Laten we eens kijken naar de uitdrukking: “Druk, druk, druk.”
Dit is typisch zo'n overtuiging die veelal leidt tot het niet durven kiezen voor dingen die je helpen om rustiger te worden. Soms is de werkdruk erg hoog en lijkt het misschien lastig om dingen te veranderen, toch is het mogelijk om dan andere keuzes te maken en betere beslissingen te nemen.
In dit artikel gaan we dan ook kijken hoe je de vicieuze 'druk, druk, druk' cirkel kunt doorbreken. Zo voorkom je namelijk dat jij jezelf blijft saboteren en daadwerkelijk een rustigere periode tegemoet gaat.
Case: te volle agenda
We beginnen met een voorbeeld van een client van ons; twee business partners. Ze zitten in een onoverzichtelijke, drukke periode met hun bedrijf, zoals best veel cliënten die bij ons starten. Ze hebben, of zien, geen ruimte om toe te werken naar een bedrijfsbasis waarin ze niet constant achter de feiten aanlopen en stress ervaren.
Wat ik opmerkte bij deze twee samenwerkingspartners was dat ze in een patroon zaten van altijd 'ja' zeggen tegen nieuwe opdrachten. Dit patroon was ontstaan in de periode dat de agenda nog vrij leeg was.
Ze hebben nu een heel succesvol bedrijf, maar het nadeel van dat succes is dat ze nu meer opdrachten hebben dan dat feitelijk past in hun agenda. Dit komt doordat ze vanuit aangeleerd gedrag 'ja' zeggen op alle binnenkomende opdrachten.
Inmiddels zijn ze met hun bedrijf in een situatie gekomen waarin één van beide partners minder uren wil werken. Ze zien niet hoe ze dit kunnen realiseren, want ze zijn altijd druk, druk, druk. Eigenlijk zouden ze meer uren moeten werken, maar dat is dus niet wenselijk.
Onmisbaar in je drukke bedrijf
Wanneer we bomvolle agenda's hebben zijn we geneigd om te kijken naar de feiten: het is niet mogelijk om minder te werken, want er ligt zoveel en je wilt niet nog drukker zijn dan je nu al bent.
Dit is een klassiek moment waar bij veel ondernemers de overtuiging 'ik ben onmisbaar' geboren wordt. Want, als jij dit werk niet doet, dan gebeurt het niet. Dus als jij minder gaat doen dan vallen er letterlijk dingen (lees: omzet) weg.
Je huidige druk, druk, druk, realiteit
Veel mensen hebben van jongs af aan geleerd dat het goed is om het druk te hebben en dat je hard moet werken als je geld wilt verdienen. Die overtuiging is hun realiteit én het is de reden dat het ze niet lukt om het anders te gaan doen.
Dus je gaat vanuit je huidige positie kijken naar jouw realiteit. Dit is dus niet dé realiteit, maar het is hoe jij de realiteit op dat moment ziet.
Is het waar dat als jij een stap terug doet dat de hele boel instort?
Feitelijk gezien zou het antwoord van de 'druk, druk, druk ondernemer' 'ja' zijn. Het is dé reden dat de meeste mensen niet veranderen: ze zien alleen hun eigen realiteit. Ze geloven oprecht dat het niet anders kan. Het is een feit. Punt.
Het reptielenbrein
Er zijn veel invloeden die de ‘druk, druk, druk’ overtuiging in stand houden, maar realiseer je dat letterlijk alles in je hoofd plaatsvindt. Je volle agenda is niet het probleem. Er is niks in je fysieke realiteit die zorgt dat je door blijft gaan als een kop zonder kop. Het gaat puur om hoe jij kijkt naar je bomvolle agenda.
De meeste ondernemers verzanden in hun eigen realiteit en kunnen niet zien dat andere opties ook tot hun mogelijkheden behoren. Het reptielenbrein is het grootste obstakel, want deze blijft maar roepen:
– Je hebt het al veel te druk, dat gaat niet lukken.
– Als jij nu minder gaat doen dan stort de boel in.
– Je bent altijd nodig geweest, dus waarom zou dat nu anders zijn?
Als je naar dit deel van je brein luistert dan blijf je vastzitten in je oude situatie.
Creëer een nieuwe realiteit voor jezelf
Maar hoe kom je uit die vicieuze cirkel die gevoed wordt door je eigen brein?
Net zoals wij de partners uit het voorbeeld hebben laten inzien dat ze een mindset shift kunnen maken en daardoor vanuit meer rust kunnen ondernemen, kun ook jij die shift maken.
Je start met het kijken naar wat er gebeurt als je gaat minderen. Welke obstakels ontstaan er dan? Je werkt bijvoorbeeld nu vijf dagen per week 10 uur per dag, maar je wilt naar drie dagen 8 uur per dag werken. Daarmee mis je dus 26 werkuren in een week.
– Welke dingen moet je dan schrappen?
– Wat gebeurt er dan niet meer?
– Welke taken kan je dan niet meer uitvoeren?
– Hoeveel klanten kan je niet meer helpen?
Vervolgens kijk je naar wat je kunt doen met die dingen die wegvallen en die jij zelf niet meer kunt doen. Kan die taak naar een collega? Wat moet er gebeuren om een nieuw persoon aan te nemen? Kun je deze taak überhaupt loslaten? Is het noodzakelijk dat deze werkzaamheden binnen je bedrijf uitgevoerd blijven worden?
Door jezelf te blijven bevragen creëer je een nieuwe realiteit. Je gaat kijken naar die nieuwe positie en verplaatst je in je toekomstige zelf; iemand die drie dagen in de week werkt.
Nieuwe identiteit aannemen
Bij het creëren van een nieuwe realiteit hoort het aannemen van een andere identiteit. Je huidige persona kan namelijk nooit voorgaande vragen beantwoorden op een dusdanige manier dat je ook echt dingen anders gaat doen. Als dat wel zo zou zijn, dan had je namelijk niet de 'druk, druk, druk,' overtuiging.
De weg vooruit is dus het aannemen van een nieuwe identiteit, namelijk die van de persoon die je wilt zijn. In het geval van het voorbeeld 'iemand die drie dagen per week werkt' adviseerden we om de volgende kritische vragen te stellen:
– Wat zou die persoon, die maar drie dagen werkt, doen?
– Zou die persoon deze taken uitvoeren?
– Hoe zou die persoon op komen dagen?
– Hoe zou die persoon omgaan met een bomvolle agenda?
Wanneer je jezelf deze vragen oprecht stelt en eerlijk beantwoordt kom je in de volgende fase van het aannemen van een nieuwe identiteit, namelijk: de uitvoering. Je zult dingen dus ook daadwerkelijk anders moeten gaan doen. Dat betekent dwars tegen je reptielenbrein in gaan, uit je patronen stappen en je overtuigingen de baas worden. Dit is meestal vrij heftig, want je gaat echt door het stof.
Veranderingen als deze gaan altijd gepaard met een fase van weerstand (bij jezelf, je collega's, je partner, je klanten). Het zal dus voelen alsof je juist meer werk moet verzetten om je plannetje tot uitvoering te brengen.
Terugvallen naar doen wat je deed
De fase van uitvoering is echt het kantelpunt waar veel ondernemers hun oude overtuiging bevestigd zien: het is niet mogelijk om minder te werken. Ze vinden het spannend om door te pakken en zijn geneigd om te blijven doen wat ze altijd deden. Ze kunnen de korte periode waarin ze extra gas moeten geven niet overzien.
Voor jouw beeldvorming, bij de meeste van onze klanten duurt deze periode één week tot één maand. Dat is dus eigenlijk een hele korte en overzichtelijke periode om de kiezen op elkaar te zetten.
Wat er gebeurt is dat je brein moet schakelen in de manier van denken. Je kunt niet meer denken vanuit: “Oh zo druk. Dit is niet te doen, het is lastig. Ik red het niet.” Je moet veel meer in de toekomst kijken, die nieuwe identiteit aannemen en zien dat dit moment een korte periode is en dat die leidt naar waar je naartoe wilt.
Door jezelf telkens terug te fluiten wanneer je in je oude patroon stapt ga je steeds vaker en sneller ervaren dat je bedrijf ook door blijft draaien wanneer jij minder tijd investeert.
Praktische tips alleen gaan je niet door dit stuk helpen
Als je er klaar voor bent om het anders te doen dan heb je meer nodig dan een aantal praktische tips over hoe je de valkuilen en moeilijke stukken doorkomt. Het daadwerkelijk implementeren van veranderingen gaat het soepelst wanneer je iemand naast je hebt staan die je op koers houdt en waarmee je kunt sparren. Het is namelijk heel belangrijk dat je je gaat beseffen dat je moet focussen op anders kijken naar jezelf. Dat houdt in andere denkpatronen, andere manier van communiceren en een andere manier van werken. En meestal is het een uitdaging om die verandering door te voeren bij onszelf.
Als je in het potje zit, kun je niet op het etiket kijken.
Een sprekend voorbeeld is dat van mensen die chronisch ziek zijn. Ze hebben 'chronisch ziek zijn' gemaakt tot hetgeen ze zijn. Ook als je chronisch ziek bent zijn er in veel gevallen opties om je leven beter te maken, mooier te maken en bijvoorbeeld minder last te ervaren van je lichaam.
Maar, op het moment dat ze aan de slag gaan met hulp en merken dat hun klachten minder worden (hoe gek dit ook voor je gaat klinken als je nergens last van hebt) dan gaan ze opeens terug naar hun oude eetpatronen, slaappatronen en gaan ze terug in oud gedrag. Daardoor hebben ze weer dezelfde hoeveelheid pijn en ellende.
Dit komt omdat ze oprecht een identiteitscrisis ervaren op het moment dat hun probleem bijna opgelost wordt. En zo is het ook voor ondernemers die naar een volgend niveau doorgroeien. Het voelt als een identiteitscrisis. Ze komen op nieuw terrein en vinden het spannend om door de wisseling van realiteiten te navigeren.
Kom in beweging
Als jij er naar toe wilt werken om te zeggen dat jij het rustig hebt, dat je toko beter loopt dan ooit en je meer geld verdient dan ooit. Dan zit je op de juiste weg en ben je er klaar voor om stappen te ondernemen. Om je patronen te doorbreken en overtuigingen los te laten.
Wil je hierover in gesprek? Klik dan simpelweg hier.
—–
Of ga je liever eerst zelfstandig aan de slag?
Download dat dit GRATIS stappenplan inclusief checklist