13 min. leestijd

10, 100 of 1000+ euro per uur taken. Wat doe jezelf en wat moet je uitbesteden?

In dit artikel gaan we kijken naar wat jij jezelf waard vindt. We spreken over prijzen bepalen, waar jij je tijd in steekt en wat deze uren eigenlijk waard zijn. Waarschijnlijk kun je slimmere of andere keuzes maken. Want wees eens eerlijk. Doe je nu altijd alleen maar 1000+ euro per uur taken? Of zitten er stiekem ook nog wel 10 of 100 euro per uur activiteiten bij die je eigenlijk gewoon zou moeten uitbesteden?

We gaan het koppelen aan de dingen die jij over jezelf zou moeten geloven om bepaalde keuzes daarin te maken. Vooral wat jij over jezelf gelooft is erg belangrijk. Want dat bepaalt uiteindelijk wat jij wel en niet tolereert en welke standaard jij hanteert voor alles in je leven.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? Kijk/luister het dan via de Lifestyle of Business podcast, Hieronder kun je de video hiervan bekijken. 

Wat jij gelooft over jezelf en waarom dit belangrijk is

We starten met een voorbeeld dat niet perse business gerelateerd is, maar dit voorbeeld geeft duidelijk weer wat geloven over jezelf inhoudt.

Stel, jij volgt coaching bij mij (Jeanet) en je geeft aan dat je een relatie hebt met iemand die heel snel kwaad op je is en meerdere keren per week dronken thuiskomt. Je partner heeft geen gezellige dronk en is boos op je en gooit dingen naar je hoofd toe.

Jij geeft dit aan tijdens onze coaching en meldt daarbij dat dit al 6 jaar gaande is. Dan zou ik met jou mee kunnen gaan en zeggen dat het zo vervelend voor je is, dat je het zo moeilijk hebt en medelijden tonen. Of ik kan je vragen: ‘Wat is het dat jij over je jezelf moet geloven om hier 6 jaar bij te blijven?’.

Het antwoord wat daar vervolgens uit kan komen is dat jij bijvoorbeeld nooit iemand anders denkt te kunnen vinden, of dat je intens veel van je partner houdt, dat je gelooft dat echte liefde ook door zulke dingen heen kan kijken, dat jij er bent om hem/haar te fixen of dat je denkt dat je partner voor de trein springt als je bij hem/haar weggaat.

De verhalen in je hoofd creëren een (niet werkende) realiteit

Al die verhalen die jij daar rondom creëert en de dingen die jij over jezelf gelooft maken dus dat jij 6 jaar lang in een relatie blijft waar je letterlijk in sommige gevallen/avonden met gevaar voor eigenlijk leven (omdat je dingen naar je kop gesmeten krijgt), keuzes maakt en het leven leidt dat nooit iets gaat opleveren en niet voldoet aan de standaarden die jij eigenlijk waard bent.

Dit komt dus allemaal voort uit alles wat jij over jezelf gelooft, de verhalen die jij jezelf vertelt en van daaruit dus het leven dat jij creëert en de dingen die jij accepteert om je heen. Deze situatie, zeker als je dit van een afstandje ziet, of bij andere mensen om je heen zou zien zou je wellicht heel gemakkelijk denken: ‘Ik zou dit nooit doen in een relatie, ik zou bij diegene weggaan’.

Je tolereert gewoon te veel

Dit is wat we doen op heel veel vlakken op het leven. Denk aan het type klanten die je aantrekt, gezeik dat je tolereert van je personeel etc. Denk aan ondernemers die keer op keer zeggen ‘Ik heb sales mensen in dienst, het zijn allemaal sukkels, en ik blijf maar mensen opnieuw moeten aannemen’.

Dan wil je niet kijken naar waarom zij niet goed zijn, maar naar wat jij gelooft over jezelf en waarom jij telkens zulke mensen aanneemt. Geloof jij dat je niet meer kunt betalen? Geloof jij dat je geen goede leider bent? Dat je niet in staat bent om hun aan te sturen? Wat geloof jij waardoor jij dit gedrag, in dit geval sales personeel aannemen, blijft hanteren waardoor je totaal onwerkbare situaties creëert in je bedrijf?

------------------------------------------------------------

Meer AAN dan IN je bedrijf werken?


------------------------------------------------------------

Ik heb tonnen euro's van mezelf gestolen door de verhalen in mijn hoofd

Een aantal jaren geleden geloofde ik (John) iets anders over mijzelf dan nu en dacht ik een echte badass te zijn. Toch heb ik toen door de verhalen in mijn hoofd wel tonnen in euro’s van mezelf heb gestolen.

Ik weet nog goed, ik kwam bij Jeanet in het bedrijf en ik moest een rol vinden voor mezelf. Ik moest gaan ontdekken wat ik wel en niet leuk vond. Dat werkte goed, alleen bleef ik daar veel te lang in hangen.

Ik ontdekte dat ik video’s editten leuk vond, vormgeving, schrijven you name it, ik deed het.

Ik was Jeanet, volledig aan het faciliteren zodat zij zich kon focussen op coaching en geld verdienen.

De voor- en nadelen van heel veel zelf kunnen

Het voordeel daarvan was dat ik alles beheerste en overal verstand van had binnen het online ondernemen en alles wat daarbij kwam kijken. Het nadeel was dat ik mezelf ook ging vertellen dat ik de beste was op álle vakgebieden. Dus, twee redenen waarom ik uiteindelijk pas heel laat ben gaan uitbesteden:

1. Het kostte geld. Ik moest mensen betalen of inhuren.
2. Ik ben iemand die het heel goed zelf kan en er is niemand zo goed als ik.

Dit laatste is natuurlijk volkomen onzin natuurlijk, maar dat geloofde ik over mezelf op dat moment. Toen ik dat ging beseffen, ging ik beseffen dat ik taken zat te doen, al jarenlang, die mensen letterlijk voor €15/€20/€25 per uur kunnen doen. En toen werden wij, en daar gaat het eigenlijk om in dit artikel, bewust gemaakt door onze coach op dat moment van de zogenaamde €10, €100 en €1000 per uur taken.

De uitleg van de €10, €100 en €1000+ per uur taken

Het gaat hierbij even om het voorbeeld en niet om de prijs.

  • De €10 per uur taken zijn de wat simpele taken die heel veel mensen kunnen uitvoeren.
  • Voor de €100 per uur taken moet je al meer skills hebben op dit vakgebied. Je moet gewoon goed zijn in wat je doet.
  • Voor de €1000 (of meer) per uur taken moet je wel echt een bepaalde skillset hebben. Je moet echt heel goed zijn in wat je doet. In ons geval is dat coaching geven op hoog niveau. Maar ook hefboom taken uitvoeren als ondernemer vallen in deze categorie.
80% van de tijd was ik bezig met de €10 per uur taken 😅

Dus ik zat daar en ik werd steeds bedrevener in coaching, maar was ik maar 5% van de tijd bezig met de zogenoemde €1000 taken. Eigenlijk was ik 80% van de tijd bezig met de €10 taken.

Noodzakelijk vereiste acties

Wij spreken vaker over noodzakelijk vereiste acties. Acties, kernacties die écht verschil maken in je business. Die daadwerkelijk bijdragen aan het resultaat wat je wilt bereiken, maar waar je nu nog niet staat. Ik kan je vertellen, die €10 taken die ik zat te doen waren absoluut geen noodzakelijk vereiste acties waardoor ik, zonder gekheid, wel tonnen van onszelf heb gestolen.


Personeelsleden inzetten op plekken die niet voor hen bedoeld zijn is vragen om problemen

Wat we wel veel zien, of vooral ik (Jeanet) met mijn klanten, is dat medewerkers op plekken worden gezet die niet voor hen bedoeld zijn.

Stel, je hebt een Piet de salesman die ook heel erg goed in marketing is, dan is het verleidelijk om die salespersoon ook met marketing bezig te laten zijn.

Maar op het moment dat je kijkt naar die 5 uur die Piet de salesman besteedt aan marketingacties en dit omrekent naar wat hij hiermee verdient dan zou hij wellicht maar 25 euro maken per uur. Terwijl hij op dat moment ook leads zou kunnen bellen en daarmee €5000 euro aan klanten mee kan binnenhalen, of meer.

Daarom wil je gaan kijken of het logisch is hoe je hem inzet en of het waard is om hem die 5 uur per week met marketing bezig te laten zijn.

Het is niet alleen wat jij jezelf waard vindt maar ook dat je goed kijkt naar wat je mensen waard zijn.

Opdracht om per direct geld te verdienen

Opdracht: Let vandaag op wat voor taken je doet en kijk wat het zou opleveren als je dit als werk allemaal zelf zou doen.
Stel je daarna voor dat je dit werk voor iemand anders zou doen, zou je het dan doen?

Ter aanvulling: Niet elke tijd hoeft efficiënter, beter of productiever. Want als je jezelf een uur uit bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden haalt dan kun je een uur gaan lezen, mediteren, wandelen of iets anders doen wat aan de mentale of lichamelijke ontspanning bijdraagt. Het gaat erom dat jij het leven leidt wat jij wilt.

Ik denk dat veel mensen dat vergeten en dat ze daarom nooit echt stil staan bij ‘waar besteed ik eigenlijk mijn tijd aan’. Ze zijn nooit echt bezig met wat wil ik wel.

Kijk daarom vooral naar wat je wel wilt, wat zou je willen doen als jij je dagen helemaal kan indelen zoals jij dat wilt? Zo kun je naar alles in je leven kijken: Wat wil jij?

Stel je staat iedere avond af te stoffen en je denkt ‘Ja, het moet nou eenmaal gebeuren’, of je bent iedere dag bezig met mensen aan te sturen, terwijl je dat helemaal niet leuk vindt om te doen. Stel je zou het voor een ander doen, zou je het dan wel doen? Nee ook niet? Wat is het waard, wat zou de prijs zijn als jij er iemand voor zou moeten betalen. Ben je bereid om dit uit te besteden? Ben je bereid iemand ervoor aan te nemen?


Het verhaal dat je over jezelf vertelt

Dan kom je bij de volgende laag, het verhaal dat je dan vertelt over jezelf, dat is vooral een interessant stuk.

Wat er dan vaak gebeurt is dat je zegt: ‘Ik ga dat niet betalen voor een schoonmaakster. Als ik iemand voor sales moet inschakelen, kost dat ook snel €50 per uur, dan kan ik het beter zelf doen.'.

Dat wil je opmerken, want welke dingen vanuit de kern komen bij jou naar boven op het moment dat jij geld moet betalen voor iets wat je feitelijk gezien ook zelf zou kunnen doen?

Daar wil je aan gaan werken om te zorgen dat je ook daadwerkelijk, als je een keertje dood gaat over heel veel jaar van nu dat je weet:

'Ik heb mijn uren, mijn leven, besteed aan dingen die er voor mij echt toe doen, en alle andere dingen heb ik laten doen door mensen die het vele malen beter kunnen dan ik’.

Moeite met geld uitgeven is moeite hebben met geld verdienen

Een gouden uitspraak is dat mensen die moeite hebben met geld uitgeven, ook moeite hebben met geld verdienen.

Ik sprak laatst een cliënt en laten we hem voor het gemak Geert noemen. Ik sprak met Geert en we hadden het over de echte noodzakelijke vereiste acties. Die acties die daadwerkelijk het verschil maken. Hij somde wat van die acties op en we hadden het over financieel resultaat. Dus wat hij mogelijk zou kunnen bereiken dit jaar, wat zijn doelen zijn en waar hij nu stond.

Hij noemde wat taken op.

Sales, team aansturen en nog een paar acties.

Toen vroeg ik: ‘Wat zijn nog meer acties die jij doet, maar stiekem niet helemaal acties zijn die je zou hoeven doen’.

Hij noemde drie verschillende taken, ik gaf aan dat ik wat miste bij de kernacties.

'Waar hebben we het eigenlijk over in % van de tijd? Hoeveel % van de tijd ben je precies met die taken bezig?' 

Feiten zijn nodig voor diepgang

Want uiteindelijk werkt het zo met coaching, we kunnen pas diepgang creëren als we feiten weten. Het moet meetbaar zijn. Het bleek 75% van zijn tijd te zijn, dus dat was een groot deel. Dan ben je in dit geval veel van jezelf aan het stelen.

Laten we zeggen dat 75% werd besteed aan taken die misschien €10 of €15 per uur kostte. Ik stelde hem de vraag:

‘Geert, wat vind jij jezelf eigenlijk waard als we het in euro’s per uur uitdrukken?’

‘€80 per uur’ zei Geert.

‘Waarom €80 per uur?’

‘Dat is vrij simpel als ik om me heen kijk, in mijn omgeving, vriendenkring etc. zie ik zulke bedragen’, vertelde hij.

Ik raadde hem aan om te stoppen met het vergelijken met mensen in zijn omgeving, want het is niet de beste positie om vanuit te komen. Heel eerlijk, dit is ook exact de reden dat hij bleef doen wat hij deed.

Het gat tussen de €10 per uur taken en hoe hij zichzelf ziet is te klein.

Als hij zichzelf groter gaat zien, als iemand die €500 per uur waard is qua taken, wordt het gat dusdanig groot, en de pijn dusdanig groot dat hij die acties niet meer gaat doen. Dan ga je er mensen voor zoeken en je gaat alleen nog maar doen wat ertoe doet.

Waarschijnlijk is Geert nog oncomfortabel met die noodzakelijk vereiste acties, met meer de baan op gaan en meer sales doen etc. Dat klopte wel, want deze niet noodzakelijke taken deed hij al zo lang en het was zo fijn en makkelijk om te doen. Dat is het probleem en dat is waar we de komende maand met elkaar aan gaan werken.

Mensen zijn super comfortabel om te blijven doen wat ze doen. Ze blijven zichzelf verhalen vertellen zodat ze het ook voor zichzelf kunnen verantwoorden, dan hoeven ze ook niks over te schakelen.


Waar kijk je op terug op je sterfbed?

Uiteindelijk creëer je alles in je eigen kop, het zijn de verhalen die je jezelf vertelt waar je op wil gaan letten.

Let op waar je niet eerlijk bent tegen jezelf. Want stel we hebben het over relaties, misschien zeg je al drie jaar lang tegen jezelf ik heb een super, verbindende, fantastische relatie. Maar als je er echt een keer kritisch naar kijkt kom je erachter dat je elke dag ruzie hebt, je elkaar maximaal drie keer per weer ziet en verder langs elkaar heen leeft. Dan is de vraag, hoe diep en verbindend is die relatie eigenlijk?

Of is het een verhaal dat je jezelf vertelt omdat het fijner voelt dan als jij jezelf confronteert met het feit dat je relatie misschien hooguit een 6 is? En dat je dus eigenlijk actief er iets aan zou moeten doen (zoals relatietherapie of een confronterend gesprek voeren) om het naar een 7, 8 of misschien wel een 10 te tillen?

Vaak is het veel makkelijker om jezelf te vertellen dat het goed gaat en dat je het wel prima vindt.

Soms is dat ook zo, maar als je dit doet om in het comfortabele te blijven stel dan jezelf de simpele vraag:

‘Is dit waar ik echt oprecht met trots en blijdschap op terugkijk als ik sterf?’

Als je dan denkt: 'Ja!' dan heb je dus het leven geleid zoals je wilt.

Maar stel dat je terugkijkt en dat je het niet eens zou benoemen dat je hebt schoongemaakt als je op je sterfbed ligt, maar wel terugkijkt op de momenten die je met je kinderen was bijvoorbeeld, dan moet je daar meer mee gaan doen.

Dat zijn de dingen die daadwerkelijk het verschil maken. Je moet bereid zijn om te kijken naar welke verhalen jij jezelf vertelt, over jezelf. Over wat jij jezelf waard vindt in geld, in tijd en waar jij je aandacht en energie aan besteedt.

Op het moment dat dat niet is in dingen die voor jou echt van waarde zijn, ben je dan bereid om oncomfortabel te zijn, nieuwe keuzes te maken en van daaruit een nieuw leven te creëren?

Opdracht 1 - Inzichtelijk maken waar je aan het stelen bent van jezelf

Dus concreet, als afsluiting. Ga eens met jezelf zitten, pak een A4tje en ga al die taken die je nu doet eens opschrijven. Schrijft erachter wat die taken nu eigenlijk waard zijn in geld. Dus alle taken die jij in dit geval doet, privé en zakelijk.

Ga dan eens kijken, waar ben je eigenlijk van jezelf van aan het stelen? Pak een gele marker en ga de taken markeren waar een bedrag achter staat, die een heel stuk minder zijn dan dat jij jezelf waard vindt. Dan is de kans bijzonder groot dat dat een heleboel taken zijn.

Opdracht 2 - Verhalen uitschrijven

Kijk ook naar dingen die jij doet en waar jij verhalen omheen creëert. Bijvoorbeeld, jij zit iedere dag drie kwartier te poepen want dan heb je rust. Je zit daar een beetje de krant te lezen, met een boekje of een Donald Duck, omdat jij jezelf vertelt dat dat een moment is voor jezelf.

Waarom zit je op de wc? Waarom niet in de tuin? Waarom niet met een boekje op de bank in een bos? De kans is groot dat jij jezelf het verhaal vertelt dat jij overdag niet zomaar tijd vrij kunt maken, of als jij niks zit te doen dat je lui bent. En dat je het alleen maar kunt verantwoorden als je aan het poepen bent, als je staat te douchen, of als je de auto staat te stofzuigen. Vraag je ook af of dat de verhalen zijn die voor je werken, of dat je misschien je, in dit geval, 'poeptijd' kunt verminderen naar 5 minuten.

Ga jezelf ook toestaan om op andere momenten rust te pakken, op een veel meer ontspannen manier.

Je hoeft niet altijd nuttig bezig te zijn

Als je dus die 8,5 wilt scoren op ieder vlak in je leven en je wilt ook wat meer misbaar worden in je bedrijf, dan zou ik zeggen ga naar www.lsob.nl/gesprek

Boek een gratis sessie van drie kwartier en dan gaan we samen de diepte in. We gaan bepalen waar jij nu staat en waar je heen wilt, wat goede stappen zijn voor jou om te zetten.

En als er een match is, is er een match en doe ik een voorstel. Is er geen match dan doe ik je geen voorstel. Moeilijker hoeven we het niet te maken.

Klik op de afbeelding hieronder om jouw sessie in te plannen.Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn