Onze visie op het vinden van je purpose, authenticiteit en fake it till you make it
11 november 2021 
9 min. leestijd

Onze visie op het vinden van je purpose, authenticiteit en fake it till you make it

Fake it till you make it, de onzin van het vinden van je purpose en de grote valkuil van het altijd authentiek willen zijn. In de kern komt dit allemaal op hetzelfde neer, maar het wordt best wel uitvergroot. Al deze dingen houden je onbewust klein. In dit artikel delen wij onze visie hierop.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.

Je purpose vind je niet in het hier en nu

Je purpose kan je niet vinden door te zoeken in het hier en nu, je purpose vind je in de toekomst. Het is iets wat je in de toekomst creëert, en daar kan je naar toe leven. Als je stopt met zoeken en start met creëren dan ga je aan de slag met het naleven van je purpose.

Als je nu denkt dat iets je purpose is en je gaat stappen zetten, dan kan je erachter komen dat dit totaal niet het geval is. Als je merkt dat het juist een rotsblok aan je been is en als je merkt dat je er toch geen zin in hebt om aan te werken, dan weet je dat het niet je purpose is.

Daar kom je alleen maar achter door te doen, niet door jarenlang erover na te denken en honderden spirituele sessies te volgen. (uiteraard niets mis met spirituele sessies). Het helpt juist om in actie te komen, te creëren en daardoor erachter te komen wat wel en wat niet stroomt. Zo blijf je doorgaan tot het moment dat je leven precies is zoals jij het wilt.

Als je denkt dat jij je purpose hebt gevonden maar na een jaar kom je erachter dat dit het toch niet is, dan is dat geen falen maar is het feedback van jezelf. Dan hoef je niet te zoeken en allemaal bijzondere sessies te doen.


Je doel op aarde

Wat is voor jou de moeite waard om te leven? Wat wil je achterlaten op de wereld als je sterft? Dat kan heel groot zijn, maar ook heel klein. Vraag jezelf eens af wat je wilt nalaten.

Met dat in je hoofd weet je wat je van het leven wilt maken, dan weet je dat je niet altijd zin hoeft te hebben en dat het niet altijd fantastisch hoeft te voelen om ermee bezig te zijn. Door dit te doen kies je ervoor om gelukkig te zijn. Je kiest ervoor om het waar te maken.

Dan ga je ongetwijfeld gelukkig sterven, veel gelukkiger dan mensen die alleen maar op zoek zijn geweest naar hun purpose en nooit wat gecreëerd hebben.

Wat voor doel lijkt jou leuk om te bereiken? Kies het, ga ervoor en evalueer halverwege. Als je er dan achter komt dat je het toch niet geweldig vindt om te bereiken kies dan een ander doel.

Ik dacht dat ik mijn purpose had gevonden, maar dat was het toch niet…

Van GOA dacht ik (Jeanet) mijn purpose te maken, ik wilde de alternatieve wereld en reguliere wereld met elkaar connecten. Dat had ik gekozen als purpose. Het kreeg aanmeldingen, heb succes gehad maar ik merkte dat dit niet was wat ik te doen heb in de wereld.

Ik kon het wel, want het lukte maar ik vond het niet leuk. Het lukte me niet om ermee bezig te blijven. Ik kon wel de acties blijven uitvoeren maar ik vond er oprecht niks aan. Ik had weerstand, echt tegenzin. Dat heeft meerdere redenen en die heb ik ontdekt vanuit die beweging. Ik ben niet de persoon om deze wereld te gaan connecten.

Ik heb mijn gedachtengoed wat ik in de jaren heb gecreëerd neergelegd bij andere mensen en ook aangegeven: "Kijk maar wat je ermee doet, maakt mij niet uit als jij met al deze dingen aan de slag gaat."

Ik had GOA gekozen als purpose maar na een paar jaar, veel geld, tijd en energie kwam ik erachter dat ik dit niet ging doen met mijn leven. Dat is oke, dus ik ging weer door met mijn leven. Zo losjes kun je er gerust naar gaan kijken.


Authenticiteit

Authentiek zijn is echt zijn. Het is congruent zijn in de dingen die je doet en zegt. Dat betekent dat wat je zegt je ook echt gaat doen, dat ligt in één lijn. Je beslist wie je wilt zijn, want in de kern ben je niemand. Je bestaat wel maar je bent niet gelukkig of ongelukkig, je bent niet succesvol of onsuccesvol. Je bent niks wat het is niet ontstaan.

Gaandeweg je leven krijg je labels vanuit ervaringen en maak je mentale constructies en word je iemand. Jij maar ook andere mensen plakken die labels op je waardoor je gaat handelen naar wat er tegen jou gezegd is en dat wat jij zelf besloten hebt te zijn.

Vaak wordt het bestempeld als gewoon blijven doen wie je nu bent. Dus je hebt besloten dat je introvert bent en daardoor spreek je niet op evenementen of benader je geen groepen omdat je trouw wilt zijn aan jezelf. Dat mag. Je moet helemaal zelf weten wat je doet met je leven.

Alleen daar zie je gelijk het probleem of het obstakel van altijd authentiek willen zijn. Als we het breder trekken is authentiek willen zijn heel vaak een rookgordijn om maar niet te hoeven veranderen.

Daarnaast is het niet authentiek als je bijvoorbeeld een slecht huwelijk hebt maar wel andere mensen relatietherapie gaat geven. Daarmee kan je andere mensen voor de gek houden.

Authentiek zijn als rookgordijn

Veel mensen gebruiken authentiek zijn als rookgordijn om oncomfortabele stappen niet te hoeven zetten. Ze zijn vaak te bang om zichzelf naar een nieuw niveau te gaan tillen. Als je bijvoorbeeld vanuit de kern niet zo van sales houdt dan is de kans groot dat je niet houdt van een nee krijgen en niet houdt van afwijzing.

Dit ontstaat vaak door labels die op je geplakt zijn en zorgt ervoor dat jij jezelf klein houdt en dat je geen sales of weinig sales gaat doen terwijl je daardoor een grootser leven zou kunnen leiden, daar is niets goeds aan.


Fake it till you make it

'Fake it till you make it' werkt niet omdat je hiermee alleen de buitenkant verandert. Het is een rookgordijn, zodat je tijdelijk verbloemd wie je daadwerkelijk bent. Maar dat valt binnen no-time weg omdat je in een andere situatie teruggeworpen op wie je denkt te zijn.

Stel dat je het 'fake it till you make it' concept plakt op je leven. Je wilt bepaalde resultaten creëren en bijvoorbeeld op een podium staan. Je bent eigenlijk een bange poeperd, maar kiest ervoor om toch die bühne op te lopen.

Dus je staat daar, trilt, praat zachtjes, en een uur lang lees je op uit je hoofd. Je vergeet een stukje en pakt met trillende handjes je briefje erbij uit je kontzak.

Het lijkt allemaal heel goed van je, want je doet precies de acties van de persoon die je wilt zijn, maar in de kern heb je jouw eigen kern niet aangepast. Dat zie je in de handelingen.

Train op je identiteit In plaats van fake it till you make it, train keihard op het zijn van de identiteit van de persoon die nodig is om dat gewenste gedrag uit te voeren.

Wil je spreken op een podium? Train jezelf dan op het weten hoe je een krachtige pitch geeft, hoe je houding is, hoe je omgaat met zenuwen en je algehele presentatie.

Op dat punt dat je dat geleerd hebt ben je die persoon want dan ben je iemand die krachtig spreekt, dan ben je iemand met een goede pitch dan ben je iemand die zelfverzekerd loopt.

Voordat je iets bent moet je het keihard trainen, zeker als je het nu nog lang niet bent.

Op het moment dat jij getraind hebt in het zijn van een krachtig persoon en je spreekt krachtig en je doet krachtige acties, dan ben je krachtig.

Train alsof er nooit een nieuwe dag komt. Dan word je degene die je moet zijn.

Wil je hiermee aan de slag? 

Begin dat met deze test. 100% gratis

Ondernemers test - Lifestyle of Business
Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen