3 min. leestijd

Onderscheidend of doe je hetzelfde als iedereen?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet constant hoeft te trekken aan nieuwe, niet ideale, klanten? Dat je niet de hele tijd je prijs hoeft te verlagen of de ene kortingsactie na de andere kortingsactie er tegenaan hoeft te gooien voor een matige omzet Hoe zorg je ervoor dat klanten juist naar jou toekomen? Is jouw bedrijf onderscheidend ten opzichte van de concurrentie of doe je eigenlijk een beetje hetzelfde? Als je nog niet een echte X-factor hebt binnen jouw bedrijf dan wil je zeker even verder lezen. 

Voorkom wazige communicatie

Klinkt makkelijk denk je nu wellicht. Het blijkt alleen in de praktijk voor veel ondernemers nog lang niet zo eenvoudig te zijn om een ijzersterke X-factor naar buiten toe te communiceren. En daarom geef ik je in dit artikel iets meer uitleg + enkele voorbeelden met als doel om jou aan een sterk concurrentievoordeel te helpen. Want het hebben van onderscheidend vermogen is cruciaal.

Waar het vaak mis gaat bij het bepalen van een X-factor is dat de belofte te algemeen of te wazig is. Of allebei. Enkele voorbeelden in de categorie algemeen en wazig: 

  • Personal Trainer: “Ik heb opleiding X, Y en Z gedaan en ik ben heel betrouwbaar”
  • Drogist: “U betaalt de beste prijs”
  • Voedingsleverancier: “Wij hebben alleen natuurlijke ingrediënten.

Bovenstaande voorbeelden zijn weinig onderscheidend. Durf je focus duidelijk te maken. Wat beter werkt is:  

  • Personal Trainer: “Naast persoonlijke voedings- en trainingsschema’s op maat en 5x per week een PT sessie zorgen wij voor 7 vers bereidde maaltijden per dag. Zo ben je er zeker van dat je alle goede voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt zonder dat je zelf hoeft na te denken en zonder dat het je maar 1 seconden van je tijd kost (alleen het opeten/ drinken ;))” 
  • Drogist: “Is een product ergens anders goedkoper? Dan betalen wij de prijs aan en krijgt u uw geld terug”(zoals supermarkt jumbo doet) 
  • Voedingsleverancier: “Na een bloedtest en bodyscan ontvang je iedere maand een doos met supplementen en maaltijden die perfect zijn afgestemd op jouw lichaam.

Hopelijk begrijp je nu al beter waarom een X-factor  zo belangrijk is. Met het volgende korte verhaal zal het nog iets duidelijker worden. 

Een persoonlijk voorbeeld van onderscheidend vermogen

Misschien weet je dat ik een tijd lang een Bikinifitness Atleten team heb gehad. Toen ik daarmee begon dacht ik niet na over een X-factor. Het team ontstond ‘gewoon’. Ik begon met éen atleet en al snel kwamen er meerdere bij waardoor ik besloot er het label Team aan te hangen.  

Als ik daarop terugkijk was in die tijd het onderscheidende vermogen dat het alleen voor Bikinifitness atleten was (Nichemarkt) en in een Team. Toen waren er nog nagenoeg geen teams. Later kwamen er meer teams die soortgelijke diensten aanboden. De eerste X-factor was geen X-factor meer. Om toch weer onderscheidend te zijn besloot ik het totaalpakket aan te bieden zoals niemand dat deed. 

Complete 1-op-1 voedings- en trainingsbegeleiding. Gezamenlijke trainingen onder leiding van een goede trainer. Verzorgde poseerlessen onder leiding van een ervaren poseercoach. Maandelijkse online- en offline groepsbijeenkomsten. Mentale ondersteuning zoals je dat niet zag in die wereld. Een online platform met alle workout oefeningen, mindset video’s, worksheets. Kortom alles onder éen dak om in beste shape ooit aan een bikini wedstrijd mee te doen. Fysiek en mentaal.  

Durf te kiezen en kom altijd vanuit waarde

En dat allemaal voor een hogere prijs dan bijna elk ander team/ coach. Met een maximum van 15 atleten. Ook dat was onderscheidend. Zowel de prijs als het aantal leden.  

Een sterke X-factor is concreet & meetbaar. Het staat altijd los van jou als ondernemer.

Stop met jezelf als ondernemer verbinden aan je bedrijf. Een antwoord als “wij zijn heel goed in wat we doen. We hebben de meeste kennis van iedereen. We hebben super veel opleidingen gevolgd.” op de vraag Waarom jij beter bent/anders bent, is meteen de grootste fout die je kunt maken. 

Onderscheidend vermogen: Is de X-factor van jouw bedrijf duidelijk?  

Kun je in 1 of 2 zinnen vertellen wat jouw onderscheid van ieder ander in jouw markt? Heel goed! Reageer in de comments op dit bericht om jouw X-factor met me te delen. Ik ben erg benieuwd!

Wil je meer leren over onderscheidend vermogen, waardepropositie, businessmodellen, protocollen, team bouwen? Simpelweg alles om jouw bedrijf te laten groeien?  Dan wil je zeker deze pagina goed doornemen om te ontdekken wat MBA op slippers jou gaat opleveren.  

Kijk zeker ook nog even onderstaand filmpje. Een leuke animatie die we hebben laten maken nog in onze Kickassleven tijd. Gaat je nog meer verheldering geven. 

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn