Commitment

Voor het behalen van resultaat met je (offline) bedrijf en in je persoonlijke leven is commitment essentieel. De meeste ondernemers “proberen” hun doelen te behalen of verklaren dat ze heel hard hun best doen. En dat is precies het probleem, ze “proberen”.

Je best doen of het proberen

Ieder jaar op 1 januari starten veel mensen met goede voornemens. Dit jaar gaan ze echt stoppen met roken, vaker naar de sportschool en gezonder eten. Na enkele weken zakt de motivatie af, blijkt frequent de sportschool bezoeken toch een uitdaging en laat de weegschaal ook nog tegenvallend resultaat zien.

Een veelvoorkomende gedachte kan dan zijn: “laat maar zitten, ik heb het geprobeerd.” En dat is precies het punt waarop iemand met commitment doorzet waar iemand die “zijn best doet” stopt.

Commitment: doen wat nodig is

Commitment is iets totaal anders dan proberen. Je verklaart dat je niet stopt tot je doel behaald is, ook wanneer je nog niet alle kennis, tools, informatie of competenties bezit om te komen waar je wil komen. ook wanneer je onderweg te maken krijgt met tegenslagen.

Denk aan toch gaan sporten op momenten dat Netflix aantrekkelijker is. Toch op de voeding blijven letten. Maar denk op het gebied van ondernemen toch kijken naar mogelijkheden om je team verder uit te breiden of je business model verder op te schalen, ook wanneer je daar niet direct de mogelijkheden voor ziet.

Je komt vanuit een krachtige identiteit die doet wat nodig is en doorzet, los van hoe comfortabel dit wel of niet voelt.

Hoe maak je een commitment?

Je kan afspraken specifiek en meetbaar maken, zodat je exact weet wat het doe is wat je voor ogen hebt. Denk hierbij aan:

 • Zakelijk/financieel: 
  Een maandelijks omzettarget, zoals minimaal 10K omzet voor de 1e van de volgende maand
  Een maand target voor sales, zoals minimaal 10 salesgesprekken voeren en 5 nieuwe klanten closen
 • Gezondheid:
  - Een sportdoel, zoals iedere week 3x sporten op maandag, woensdag en vrijdag om 17:00 uur
  - Iedere dag uiterlijk 22:00 uur slapen tot 06:00 uur en de telefoon op vliegtuigstand
 • Persoonlijk:
  - Iedere week op vrijdagavond vanaf 17:00 uur iets leuks inplannen met de partner
  - Iedere zaterdag vanaf 12:00 uur vrij nemen van werk en de rest van het weekend vrij hebben

100% Commitment

Wanneer je helder hebt wat de zaken zijn waar je een commitment van wil maken is het aan jezelf om je af te vragen:

 • 1. Is het mogelijk? 
  Een commitment maken op 30 kilo afvallen in een maand is niet realistisch. Stel geen commitments op zaken die op voorhand al niet mogelijk zijn.
 • 2. Is het haalbaar?
  10 nieuwe mensen aannemen in je team kan mogelijk zijn, maar wanneer je bedrijfsfundament en je leiderschap skills hier nog niet klaar voor zijn ga je jezelf in de vingers snijden. Zorg ervoor dat je commitments stelt die je laten stretchen, maar verlies niet de realiteit uit het oog.
 • 3. Ben ik bereid hier 100% commitment op te geven?
  Wees daar eerlijk in. Soms zullen er zaken zijn die je graag “zou willen”, maar niet bereid bent echt een commitment van te maken. Maak daarom geen vals commitment, omdat dat zonde van je tijd en energie is.

Verder is commitment geen kwestie van veel discipline of wilskracht nodig hebben. Iedereen kan kiezen voor commitment. Het is een beslissing die je maakt dat jij niet stopt tot je bent waar je wil zijn en jezelf aan die afspraak houden.

Reactie plaatsen