Hier en nu

Hier en nu zijn betekent volledig aanwezig zijn in het huidige moment, zonder afgeleid te worden door zorgen over het verleden of de toekomst. Het gaat om bewuste aandacht voor wat er op dit exacte moment gebeurt, met openheid en acceptatie.

Het belang van in het hier en nu leven

Wanneer je met je gedachten altijd in de toekomst of het verleden bent ben je dus eigenlijk nooit echt aanwezig op de plek waar je bent. Het maakt dat je niet kunt genieten, want je maakt je veelal zorgen over dingen die geweest zijn of nog moeten komen of je bent aan het plannen. Wat het je oplevert om daadwerkelijk aanwezig te zijn in het hier en nu: 

  1. Minder stress: Het brengt kalmte en vermindert de zorgen over wat geweest is of wat nog moet komen.
  2. Meer genieten: Je kunt meer genieten van de kleine pleziertjes en schoonheid van het leven die anders onopgemerkt blijven.
  3. Betere relaties: Aanwezigheid in interacties kan leiden tot diepere, betekenisvolle relaties met anderen.
  4. Zelfbewustzijn: Het vergroot je bewustzijn van je eigen gedachten en emoties, wat kan leiden tot betere zelfkennis.

Hoe Kun je Meer Hier en Nu Zijn?

  1. Meditatie: Regelmatige meditatieoefeningen helpen je om je aandacht te richten en in het moment te zijn.
  2. Ademhaling: Bewust ademen kan je helpen om in het huidige moment te komen en stress te verminderen.
  3. Mindfulness: Het beoefenen van mindfulness houdt in dat je met opzet je aandacht richt op de huidige ervaring zonder oordeel.
  4. Dankbaarheid: Dagelijkse dankbaarheidsoefeningen kunnen je helpen om waardering te tonen voor wat er nu is.
  5. Beperk afleiding: Minimaliseer afleidingen zoals elektronische apparaten en creëer tijd en ruimte voor echte aanwezigheid.

Conclusie

Het hier en nu is een krachtige plek van bewustzijn en persoonlijke groei. Het biedt rust, vreugde en verbondenheid met het leven zelf. Door bewust te oefenen en jezelf eraan te herinneren om in het moment te leven, kun je de voordelen van mindfulness en aanwezigheid ervaren. 

 

Reactie plaatsen