8 min. leestijd

Je wilt jezelf blijven. Maar wie is jezelf dan eigenlijk?

"Ik wil wel mezelf blijven" of "Goh, hij is echt zichzelf niet meer sinds dat ze wat geld hebben". Herkenbare uitspraken voor veel mensen. Maar wat is "jezelf"? Of beter nog. Wie is "jezelf" eigenlijk? Na dit artikel zal je anders denken over jezelf.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.


Jezelf zijn is een concept

Jezelf zijn is een concept, het is bedacht. Je hebt zelf besloten of ervaren dat hoe je bent het beste voor je werkt. Dat neem je mee in alle situaties en vlakken van je leven.

Op het moment dat je geboren wordt start je met een blanco canvas. Vanaf dat moment wordt je gecreëerd door je omgeving en creëer je jezelf gaandeweg tot een bepaald type volwassene.


Ben jij altijd jezelf?
Hoe heb jij gekozen te willen zijn? Veel mensen staan er niet bij stil, maar ze hebben zichzelf gecreëerd op een bepaalde manier. Dat kan je gruwelijk in de weg komen te staan als jij jezelf aan je zelf gecreëerde ik vasthoudt terwijl het niet werkbaar is.

Het is wel belangrijk om je bewust te zijn dat hoe jij je gedraagt en denkt te zijn komt vanuit een diep level. Vanuit dit level kun je kiezen wie je wilt zijn, dat is veel werkbaarder.

Zeg dus niet: “Ik ben mijzelf”, maar wel: “Ik ben wie ik wil zijn.”

"Ik ben nou eenmaal zo"

Je hebt het misschien wel eens zelf gezegd of je hebt het anderen horen zeggen: “Ik ben nou eenmaal zo”.

Dat mensen dit zeggen komt in de kern vaak vanuit ervaringen in de jeugd van mensen. Als je altijd hebt gehoord dat je super tegendraads bent en dit is aangemoedigd dan is de kans groot dat je dit tot een stukje van jezelf gaat zien.

Je ervaart vanuit de positie van het tegendraads zijn dat dit een positief effect heeft en dat je besluit dat je voor de rest van je leven lekker tegendraads gaat blijven.

Alle kleine stukjes van dit soort ervaringen, zowel positief als negatief, maken het tot wie je bent nu.

Je gaat dan dingen zeggen zoals: “Ik ben zo, ik ben nou eenmaal tegendraads.”

Dat maakt dat jij hier naar gaat handelen. Als je dit ook doorvoert in je business kan dit compleet tegen je gaan werken. Stel dat je bijvoorbeeld een menubalk gaat maken in je website, dat staat normaal bovenin, stel dat je dit onderaan je website gaat zetten (omdat je zo lekker tegendraads bent) dan kan dit ervoor zorgen dat je bezoekers verliest op je website.

Er is een reden dat jij hebt gekozen voor een bepaalde identiteit, dit gaat vaak niet bewust maar dat groeit vaak zo. Het is een vormproces van wat er gebeurt in je leven. Dat is omdat het voor je werkt, totdat het niet meer voor je werkt.

Zo ontstaan de patronen

Om het beeldend voor je te maken: Stel je voor dat je een rots bent en je ligt in een rivier. Het water van de rivier stroomt langs je en zorgt ervoor dat een stukje van je wegslijt. Je blijft al die tijd op dezelfde plek liggen en er ontstaan steeds diepere groeven, op een duur ontstaat er zelfs een gat in je.

Op het moment dat iemand je verplaatst en je in een ander gedeelte van de rivier plaatst dan verandert je omgeving. Het water stroomt er anders en je merkt dat je gaat slijten aan andere kanten. Dit is helemaal niet comfortabel want je hebt dit nog niet eerder zo ervaren.

Dit werkt hetzelfde bij schoenen, als jij altijd naar binnen hebt gelopen met je schoenen en je schoenen altijd op die manier slijten, is het vrij oncomfortabel om opeens op rechte schoenen te gaan lopen. Dan krijg je waarschijnlijk last van je enkels.

Zo is het ook als jij in een bepaalde omgeving leeft, je hebt bepaalde gewoontes die er inslijten, er zijn bepaalde gedragingen die voor je werken en die prima werken. Maar op het moment dat je in een andere omgeving komt, kan het zo zijn dat dit helemaal niet meer werkt en je opeens wrijving voelt op plekken die je helemaal niet gewend bent.


Verandering van je identiteit

Wanneer jij merkt dat jouw huidige identiteit niet meer voor je werkt is het mogelijk om dit te veranderen.

Je kan merken dat het super fijn en handig is hoe je nu bent en dat dit je heeft gebracht waar je nu bent. Het is makkelijk om dit in stand te houden en het kan dat je veel argumenten hebt waardoor het veilig is om zo te blijven. Toch kun je ervoor kiezen om te veranderen en jezelf te trainen. Bepaal daarvoor eerst wat je aan jezelf wilt optimaliseren.

Op het moment dat je besluit of ziet dat er meer uit je leven is te halen en er meer mogelijk is dan volgt er een keuze. Ga je dit doen? Ja of nee?

Dan ga je namelijk wrijving voelen. Ben je ook bereid om dat te voelen? Zo ja? Wat komt er dan bij kijken? Het is letterlijk een switch die je kunt maken.

Als wie jij bent niet bijdraagt aan betere relaties, meer gezondheid en meer financieel succes wees dan bereid om een nieuwe ik te creëren inclusief de weerstand die daarbij komt kijken.Jij als leider

Als jij als leider in staat wilt zijn om de leider te zijn die je moet zijn om de resultaten te behalen die je wilt. Bekijk dan eens lsob.nl/vlammen daarin delen we een aantal hacks en valkuilen die je absoluut wilt weten omdat je daarmee voorkomt dat jij jezelf langer saboteert. We leren je daar om te stoppen met alle constructies en overtuigingen die je weghouden van financieel resultaat.

Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn

Focus daarom op het scoren van een 8,5 op ieder vlak om daadwerkelijk los te komen van middelmatige patronen.

Op lsob.nl/vlammen vind je alle info en zie je concreet wat je gaat leren. Het is maar een paar tientjes. De meeste ondernemers werken zichzelf de takketering maar hebben nog steeds niet de rijkdom die ze willen. Met relaxed vlammen leer je juist om je niet meer de takketering te werken maar wel de financiële rijkdom te krijgen die je graag wilt.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,-⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn