3 min. leestijd

Structurele verandering: zo pak je dat aan!

Een structurele verandering toepassen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom behandelen vandaag de term ‘babystapjes’. Want dat is vaak de sleutel tot succes!

Alles in één keer kan niet

Ervaring leert dat wanneer je bezig bent met het bereiken van je doelen, het erg verleidelijk kan zijn om alles in één keer te willen of zelfs te doen. Jij bent niet de enige want wij hebben dit ook! Op dit moment lopen er bijvoorbeeld een aantal belangrijke zaken waar veel energie in gaat zitten. Tegelijkertijd wil ik ook mijn eet, slaap, beweeg en rustpatroon aanpassen. En dit was eigenlijk nog maar een kleine greep van die dingen die ik zou willen aanpakken. De keerzijde is dat ik vaak baal omdat ik niet alles in één keer goed kan doen, en dit zou best ideaal zijn! Daarom probeer ik tegenwoordig de volgende babystapjes aan te houden:

1. Verschuiven van prioriteiten

Om een voorbeeld te schetsen neem ik jullie mee naar een gedachte van gister: ‘het zou goed zijn om eens op mijn slaap te letten, ik moet vanavond een keer op tijd naar bed gaan’. Dit klinkt niet zo moeilijk toch? Precies, het lukte prima omdat ik mijn focus hier op richtte. Helaas kwam door mijn ijzersterke focus wel het geplande leesuurtje in de knel, en dat voelt dan toch weer niet optimaal. Dit gebeurd regelmatig ook in andere activiteiten. Zo wil ik bijvoorbeeld graag mijn werk optimaal afronden, maar verlies daarom wel vaak oog op het gezamenlijke wandelmomentje in de avond die ik juist zo fijn vind.

Continue zijn er dingen waar ik mee schuif, omdat ik uiteindelijk alles goed en vooral zo optimaal mogelijk wil doen. Maar ondertussen besef ik wel dat dit niet in één keer gaat. De juiste tijden willen aanhouden voor mijn dagelijkse wandeling, het beantwoorden van e-mails of andere activiteiten werkt nu eenmaal niet altijd. Iets willen is dus ook iets anders dan het werkelijk doen. Probeer daarom altijd alles in kleine stapjes te verdelen en te optimaliseren. Stel prioriteiten. Rome is tenslotte ook niet in één dag gebouwd!

structurele verandering van LSOB

2. Start en stop lijst

Creëer een start en stop lijst voor jezelf! Ik heb er ook eentje. Op de startlijst staat bijvoorbeeld dat ik iedere dag 15 minuten wil mediteren. Mediteren helpt me onder andere om te ontspannen of weer tussendoor even op te laden. Dit is iets wat ik écht wil doen. Tegelijkertijd wil ik ook voldoende groente en fruit eten en ik wil iedere dag wandelen. Dat zijn allemaal dingen die op mijn start lijst staan. Één voor één werk ik die af, één voor één leer ik eentje aan.

Datzelfde geldt voor de stop lijst. Nu heb ik op dit moment niet heel veel dingen lopen waar ik perse mee wil stoppen. Maar voorheen bestond dit lijstje bijvoorbeeld uit stoppen met overal pindakaas op doen. Ja echt! Totaal niet nodig natuurlijk. Ik heb op dit moment nog wel één grote stop, namelijk stoppen met cola-light drinken. Maar daar ben ik mentaal nog niet aan toe. Zeg maar. Maar dat is wel een stop die ik op dit moment heb.

3. Alles op zijn tijd

Het is eigenlijk vrij simpel, per periode vraag ik mijzelf bijvoorbeeld; waar ben ik mee bezig en wat is de volgende stap op mijn lijstje? Dit blijf ik net zo vaal herhalen tot ik het item volledig heb aan- of afgeleerd. Het kost soms een aantal weken om nieuwe dingen toe te voegen aan dit start of stop lijstje. Maar ik ben wel structureel bezig met verbetering van de activiteiten!

Deze structurele verandering zorgt er voor dat alles soepeler verloopt dan wanneer ik alles in één keer zou doen. Het is tevens mooi meegenomen dat de kans op stoppen vrij klein blijft! Ook ik heb namelijk meerdere malen geprobeerd alles in één keer te veranderen. Er kwam alleen altijd wel iets tussen waardoor het makkelijk was om te zeggen; ‘het maakt niet uit, morgen weer een dag’. Maar de dag erna gebeurde dan vaak opnieuw hetzelfde waardoor ik mijzelf niets aanleerde. Daarom leef ik nu meer in het nu en zie ik in dat alles op zijn tijd moet plaats vinden.

4. Stap voor stap dingen aan- of afleren

Dat is het voordeel van de start en stop to-do lijst. Stap voor stap leer je iets af of juist aan. Je hoeft je echt maar op één nieuw ding te focussen. Is de activiteit een gewoonte geworden? Dan kun je gemakkelijk doorgaan met het volgende item op je lijst! Voor mij werkt dit systeem grandioos en valt er een grote constante druk weg. Probeer het in ieder geval een keer! Je zult structurele veranderingen snel merken.

Stop met alles in één keer perfect te willen doen, want dit is simpelweg niet te doen. Of je nu meer wilt sporten of een beter slaapritme wilt creëeren, tackel alles stap voor stap!

Start bijvoorbeeld eens met een tien minuten wandeling. De week daaropvolgend loop je er twintig. Blijf dit structureel opbouwen tot je jouw gestelde doel hebt behaalt. Elke stap vooruit is er een. Dus blijf babystapjes nemen op weg naar verbetering. Streef naar erna om iedere week weer een beetje beter te zijn dan de week ervoor. Uiteindelijk zul je merken alles makkelijker vol te kunnen houden.

Op naar die babystapjes! En vooral ook door blijven lopen!

structurele verandering voor LSOB

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn