwikkeling, aan het groeien. Ik denk dat wij als mens geneigd zijn veel op 1 plek te blijven, blind te staren op 1 ding. Terwijl alles in groei en ontwikkeling is. Ik denk dat het heel gezond is om dat als mens ook te blijven doen. Ook weet ik dankzij de coaching precies waarom ik doe wat ik doe, waar ik voor sta, handel vanuit overvloed. Voorheen werkte ik vanuit tekort. Ik pakte alles aan want dat leverde geld op en liep mezelf daarmee best vaak voorbij. Dingen die van binnen niet goed voelden maar ik deed ze omdat ik de financiële druk voelde.

Groei in cijfers

In december 2017 startte ik met de coaching en draaide ik gemiddeld 3000 euro omzet p.m. in de voorjaar- en zomerperiode waarvan zo’n 75% winst.
In december begonnen we met het onderneming fundament en het ondernemer fundament. Zodat mijn bedrijf en ik klaar gemaakt werden voor groei. Vanaf april starte ik met 4500 euro omzet, in mei werd dat 9000 euro omzet en vanaf juni draaide ik 11.000 euro omzet per maand. Het winstpercentage bleef nagenoeg gelijk. Ik hoefde niet te investeren in nieuwe spullen of meer advertenties.

De stijging komt puur door de coaching waardoor ik anders ging denken en handelen met als resultaat een totaal andere opbouw van mijn bedrijf. Van daaruit was ik in staat om door te groeien naar 11.000 euro omzet met een stabiele basis voor verdere groei.

En wat ik ook mooi vind om te benoemen: mijn bereik werd veel groter. Ik dacht niet meer regionaal maar landelijk. Ik weet nog wel dat ik klanten kwamen vanuit Apeldoorn en verder. De workshop suppen met je hond sloeg ook super aan. Online klopten alle pagina’s, de marketing klopte, zelfs uit België kwamen de mensen. Maar ook uit Amsterdam, Rotterdam. Mensen waren bereid 2 uur of langer te rijden om bij ons te komen Suppen.

Ook heb ik vanaf het seizoen in 2018 vaker groepen laten draaien die geleid werden door trainers en ik zelf minder nodig was bij de lessen.

rianne bakker van supschool naar coach

6. Wat is de grootste verandering op het gebied van ondernemerschap en hoe je bedrijf nu opgebouwd is?

Mijn bedrijf staat nu ook echt als een bedrijf. Met een fundament, een structuur, een strategie. Ik weet hoe ik geld kan verdienen op een manier die voor mij goed werkt, die goed voelt. De financiële druk viel weg omdat ik in staat was binnen korte tijd omzet te genereren door de juiste acties. Het echt serieus nemen van mijn bedrijf maakte al het verschil. Niet de dingen zoals ‘maak een online programma en word rijk’ maar kijken wat aansloot bij mijn bedrijf. Zodat ik altijd terug kan vallen op het fundament. Zodat ik echt snap wat ik doe, waarom ik het doe en hoe ik het moet doen. Het leren denken als ondernemer en mezelf zien als ondernemer was een heel essentieel onderdeel. Evenals het evalueren, bijschaven, maar ook het zorgen voor mezelf omdat de basis van mij als ondernemer meer is dan het bedrijf alleen.

Afloop samenwerking Rianne Bakker en LSOB

Gedurende deel 2 van ons samenwerkingstraject besloot Rianne een deel van haar bezittingen, waaronder haar huis en en een deel van haar SUPschool-spullen, te verkopen. Zodat zij locatie onafhankelijk kan ondernemen en in het buitenland een nieuw bedrijf kan starten. “Omdat ik nu weet hoe ik moet ondernemen, kan ik dit over ieder type bedrijf heen leggen. Dat is het voordeel van leren ondernemen en leren denken als ondernemer. Als je dat spel eenmaal snapt, kun je werkelijk door groeien. Daarom is het nu tijd om mijn droom te verwezenlijken en in het buitenland te wonen.”

Alweer jaren LSOB coach

Inmiddels is Rianne alweer vanaf november 2018 coach binnen Lifestyle of Business en heeft ze tientallen ondernemers in 1-op-1 trajecten geholpen naar meer structuur, overzicht, vrijheid en financieel resultaat.Bekijk de overige video's inclusief casestudies en reviews hier.
Wil jij net als Rianne ook een echt bedrijf neerzetten. Dus met een stevig fundament, structuur en strategie? 

Kies dan hier het programma/ traject dat bij jou past en kom in gesprek met een van de LSOB coaches.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn