15 min. leestijd

Jeanet Wolf, van Zero to Hero (origin story)

Een van de meest succesvolle bedrijven op het gebied van coaching in Nederland runnen is niet iets wat Jeanet is komen aanwaaien. Het begon allemaal met een hobby dat uitgroeide naar een bedrijf. Van Vakman naar Leider.

Het verhaal van Jeanet hebben we opgenomen in een podcast maar ook hieronder verwerkt tot artikel. Luister en/of kijk je liever? Bekijk dan onze Youtube video of podcast hieronder.


Werken voor een baas bleek niets voor mij te zijn

Ik heb nooit zware baantjes gehad waar ik voor 2 a 3 euro per uur werkte en was vrij snel klaar met dingen die niet efficiƫnt waren. Zo werkte ik bij bejaarden om schoon te maken. Binnen een week liep ik met iemand mee en merkte ik op dat diegene totaal niet efficiƫnt werkte.

Efficiƫntie
Ik zag dat het sneller kon en gaf dit aan en zei: ā€œIk denk dat ik letterlijk in de helft van de tijd deze huisjes kan schoonmakenā€. Maar het antwoord hierop was:Ā "We moeten er wel zo lang overdoen want anders zijn we te vroeg klaar."

Door deze en andere ervaringen realiseerde ik dat de meeste mensen efficiƫnte manieren niet stimuleren of doorvoeren.

Ontslag na 1 dag
Ik weet nog dat ik in de supermarkt ging werken en na Ć©Ć©n dag huilend op bed lag, ik wilde niet meer heen en vroeg mā€™n moeder om het werk op te zeggen. Echt een mietje was ik toen, maar ik merkte dit werk in de supermarkt is niet echt wat voor mij. De manier waarop ik daar mā€™n geld kon verdienen vond ik niet logisch en niet leuk.

Van hobby naar bedrijf

Vanaf mijn tiende had ik mijn eigen ponyā€™s en dat was mijn hobby. Ik ging naar het bos met de paarden, flikkerde vaak van het paard af en daardoor werd ik beter in blijven zitten. Ik had ook moeilijke paarden en kreeg op den duur uit de omgeving paarden waar niemand op kon rijden.

Ik trainde de paarden van iemand zā€™n buurman, zā€™n neef en zo ging het steeds verder. Elk moeilijk paard kreeg ik heel snel mak en rustig. Deze hobby werd steeds groter tot het in 2008 een bedrijf aan het worden was.

Een eigen methode

In die tijd volgde ik de opleiding Diƫtetiek en besloot ik om de paarden te trainen als werk. Dat heb ik vier jaar gedaan op bedrijfsniveau. Zonder dat ik het doorhad had ik mijn eigen methode gecreƫerd waarin ik precies wist wat nodig was om zo efficiƫnt mogelijk alle paarden op hetzelfde niveau te krijgen.

Elk paard verschilde natuurlijk, een springpaard is anders dan een paard voor recreatie maar in de basis moesten ze van hun probleem af zijn, zodat mensen er gewoon op konden rijden. Voor elke fase had ik mijn eigen strategieƫn en methodes.

Dat ontstond doordat ik altijd op zoek was naar efficiƫntie. Als het beter kon, nuttiger of logischer dan merkte ik dat heel snel op.

Op dat moment was ik geen business boeken aan het lezen maar paardenboeken. Daar heb ik mijn eigen methodes omheen gevormd. Ik noemde het toen niet zo, maar bij nader inzien was dat mijn eigen methode.

Het was speciaal wat ik deed, de meeste mensen konden dit niet omdat ze last hadden van angst. Bij mij ontbrak de angst en dat in combinatie met de feeling die ik met de paarden had zorgden ervoor dat ik de moeilijkste paarden rustig kon krijgen.


Geen angst hebben was de sleutel naar succes

Op veel vlakken ben ik angst- en emotieloos. Dat is iets wat je kunt trainen en het is het nummer 1 ding dat ervoor gezorgd heeft dat ik in de afgelopen 13 jaar een gigantische groei heb doorgemaakt. Zakelijk en financieel.

De paarden methode had ik kunnen uitrollen tot iets waar meerdere mensen in betrokken werden, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik niet wist dat die mogelijkheid er was. Ik had toen ook nog geen coaches of mentoren en was volledig vakman.

Het "noodlot" sloeg toe

In 2012 ben ik van mijn paard gevallen, het was een van de trainingspaarden. Deze keer ging ik tegen mijn eigen methode in. Ik week af van de patronen die ik draaide. Ik zag al aan het paard dat ik niet moest opstappen, ook al had ik er al vaak op gereden. Maar deze keer stond de eigenaar erbij en wilde ik laten zien dat het kon. Dit was een onnodige fout, want ik merkte al dat dit echt niet kon.

Ik stapte op het paard en hij flipte compleet. In een paar seconden wierp hij mij van zich af en viel ik heel hard op mijn stuitje waardoor mijn rug brak. Het was niet zijn schuld maar zijn trauma die naar bovenkwam.

Mijn rug brak en mijn paarden trainingsbedrijf ook

Letterlijk van het een op het andere moment stopte mijn paardentraining bedrijf. Ik was het bedrijf, en in mijn hoofd zaten de methodes, de strategieƫn waardoor ik met ieder type paard om kon gaan. In mijn hoofd wist ik hoe alles moest, maar ik had mijn lichaam nodig om dat te doen.

Gelukkig, had ik ondertussen ook al ander businessmodel gezien. Namelijk stalling. Wij (mijn vader en ik) deden paardenhouderij op een natuurlijke manier. We hadden een natuurlijk omgeving gebouwd voor de paarden met heuvels en vijvers. Mijn vader hielp me om alle dingen die we bedachten te maken. We zijn allebei super creatief in ons denken. Hadden geniale plannen altijd. Briljant.

Maar het was al heel snel duidelijk dat ondanks dat het wel voortgezet kon worden ik eerst een half jaar moest revalideren niet meer terug ging in de paardenwereld op deze manier.


Connecting the dots
Nu terugkijkend is dat het moment geweest waarop de basis is gelegd van wat wij met LSOB doen. Dat is namelijk ondernemers helpen om meer misbaar te worden in hun bedrijf. Niet omdat je dan nooit meer hoeft te werken maar omdat het zo kwetsbaar is als je misbaar bent.

Ik heb ervaren hoe het is om onmisbaar te zijn en wat daar het gevaar van is.

Als jij onmisbaar bent, bijvoorbeeld omdat je een goudsmid bent...

...dan ben je echt uitgeschakeld op het moment dat jij je vingers tussen een autodeur krijgt en je de tools die je nodig hebt niet meer kunt vasthouden.

6 maanden lang revalideren: ik schreef mijn eigen boek

Vanaf het moment dat ik 6 maanden lang lag te revalideren kwam er een nieuwe mogelijkheid de hoek om zetten. Ik had zoveel tijd omdat ik een half jaar op bed lag dat ik besloot een boek te schrijven.

Vanuit de voeding en diƫtetiek was ik steeds meer met voeding bezig en week ik best wel af. Ik was veel bezig met raw en vegan recepten, dat is nu normaal maar toen nog niet.

Ik leende toen tienduizend euro van John en zette mijn eigen superfood webshop op. Dat kapitaal hielp mij gaandeweg om dat op te zetten.

Ik schreef daar een boek over en mensen gingen mij volgen vanuit mijn voedingsadviezen en mijn andere kijk op voeding, een veel meer natuurlijke kijk. Dat is nu heel normaal maar toen was het heel afwijkend.

Daarnaast had ik mā€™n oma die overal verkondigde wat ik deed. Ze ging dan naar de G&W winkel en liet mijn boek zien. Ze had die dan mee in haar tas en die deelde ze dan.

Janken door een mislukte samenwerking

Er ontstond daardoor een nieuwe samenwerking voor een volgend boek maar dat is volledig misgelopen door een onnodige fout van mij. Het was naĆÆviteit.

Ik werkte namelijk samen met een groot bedrijf, we zouden een boek schrijven en tegelijkertijd had ik mijn super food webwinkel. Ik was letterlijk concurrent van degene waar ik ook mee samenwerkte, ik zag dat niet zo. Want ik dacht we hebben dezelfde passie en zijn zij groot en ik niet, dus maakt het niet uit.

Toen het boek af was, de recepten af waren en beide partijen er veel werk in hadden gestoken kwam het punt dat ik super random zei dat ik ook mijn eigen superfood winkel had. Toen ik door wilde gaan met mijn verhaal sloeg de vriendschappelijke toon van de man om. Hij vroeg: ā€œJe hebt een eigen winkel?ā€Ā Ik legde uit dat ik niet mā€™n eigen winkel had maar wel mā€™n eigen producten. Dat was het moment dat hij echt heel boos op mij werd.

Hij vertelde mij dat dit echt niet kon, dat de deal van tafel was en dat hij niks meer met mij te maken wilde hebben. De deal was van tafel.

Jankend zat ik in mijn auto en zag niet in wat het probleem was.

Achteraf gezien had ik niet al mijn kaarten op tafel gelegd, ik ging de samenwerking aan terwijl we niet helder waren van de doelen van ons beide. Doordat ik daarin niet eerlijk was is dat geƫscaleerd en dat kwam door mijn fout.

Ik leefde me niet in, in de doelen van de tegenpartij.

Waarschijnlijk moest het zo zijn, maar het was wel goed om hiervan te leren. Het had zo anders kunnen lopen.

Als diƫtiste een eigen praktijk en sportschool

Op dat moment duurde mijn opleiding voeding en diƫtetiek nog een jaar en ik dacht dat haal ik wel. Officieel mag je dan nog niet als diƫtist beginnen maar ik dacht: "Dat kan wel wat eerder.". Ik noemde me nog geen diƫtist maar nam wel hier en daar een klant aan. Toen zijn we ook super klein begonnen met een sportschool.


Ik begon iedere keer voordat ik klaar was
Elke keer voordat ik er aan toe was begon ik al met de volgende stap. Daardoor maakte ik mij elke keer klaar in een relatief korte tijd voor iets waarvan ik niet wist of het wel zou gebeuren.

Ik maakte mijn sportschool klaar, nam klanten aan en was al heel goed wat ik deed. Ook al had ik nog niet de titel van diƫtist. Maar ik dacht, als ik nu al klanten verzamel kan ik zorgen voor doorverwijzingen.

Ik denk dat ik daardoor ook sneller vooruit beweeg en sneller keuzes maak. Ik kijk echt verder vooruit dan nodig is waardoor ik in het hier en nu kan bij schakelen op een level waardoor ik knopen doorhak die nu en direct het verschil maken

Die diƫtistenpraktijk en sportschool kwamen er en ik studeerde af, dat was gunstig. Ik had geleerd van de paardenhouderij, dat het anders moest. Ik moest niet meer onmisbaar zijn. Ook leerde ik van de boekendeal dat ik niet meer een samenwerking moest aangaan vanuit een A punt die niet goed genoeg was. Niet duidelijk genoeg gecommuniceerd. We pakten het in de sportschool en diƫtisten praktijk anders aan.

Vanaf het moment dat we coaches hadden bouwden we een team en werden we meer misbaar. Maar het feit was dat de sportschool wel locatiegebonden was omdat het 1 locatie had.

Daardoor kon ik niet het leven leiden wat ik wilde. Ik kon niet even 6 maanden weg op reis als ik dat wilde.


Toen dacht ik: ā€œDat is ook kut eigenlijkā€.


Ondertussen was John ook bij het bedrijf gekomen en gingen we focussen op het creƫren van een 8,5 op ieder vlak van ons leven. Nog niet met die term, maar we keken wel naar het bedrijf en naar wat het voor ons moest betekenen en moest doen.

Het was een lastig proces om te ontdekken wat we wilden maar ook de keuzes die we daarbij maakten. Het betekende dat we afscheid gingen nemen van een aantal zaken die heel goed liepen.

Op het moment dat we die knopen door hebben gehakt merkte we dat we die 8,5 konden creƫren op de vlakken van ons leven. We wisten hoe we misbaar konden worden en konden reizen en toen begonnen we het spelletje beter te begrijpen.

Johnenjeanet.nl werd Kickassleven. In 2018 werd dat vervolgens Lifestyle of Business na een complete rebranding. Die we inmiddels helemaal tot in alle details hebben doorgevoerd.

Wat er nog miste was strategie

Als er 1 ding nog miste in de voorgaande bedrijven was het de strategie, ik zag wat ik wilde en deed het maar het was nooit volledig uitgedacht. Met Lifestyle of Business hebben we dit al jaren scherp. We weten hoe we het opbouwen en wat de omzet- en winst doelen zijn.

Met Lifestyle of Business bouwen we aan een merk dat eventueel op een duur verkoopbaar gaat zijn. Met die invalshoek ben ik begonnen met deze strategie omdat ik op een bepaald punt zag dat ik denk dat ik niet de rest van mijn leven wil werken. Als ik dat wel wil, dan wil ik het doen omdat ik het wil en niet omdat het moet.

3 a 4 jaar geleden ben ik gaan kijken om te investeren in het bedrijf zodat het mogelijk was om er geld uit te halen om mee te gaan investeren. Dit deed ik zodat er naast het bedrijf meerdere dingen opgebouwd konden worden.


Het doel dat ik had was vrij simpel, geld op de rekening, in crypto en aandelen.


Mijn vermogen spreiden

Sinds een aantal jaar ben ik structureel bezig met investeren, maar ik wil mijn vermogen nog meer gaan spreiden. Ik ben dan inmiddels wel misbaar in mijn bedrijf, maar wat nou als de bank klapt, crypto verdwijnt of de aandelenbeurs volledig instort?

Het zijn doemscenarioā€™s, maar ik denk wel als ondernemer dat het slim is om erover na te denken dat je potentiĆ«le tegenslagen spreidt zodat er minder shit aan de hand is op het moment dat er wel iets wegvalt.

Uiteindelijk wil ik over 4 pijlers mijn vermogen kunnen spreiden, het bedrijf staat daar los van. Hierdoor bouwen we zekerheid mochten we niet meer kunnen ondernemen.

Omdat we de jaren in LSOB hebben gestoken om het succesvol te maken hebben we nu ook de ruimte om dit te doen. Dit komt doordat we de afgelopen jaren als motherfuckers hebben zitten werken en dat hebben opgebouwd.

Als je daar nog niet bent ga dan strategisch aan het werkt zodat je toewerkt naar financiƫle ruimte.

Wij hebben er voor gezorgd om een goed bedrijf te runnen die niet alleen draait op een online programma (niets ter nadele van een online programma, want dat kan zeer waardevol en werkend zijn) maar wij hebben ervoor gekozen om een bedrijf te bouwen met meerdere geldstromen.


Slipperdag - Lifestyle of Business \ Relaxed Vlammen


Mijn nieuwste investering

Kortgeleden heb ik een deal gesloten om te investeren in whisky. Enerzijds heb ik dat gedaan omdat ik het een bijzonder en interessant product vindt. Anderzijds omdat het een schaarse whisky is, namelijk een Single Malt Schotse Whisky die 25 jaar of ouder is.

In mijn kast staan er ook een aantal van een whisky zijn er maar 177 gemaakt, van een andere maar 255, dat is in heel de wereld.

Maar nu heb ik in het groot geĆÆnvesteerd, dit heb ik gedaan door in zee te gaan met een investeringsmaatschappij. Je kunt tienduizenden tot miljoenen euroā€™s erin steken. Whisky is net zoiets als aandelen.

Als wij het hebben over aandelen hebben we het over ITFā€™s of indexfondsen. Dat is geen advies, maar dat is puur hoe wij het doen.

Een aandeel kan nog steeds net als in crypto, alle kanten op. Daarom spreid ik veel, binnen whisky spreid ik bijvoorbeeld ook. Ik zit voor 20% in vaten en 80% in flessen en dat zijn ook weer verschillende flessen van verschillende merken. Dus ik spreid ook nog binnen het spreiden.


Mijn volgende investering

In 2022 start ik met het flippen van huizen in het buitenland, in Engeland in dit geval. Dat dit kan komt doordat we al jarenlang succesvol zijn met ons bedrijf maar ook in het investeren. Het kapitaal dat is vrijgekomen vanuit het bedrijf hebben we gestoken in de verschillende onderdelen die ik hierboven heb beschreven.

Dit heb ik niet bedacht toen ik in 2008 begon met ondernemen. Ook niet toen ik in 2012 in bed lag en een receptenboek lag te schrijven. Het zijn dingen die zijn ontstaan omdat ik elke keer een beetje verder vooruit keek en dacht: ā€œWat is een volgend probleem dat gaat ontstaan?ā€. Bijvoorbeeld kwetsbaarheid van het businessmodel, van samenwerkingen, kwetsbaarheid van geld spreiden of juist het gebrek aan geld in het begin.

Kijk zonder oordeel naar wat je nog niet zo goed doet, wat de gevaren zijn die op de loer liggen en wat er gebeurt en voor je neus ligt. Wat gebeurt er als je wordt afgesloten van het financiƫle stelsel? Ga zo eens je hele leven langs en nogmaals kijk niet vanuit een oordeel, maar ook niet vanuit angst.

Kijk naar hoe je als ondernemer kunt komen opdagen en niet hoe het perfect moet. Leer juist van je fouten die je hebt gemaakt.


Mijn coaches en mentoren

In totaal heb ik 13 jaar erover gedaan om hier te komen maar in 5 jaar is mijn hele leven veranderd.

Vanaf 2016 zijn we begonnen met het investeren in coaching (gekwalificeerde coaches op hoog niveau. Dus geen bullshit programmaā€™s.). Daardoor zijn we veel harder gaan groeien.

Voor mijn whisky investeringen heb ik een investeringsmaatschappij ingeschakeld, zij hebben de ingangen, de keypartners, de kennis en ervaring van tientallen jaren.

Als ik zonder deze kennis zou investeren zou ik opgelicht kunnen worden doordat ik niet kan zien aan fles of het echt is of namaak. De investeringsmaatschappij kan dit wel, zij zien dit in een oogopslag.

Ook al helpt de investeringsmaatschappij mij met investeren, het zijn wel mijn flessen en vaten.

Met crypto heb ik ook een mentor, hij is bijzonder succesvol (tientallen miljoenen met crypto) en laat dit elke dag zien. Hij heeft verstand van zaken en speelt een groter spel. Elke dag leert hij me te traden op een heel hoog niveau.

Ook met mijn bedrijf ben ik jarenlang geleden begonnen met het inschakelen van coaches. Nu werk ik samen met Daniel Priestley en zijn team, dat is op het strategische vlak. Naast de doorlopende leiderschap coaching.

Al die jaren heb ik meerdere mentoren om me heen en coaches en dat heeft zeer veel invloed.


Als ik terugkijk naar mijn jongere ik in 2008 dan zou ik zeggen tegen haar: "Schakel een mentor of businesscoach in."


Iemand die je helpt op strategisch niveau maar ook op mentale kracht. Als ik dat had gedaan had ik niet duizenden euroā€™s verspild aan domme keuzes, want dat heb ik echt gedaan de afgelopen jaren.

Dan had ik direct heel veel valkuilen kunnen omzeilen,.

Emotieloos richting geld

Op het moment dat ik het contract ondertekende van mijn investering in whisky voelde ik mij licht en emotieloos, alsof ik een bak koekjes over de toonbank schoof en de whisky ruilde. Ik vond het heel leuk en merkte aan alles dat dit de juiste keuze was om te maken.

Maar van dit bedrag had je ook een hele mooie auto kunnen kopen en veel coaches zouden hier 3 a 4 jaar over doen om het Ć¼berhaupt bij elkaar te sprokkelen.

Whisky is vanaf nu een deel van mijn investeringsstrategie. Ik heb dit gekocht van mijn winst in crypto en mocht dit gaan dalen, dan snij ik mijzelf in de vingers. Maar toch, ik ben gereid om de pijn te leiden om wellicht wat minder winst te pakken in crypto zodat ik mijn veiligheid wat meer waarborg als het gaat om financiƫle vrijheid.


De meeste mensen zitten met trillende handen een paar honderd of duizend euro over te maken en zijn dan helemaal van slag.


Ik weet dat ik vanuit een andere positie speel omdat ik het geld heb liggen, maar ik heb wel iets ondertekent met in mijn hoofd de verwachting dat het anders kan lopen dan dat het op dit moment erbij staat. Mocht dit omlaag zijn dan ben ik bereid om dat verlies te nemen.


De lessen

De niet eerlijkheid vanuit totale naĆÆviteit heeft mij veel problemen gegeven en veel gezeik. Later in LSOB was ik toch te lief en te makkelijk richting andere mensen die onze termen gebruikten. Daar ben ik niet meer vriendelijk in. Je moet niet mijn spullen gebruiken, dat is mijn intellectueel eigendom.

Ik raad je aan om de verborgen boodschappen te lezen en de dingen die ik letterlijk schrijf. Dat gaat een verschil maken als je die direct gaat omarmen.

Ik startte heel doorsnee en ben dat nu niet meer, ik deed maar wat en had geen idee. Alle shit regelde ik zelf en had niet de juiste mentoren om mij heen.


Ongeacht waar je nu staat, waar je vandaan komt, er zijn veel redenen die je niet als excuus hoeft te gebruiken om niet te kunnen slagen in het leven.


Ik hoop dat je hier wat uithaalt. Als je onze gloednieuwe test nog niet hebt ingevuld ga dat dan gelijk even doen. Ik heb deze test gemaakt vanuit de positie die ik nu zit. Ik weet welke valkuilen er zijn en de test laat je zien waar de gaten zitten in je bedrijf. Het is allemaal gratis.

Dus als jij meer wilt ondernemen en meer resultaten wilt behalen..
vul dan de scorekaart in. Het maakt niet uit waar je nu staat, ik kan je daardoor helpen.

Ondernemers test - Lifestyle of Business

Over de schrijver
Pip
Door

Pip

op 21 Dec 2021

Nu nog even een corrector inschakelen om je tekst te corrigeren? Lijkt een stuk professioneler.

Reactie plaatsen

āš ļø Relaxed Vlammen op Slippers voor ā‚¬ 1,- āš ļø

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van ā‚¬ 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn