De gouden knoppen van financiële discipline zorgen ervoor dat jij keuzes gaat maken op financieel vlak die je helpen om het leven te leiden dat je graag wilt leiden.
Zonder dat die nullijn altijd aanwezig is. Ik weet nog wel dat we jaren geleden veel doelen hadden die we wilden behalen. De omzet groeide vrij snel en met die groei kwamen er meer mogelijkheden. We konden meer mensen aannemen en meer investeringen doen. Wat wel maakte dat we zeker in het begin vaak het moment hadden dat we iedere maand op nul begonnen.
We dachten niet verder dan het geld op de bankrekening. Als het er stond konden we het uitgeven. We hadden toen geen kluis met geld, geen aandelen, geen crypto. Ons geld stond op de bank en het geld ging evenredig snel op als dat het groeide. We hadden geen financiële discipline. Dit gebeurt vaak bij mensen, maar waarom ontstaat dit?
Geen financiële discipline door geen overzicht
Veel mensen gooien hun geld op één hoop maar plannen ook zo hun agenda in. Doe je dat ook? Plan je geen blokken in van vrij zijn? Dan heb je op één of andere manier altijd wat te doen. Je hebt dan meer afspraken dan je wilt. En heb je het voller dan je wilt omdat de gaten opgevuld worden. Dat is ook zo met geld.
Stel dat er 5k binnen gaat komen deze maand en je hebt het al in je zicht, dan is de kans aannemelijk dat je op onbewust level denkt: “Er is wel zat.”
Dan sta je bijvoorbeeld bij de supermarkt en denk je: “Ja ik doe normaal voor 100 euro boodschappen, nu voor 200 euro, maakt toch niet uit want ik heb 5000 euro.”
Iedere keer is het bedrag van 5000 euro in je hoofd heel groot en heb je nog steeds alle ruimte. Totdat het punt komt dat je denkt: “Kak, ik heb geen rekening gehouden met de belastingdienst.” Dat hangt samen met hetzelfde idee als die agenda. We maken dingen op, we vullen dingen in, we zijn altijd bezig.
Het is een onderdeel van hoe ons brein werkt. Het is heel normaal dat je dat hebt. Omdat het zo normaal is, is het wel iets waaraan je wilt gaan werken. Dan zorg je ervoor dat je niet in die valkuil stapt dat je alles gaat uitgeven wat je bezit maar dat je financiële discipline ontwikkelt.
Wat kan je hieraan doen?
Financiële discipline begint met inzicht krijgen. Ga kijken naar wat gaat erin? Wat gaat eruit? Waaraan gaat het eruit? Als je dat als eerste stap bij gaat houden, dan ga je misschien zien al zien dat je 300 euro boodschappen uitgeeft terwijl je echt dacht dat je 200 euro aan boodschappen zou uitgeven. Of je ziet dat je meer geld uitgeeft aan marketing dan je dacht. Je ziet dat je minder geld verdient met je marketing dan je dacht.
Ga eens inzicht krijgen in de stromen van geld. Zowel privé als zakelijk. Vanuit dat punt hebben we een startpunt.
Dan gaan we kijken naar wat je wilt bereiken en waar je heen wilt gaan. Dan bedoel ik niet dat je 3 miljoen op de bank wilt hebben staan omdat dit je een gevoel van rust geeft. Maar dat je op korte termijn gaat kijken, bijvoorbeeld het einde van dit jaar. Wat zou je dan willen?
Wil je dan starten met het beleggen in indexfondsen, crypto of een vastgoed potje aanmaken?
Ga kijken wat jij op financieel vlak wilt doen om te zorgen dat je alles kan scheiden en dus ook lange termijn kan gaan denken. Wat ga je doen aan het scheiden van het geld op je rekening? Maak bijvoorbeeld verschillende rekeningen aan:
- Een lopende rekening
- Een rekening voor de belastingdienst
- Een vaste kosten rekening
- Een boodschappen rekening
Wat voor rekeningen wil jij maken om inzicht te krijgen? Waar verdwijnt je geld en hoe kun je dat beter gaan sturen?
De gouden knoppen van financiële discipline
Er zijn twee gouden knoppen voor financiële discipline namelijk: meer omzet maken en slimmere uitgaven doen. Dat betekent niet dat je constant in de bespaarmodus moet gaan zitten, want dan wordt meer geld verdienen veel moeilijker. Dat zeg ik hier niet mee. Maar als je aan die twee knoppen gaat draaien dan heb je goud in handen.
Meer omzet is leuk, als je op een gegeven moment weet hoe het spel werkt dan kan jij daar op focussen. Maar heel eerlijk, als jij iemand bent zoals wij dat ook waren in het begin, als je meer omzet draait maar niks extra overhoudt. Dan kan je nu wel focussen op meer omzet maken, maar dat doet dan heel weinig voor je. Je bent dan namelijk nog steeds niet iemand geworden die met dat geld kan omgaan.
Investeren met kleine bedragen
Ga niet denken dat investeren met kleine bedragen geen nut hebben. Dan ga je nooit veranderen en ontwikkel je geen financiële discipline. Ook als is het maar 100 euro voor de belastingdienst en maar 100 euro voor het indexfonds. Het gaat om het veranderen van je gedrag zodat je in die andere identiteit kunt creëren. Namelijk de identiteit van de ondernemer die wel verschillende keuzes maakt in geld. Zodat die verschillende potjes wel al getraind gaan worden.
Als je nu denkt, dat klinkt logisch maar ik verdien gewoon niet veel. Ik kan daarom nog niet investeren. Als je zo gaat denken dan komt dat moment nooit. Als je nu iemand bent die geen geld overhoudt op je rekeningen. Dan zul je jouw gedrag moeten veranderen met hele kleine stapjes.
Wij begonnen ook met 100 euro per maand. Dit zagen wij als eerste stap in het werken aan een betere basis als het gaat om die financiële discipline. Dat heeft ons heel erg geholpen.
We zetten nu nog steeds minstens elke maand geld in.
Maar je hebt een financiële tegenvaller?
Op het moment dat je geld tekort hebt voor de belastingdienst en je denkt: “He gedverdemme, ik kom 3k tekort. Dan ga ik deze maand niet investeren, dat sla ik even over.” Zorg dan dat je wel vasthoudt aan je gekozen stappen. Stop dan wel 100 euro in het indexfonds. Maar zorg dat je op een andere manier die honderd euro extra gaat verdienen. Dit is de basis van financiële discipline.
Je oude gedachte patroon zou je adviseren om dat investeringsgeld te zien als buffer. Maar je wilt dat gedachtepatroon doorbreken, want je wilt financiële discipline ontwikkelen. Dat doe je door de keuze te maken om alsnog te investeren. Dan ga je maar wel de keuze maken om meer geld te verdienen puur in dit geval voor de belastingdienst om dat gat op te vullen.
Als je in die oude overtuigingen rondom geld gaat blijven handelen, dan ga je geen mogelijkheden zien. Dan ben je weer aan het kijken hoe je met schuiven met geld. Dan ben je niet bezig met vooruitkijken om dit groter te gaan spel te spelen.
Beter met je geld omgaan en meer geld verdienen
Als er zo’n situatie ontstaat zoals het voorbeeld met de belastingdienst of als je vaatwasser opeens kapot is, dan zou Jeanet zeggen: “Pak jezelf maar bij de ballen!”. Ik (John) zou dat niet zeggen, ik ben veel netter. Ik zou zeggen: “Doe gewoon wat je moet doen om meer geld te verdienen.”
Er staat een keer wat op het spel. Misschien is dat ook maar goed, om maar eens meer te doen dan dat je hebt gedaan.
Wij hebben onze eigen manier om inzicht te krijgen. We hebben een simpel business model, dus waarschijnlijk is jouw business model anders dan dat van ons. Maar lees daar even doorheen. Je hoeft het niet exact te doen zoals wij het doen. Creëer je eigen systeem elke maand, elke week of elke dag. Kijk waar je geld heen is gegaan. Want herhaling is de sleutel tot succes.
Overzicht in excel in vier categorieën
Wat ik heb bedacht jaren geleden is dat ik inzicht moest hebben waar mijn geld heen ging. Toen begon ik met een lege excel. Qua uitgaven heb ik 4 categorieën gemaakt. De eerste categorie is voor iedereen van toepassing.
Categorie 1: De vaste kosten
De abonnementjes, hosting, e-mailsoftware, je kantoor huur.
Zet er echt alles neer. Ook als het ‘maar een tientje is’. Want als je 10 tientjes mist, dan mis je al 100 euro. Inzicht maakt echt dat je kan gaan sturen. Als je elke maand al die tientjes mist, dan verdampt er vrij veel geld. 1200 euro in een jaar.
Zet bij de vaste kosten ook alles waarvan je weet dat het altijd hetzelfde bedrag is, wat elke maand terugkomt of elk kwartaal.
Categorie 2: Personeel/inhuur
Dat kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt.
Als je met veel personeelsleden werkt hoef je dat niet per naam te doen maar kan je het ook per categorie doen, Dan weet je elke maand hoeveel eruit gaat naar mensen die voor je werken.
Categorie 3: Variabel
Dit zijn bedragen die verschillen en uitgaven die je eenmalig doet.
Categorie 4: Investeringen
Denk hierbij aan coaching, trainingen en je nieuwe MacBook.
Ga het meten, dan weet je wat de stand van zaken is.
Als je dat in kaart brengt en structureel bijhoudt, dan kun je echt gaan sturen. Het is geen hogere wiskunde. Het verandert niet als jij niet gaat veranderen.
Financieel vrije toekomst
Je wilt niet alleen werken aan je korte termijn. Je wilt ook werken aan je financieel vrije toekomst: je lange termijn.
Doe research naar de investeringsmogelijkheden waar jij het meeste feeling mee hebt.
Je wilt rekening houden met:
1. Hoeveel tijd heb je en hoeveel tijd wil je erin te steken?
2. Hoeveel geld heb je al?
Je kunt kiezen voor crypto, voor indexfondsen of voor vastgoed.
Maak een strategisch logische keuze.
Stel targets
Wat worden je targets? Hoeveel wil je investeren in crypto? Hoeveel wil je in een kluis?
Bepaal voor jezelf hoe jij rust gaat ervaren.
Wat is voor jou een financieel vrije toekomst?
Je kunt morgen al beginnen met je geld opzij zetten voor de toekomst.
Je hoeft niet gelijk 40 procent opzij te zetten, je kunt ook 10 procent aan de kant zetten. Als je nu nog maar 0 procent inzet, dan is 10 procent al een verbetering. Zo ontwikkel je financiële discipline.
Maak een systeem voor jezelf
Weet waar je geld heen gaat. Volg niet je gevoel maar volg feitelijk je geld. Waar gaat het heen?
Wil je nu financieel inzicht en geldstress achter laten?
Kijk dan eens naar MBA op slippers.
Krijg als leider exact inzicht in je financiën. Je leert jezelf financieel nog meer vrijspelen. Het is een kort 1-op-1 coachingstraject en het heeft langdurig resultaat. Je krijgt alle stappen die nodig zijn om (meer) misbaar te worden in je bedrijf.