Kernwaarden

27 november 2023

Kernwaarden vormen het fundament van een succesvolle onderneming. Ze dienen als leidraad voor besluitvorming, gedrag en de cultuur van een bedrijf. In dit artikel bespreken we wat kernwaarden zijn, waarom ze belangrijk zijn voor ondernemers, en hoe je ze kunt definiƫren en implementeren in jouw bedrijf.

Wat zijn Kernwaarden?

Kernwaarden zijn de diepgewortelde overtuigingen en principes die de identiteit en cultuur van een onderneming bepalen. Ze vormen de basis voor de missie en visie van een bedrijf en weerspiegelen de normen waaraan medewerkers, leiders en de organisatie als geheel zich moeten houden.

Waarom zijn Kernwaarden Belangrijk voor Ondernemers?

 1. Richting en Focus: Kernwaarden helpen ondernemers om duidelijke doelen en prioriteiten te stellen. Ze dienen als kompas bij het nemen van beslissingen en het bepalen van de strategie van het bedrijf.
 2. Cultuur: Kernwaarden dragen bij aan het creƫren van een positieve bedrijfscultuur waarin medewerkers zich verbonden voelen met de missie en waarden van de organisatie.
 3. Reputatie: Het consistent handhaven van kernwaarden kan het vertrouwen van klanten, partners en investeerders vergroten.
 4. Werven en Behouden van Talent: Kernwaarden spelen een rol bij het aantrekken van talent dat goed bij de bedrijfscultuur past en helpt bij het behouden van waardevolle medewerkers.

Hoe Definieer je Kernwaarden voor Jouw Bedrijf?

 1. Reflectie: Denk na over de overtuigingen en principes die voor jou en je bedrijf het meest waardevol zijn. Wat wil je dat jouw bedrijf uitstraalt?
 2. Consulteer Stakeholders: Betrek medewerkers, klanten en andere belanghebbenden bij het identificeren van kernwaarden. Hun input kan waardevol zijn.
 3. Prioriteiten stellen: Beperk het aantal kernwaarden tot een klein aantal (bijvoorbeeld 3-5) om focus te behouden.
 4. Beschrijf en Definieer: Formuleer elke kernwaarde in duidelijke en begrijpelijke taal. Geef voorbeelden om ze concreet te maken.
 5. Communiceer en Implementeer: Zorg ervoor dat alle medewerkers de kernwaarden begrijpen en dat ze worden geĆÆntegreerd in alle aspecten van het bedrijf.

Voorbeeld Kernwaarden

 1. Integriteit: We handelen eerlijk en ethisch in al onze zakelijke transacties.
 2. Innovatie: We streven voortdurend naar creatieve oplossingen en blijven leren en groeien.
 3. Klantgerichtheid: We zetten ons in voor het overtreffen van de verwachtingen van onze klanten bij elk contactpunt.

Conclusie

Kernwaarden zijn van onschatbare waarde voor ondernemers omdat ze de koers van een bedrijf bepalen en bijdragen aan een sterke bedrijfscultuur. Door zorgvuldig gedefinieerde kernwaarden te omarmen en te implementeren, kunnen ondernemers een solide basis leggen voor zakelijk succes en groei.

Ā 

Reactie plaatsen