6 min. leestijd

Wat is mijn missie? Onze visie op je purpose in het leven vinden

Wat is mijn missie? Hoe weet ik waar ik gepassioneerd over ben? Hoe kan ik mijn levensmissie uitdragen als ik heel veel dingen leuk vind? Allemaal vragen die we met grote regelmaat voorbij zien komen. In dit artikel delen we onze visie om het vinden van je missie, waarom fake it till you make it geen goed idee is hoe het gebruik van het woord 'authenticiteit' je ook klein kan houden.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.

Wat is mijn missie? Mijn doel op aarde?

Laten we maar met de deur in huis vallen, je missie ga je niet in het hier en nu vinden. Door je zoektocht naar je missie in het hier en nu voort te zetten saboteer je jezelf. Je missie is namelijk iets wat je in de toekomst creëert en waar je naartoe werkt. Dus als je stopt met zoeken en start met creëren dan ga je meters maken in het vinden van je missie en het naleven van je purpose.

Als je denkt dat iets je missie is en je gaat stappen zetten dan kom je er waarschijnlijk snel achter dat het niet is wat je ervan verwacht had. Veel eerder ga je merken dat je eigen gecreëerde missie een blok aan je been wordt en dat je helemaal geen zin hebt om daaraan te werken.

Wat is je missie? Ga het maar doen; al die dingen die je altijd al eens wilde doen, ga daar maar eens mee beginnen. Je gaat je missie namelijk niet vinden door er jarenlang over na te denken en allerlei bijzondere sessies te boeken. Actie is wat je gaat helpen en als je ook nog eens begint met creëren dan ga je zien waar je energie naartoe stroomt en waar het blokkeert. Als je in actie blijft en blijft creëren dan ga je op een gegeven moment realiseren dat je leven precies is zoals je het wilt hebben en dat je je missie leeft.


Stel jezelf de juiste vragen

Die lange lijst met al die dingen die je altijd al eens wilde doen kan overweldigend voelen. Stel jezelf dan eerst een aantal vragen om je prioriteiten helder te krijgen.

Wat is voor jou de moeite waard om te leven? Wat wil je achterlaten op de wereld als je sterft? Dat kan heel groot zijn, maar ook heel klein. Vraag jezelf eens af wat je wilt nalaten. Wat voor doel lijkt jou leuk om te bereiken? Kies het, ga ervoor en evalueer halverwege. Als je er dan achter komt dat je het toch niet geweldig vindt om te bereiken kies dan een ander doel.

Als je in actie komt, gedreven door de antwoorden op deze vragen, ga je ongetwijfeld gelukkig sterven. In ieder geval veel gelukkiger dan mensen die alleen maar op zoek zijn geweest naar hun missie en nooit wat gecreëerd hebben.

Ik dacht dat ik mijn missie had gevonden, maar dat was het toch niet…

Een mooi voorbeeld van Jeanet en hoe zij haar life purpose gevonden dacht te hebben is die van GOA. Goa is haar platform waar ze de alternatieve wereld en reguliere wereld met elkaar wilde connecten. Dit was haar gekozen missie. Ze kreeg veel aanmeldingen voor haar programma's, had mooie succesverhalen en merkte tegelijkertijd dat haar energie er niet naartoe stroomde. GOA was niet haar levensmissie.

Door de successen die ze behaalde wist ze dat ze dit bedrijf groot kon maken, maar het lukte niet om haar aandacht daarop te houden. Ze kon de acties wel blijven uitvoeren, maar het koste moeite en energie en ze ervaarde weerstand. echte tegenzin. Door in beweging te blijven begon ze te zien wat ze wel leuk vond aan dit project en wat niet. Al het geleerde nam ze mee naar het volgende en ze liet achter wat niet bij haar paste.


Jezelf klein houden onder het mom van authentiek zijn

Authentiek betekent "echt" zijn. Het is congruent zijn in de dingen die je doet en zegt. Dat betekent dat je zegt wat je doet en doet wat je zegt. Je beslist wie je wilt zijn, want in de kern ben je niemand. Je bestaat wel maar je bent niet gelukkig of ongelukkig, je bent niet succesvol of onsuccesvol.

Gaandeweg je leven krijg je labels opgeplakt en plak je zelf ook labels op jezelf. Dit doe je vanuit ervaring en de dingen die je geleerd hebt. Je wordt op die manier iemand en gaat daar naar handelen en je besluit wat voor persoon jij bent.

Misschien heb je wel besloten dat je introvert bent en dat je daarom niet op een evenement wilt spreken en groepen niet leuk vindt. Je vindt dat je trouw bent aan jezelf op die manier. Dat je authentiek bent.

Het gevaar hiervan is, is dat je jezelf klein houdt en dat het vasthouden aan authenticiteit een rookgordijn is om maar niet te hoeven veranderen. Je houdt jezelf voor de gek.


De verhalen die je jezelf vertelt bepalen wie jij bent

Waar je je ten allen tijde bewust van mag zijn is dat jij bent wie jij jezelf vertelt dat je bent. En als jij je aan oude overtuigingen vast blijft houden, dan houd je jezelf onnodig klein. Je hebt het namelijk in je om jezelf nieuwe verhalen te vertellen. Om je zelfbeeld drastische te veranderen en daarmee je hele leven. Jij bent de kapitein van je leven. Het verleden is allang voorbij en hoeft niet jouw toekomst te bepalen. Jij bepaalt hoe je toekomst eruit ziet en daar mag je 100% verantwoordelijkheid voor nemen.

Fake it till you make it...?

En verantwoordelijkheid nemen gaat verder dan fake it till you make it. Want met die zin als drijfveer verander je alleen de buitenkant. Dat is het rookgordijn waarmee je verbloemt wie je daadwerkelijk bent. Weet dat je gordijn binnen no-time wegvalt, omdat situaties je altijd uitdagen en terugwerpen op wie je van binnen denkt te zijn.

Voorbeeldje; stel dat je het 'fake it till you make it' concept plakt op je leven. Je wilt bepaalde resultaten creëren en bijvoorbeeld op een podium staan. Je bent eigenlijk een bange poeperd, maar kiest ervoor om toch die bühne op te lopen.

Dus je staat daar, trilt, praat zachtjes, en een uur lang lepel je jouw verhaal op uit je hoofd. Je vergeet een stukje en pakt met trillende handjes je briefje erbij uit je kontzak.

Het lijkt allemaal heel goed van je, want je doet precies de acties van de persoon die je wilt zijn, maar in de kern ben je nog steeds die persoon die niet van public speaking houdt. En dat zie je terug in je handelingen.

Ons advies: train op je identiteit In plaats van fake it till you make it. Train keihard op het zijn van de identiteit van de persoon die nodig is om dat gewenste gedrag uit te voeren.

Wil je spreken op een podium? Train jezelf dan op het weten hoe je een krachtige pitch geeft, hoe je houding is, hoe je omgaat met zenuwen en je algehele presentatie.

Op het punt dat je dat geleerd hebt ben je die persoon, want dan ben je iemand die krachtig spreekt. Dan ben je iemand met een goede pitch en dan ben je iemand die zelfverzekerd overkomt.

Voordat je iets bent mag je jezelf andere verhalen vertellen en moetje vervolgens het werk doen; trainen, trainen, trainen.

Op het moment dat jij getraind hebt in het zijn van een krachtig persoon en je spreekt krachtig en je doet krachtige acties, dan ben je krachtig.

Train alsof er nooit een nieuwe dag komt. Dan word je degene die je moet zijn.

Wil je hiermee aan de slag?

Begin dat met deze test. 100% gratis.

Ondernemers test - Lifestyle of Business




Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn