4 min. leestijd

Onze inzichten die je leren luisteren naar je gevoel

Als wij altijd naar alle goedbedoelde adviezen van iedereen om ons heen hadden geluisterd dan was John nu nog steeds in loondienst en had ik waarschijnlijk nog mijn eigen diëtisten praktijk aan huis. Het mooie leven op welke plek dan ook op de wereld hadden we in dat geval zeker niet gehad. Sterker nog, nu ik dit opschrijf bedenk ik me dat we ons koophuis in Nederland niet eens hadden gehad. Het is namelijk geen standaard rijtjeswoning waar je als starter eigenlijk mee hoort te beginnen. Belangrijk dus om te leren luisteren naar je gevoel. Ik deel je mijn inzichten om jou verder te helpen.

Het huis waar ik ben geboren en ben opgegroeid kwam een aantal jaren geleden vrij omdat mijn ouders gingen verhuizen. Een ideaal moment voor John en mij om het huis over te nemen. John had een goede baan en met zijn loon konden we de financiering rondkrijgen. Toen we het nieuws aan John zijn familie gingen vertellen was het eerste advies wat we kregen:

“Zouden jullie dat nou wel doen? Jullie zijn nog zo jong en mensen van jullie leeftijd beginnen normaal gesproken met een rijtjeswoning. Het is ook een oud huis en een groot risico”

Thanks voor de input maar een week later was alles rond en was het ons huis;)

Luisteren naar je gevoel en toch dat huis kopen

Stoppen met een vaste baan

Zometeen zal ik het onderwerp betrekken op business maar eerst nog een kort voorbeeld over John en zijn vaste baan. Jarenlang werkte John in vaste dienst in het vakgebied waar hij voor gestudeerd heeft. Hij had er veel plezier in maar op een zeker moment werd dat minder door diverse factoren. Knopen doorhakken is soms lastig. Maar het was tijd om te stoppen met zijn vaste baan. Dit kwam voor een groot deel van de familie toch wel als een verrassing.

“Waarom geef je een goede baan en – zekerheid – op voor iets wat waarschijnlijk geen stand gaat houden? Waarom werk je eerst niet nog even 10 jaar door om zekerheid op te bouwen?”

Alweer hele waardevolle input waar we voor hebben bedankt maar verder niets mee hebben gedaan. John stopte met zijn baan zodat we meer dan fulltime door konden beuken met onze eigen business, dromen en doelen. We luisterden naar ons gevoel.

Investeren in jezelf

En dan was er een aantal jaren terug óók nog het moment dat we wilden gaan investeren in onszelf en onze business door in een serieus coachingstraject te stappen waar 20K ex.btw voor nodig was. We hadden niet het gehele bedrag liggen en moesten dus ergens anders geld vandaan halen. Het goedbedoelde advies dat we kregen van onze naaste omgeving was het volgende:

“Kunnen jullie niet gewoon beter zelf eerst alles gaan ervaren en alle fouten maken die bij het ondernemerschap horen? Als je dan het geld zelf bij elkaar hebt gespaard is een coaching traject een goede volgende stap”

Wederom, als we naar dat advies hadden geluisterd waren we nu nog steeds aan het aankutten.

Advies van familie en vrienden helpt je meestal niet verder

Familie en vrienden hebben vaak het beste met je voor en zijn emotioneel betrokken. Ze willen niet de pijn zien als je mooie plannen mislukken en daarom is het advies vaak behoudend. Het reptielenbrein (ken je hem nog?) van de persoon die jou advies geeft wil voor zichzelf geen verandering, maar voor anderen ook niet.

Soms kan het ook uit jaloezie komen als jij grotere doelen en dromen hebt dan zij ooit hebben kunnen waarmaken. Wat bij hen niet is gelukt zien ze jou liever ook niet doen. Of juist omdat het hen niet is gelukt denken ze dat het jou ook niet gaat lukken. Natuurlijk zijn er ook nog andere redenen te verzinnen waarom de meeste goedbedoelde adviezen je niet verder gaan helpen.

Adviezen van mensen die niet emotioneel bij jou betrokken zijn maar toch van mening zijn om jou te vertellen wat je het beste kunt doen. Zoals die ene collega of die vage kennis tijdens een verjaardag die jou gaat vertellen dat je beter geen coaching kunt nemen. Of dat je beter dat huis niet kunt kopen. Of dat je beter nog even 10 jaar door kunt werken omdat de economie nu ook niet zo best is. Blablabla.

Wat deze goedbedoelde adviezen meestal opleveren zijn zaken zoals onzekerheid, uitstelgedrag, frustratie. Door deze onzekerheid stop jij misschien wel met luisteren naar je gevoel. En het ergste is nog dat al die adviezen vaak komen van mensen die de feiten niet kennen. Die zelf überhaupt nog nooit iets van risico hebben durven nemen.

Naar wie is het dan wel goed om te luisteren?

Mijn 1e advies: Neem alleen maar adviezen aan  van mensen die al zijn waar jij heen wilt. Mensen die het pad al hebben bewandeld en daardoor uit ervaring kunnen spreken. Luister niet teveel naar de mensen met enkel alleen maar tekstboek kennis. Op het moment dat lak hebben aan deze meningen lukt. Dat je alle goedbedoelde adviezen van iedereen om je heen naast je neer kunt leggen en alleen maar luistert naar de juiste mensen…

Dan weet je dat het goed komt. Dat je alles kunt bereiken dat je voor ogen hebt. Blijf dus altijd luisteren naar je gevoel.

Mijn 2e advies: Bekijk deze pagina en sluit je aan bij onze LSOB Community. Naast alle goede informatie is het ook een platform waar je kunt connecten met andere serieuze ondernemers. Een plek waar je goede adviezen kunt vragen maar ook kunt geven. En John en ik zijn er ook dagelijks aanwezig dus dan weet je het wel 😉

Blijf luisteren naar je gevoel en durf beslissingen te nemen

Het luisteren naar je eigen gevoel is niet altijd makkelijk. Je reptielenbrein zal er vaak tegen in gaan. En ook de mensen om je heen zullen allemaal een mening hebben en deze met je delen. Luister niet teveel naar deze mensen. Zoek gelijkgestemde, doe wat jezelf wilt en durf beslissingen te nemen zonder goedkeuring van anderen.

We hopen je snel te zien in onze LSOB community. Samen kunnen we jou leren luisteren naar je gevoel. Kijk je liever eerst of het bij jou aansluit? Probeer dan de Ondernemers Groei Mindset voor 7 dagen helemaal gratis.

 

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn