Situationeel leiderschap

Situationeel leiderschap is erg krachtig en effectief. Er zijn vier fasen waar een teamlid zich in kan bevinden. Iedere fase vraagt om een andere leiderschapsstijl die ervoor zorgt dat een medewerker gemotiveerd blijft. Je leiderschapsstijl aanpassen op basis van de fase waar het teamlid zich in bevind heet situationeel leiderschap. Wanneer je situationeel leiderschap toepast vermijd je onnodig gedoe en behaal je optimale bedrijfsresultaten met je team. De vier fasen zijn:

Startende enthousiastelingen

In deze fase is het personeelslid nieuw, vol enthousiasme en gemotiveerd om bij jouw bedrijf aan de slag te gaan. Ze hebben de taken echter nog niet volledig onder de knie. Aanmoediging is belangrijk, maar vooral ook duidelijke begeleiding bij het begrijpen van jouw bedrijfsprocessen en taken.

Groeiende performers

Hier hebben medewerkers hun taken beter in de vingers, maar kunnen nog wat onzekerheden hebben. Ze kunnen al goed werken, maar hebben nog steeds sturing nodig en waardering om hun enthousiasme te behouden.

Zelfstandige Achievers

In deze fase zijn medewerkers goed in wat ze doen, maar zijn ze nog bezig met finetuning. Ze hebben minder sturing nodig en kunnen zelfstandiger werken. Ze hebben echter motivatie nodig om de kwaliteit hoog te houden.

Volle zelfstandigheid

Hier zijn medewerkers volledig zelfstandig en hebben ze weinig tot geen sturing of aanmoediging nodig. Ze zijn gepassioneerd, zelfverzekerd en efficiƫnt.


Het is belangrijk om in te spelen op de specifieke fase waarin een medewerker zich bevindt. Geef begeleiding en aanmoediging waar nodig en bied vertrouwen en ruimte voor zelfstandigheid waar dat passend is. Leiderschap is een dynamisch proces dat voortdurende aanpassing vereist voor optimale resultaten.


Reactie plaatsen