Profit First

Profit First is geen gewoon boekhoudprincipe; het is een mindset die de manier waarop ondernemers naar winstgevendheid kijken volledig verandert. Deze benadering legt de nadruk op het beschermen van je winst en zorgt ervoor dat je bedrijf financieel gezond blijft. In dit artikel nemen we je mee door de essentie van Profit First en hoe je het kunt toepassen in jouw onderneming.

Wat is Profit First?

Profit First is een financiƫle managementmethode ontwikkeld door Mike Michalowicz. In de Nederlandse markt is Femke Hogema de bekendste Profit First professional. Het principe achter Profit First is eenvoudig ,maar krachtig: maak winst tot een prioriteit vanaf het begin, nog voordat je je kosten en uitgaven in overweging neemt. Het idee is om een deel van elke inkomstenstroom onmiddellijk opzij te zetten als winst, en alleen de resterende middelen te gebruiken om kosten te dekken.

Het Profit First Systeem in Actie

  1. Winst Eerst: Telkens wanneer geld in je bedrijf binnenkomt, neem je eerst een percentage (bijvoorbeeld 5% tot 10%) en zet je dit opzij als winst. Dit geld wordt niet gebruikt voor operationele kosten.
  2. Kosten Dekken: Gebruik alleen het resterende geld om je bedrijfskosten te dekken, zoals salarissen, huur, leveranciers en andere uitgaven.
  3. Winst Bewaken: Houd regelmatig bij hoeveel winst je hebt gemaakt. Dit helpt je om bewust winst te blijven genereren en te vergroten.
  4. Belastingen en Eigenaarssalaris: Na het opzijzetten van winst, reserveer je ook geld voor belastingen en je eigen salaris als ondernemer.

De Voordelen van Profit First

  1. Winstgarantie: Door winst als prioriteit te stellen, zorg je ervoor dat je bedrijf altijd winst maakt, ongeacht de economische omstandigheden.
  2. Financiƫle Discipline: Profit First dwingt je tot financiƫle discipline en vermindert de kans op overmatige uitgaven.
  3. Winstgroei: Na verloop van tijd kun je je winstpercentage verhogen, wat leidt tot aanzienlijke winstgroei.
  4. Financiƫle Rust: Het helpt je om financiƫle stress te verminderen en geeft je gemoedsrust.

Implementatie van Profit First

Om Profit First effectief te implementeren, moet je een goed overzicht hebben van je financiƫn en een systeem opzetten om winst opzij te zetten. Het kan handig zijn om een financieel adviseur of boekhouder te raadplegen om je te helpen bij de implementatie.

Slotgedachten

Profit First is een revolutionaire benadering van financieel management voor ondernemers. Door winst als prioriteit te stellen, kun je je bedrijf op een gezonde financiƫle basis laten groeien en tegelijkertijd zorgen voor duurzame winstgevendheid. Het is een mindset die de weg opent naar financiƫle stabiliteit en succes voor je onderneming.

Reactie plaatsen