11 min. leestijd

De goede aanpak om financiële vrijheid te bereiken

Financiële vrijheid. Iedereen wil dit wel en gelukkig is het makkelijker dat je nu misschien denkt. In dit artikel staan we stil bij je financiën, gebruik dit artikel om te evalueren of je een goede aanpak hebt om de financiële rust, vrijheid en onafhankelijkheid te bereiken die je voor ogen hebt. Als je nu denkt: “Evalueren? Ik heb niet eens een plan!”, dan is dit een goed moment om hierover na te denken. Want zonder plan verandert er waarschijnlijk niet veel aan je financiële situatie.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.

De basis van het creëren van financiële vrijheid en rust

We gaan stilstaan bij hele basic en simpele stappen die uiteindelijk simpelweg een winnende formule zijn als het gaat om financiële vrijheid en rust te kunnen creëren.

Wat is hier zo verschrikkelijk belangrijk aan?

De meeste ondernemers zitten in een rad waarin je de hele tijd hetzelfde moet blijven doen. Ze weten dat ze goed kunnen rondkomen, financieel zitten ze er misschien wel goed bij maar ze weten ook: “Ik wil niet vanaf mijn 65e nog moeten werken.” Terwijl de manier waarop ze nu omgaan met hun geldzaken dit wel zou moeten.

Veel ondernemers moeten werken tot ze eigenlijk dood gaan omdat ze niet denken aan buffers; omdat ze geen gebruik maken van de mogelijkheden die er ook zijn om meer financiële vrijheid te creëren. Op het moment dat je altijd iets moet blijven doen dan zal er altijd een bepaald level van stress bij zitten. Nu is stress niet perse slecht, alleen het ondernemerschap biedt je zo mooi de mogelijkheid om een heel vrij leven te creëren. Dus ook financieel.

Dat is wat wij heel veel mensen gunnen. We weten alleen dat de meeste mensen niet nadenken over hoe ze de vervolgstappen kunnen zetten.

Hoe kun je op relatief korte termijn al een heel groot verschil maken in enerzijds de bankrekening maar anderzijds andere kanalen die er zijn om niet meer alleen afhankelijk van je bankrekening te moeten werken om geld binnen te krijgen?

Een tijdje geleden hebben we ook een artikel geschreven over financiële discipline, dit is een verdieping daarop.

Wacht niet meer, start nu

Sta stil bij wat je plan is en wat je nog niet helder genoeg hebt. Wat is het wat je iedere dag, iedere week of iedere maand zou kunnen doen om ook op korte termijn al dingen te kunnen doen met je geld dat je leven leuker maakt?

Je hebt er niks aan om superrijk met pensioen te gaan en je binnen no time doodgaat zonder dat je ooit vrijheid hebt gehad als ondernemer. Daarom willen we dat je nu het leven leidt dat je wilt maar ook stap voor stap kijkt naar de doelen die je hebt en de dingen die je daarmee wilt doen.

Je wilt niet wachten op het moment dat je moet en dat je daardoor geforceerde interesse krijgt. Maar we zijn beter in het korte termijn denken dan in lange termijn. Als je het hebt over financiële vrijheid creëren dan spreek je over vele jaren.

Op het moment dat je weet: “Ik wil het financieel zo kunnen spelen dat ik later geen geld stress heb”, verdiep je dan nu al.

Op het moment dat je gebrek aan kennis hebt, dan gaat je reptielenbrein dingen influisteren. Dingen zoals: “Joh, dat hoeft nog niet, is niet boeiend en je bent nog zo jong”. Allemaal redenen om te zorgen dat jij in je huidige positie blijft, waarin je focust op de dingen die je nu altijd al doet. Dat stemmetje in je hoofd wit dat je blijft zoals je bent. Je brein wil je houden waar je nu bent.

Hoe groot je desinteresse ook is, blok in ieder geval een week vrij of eventueel een weekend. Lees je in die tijd in, in ieder geval 10 uur in totaal. Lees alleen maar over dit topic. Als je denkt dat 10 uur veel is, dat is eigenlijk best weinig voor iets dat je leven absoluut gaat veranderen.

In die tien uur ga je ontdekken dat het best simpel is. Als je dat merkt, dan ga je makkelijk de eerst volgende stap zetten. Dan ga je de weg beginnen, de eerste stappen zetten op de weg die jou het resultaat gaat geven waar je naar verlangt.

Het concrete stappenplan voor financiële vrijheid en rust

Stap 1 - Waarom en wanneer
De eerste stap is het helder hebben van wat je wilt doen met je geld. Je gaat namelijk niet geld creëren om het geld. Tenzij je Dagobert Duck bent en je letterlijk wilt zwemmen in geld. Als het niet je doel is om erin te zwemmen dan doet een bedrag niet zoveel met je brein.

Een ton is leuk, een miljoen ook. Maar op het moment dat het een bedrag is, dan doet het niks met je brein. Dan ga je er geen moeite voor doen omdat het te plat is, er hangt dan geen emotie aan.

Dus aan jou de vraag: Waarom wil je een ton hebben? Wanneer en waarom?

Wil je een huis? Een opleiding betalen voor je kind? Een verbouwing?

Vul in wat je wilt.

Stap 2 - Heldere doelen
Bereken de doelen terug en maak ze simpel en overzichtelijk voor jezelf. Zet er een datum bij wanneer je dit doel bereikt wil hebben en breek het daarna op in maanden, weken en uiteindelijk in dagen.

Welke stappen moet je elke dag zetten om dat doel te bereiken? Als je elke dag 1 procent winst maakt dan klinkt dat veel makkelijker dan dat je in 1 maand 30 procent winst moet maken.

Dus je start met wat je wilt hebben, dan met wat je moet doen en daarna wie je moet zijn. Exact, dit is precies het Be-Do-Have model

Zonder doel kan je niet scoren, fucking cliché, maar het is wel zo.

Stap 3 - Juiste identiteit
Wie moet jij zijn? Om je doelen te behalen moet je iemand zijn die dit kan doen. Waarschijnlijk heb je echt veel consistentie nodig. Maar alles in een bepaalde mate van consistentie voor een langere periode houden de meeste mensen niet vol, omdat het zo fucking saai is. Maar als je weet wat je moet doen om te winnen, als je weet waarvoor je het doet en dit volhoudt dan ga je winnen.


Een leuker leven leiden

Je onderneemt en verdient geld zodat je een leuker leven kunt leiden. Bij investeren wil je echt weten wat je doet en waarom je dit doet. Je doet dit investeren om een leuker leven te leiden.

Wij hebben bijvoorbeeld geld in aandelen, die aandelen zijn alleen voor de lange termijn, daar halen we dus geen geld uit, daar gaat alleen geld in.

Met crypto hebben we ook een lange termijn strategie maar ook een korte termijn, want Jeanet trade met crypto.

Ze heeft daarin lange termijn doelen, voor als we later oud zijn maar ze trade ook met korte termijn doelen.

Crypto is nog zo jong in vergelijking met aandelen, je hebt nooit de garantie dat het blijft stijgen zoals het tot nu toe gedaan heeft.

Het belangrijkste voor nu is dat je een plan hebt met wat je uiteindelijk aan de kant wil hebben staan.

Geld verspreiden

Ons advies is om je geld te verspreiden, zorg bijvoorbeeld ook dat je cash hebt. Mocht je ooit om wat voor reden dan ook niet bij het internet kunnen, dan heb je in ieder geval cash.

Het verspreiden van bedragen geeft rust rondom geld, wij hebben bijvoorbeeld ons geld in crypto, in aandelen, cash in de kluis en op de bankrekening. Je hoeft niet miljoenen euro’s te hebben om een comfortabel leven te krijgen voor jezelf.


Als jij met pensioen bent

Stel dat je 100 wordt en je gaat vanaf je 60e niet meer actief werken, dan heb je voor 40 jaar geld nodig, zeker als zelfstandige ondernemer. Dat wil je niet met actief geld doen, dat wil je met rendement doen en met het vermogen dat je hebt opgebouwd. Dan moet je wel weten welke rekensommetjes je moet maken, afhankelijk van de leeftijd die je nu hebt.

Dit is niet om je af te schrikken maar juist zodat jij je doelstellingen iets anders op gaat maken.

Beperkter leven voor meer vrijheid
Misschien betekent dit wel dat je de komende 20 jaar iets beperkter gaat leven, zodat je geld aan de kant kan zetten en het voor je kan laten werken. Als je nu geld in aandelen zetten en je doet dit goed, dan weet je dat het rendement gaat opleveren keer op keer. Je hebt daar nu niks aan, maar later wil. Nu koop je er niks mee maar levert het wel 8 procent rendement op.

Dit is begrensde vrijheid...

Hierdoor heb je nu op dit moment misschien iets minder vrijheid en maakt het dat je niet al het geld dat binnenkomt uitgeeft. Maar gaat het over korte tijd of iets langere tijd juist vrijheid geven omdat je voor die grens hebt gekozen.

Als je geen zin hebt om geld aan de kant te zetten hou dan in je hoofd wat het geld dat je niet uitgeeft gaat doen over een paar jaar van nu.

Als je dan iedere keer dat rekensommetje maakt dan zul je gaan merken dat je nu relatief makkelijk keuzes kunt maken die over een aantal jaren van nu echt een wezenlijk verschil kunnen gaan maken in je leven.

Wil je financiële vrijheid ervaren?

Start dan met onze ultieme instaptraining Relaxed Vlammen op Slippers

Slechts enkele tientjes. Voor het geld hoef je het dus niet te laten 😉

Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn


Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,-⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn