9 min. leestijd

Een Coach, Therapeut, Consultant of toch een Mentor. Wat heb jij nodig?

Een ongeremde wildgroei aan “coaches”. Dat is toch wel de trend die enkele jaren geleden is ingezet.

Om moe van te worden. Het lijkt tegenwoordig wel of er een stuk of 10 miljoen mensen zijn in Nederland die zichzelf coach noemen. Wandelcoach. Opruimcoach. Fietscoach. Knuffelcoach. Sekscoach. Businesscoach. Structuurcoach. Interieurcoach. Slaapcoach. Eetcoach. Sportcoach. Salescoach. Kindercoach. Babycoach. Breicoach. Zwemcoach. Ademcoach. Transformatiecoach. Marketingcoach. Ramenwascoach. Leer je eigen kont afvegen coach. Deze lijst kan in principe wel oneindig doorgaan.

Het punt is denk ik wel duidelijk. Er zijn gewoon ontzettend veel mensen die zich coach willen noemen. Maar is dit ook terecht?

Een persoon die zich coach noemt is meestal helemaal geen coach

Veel mensen noemen zichzelf coach. Terwijl ze in de praktijk meer een consultant, mentor of zelfs een therapeut zijn. Dit zijn allemaal totaal verschillende beroepen die veel te vaak op éen hoop worden geveegd. Met alle gevolgen van dien. Daarom sta ik in dit artikel met je stil bij de grootste verschillen. Zodat jij uiteindelijk een goede keuze kan maken welk type persoon het best bij jouw situatie past.

coach-consultant-therapeut-mentor_Lifestyle of Business_1

Verschil tussen een coach, consultant, mentor, therapeut

Voordat je aan het eind van dit artikel een goede keuze kan maken voor de persoon die jij op dit moment goed kunt gebruiken. Moeten we eerst onderscheid maken in de betekenis per professie.

Coach

Een coach doorbreekt patronen en voegt druk toe om een nieuwe toekomst te creëren.  
Een coach laat de cliënten zien wat ze zelf niet zien. Maar zonder te zeggen hoe ze iets moeten doen.
Een coach focust op het krachtiger maken van cliënten door middel van gedragsverandering.

Therapeut 

Een therapeut focust vooral op het helen van dingen uit het verleden.
Een therapeut ontneemt druk en wil de cliënt zich beter laten voelen door heel veel te blijven praten over het verleden.

Consultant

Een consultant, adviseur in minder populaire taal, is iemand die advies geeft en vertelt hoe de cliënt iets moet doen.
Een consultant kun je ook wel zien als een professioneel tipgever.

Mentor

Een mentor is iemand die zijn eigen (levens)ervaring gebruikt om iemand een tijdje bij te staan/ te ondersteunen.

Het zijn allemaal andere vakgebieden

Je weet nu op hoofdniveau wat de verschillen zijn tussen de diverse vakgebieden.
Wat opvalt is dat een therapeut grofweg het tegenovergestelde is van een coach. Maar ook zijn er raakvlakken en is er zelfs een beetje overlap. Een cliënt die vooral nog heel veel onopgeloste shit heeft vanuit het verleden zal in eerste instantie veel beter af zijn met een goede therapeut in plaats van een coach.

Wat ook opvalt is dat een echte coach op een heel andere manier cliënten verder kan helpen dan dat een consultant dat kan. En een persoon die vanuit eigen ervaring wat tips en adviezen kan geven is niet per direct een goede coach. Dit is dan meer een mentor.

Besef wel dat het absoluut niet zo is dat de ene professie beter is dan de ander. Het is maar net wat je nodig hebt

Laten we het duidelijker maken met een aantal voorbeelden

1.Beleggen, dropshippen, affiliate marketing of what ever…

Stel dat je wilt leren beleggen voor een financieel vrije toekomst. Je hebt er alleen geen zak verstand van. Alles zelf willen uitzoeken is zonde van de tijd en energie. Dus je wilt hulp inschakelen.

Je komt na wat zoekwerk uit bij een “starten met beleggen coach”. Je downloadt eerst een gratis e-boek, je koopt de upsell van €7 en vervolgens ben je in twijfel of je het grote programma van €997 moet aanschaffen.

Het programma lijkt goed aan de voorkant en de belofte is dat je gecoached wordt naar een financieel vrije toekomst. En dat in slechts éen uur per week met bijna geen risico.

Je besluit de gok te wagen want alle reviews zijn lovend en je moet toch wat. Je doorloopt het programma. Leert de basis en past de tips toe. Af en toe woon je de Q&A’s bij. Echt resultaat is er nog niet. “Maar wat kan je ook verwachten in zo’n korte tijd” Is wat je jezelf blijft vertellen om een goed gevoel te houden.

Waar hebben we in dit voorbeeld mee te maken?

Beleggen kun je trouwens in dit voorbeeld ook vervangen door dropshippen, bol.com verkopen, affiliate marketing etc. etc.
Allemaal online programma’s, al dan niet met live Q&A’s, die verkocht worden als zijnde coaching.

Het begint je hopelijk al duidelijk te worden. Dit heeft niet veel met coaching te maken.

Als je er al een label op zou kunnen plakken is het meer een combi tussen consultancy en mentoring. Je neemt adviezen en tips aan en je doet vervolgens na wat je krijgt aangereikt.

En zelfs als er al 1-op-1 begeleiding bij het programma zit (vaak als VIP-optie) is het nog steeds geen coaching. Er vindt namelijk geen enkele vorm van blijvende gedragsverandering plaats. Omdat er alleen maar wat tips en adviezen worden gedeeld vanuit eigen ervaring. Of nog erger, vanuit boeken.

get-rich-quick-blog-lifestyle-of-business

2. Personal Training en voedingsbegeleiding

De kern van het werk van een personal trainer is om mensen persoonlijk te trainen richting fysiek resultaat middels training. De focus ligt op beweging en soms ook op voeding als de trainer daar verstand van heeft.

De kern van een voedingsbegeleider of diëtist is om mensen te adviseren en tips te geven richting (fysiek) resultaat middels voedingsadvies en schema’s. De focus ligt vooral op het eten en drinken dat er wel en niet in moet gaan.

“Mindset is key”

Een vrij lege uitspraak die je steeds meer ziet bij beide beroepen. Personal trainers en diëtisten voegen steeds vaker de component mindset toe in hun aanbod. Zeker toe te juichen want met alleen maar tips en adviezen over voeding en training zal er geen gedragsverandering plaatsvinden.

Maar…

De component mindset toevoegen aan het aanbod maakt nog niet dat iemand een goede coach is. Of zelfs überhaupt een coach is.

Een kat een hond noemen maakt het nog geen hond.

           kat-en-hond-lifestyle-of-business

3. Businesscoaching

Het laatste voorbeeld. En misschien ook wel de belangrijkste gezien de hoeveelheid euro’s hier per jaar worden weggegooid door oplichting en verkeerde keuzes.

Scrol voor de grap maar eens over LinkedIn of Instagram en turf het aantal zelfbenoemde businesscoaches. Hoeveel het er precies zijn weet ik niet. Ik heb wel wat beters te doen dan me daar mee bezig te houden ;). Maar het zijn er in ieder geval bizar veel.

Maar weet je wat het probleem is?

Ik denk dat zo’n 90% van deze mensen helemaal geen coach is. Ze weten waarschijnlijk niet eens wat een coach precies is. Deze mensen zullen dit artikel met gepaste irritatie lezen. Als ze het al lezen haha.

Begrijp me trouwens niet verkeerd…

Coaches die eigenlijk geen coach zijn bestempel ik niet als slechte mensen. Want dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Maar zelfbenoemde business coaches die vooral tips en adviezen geven over bijvoorbeeld sales technieken of marketing funnels zijn gewoon geen coaches. Dit zijn consultants.

Als gedrag niet verandert zal er niets veranderen

Hieronder ga je ontdekken wat een goede coach wel en niet doet. Dan snap je dit punt waarschijnlijk nog beter.

Ontwikkel financiële discipline door overzicht

Wat een goede coach wel en niet doet

De 3 voorbeelden hierboven hebben je hopelijk een beter beeld gegeven over hoe je kunt kijken naar de verschillende vormen van hulp.

Voordat ik je tot slot ga vertellen waar je op moet letten bij het inschakelen van begeleiding wil ik eerst nog even met je stilstaan bij wat een goede coach nou eigenlijk allemaal wel en niet doet.

De focus ligt bewust op de coach omdat hier de grootste misvatting over lijkt te bestaan. Kijk alleen maar naar het enorme aantal zelfbenoemde coaches.

 • Een goede coach luistert zoals niemand naar je luistert (blijft dus uit zijn/ haar eigen hoofd)
 • Een goede coach (ver)oordeelt niet
 • Een goede coach laat jou zien wat je zelf niet ziet

 • Een goede coach stelt vragen die niemand je durft te stellen
 • Een goede coach helpt jou shiften in identiteit
 • Een goede coach zegt wat gezegd moet worden. Zonder bezig te zijn met eigen gevoelens en emoties.

 • Een goede coach geeft vooral maar weinig advies. Dat laat die over aan consultants. (Tenzij de coach ook een consultant is zoals ik zelf 😉)
 • Een goede coach doorbreekt patronen en voegt druk toe om een nieuwe toekomst te creëren
 • Een goede coach is heel competent in wat die doet en kan veel diepgang creëren in gesprekken.
 • Een goede coach focust op het krachtiger maken van cliënten door middel van gedragsverandering

Waar je op moet letten bij het inschakelen van een coach

Het is zover. Tijd om een (nieuwe) coach/ consultant/ therapeut/ mentor te gaan zoeken. Je weet nu al meer over de verschillen tussen de diverse vakgebieden. Maar wat heb jij nu precies nodig? En waar moet je allemaal op letten bij het zoeken naar de juiste persoon?

Deze punten hieronder gaan je zeker helpen bij het zoeken en vinden van de juiste persoon:

1. Bepaal waar je denkt naar op zoek te zijn

 • Wil je overwegend tips en adviezen met veel focus op de HOE? Zoek dan een consultant.
 • Wil je issues vanuit je verleden oplossen? Dan is een therapeut voor nu het beste.
 • Wil je meeliften op de ervaring van iemand die exact hetzelfde heeft gedaan? Dan heb je een mentor nodig.
 • Wil je vooral inzetten op blijvende gedragsverandering in combinatie met het zetten van (oncomfortabele) groeistappen. Dus veel focus op de WIE? Dan is een goede coach perfect voor jou.

2. Kijk verder dan het opgepoetste Instagram profiel

Wat je online ziet is zeker niet altijd de realiteit. De business coaches en lifecoaches vliegen je om de oren met ogenschijnlijk allemaal perfecte levens. Ze vertellen er alleen niet bij dat ze vaak blut en ongelukkig zijn.

Kijk daarom naar het trackrecord van de betreffende persoon. Hoelang is iemand al bezig? Hoeveel tevreden klanten zijn er? Wat zeggen ontevreden klanten?

3. Check of de coach zelf ook een coach heeft

Als je specifiek zoekt naar een coach dan is het belangrijk dat deze coach zelf ook investeert in zijn/ haar eigen ontwikkeling. Een coach zonder coach is in mijn ogen niet serieus te nemen. Want waarom zou je bij iemand een goed bedrag neerleggen als de coach het zelf niet eens bereid is om te doen 🤔

4. Stel goede vragen in het kennismaking gesprek

Wat goede vragen zijn is natuurlijk voor iedereen anders. Maar je wilt zo snel mogelijk weten of de persoon tegenover je diepgang heeft. Of de persoon weet waar hij/ zij over spreekt. Je hebt namelijk niets aan een papegaai. Dat is iemand die vooral napraat van anderen en uit boeken. Maar als het iets moeilijker wordt dan komt er niets zinnigs meer uit.

5. Ga NIET met iemand in zee die jou resultaat garandeert

Klinkt misschien gek want je wilt natuurlijk resultaat. Maar heel eerlijk. Jij bent zelf de enige die kan zorgen voor resultaat. Want jij bent immers de persoon die de acties moet doen. Een coach/ consultant/ mentor faciliteert alleen maar zodat je sneller van A naar B beweegt.

resultaat-garantie-onzin-lifestyle-of-business

Een “Certified Coach” zegt heel weinig

Dan als laatst nog even aandacht voor het volgende. Het lijkt tegenwoordig ook wel een hype. Coaches die trots poseren op social media met een certificaat met daarbij de tekst:

Yes, bij deze ben ik een gecertificeerd Business Coach

Dit lijkt goed maar het zegt vaak echt bijzonder weinig. Om de doodeenvoudige reden dat iedereen certificaten kan uitgeven en daarmee een certificaat vaak niets waard is.

Staar je daar dus niet blind op in je zoektocht naar de juiste match.


Wij zijn er niet voor iedereen

Super als je nu nog steeds aangehaakt bent!

Ben jij een ondernemer die nu nog maar weinig misbaar is in het bedrijf?
Iemand die het gevoel heeft vaak heel druk te zijn maar nog te weinig resultaat heeft?

Iemand die wel meer overzicht, structuur en (financiële) vrijheid wil ervaren?

Dan is onze persoonlijke Coaching en Consultancy misschien wel iets voor jou.

Voordat je hieronder een gesprek gaat inplannen moet je wel eerst het volgende beseffen:

Onze cliënten betalen ons voor eerlijke feedback. Niet om een aai over de bol te krijgen.
Het zijn stuk voor stuk toegewijde ondernemers die hard werken niet schuwen.

Omdat ze weten dat hard werken aan de juiste dingen uiteindelijk zal leiden tot het ultieme leven.

Nog steeds niet afgehaakt?

Plan dan hier je gesprek om te bepalen of de Lifestyle of Business methode bij jou past.

.

.

.

Wil je nog meer over die onderwerp weten?

Jeanet en ik namen er een podcast aflevering over op.
Het gaat om aflevering 228 in de Lifestyle of Business podcast.

Je kunt hem hieronder direct luisteren ⤵️Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn