5 min. leestijd

Van vaak boos naar een echte leider - Interview met Jasper Bakx

Het klinkt misschien zwaar maar Jasper zat met zichzelf in de knoop, zakelijk maar vooral persoonlijk gezien. Hij had een succesvol bedrijf maar toch merkte hij dat hij vastliep, puur in zichzelf en richting zijn omgeving. Hij ging naar een psycholoog maar kwam nooit echt verder. Totdat hij in coaching kwam bij Lifestyle of Business. Inmiddels ontvangt Jasper alweer een jaar 1-op-1 coaching van John. Niet zonder succes zoals je hieronder gaat ontdekken.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben met Jasper een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren. 


"LSOB, te spiritueel. Niets voor mij" 

Zijn vrouw Joëlle volgde Jeanet en ze was geïnteresseerd in wat ze vertelde. Joelle vertelde dit aan Jasper en ook hij raakte geïnteresseerd. Hij luisterde een podcast maar vond het toch wel wat spiritueel, paste niet echt bij hem... Althans, dat dacht hij.

Maar op een gegeven moment is hij de podcast toch gaan volgen en kwam achter dat die stem in z’n hoofd iedereen heeft.

Hij volgde Persoonlijk Leiderschap Op Slippers, kocht de planner en ging in het membership van Jeanet. Uiteindelijk leidde dat naar het inplannen van een gesprek met John.

Een matige leider in zijn eigen specsavers vestiging

Jasper is directeur van een eigen specsavers vestiging en heeft rond de 15 medewerkers, plus een compagnon.

Voordat hij bij ons kwam was de situatie zo dat zijn compagnon de beslissingen vaak nam en dat Jasper zich liet leiden door wat hij besloot en deed. Hij had vaak het idee dat anderen alles beter konden dan hijzelf.

Toen zijn jongste zoon een baby was, was hij een huilbaby. Jasper kon daar niet lekker mee omgaan dat vond hij echt moeilijk. Hij vroeg zich af: “Wat doe ik niet goed dat hij niet gaat slapen?”. Hij voelde veel onmacht en dat nam hij mee richting zijn vrouw maar ook op de werkvloer.

Zijn compagnon gaf ook aan dat hij er echt wat mee moest doen: “Zelfs het personeel ging niet meer naar mij toe, zo wilde ik geen leider zijn”

"Ik moet het eerst met m'n vrouw overleggen"

Jasper wist niet wat het bedrag was van de coaching en belde met John. Hij zei niet gelijk ja want hij had de afspraak met zijn vrouw dat ze altijd investeringen overleggen. Hij schreef de investering op een papiertje en tijdens het gesprek liep zijn vrouw langs. Ze pakte een pen en schreef eronder: “Dat wil ik ook”. Toch zei hij niet gelijk ja.

In het salesproces werkt het zo dat als iemand niet direct ja zegt, dat het vaak niet om het geld gaat. Zo kan dit zich uiten in eerst toestemming vragen in een partner. 
 Wij zien het als 3 schalen van zekerheid, je moet 3 keer een 10 scoren op de volgende schalen:
 Het product/dienst Jij als persoon/de ondernemer Het bedrijf

Hier lees je nog veel meer over de 3 schalen van zekerheid en hoe sales werkt. 

Een half uurtje na het gesprek belde Jasper naar John. Hij wilde starten met de coaching.

De belangrijkste resultaten uit de 1-op-1 coaching met John

De coaching zorgde voor een grote verandering in verschillende domeinen van het leven van Jasper.

In de manier van denken is hij fenomenaal veranderd, hij is zich bewust geworden van zijn stem in zijn hoofd en heeft vele verhalen kunnen ombuigen.

Daarnaast is hij gaan sporten, heeft z’n voeding aangepast en ging hij in een ijsbad. Hij kwam erachter dat hij NIET de stem is in zijn hoofd. De meeste mensen denken wel dat ze die stem zijn. In plaats van dat ze de stem hebben. 

In september 2020 klikte het echt op een klantendag (zie compilatie van die dag hieronder). Op die dag werd Jasper zich extra bewust van de veranderingen in zijn leven. Hij luisterde het nummer “Born again” en appte John. 

“Het voelt alsof ik echt herboren ben, het is bijna magisch.”


Veel mensen luisteren podcast, na podcast, lezen blog naar blog maar investeren niet in coaching. Maar al die informatie tot je nemen doet niks, je weet in je hoofd een boel maar het gaat pas echt helpen als je het implementeert. 

Business groei terwijl dat niet de hoofdvraag was

Ook in zijn business zijn er elementen veranderd, ook al kwam Jasper daar niet primair voor bij ons. Hij was vooral een vakman. Iemand die vooral lekker hele dag bezig was met oogmetingen. Dat is inmiddels wel anders. Zijn compagnon kreeg een kans om ook een andere vestiging winstgevender te krijgen en daardoor veranderde ook de rol van Jasper.

Eerst was hij de Jasper met de pet: “Ik ben de beste opticien die er is”. Nu heeft hij de pet op van: “Ik ben de beste manager/leider die er is”.

Vakman, Manager of een Leider?

Jasper gaat nog weer een jaar door met de coaching. Hierin gaan we onder andere op zoek naar welke rol het beste bij Jasper past, de leider of manager. Als ondernemer herken je het vast wel en ben je vaak een goede vakman, maar wat kies je daarna, word je een manager of een leider?

Vaak is een goede manager een slechte leider of een goede leider een slechte manager.

De belangrijkste boodschap is om naar jezelf te kijken en hierin jezelf in je kracht te zetten. Waar ben je het beste in en blijf dat dan doen.

De volgende stap

Wat er volgens hem nu nog ontbreekt en waar hij met ons mee aan de slag gaat is om een duidelijke visie te hebben waar hij heen wilt met zijn bedrijf, binnen de kaders van het Specsavers merk. Hij wil zijn eigen visie hebben op alle domeinen zodat ook zijn personeel exact weet wat hij van ze verwacht.

Energie als nooit tevoren

We zijn uiteraard op meerdere vlakken aan de slag gegaan, zo ook op het vlak energie. Jasper wist van zichzelf dat hij meer moest doen met bewegen en dat heeft hij ook gedaan. Hij heeft een trainer genomen en is aan de slag gegaan met voeding en krachttraining en sinds kort merkt hij ook verschil dat hij beter slaapt en zich beter voelt.

Hij heeft ook een eigen ijsbad gekocht waar hij nu twee keer per week in gaat. Hij traint daarmee z’n stemmen in z’n hoofd en negeert het gelul.

Comfortabel Discomfort is de favoriete tegenstrijdigheid van Jasper, comfortabel worden met het oncomfortabele heeft hem veel gebracht.

Vermogen uit meerdere geldstromen

Toen Jasper bij ons instapte in coaching deed hij niks met meerdere geldstromen, hij haalde gewoon geld uit de zaak, keerde soms dividend uit en dat was het, hij was er simpelweg verder niet mee bezig.

Inmiddels is dat compleet veranderd, hij heeft zijn eerste beleggingspand gekocht, investeert maandelijks in aandelen en heeft een hele bitcoin aangekocht. Hij kiest hierin om te focussen op de lange termijn want: “Daytraden met aandelen is prima, niks mis mee maar ik wilde daarin mijn tijd niet steken en moest keuzes maken, dat vind ik wel lastig maar als ik dat niet doe scoor ik niet op elk vlak een 8,5”.

Kiezen is verliezen. Durf je niet te kiezen? Dan doe je alles een klein beetje en heb je net niks.

In zijn relatie merkte hij ook verschil, hij veranderde en zijn vrouw wilde ook graag coaching. Omdat zij geen ondernemer is, heeft John haar een andere coach aangeraden, inmiddels zit zijn vrouw bij die coach in een traject. Zo komen ze samen naar een hoger level. 

De wijze les die Jasper jou wil meegeven

Als je iets wil, ga dan in coaching en vraag om hulp. Ga niet alleen maar podcasts luisteren, maar zoek iemand die je helpt om te komen waar je wilt komen. Zoek een goede coach of een mentor, therapeut. Weet je niet wat je nodig hebt? Dan heeft John daar volgens mij ook een blog over geschreven, aldus Jasper.

Bepalen of onze Coaching en Consultancy net als Jasper ook interessant is voor jou?

Plan dan hier je gesprek in.

Kost je verder niets.

Je hebt daarna sowieso een goed gesprek met een paar handvatten om weer verder te gaan. Of je nu wel of niet met ons gaat samenwerken.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn