Winst

Winst wordt ook wel rendement, opbrengst of profit genoemd. Het is het positieve resultaat (groene cijfers) van een bedrijf. De winst wordt berekend door alle gemaakte kosten en uitgaven van de gedraaide omzet af te halen.

De winst die je overhoudt kun je vervolgens gebruiken om te (her)investeren, uit te breiden of uit te keren aan de eigenaren van het bedrijf.

Winst als ondernemer

Bij eenmanszaken krijgen ondernemers geen loon uitgekeerd, de winst die het bedrijf overhoudt is daarom tevens het loon van de eigenaar van een eenmanszaak.

Bij LSOB raden we aan altijd een kosten- en omzet prognose van een langere tijd te maken. Evenals het winstpercentage te berekenen.

Door te berekenen hoeveel winst en welk winstpercentage je overhoudt per product of dienst (direct en indirect) kun je bepalen welke dingen in je bedrijf winst-technisch interessant zijn en welke niet of minder.

Wat is winst?

De winst is het bedrag waar je belasting over moet betalen. Stel je draait een hoge omzet maar maakt aardig wat kosten en investeert veel van dat geld in advertenties, apparatuur en andere zaken die je bedrijf laten groeien, vermindert de winst.

Wanneer je nog geen belasting betaald hebt spreek je over winst voor belasting. Wanneer je over je winst wel belasting betaald hebt spreek je over nettowinst na belastingen.
Reactie plaatsen