6 min. leestijd

Hoe moet je omgaan met negatieve energie uit je omgeving?

Wanneer je doelen wilt bereiken zal je gaan merken dat er zowel positieve als negatieve energie jouw kant op gaat komen. Je omgeving speelt een belangrijke rol en er zullen momenten komen dat de meeste mensen om je heen je tegen willen houden bij het behalen van je doelen. Negativiteit in je omgeving kan verschillende oorzaken hebben. Wat de reden ook is, probeer negativiteit om te zetten naar positiviteit.

[De video-versie vind je hieronder of lees natuurlijk het artikel als dat je voorkeur heeft]

Het is natuurlijk erg vervelend als de mensen in jouw omgeving je klein proberen te houden. Dit is veel voorgekomen bij John en mij. De oplossing voor dit probleem is eigenlijk best simpel. Zo kun je je namelijk trainen op momenten waar mensen niet geloven in de dromen en doelen die jij hebt gesteld.  John en ik zijn bijvoorbeeld constant bezig met mentale ontwikkeling (positief denken) en willen we iedere dag krachtiger worden in ons hoofd. Niet altijd makkelijk hoor. En ook wij ervaren regelmatig negatieve energie. Een voorbeeld:

Onze doelen en de rampscenario’s

Net als iedereen hebben ook John en ik dromen en idealen. Dus laten we even terugspoelen naar een aantal jaren geleden. In dit jaar gaf John aan te gaan stoppen met zijn toenmalige vaste baan. Helaas was de reactie op deze beslissing niet altijd even positief. De volgende vragen of zinnen werden dan ook constant op hem (ons) afgevuurd: ‘Nou, dat moet je eigenlijk niet doen want je geeft nu wel een hoop zekerheid op‘ of  ‘Wat nou als alles mislukt?’ Maar misschien was de meest voorkomende vraag wel: ‘Hoe zit het dan met je pensioen?’

Ja inderdaad, vele rampscenario’s werden regelmatig door andere aangehaald. Gevolgd door allemaal redenen om onze dromen nog even uit te stellen. We gaven immers onze zekerheid op.

Negativiteit energie vermijden

Zeker in het begin was er dus veel negativiteit uit de omgeving. We moesten aan anderen bewijzen dat we een bepaalde manier van leven konden hanteren, dat we een succesvolle business hadden en dat John daar écht geen vaste baan voor nodig had. Het gevoel dat we onszelf constant moesten bewijzen knaagde aan ons. Dit was iets waar we echt voor wilden gaan, maar het liefst zonder kritiek.

Als de personen om wie je geeft je tegen proberen te houden is het extra pijnlijk. Gebrek aan vertrouwen van naasten heeft ervoor gezorgd dat we onszelf zijn gaan trainen om ons in zulke situaties hard te maken. We trainden niet perse om ons zo goed mogelijk te verdedigen, maar om onszelf te blijven. Ons zelfvertrouwen te vergroten.

Te allen tijde sterk zijn

Hoe kunnen we de energie hooghouden ongeacht de negatieve energie? Door constant onszelf te blijven pushen om sterker in de schoenen te staan. Jij kunt dit ook: maak je jezelf constant bewust van wie je bent. De kritiek die over je heen komt valt al snel van je af of blijft niet eens hangen. Schiet niet direct in de verdediging en geloof in jezelf. Hoor de ander uit en probeer het niet persoonlijk op te vatten wat er gezegd wordt.

Misschien voel je soms dat het energielevel daalt. Door het dalende energielevel eindig je in veel negativiteit wat mogelijk leidt tot wantrouwen in je plannen. Juist nu is het moment om jezelf te trainen op dit soort conflicten! Wat kun je aan het gesprek veranderen en wat voor gesprekstof zorgt voor meer energie?

Op het moment dat je merkt dat een gesprek een richting op gaat die je niet aanstaat, kun je de keus maken een ander pad in te slaan. Misschien kun je het onderwerp wel aankaarten, maar ga je liever het conflict uit de weg. Dit is een goed moment om jezelf te trainen. Jij bepaalt hoe het gesprek wordt gestuurd.

Veilig is niet altijd uitdagend

Het trainen kost tijd, maar werpt later echt zijn vruchten af. Want als wij de ‘goedbedoelde’ adviezen van onze omgeving zouden luisteren, dan had John nu nog een vaste baan. Met zeer waarschijnlijk twee kinderen en een hond (of kat). Want dit is hoe het hoort. Huisje, boompje, beestje. Klinkt aantrekkelijk, toch? Nou, niet voor ons! Dit zou een leven zijn dat wij niet willen, het past niet bij wie wij zijn.

De negatieve reacties of het uitstralen van negatieve energie is overigens vaak niet gebaseerd op misgunst, op hun kijk naar de wereld. Zij zien alles vanuit de keuzes die zij maken of zouden maken. Deze keuzes voelen voor hen ‘veilig’. En dat is natuurlijk ook prima, zeker als het jou gelukkig maakt! Tenslotte ben je niet de enige, 95% van de mensen kiest voor veilig. Maar veilig is niet altijd uitdagend. Dus ben je opzoek naar wat meer uitdaging, volg dan zeker je eigen intuïtie

Wij gaan niet voor ‘prima’

Het is eigenlijk heel simpel. Want als wij allemaal geen keus maken hoe wij ons leven in willen richten en welke vervolg stappen daarbij horen, zullen we altijd leven zoals we nu leven. In principe zou dat prima zijn. Maar wij gaan niet voor prima. Wij streven altijd naar het maximaal haalbare. Want wij willen simpelweg alles uit ons leven halen. We zijn jong, hebben de motivatie en het is mogelijk, dus waarom niet?

Vooral in het begin hadden zowel John als ik moeite met de goedbedoelde adviezen. De opmerkingen kwamen vaak vervelend over, en het ging ons niet in de koude kleren zitten. Elke keer wanneer wij vol enthousiasme iets over onze doelen wilde vertellen werd het klein gehouden of weggewuifd. Of er volgde een teleurstellend antwoord, want heel eerlijk niemand wil horen: ‘de kans dat het mislukt is best groot, dus ik zie het niet gebeuren.’

Dit is de definitie van demotiveren. Het stoppen met een vaste baan brengt al voldoende emoties met zich mee, dit zijn dan de laatste reacties die je wilt horen. Misschien is reizen en werken tegelijk nog te onbekend voor de mens, maar wij hebben een briljant plan en ons leven is en wordt gewoon onwijs gaaf! Maar spandoeken en juichende kreten zoals ‘Super tof! Dat wil ik ook doen! Ik ben je fan!’ worden zeker gewaardeerd.

Investeer daar waar jouw invloed ligt

Inmiddels hebben we geaccepteerd dat spandoeken en veelal positieve reacties niet de werkelijkheid is. Mensen zullen sneller bekritiseren dan iets aanmoedigen, zeker wanneer het voor hen een onbekend terrein is. En hoe ga je daar nu mee om? Dat is iets dat geheel bij jouzelf ligt. Je hebt wellicht geen invloed op de mensen en hun reacties. Maar waar je wel invloed op hebt is hoe je met de situatie omgaat!

Een positieve side note is dan ook dat je geen toestemming nodig hebt om te doen wat jij wilt doen. De mening van een andere zou je niet moeten laten afwijken van je beslissing. Het is tenslotte jouw droom, dus ga er gewoon voor!

negatieve energie: blijf positief denken

Stel doelen: laat de rest maar kletsen

Ons advies is dan ook om niet te luisteren naar de negativiteit uit je omgeving. Probeer deze negatieve energie liever om te zetten in positieve energie. Zij voelen of geloven namelijk niet in je dromen en dat geeft niet. Natuurlijk zou ik nu als side note kunnen zeggen dat je een realistisch doel moet hebben, en deze proberen na te streven doormiddel van logische vervolg stappen. Maar uiteindelijk zijn logische en middelmatige doelen nog steeds niet erg uitdagend. Groot durven denken is dus niet altijd fout.

Een paar van onze doelen zijn bijvoorbeeld erg hoog gegrepen, dit beseffen wij zelf gelukkig ook. Dit zijn doelen waarbij wel wel eens denken ‘Wow, Shit! Dit is wel echt héél lastig. Misschien lukt het wel niet.’ Maar dat boeit niet. Want we weten dat we nog ruim vier jaar de tijd hebben en er stapsgewijs naar toe werken. Ook weten we dat we er alles aan doen om het uiteindelijk wél te behalen. Ongeacht wat de omgeving hier van vindt of denkt. Laat de rest maar gewoon kletsen!

Voorkom negatieve energie: Omring jezelf met gelijkgestelde mensen

Ervaren wij het als vervelend dat onze omgeving (niet iedereen) ons niet steunt? Inmiddels niet meer zo. We zijn ons er bewust van, maar accepteren het. We worden immers ook niet tegengewerkt in onze dromen. Maar zo af en toe is het wel eens lastig om niet op een lijn te liggen met je naaste omgeving.

En daarom willen wij jou graag adviseren om andere mensen te zoeken die wél net zo in het leven staan als jij! Omring jezelf met soortgelijke die ook kansen zien en jou stimuleren alles uit jezelf te halen. Er zijn namelijk genoeg mensen die tegen dezelfde negatieve energie gevoelens aanlopen als jij. Ja, echt waar!

Laat de mening uit je omgeving los en zoek andere mensen op. En verander vooral jouw eigen kijk op die negatieve meningen. Accepteer dat niet iedereen jouw doel even leuk vindt. En zelfs al vinden er honderd mensen jouw doel onbegrijpelijk of te hoog gegrepen: ga er voor en omring jezelf met mensen die je een helpende hand aanbieden!

Alleen actie is resultaat

Ook wij kunnen wel eens een helpende hand gebruiken! Ook wij maken gebruik van coaches en trainingen. Wij willen namelijk komen waar zij al zijn. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. Dus laat je niet langer tegenhouden door je omgeving. Wanneer je hier gevoelig voor bent wordt het een lastig weg om je doelen te bereiken, zeker alleen.

Geef jezelf eens een schop onder je kont en stel een actielijst samen. Doe wat je moet doen met volle 100% commitment en wees vooral niet bang! Zoek de mensen op die jou omhoog helpen. Zoek naar die krachtige mensen om jou heen die daar zijn waar jij wilt komen.

Zorg ervoor dat jij door blijft gaan want; motivatie is bullshit! De enige manier om resultaat te creëren is actie!

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn