6 min. leestijd

Ons hele leven veranderde toen we besloten te stoppen

Het kan zijn dat als jij toewerkt naar een bepaald doel, dat jij keuzes maakt waar je op gegeven moment niet meer achter staat. Of dat je dingen doet die je niet meer leuk vindt.  Zelf heb ik dat gemerkt de afgelopen jaren, in het werk dat ik gedaan heb, in de keuzes die ik maakte. Maar ook in het soort mensen dat ik coachte en in de programma’s die John en ik samen hebben opgezet.

Zo ben ik een aantal jaar geleden afgestudeerd als diëtist en ik wist al dat ik voor mezelf wilde beginnen. Ik wist al dat ik mijn eigen bedrijf wilde, sterker nog; ik had mijn eigen bedrijf al vanuit een andere opleiding. Daarnaast wist ik ook dat ik het niet zo leuk vond om met bepaalde mensen te werken. Maar vanuit mijn stage destijds kreeg ik de mogelijkheid om daar op oproepbasis aan de slag te gaan.

Dat was vanuit financieel oogpunt toen een hele goede keus. Het was een hele mooie kans die ik daar kreeg, dus dat heb ik aangenomen. Het werk op zich vond ik heel leuk, alleen de mensen die ik daar coachte sloten niet aan bij wat ik wilde. Ik heb dat ongeveer anderhalf tot twee jaar gedaan in totaal en het ging me steeds meer tegenstaan.

Enerzijds was het echt mooi want het verdiende goed en het was best makkelijk werk voor mij. Ik ging zitten, ik deed mijn ding en er kwam eigenlijk nooit wat moeilijks voorbij dus ik kwam er altijd wel uit. En dat is juist niet wat ik leuk vind. Ik vind het niet leuk om op vaste tijden ergens aanwezig te moeten zijn. Om mensen te moeten coachen die niet bij mij passen en te zien dat mensen lang niet alles uit zichzelf halen. Dat lag ook niet binnen de mogelijkheden daar op dat moment.

Wat doe je als het gaat tegenstaan?

Dat ging mij echt tegenstaan. Er kwam ook een punt, nu een jaar of 2 geleden ongeveer, dat ik besloot om te stoppen met dat werk. Dat was best een lastige keus want enerzijds was het een soort van zekerheid. Ondanks dat ik niet op vaste dagen daar werkte had ik sowieso wel drie of vier keer in de maand dat ik daarheen ging. Dat was vanuit financieel oogpunt heel fijn, en dat was tevens de enige reden dat ik daar nog bleef. Het was heel lekker om die zekerheid te hebben.

Anderzijds was ik echt met steeds meer tegenzin daarnaar toe aan het gaan. Omdat ik merkte dat het niet mijn plek was. De keus om dan te kiezen voor wat goed voelt in plaats van voor wat slim lijkt, is heel erg lastig. Tenminste, dat ervaarde ik toen wel zo.

De enorme voordelen van stoppen

Maar op het moment dat ik besloot om te stoppen daarmee, kwamen er heel veel uren per week ineens vrij. Die kon ik steken in mijn eigen bedrijf thuis en waarin ik aan het werk kon met mensen die ik ontzettend leuk vind om te coachen. Daarnaast kon ik ook nog eens mega resultaten neerzetten!

Uiteindelijk was dat zo fantastisch om te doen dat ik letterlijk binnen een maand, al die dagen die ik nu vrij had omdat ik niet meer naar dat werk hoefde, vol zat met mijn eigen cliënten. Dat was fantastisch, dat was super om te doen! De cliënten die ik op dat moment had waren voornamelijk mensen die bij mij thuis in mijn kantoor kwamen.

En mensen die ik coachte met personal trainingen in onze gym aan huis. Dat was heel erg leuk werk, het was fantastisch om met die mensen te zijn.

probeer te stoppen met negatieve mensen

Durven stoppen

Maar op een gegeven moment merkte ik dat ook die dingen niet meer bij me aansloten omdat het te vast was. Ik moest op bepaalde tijden aanwezig zijn, op bepaalde dagen trainingen geven en dat ligt niet in lijn met wie ik wil zijn. Ik wil de vrijheid hebben om mijn dagen in te delen zoals ik dat wil. Daarin wil ik creëren, schrijven, podcasts opnemen, video’s maken, cursussen maken en opzetten.

Dát is wat ik wil doen en dat ging niet op de momenten dat ik personal training gaf of dat mensen bij mij op spreekuur kwamen. Ook toen stond ik weer voor de keus; wat doe ik?

Het liep ontzettend goed, ik was constant volgeboekt- dat was fantastisch. Wil ik dat opgeven voor de onzekerheid die ik heb als het gaat om… Nouja, ik wist niet eens wat er zou gebeuren!

Ik had wel online cliënten, maar letterlijk 90% van mijn inkomen kwam uit de mensen die thuis coachte, offline. Durf ik dat op te geven? Nou, in het begin niet. Ik heb het eerst nog een maand of drie gedaan, maar ik merkte dat ik het met steeds meer tegenzin ging doen. Dus er moest wat veranderen.

De onzekerheid achter stoppen

Het doorhakken van die knoop was heel erg lastig, omdat ik gewoon het gevoel had dat alles zou instorten! Dat er niemand bij me zou komen online en dat het niet zou lukken met mijn bedrijf. Daarnaast dat ik nooit genoeg zou verdienen om John te kunnen laten stoppen met zijn vaste baan, zodat we samen door konden gaan.

Heel veel scenario’s gingen er door mijn hoofd heen waardoor ik niet durfde te stoppen en niet durfde te kiezen voor dat wat goed voelde. Tot ik op het punt kwam waarop ik dacht: ‘ja fuck it, ik doe het gewoon en ik zie wel’. Dat was echt een punt waarop ik zoveel vrijheid voelde ineens waardoor ik dacht ‘ja weet je, alleen ik kan mijn leven maken zoals ik wil. Ik kan wel blijven handelen vanuit angst maar 1 ding is dan zeker; dan ga ik nooit de dingen doen die ik echt wil. Ik ga dan altijd mijn dagen in moeten delen zoals het moet en niet zoals ik het zelf wil’.

Ook dat was een nieuwe keus; zekerheid loslaten, kiezen voor onzekerheid en gewoon zien hoe het allemaal verder gaat. Ook het stoppen met de personal trainingen en cliënten aan huis, net als bij het stoppen bij de diëtistenpraktijk van voorheen, gaf ineens zoveel ruimte en rust! Tegelijkertijd gaf het zoveel mogelijkheden ook dat ik binnen een maand- echt binnen een maand!- mijn online cliënten vijf keer verdubbeld had. Ik was fulltime bezig met online werk.

Dat was super! Het was voor mij weer een teken; zie je dat als je gaat voor wat goed voelt en je daar volledig op kunt richten, er altijd nieuwe dingen op je pad komen die goed voelen. Zo hebben wij echt heel vaak dingen die we stoppen omdat ze  niet meer goed voelen. Dingen die net anders ingedeeld gaan worden en dat zijn keuzes die altijd lastig zijn.

Voorbeeld uit de praktijk

Zo hadden wij ook een member sectie op onze website, op JohnenJeanet.nl (nu lsob.nl), en dat was fantastisch. Het was hele waardevolle content die we maakten voor de mensen. Het was heel leuk om te doen. Het nadeel was echter dat het letterlijk bijna drie uur per dag kostte om het allemaal te maken en op te nemen. Daarna moest het ook nog ge-edit worden.

In die tijd dat we daarmee bezig waren konden we vanzelfsprekend geen andere dingen doen. Dat voelde in het begin prima, was dat helemaal niet erg en vonden we het echt tof. Toen dachten we er ook niet over om te stoppen. Tot dat ineens, toen we de derde maand online hadden, kwam bij ons het gevoel: dit is niet meer juist. Het is niet meer wat we graag doen. We zijn nu zo verplicht aan het opnemen van de video’s, het maken van de opdrachten en het samenstellen van de worksheets. We misten onze vrijheid.

Toen hebben we ook daarvoor de keuze gemaakt; we stoppen ermee. Soms moet je stoppen met dingen, om verder te komen in de richting waar je heen wilt. Als iets niet meer bij je past en je weet dat je wat anders wilt met je leven is het noodzaak om keuzes te gaan maken.

Zie hoe het ons verlopen is

Ik weet als geen ander hoe moeilijk dat is, hoeveel onzekerheid dat kan geven, maar ook hoe ontzettend veel vrijheid dat kan geven. Dus als er dingen zijn waar je over twijfelt, kan dan eens wat de mogelijkheden zijn en onderneem acties. Soms moet je geen rigoureuze beslissingen maken en sowieso geen domme keuzes maken. Maar kijk wel naar wat er mogelijk is.

Omdat ik op gegeven moment de keuze heb gemaakt om te stoppen met de diëtistenpraktijk, later ook met de mensen bij mij thuis, is het allemaal in zo’n snelvaart gegaan dat John anderhalf jaar eerder is gestopt met werken dan gepland. Sindsdien zit hij thuis gewoon te hobby-en, zoals hij dat zelf noemt.

We hebben letterlijk de vrijheid van de wereld. We kunnen doen wat we willen, wanneer we het willen en hoe we willen en ondertussen heel veel mensen helpen. Dat is wat we het allerliefste doen, en dat zou niet gebeurd zijn als we de keuzes niet hadden durven maken.

Dus hoe eng het ook is, durf te kiezen en durf het leven te creëren zoals jij dat voor je ziet want uiteindelijk ben jij de enige die jouw leven vorm kan gaan geven.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn