7 min. leestijd

Vaker niets doen zonder het nietsnut gevoel. Zo doe je dat!

Vandaag delen we de stappen die we hebben doorlopen in de fases van het rustiger krijgen. Zodat jij hier lessen uit kunt halen.  Veel mensen ervaren een probleem wanneer ze niks doen, ze voelen zich dan een nietsnut. Ik (Jeanet) kwam altijd vanuit het keihard moeten werken, non-stop doorgaan. Begrijp me niet verkeerd, ik doe dat heel graag en doe het nog steeds. Niet omdat het moet maar omdat ik daar zin in heb. Tegelijkertijd heb ik gaandeweg afgebouwd in moeten werken, zodat ik kon werken wanneer ik wil. Dat was een hele verademing.

(liever kijken en luisteren dan lezen? Hieronder bekijk je het artikel als podcast)

 

Het nietsnut gevoel

Ik heb fases doorlopen waarin ik me totaal nutteloos voelde omdat ik ineens heel veel vrij was. Wat ging ik doen met mijn leven?  Ik was steeds vaker niets aan het doen. Ik had geen specifieke doelen meer en had bereikt wat ik wilde bereiken met het bedrijf Lifestyle of Business. Daardoor hoefde ik er niet meer aan te werken. Ik viel in een soort gat. Ik hoefde niets te doen. Daarnaast was ik op een bepaald punt het nut houden een beetje kwijt. Het was daardoor lastig om niks te doen en dat ik het rustiger had vond ik heel vervelend.

Als jij ook moeite hebt met rust houden dan kan dit komen doordat jij het nietsnut gevoel hebt als je rust pakt. Dit ontstaat vaak vanuit een overtuiging. Daar kan je mee leren omgaan door een stukje mentale training.

Minder werken in 2018

In 2018 besloot ik om gaandeweg minder te werken. Enerzijds was dit een beetje geforceerd omdat er toen kanker werd geconstateerd bij mijn moeder. Ik wilde daarom veel tijd in research steken zodat mijn moeder in leven bleef en daarna veel gezonder zou worden. Het was voor mij niet een optie om dat niet te doen. Dus ik werd in die zin gedwongen door de factoren van buitenaf. Daardoor kon ik het niet langer uitstellen om kalmer aan te doen binnen mijn bedrijf.

Ik had al een half jaar gezegd dat ik minder ging werken. Ik wilde het bedrijf zo neerzetten dat ik niet meer nodig zou zijn. Niet omdat ik per se minder wilde werken, maar omdat ik niet een bedrijf wilde hebben waarin ik altijd moest werken. Ik wilde gewoon werken omdat ik wilde werken en niet omdat het nodig was.

Door de buitenkant werd ik al een beetje geforceerd om een stapje terug te doen. Het doel was om een half jaar lang volledig in de kanker te researchen. Ik wilde alles doen wat maar mogelijk was om mijn moeder te helpen. Dus ik had een supergrote purpose, een supergroot doel waar ik mee bezig was. Dit maakte het makkelijker om minder te gaan doen in Lifestyle of Business.

Maar na een half jaar ongeveer had mijn moeder alles heel goed op de rit. Alles was helder en er hoefde niet meer zoveel tijd in te zitten. In Lifestyle of Business waren mijn taken overgenomen door andere mensen waardoor het kansloos was voor mij om weer in het bedrijf te gaan werken.

Niet bezig hoeven zijn

Ik bereikte het punt dat ik moest wennen aan niet altijd bezig hoeven te zijn. Terwijl ik zat interesses had. Dat was niet het probleem. Ik vond koken leuk, lezen en nieuwe dingen leren. Dus ik ging mij verdiepen in bijvoorbeeld het sjamanisme en hoe je natuurlijke verzorgingsproducten maakt. Er waren zat interesses, maar er waren ook heel veel dagen dat ik gewoon echt in mijn agenda keek en zag dat ik niks hoefde te doen die dag.

In de vorige blog schreven we al dat je vanuit je oude identiteit de overtuiging kan hebben dat je altijd bezig moet zijn omdat je anders het nietsnut gevoel krijgt. Ik had dat ook. Dus ik was altijd op zoek naar het vullen van mijn tijd. Ik ging een cursus volgen, nieuwe boeken lezen en nieuwe informatie op te doen om altijd in beweging te blijven. Hierdoor voelde ik mij nuttig. Deze nieuwe dingen kon ik weer delen met andere mensen en zo koppelde ik overal een nuttig doel aan.

Ik merkte dat ik van nieuwe dingen weer een gigantisch project ging maken. Dan had ik weer veel geleerd en vond ik dat ik daar ook veel over moest vertellen. Daardoor ervaarde ik weinig rust.  Ik sloeg de plank mis en ging mijn nieuwe vrije gecreëerde tijd opvullen met nieuwe dingen. Ik deed dit omdat ik het idee had dat het anders zonde van mijn tijd was.  Omdat ik het idee had dat het anders zonde van mijn tijd was.

Een doel nodig hebben

Ik merkte dat ik geen moeite had dat ik het minder druk had. Maar ik merkte ook dat ik wel altijd een nuttig doel nodig had. Anders verveelde ik mij kapot. Ik vond mijzelf dan nutteloos en zinloos. Toen ik dat ging inzien merkte ik ook dat ik op zoek bleef gaan om bezig te zijn. Ik stelde mijzelf toen de vraag wat er zou gebeuren als ik dat los zou laten en te kijken naar wat ik zou willen. Wat zou ik dan willen?

Ik wilde leuke taken zien staan wanneer ik in de ochtend mijn agenda open zou slaan. Daarnaast wilde ik tijd maken om de University of Excellence verder op te bouwen, zonder dat daar druk achter zat. Dat had ik nog nooit geleerd. Ik had nog nooit geleerd om ruim de tijd te nemen voor een project.

Stichting GOA Kanker

Hetzelfde geldt voor mijn Stichting GOA Kanker. Dat is toen ontstaan vanuit alle research die ik met mijn moeder gedaan had. Mijn eerste doel was dat ik er dag en nacht aan ging werken. Ik wilde het zo snel mogelijk opzetten. Dan vond ik dat ik weer goed bezig was.

Toen ik erachter kwam dat alle vrije tijd die ik had gecreëerd vanuit Lifestyle of Business aan het vullen was met mijn Stichting GOA kanker voor kankerpatiënten en de University of Excellence, ben ik mijzelf gaan trainen. Ik ben mijzelf gaan trainen om iemand te zijn die projecten neerzet die echt impact kunnen maken op de wereld zoals Stichting GOA Kanker  en de University of Excellence in een tijdsbestek waarvan ik weet dat het letterlijk vijf keer zo snel zou kunnen.

Trainen om rust te nemen

Ik moest gaan trainen om die rust te nemen zodat wanneer ik zin heb om de hele dag boeken te lezen ik daar oké mee zou zijn. Dus ook als ik niet nuttige boeken zou willen lezen, Donald Ducks bijvoorbeeld. Ik heb mijzelf hierop getraind aan de hand van de stappen die we in de vorige blog bespraken.

Als jij dit ook gaat doen dan is de kans groot dat jij het nietsnut gevoel krijgt, dat je weer op zoek gaat naar een nieuwe purpose (wat helemaal fine is). Of misschien merk je dan dat er bepaalde patronen weer naar boven komen.

Als je merkt dat er overtuigingen of patronen zijn die je proberen te saboteren dan wil je dit doorbreken. Dit kun je doen door je aan te sluiten bij the University of Excellence. Daar help ik je om te zorgen dat je niet terug blijft cirkelen om altijd alleen maar nuttige dingen te moeten doen.

“Moet je niet eens wat gaan doen ofzo?”

Als je met iemand samenwoont en je bezig bent met jezelf opnieuw uitvinden kan het zijn dat je daar opmerkingen over krijgt. Je bent bijvoorbeeld lekker een hele dag Donald Ducks aan het lezen maar op het moment dat je partner thuis komt zegt hij of zij: “Joh waar slaat dit op? Moet je niet wat doen ofzo?” Als je merkt dat dit je triggered en je weer het nietsnut gevoel krijgt dan ben je nog niet ver genoeg gevorderd in je proces om door je overtuigingen door te breken.

Op het moment dat jouw partner binnenkomt en je die vraag stelt en jij gelijk in de verdediging schiet of je het nietsnut gevoel krijgt, dan zit je nog in het proces van afkomen van die oude identiteit die altijd ‘druk, druk druk’ moet zijn.

Wat je dan wilt doen is doorgaan op deze weg, accepteren dat je super kwaad wordt, dat jij weer het nietsnut gevoel hebt of in de verdediging schiet. Als jij er nog boos om wordt of verdrietig of direct weer in de actiemodus schiet, heb je hier nog werk te liggen. Dat is niet goed of fout, maar dat laat je simpelweg een spiegel voorhouden waarvan je ziet dat je moet verder gaan.

Je partner vindt dat jij moet blijven zoals je bent

Maar stel dat je partner niet bereid is om persoonlijk te ontwikkelen. Je partner vindt ook dat je eigenlijk moet blijven zoals je bent. Dan zou je vrij simpel een vraag terug kunnen stellen. Bijvoorbeeld: “Lieverd, is er iets wat jij ziet dat er nog moet gebeuren?”

Stel dat er dan iets is wat jij over het hoofd hebt gezien, dan kun je hem of haar bedanken dat je het mooi vindt dat hij of zij dit aangeeft. Dan kun je verder uitleggen dat je vandaag had genomen om rust te nemen en dat je morgen het op de planning hebt staan om te doen. Verder zou je uit kunnen leggen dat je nu veel efficiënter werkt en hem/haar meenemen in jouw proces. Dat is niet om goedkeuring te zoeken of het goed te praten maar wel om het diegene aan te geven wat het is wat je nu doet.

Het kan zijn dat hier ruzie door ontstaat, schaam je daarvoor niet want dat gebeurt heel veel. Kom dan even op de lijn, stuur een berichtje want dan kunnen we heel specifiek antwoord geven.

2021, rustiger dan ooit

Maar nu begin 2021 heb ik het eigenlijk rustiger dan de afgelopen 6 jaar. Ik ben altijd aan het beuken geweest, van de ochtend tot in de avond. Want ‘ik was nou eenmaal iemand die altijd bezig was’, dat soort patronen ontstaan ergens.

Maar stel dat je het rustig hebt en je gaat op zoek naar rust, let dan op dat je niet afleiding aan het zoeken bent. Dat je dus heel veel Donald Ducks gaat lezen. Of dat je alleen maar cursussen gaat volgen. Dan ontloop je de stilte. Je ontloopt blokkades, je gevoel en je emoties want dan zoek je weer afleiding.

Als het in jouw hoofd altijd ‘druk, druk, druk’ is.

Je kunt hier doorheen breken maar dan moet je wel bereid zijn om je oncomfortabel te voelen. Als je daar toe bereid bent kun je dat gaan trainen. Als je daar nog niet bent en wilt weten hoe je daar kunt komen lees dan de vorige blog of ga aan de slag met de University of Excellence.

Jeanet Wolf_University of Excellence

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn