6 min. leestijd

Hoe jouw publieke identiteit zorgt voor een geprogrammeerde of gecreëerde toekomst

Je hebt een identiteit (hoe je jouzelf ziet). En een publieke identiteit. Jouw publieke identiteit is hoe anderen jou zien en hoe zij jou opvatten. Jouw publieke identiteit heeft invloed op de toekomst die jij tegemoet gaat. Dit kan zijn de geprogrammeerde toekomst of de gecreëerde toekomst.

2 soorten toekomsten die een compleet ander resultaat en daarmee een ander leven voor je bepalen. Het ene is niet beter dan het ander. Maar kennis hebben van dit onderwerp zodat je doelgericht keuzes kunt maken is wat ons betreft essentieel.

Daarom ga ik in dit artikel dieper in op het onderwerp publieke identiteit in combinatie met de geprogrammeerde toekomst versus de gecreeerde toekomst.

Luister je liever? Beluister dan hieronder de podcast die Jeanet en ik hierover opnamen.

(lees verder onder de video)


Nieuwe publieke identiteit

Het creëren van een publieke identiteit is een topic waar heel veel mensen heel onbewust mee bezig zijn. Ze doen en delen gewoon wat makkelijk aan komt waaien, wat goed voelt en wat ze leuk vinden. Terwijl als je kijkt naar de lange termijn, dan kan dit funest zijn voor de mogelijkheden van de resultaten die ze kunnen behalen.

Toen Jeanet 24 weken zwanger was maakte ze bekend dat ze zwanger was. Dit was best wat later dan meestal gedaan wordt, maar dit was een bewuste keuze.

Het was heel makkelijk voor haar om op dit punt een nieuwe publieke identiteit te creëren rondom het moeder zijn. Maar ze wist dat dit niet ging helpen in het creëren van het leven dat ze zelf wilde. Dus ze maakte hierin de keuze om er niet veel over te delen.

Jouw publieke identiteit

Als je zelf niet bewust kiest voor je publieke identiteit dan wordt er voor je gekozen. Want je hebt sowieso een publieke identiteit. Op letterlijk alle vlakken van je leven..

Het gevaar ligt op de loer op het punt dat je niet de leiding pakt om jouw publieke identiteit de door jou gekozen richting op te sturen. Je laat dan kansen liggen.

Jaren geleden toen was ik (John) de jongen in het zwarte hemdje. We hadden toen de geniale bedrijfsnaam: Kickassleven. Het was een mooie combi. Altijd op reis en in een zwart hemdje. Ik had duidelijk een publieke identiteit gecreëerd. Ik was daar toen niet zo mee bezig als dat ik nu ben. Dit veranderde vanaf het moment dat we zelf meer coaching ontvingen en serieuzere cliënten gingen coachen. Toen beseften we dat het zwarte hemdje en de naam ‘Kickassleven’ niet paste bij deze serieuze ondernemers. En daarmee niet meer bij ons.

Hoe jij nu bent, heb je onbewust laten ontstaan

Hoe je nu bent heb je onbewust laten ontstaan. Je bent zo geworden door je ouders en verzorgers waardoor je bent opgevoed.

Van daaruit heb jij je op een bepaalde manier ontwikkeld, maar dat betekent niet dat dit in lijn ligt met wat jij graag wilt.

Wat zou jij willen mee maken in het leven? Met welke mensen zou je willen hangen?

Resoneert jouw uiterlijk dan nu met dat bepaalde netwerk? Niet? Dat netwerk hoeft dan niet te veranderen, maar wel hoe jij je presenteert.

Jouw geprogrammeerde toekomst

Jeanet heeft er lang voor gekozen om niet teveel te delen over het moederschap en zwanger zijn. Ze wilde er niet bekend om komen te staan, maar ze wilde ook niet haar tijd besteden aan de vaak goedbedoelde maar ook ongevraagde adviezen.

Toen Jeanet op haar Instagram de aankondiging dat ze zwanger was kreeg ze erg veel nieuwe volgers erbij. Dit waren mensen die allemaal iets te maken hadden met moederschap. Haar inbox stroomde vol en het gaf veel reacties. Dit waren vragen, felicitaties en eigen ervaringen van moeders.

Als ze hiermee door was gegaan dan zou de toekomst geprogrammeerd zijn.

Een geprogrammeerde toekomst is een bepaald programma dat je draait, waarvan je weet wat voor resultaat daar uitkomt. Je weet wat je deelt, je weet wat voor mensen daar op aanhaken en daar komen dan bepaalde aanvragen uit. Dat is het logische gevolg.

Als Jeanet veel over baby’s zou gaan delen zou het logische gevolg zijn dat veel moeders zouden aanhaken. Ze zouden dan vragen gaan stellen zoals: “Waar heb je die kleding gekocht? Kun je vertellen wat voor bedje dat is?” Maar dat zou compleet weg bewegen van het doel van Jeanet haar leven.

Haar doel is jou helpen excelleren in elk vlak van je leven en dan met name je manier van denken, het mentale gedeelte, het emotionele en spirituele gedeelte.

Je gecreëerde toekomst

De gecreëerde toekomst, creëer je bewust. Omdat Jeanet bewust koos om deze dingen niet te delen creëert ze een toekomst waarin ze niet perse moeders aantrekt maar wel ondernemers. Ze koos er namelijk voor om de dingen te delen die ze wilde delen zoals mindset, ondernemerschap en persoonlijk leiderschap.

Het verschil tussen gecreëerd en geprogrammeerd

Een gecreëerde toekomst creëer je heel bewust. De geprogrammeerde toekomst is als je blijft doen wat je doet en je ziet dan wel wat er gaat ontstaan.

Wij waren vanuit onze basis geprogrammeerd voor een financieel vrij succesloze toekomst. Maar we hebben dat omgevormd naar een nieuwe gecreëerde toekomst.

In het leven van mij was er altijd wel geld, maar als ik iets wilde kopen moest ik er wel voor sparen. Ik moest hard werken om geld te verdienen. Dat was mijn blauwdruk rondom geld, mijn mentale constructie.

Toen ik 21 was ging ik samenwonen met Jeanet, vanaf mijn 23e ging ik mij veel meer persoonlijk ontwikkelen en rond mijn 25e kwam het kantelpunt. Vanaf mijn 26e ontving ik coaching. Dat ontvang ik trouwens nog steeds.

Ik ben toen mijn financiële toekomst gaan recreëren. Als ik dat niet had gedaan dan had ik er nu financieel heel anders voor gestaan. Dan had ik de programma’s afgedraaid die er waren en leefde ik mijn geprogrammeerde toekomst.

De programma’s waar je mee bent opgevoed

De programma’s waar je mee bent opgevoed zijn als het ware geïnstalleerd bij jou. Je kunt er niet zoveel aan doen welke programma’s er zijn geïnstalleerd. Dat is aan je ouders/opvoeders.

Waar je wel wat aan kunt doen is ervoor te kiezen of je die programma’s wilt blijven draaien. Je kunt deze programma’s namelijk van je harde schijf wissen en er nieuwe opzetten. Dat gaat met vallen en opstaan.

Het is niet zo dat je in een vingerknip jezelf manifesteert als miljonair en dat het morgen al zover is. Dat is niet hoe het werkt. Je moet acties ondernemen en competent worden. Blijf doen wat je moet doen en werk je oude programmering eerst weg voordat je nieuwe kunt installeren. Anders val je weer terug.

Wees je bewust dat je gaat terug cirkelen

Je hebt programma’s geïnstalleerd en daar zitten overtuigingen en filters in. Als je aan de slag gaat om deze programma’s te verwijderen is de kans groot dat je terug gaat cirkelen. Het is daarom belangrijk dat je dit beseft en dat je de tijd gaat pakken om dit in kaart te brengen.

Hoe je dit kunt doen is door jezelf vragen te stellen:

 • Wat is mijn programmeerde toekomst?
 • Als ik niks verander hoe gaat mijn leven er dan uitzien?
 • Hoe is mijn financiële situatie?
 • Hoe is de situatie van de mensen om mij heen?
 • Wat voor leven heeft mijn familie?

Kijk daarna naar wat jij de afgelopen vijf jaar gedaan en gepresteerd hebt:

 • Hoe was de afgelopen 5 jaar je financiële situatie?
 • Hoe gezond ben je?
 • Hoeveel geld had je op de bank staan?
 • Wat voor relaties heb je?
 • Goede relaties?
 • Slechte relaties met veel ruzie?
 • Veel relaties?
 • Weinig relaties?

Als je niks gaat veranderen dan is dit wat het blijft. Dit is jouw programmering. Dit is waar jij op terug blijft vallen.

Creëer je toekomst

Wil je jouw toekomst creëren stel dan de volgende vragen aan jezelf:

 • Wat zou jij willen creëren voor jezelf?
 • Hoe wil jij jezelf zien?
 • Hoe zit het met jouw publieke identiteit?
 • Hoe wil je dat jouw potentiële klanten je zien?
 • Wat wil je dat interviewers je gaan vragen?
 • Wat wil je dat jouw expertise gebied is en waar mensen je van kennen?
 • Hoe wil je bekend staan als vriend? Als ouder?
 • Wie wil jij zijn en hoe wil jij je ontwikkelen?
 • Kies een andere programmering

  Dan kom je op het punt dat je kunt gaan hercreëren. Je kunt nu een andere programmering kiezen.

  Stap 1 is kijken naar je oude programmering.

  Stap 2 is de oude programmering doorbreken

  Weet je niet hoe?
  Meld je dan aan bij de University of Excellence.
  Daar doorbreek je dit zodat je andere nieuwe werkbare patronen kunt aanleren.

  Stap 3 is heel bewust kiezen wat je wilt creëren.

  Als je echt bewust wilt kiezen, ga dan eens stilstaan bij waar je afscheid van wilt nemen.

  Wat is het dat jij wilt?

  Wat gun jij jezelf om te ervaren en te creëren in het leven?

  Excelleer op ieder vlak, je hebt het echt zelf in de hand. Niet alles, maar wel veel.

University of Excellence - Jeanet Wolf


Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn