12 min. leestijd

Hoe je wel resultaat gaat halen zonder alleen maar de dooddoener toe te passen: "je moet gewoon doen wat nodig is"

"Je moet gewoon doen wat nodig is." 

Een uitspraak die we de laatste jaren steeds meer en meer horen. Het probleem met deze uitspraak is dat de meeste mensen niet de manier begrijpen waarop je daadwerkelijk kunt gaan doen wat nodig is.

Want als je alleen maar zou doen wat nodig is, zou letterlijk iedereen resultaat gaan behalen. Maar lang niet iedereen heeft resultaat. Waarom niet? Omdat er een diepere laag onder zit voordat je kunt doen wat nodig is. In dit artikel kijken we naar die diepere laag, zodat je echt kunt toepassen wat ertoe doet en daardoor daadwerkelijk het gewenste resultaat gaat halen.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken.


John had bel angst (dacht hij)

Ik (John) had in de tijd dat ik nog in loondienst werkte de gedachte dat ik bel angst had. Ik dacht een hekel te hebben om gebeld te worden. Waarop Jeanet dan tegen mij zei: "John, het maakt allemaal niks uit, je moet gewoon doen wat nodig is."

Feitelijk is dat een juiste uitspraak. Ik pakte dan mijn telefoon en wilde gaan bellen, maar dan deed ik het toch weer niet.

Als een huilende baby in een ijsbad

Een ander voorbeeld is dat ik in de vrieskist ging zitten met daarin een koud bad. Dat is goed voor je, maar toen ik voor het eerst in het bad ging zitten schold ik 45 seconden lang Jeanet uit. Ik deed wat nodig was door in de vriezer te stappen maar ik vergat een fundamenteel ding, waardoor het fout ging. 

Op het moment dat je in zo’n vrieskist stapt ontstaat er een vluchtmechanisme: vechten, vluchten of bevriezen. Als je zo’n koud bad instapt is dat direct een aanval op je fysieke gezondheid volgens je reptielenbrein. Als je te lang in die vrieskist gaat zitten vries je dood. Dat is een meetbaar feit.

Mentaal, rationeel, kun jij jezelf op zo’n moment oppeppen door te denken: "Doe wat nodig is. Gewoon erin gaan zitten, niet zo zeiken, lekker doorbeuken. Huppakee, gewoon zitten en niet nadenken."

Wat er dan in je lichaam gebeurt is dat er een absolute, allesoverheersende drang ontstaat om uit die bak te stappen.

Als mensen bij ons komen en voor het allereerst in die kist gaan zitten zien we heel duidelijk wat er gebeurt. Ze stappen erin met het idee: "Dat ga ik doen, geen probleem." En na 20, 30, 40 seconden springen ze op, vluchten ze uit de bak, flikkeren de klep dicht en rennen naar de jacuzzi toe.

Dat is niet omdat die mensen niet na kunnen denken en omdat ze niet doen wat nodig is...

Dat is omdat ze terugvallen op de basis, het vluchtgedrag wat eronder zit.

Het doorbreken van je vlucht-, vecht- of bevries gedrag

Dit vlucht-, vecht- of bevries gedrag ligt onder alle patronen die we willen doorbreken. We hebben verschillende mechanismen draaien die ons helpen om niet te hoeven veranderen.

Als je gaat veranderen, is dat een aanval op wie jij, in de kern, denkt te zijn.

Afgewezen worden

In het geval van mij met het bellen dacht ik dat ik iemand was die niet belt. Iemand die niet afgewezen wil worden aan de telefoon. Als ik wel zou gaan bellen zou ik afgewezen kunnen worden. Dat is iets wat mijn reptielen brein wilde voorkomen.

M’n reptielen brein zei in zo’n geval niet: "John, bel maar niet op, want misschien word je afgewezen. Dat voelt zo kut, dat moet je niet gaan doen." Nee, die zei: "Nu is ook niet het goede moment. Het is al 16:00 geweest, laten we maar niet gaan bellen."

Waarom? Omdat dat stukje van m’n brein mij wilde helpen om te vluchten, vechten of bevriezen van datgene dat mijn patronen ging doorbreken.


De echte reden waarom "gewoon doen wat nodig is" vaak een slecht advies is

Dit is exact waarom gewoon doen wat nodig is totaal kansloos is. Als je niet aan de slag gaat met wie jij in de kern denkt te zijn en in staat gaat zijn om die onderliggende patronen te doorbreken gaat het niet lukken.

Als je wel met hulp, of zelf die onderliggende patronen gaat doorbreken zul je daadwerkelijk iemand zijn die doet wat nodig is. In plaats van dat je iemand bent die maar probeert te doen wat nodig is omdat je dat ergens hebt gehoord dat dit een heel goed idee is.

Johan van der Put van Straight line Leadership zegt weleens: 


"Dan heb je te maken met een soort van amateur psychologie."


Professionele coaches zien wat jij niet ziet

Professionele coaches, zoals wij, zien wat je zelf niet ziet. Ze helpen je vooral bij die shift in je identiteit. Je hebt er geen opleiding of skills voor nodig om te zeggen: "Je moet doen wat nodig is." Dat kan iedereen zeggen. Maar als het zo makkelijk zou zijn, was iedereen rijk, fit en succesvol. Dan had iedereen een topleven en dat is vandaag de dag absoluut niet waar.

Als er vlakken zijn in je leven waarop je vindt dat je moet doen wat nodig is, maar het lukt je niet, is dat niet erg. Maar merk het wel op zodat je kunt kijken naar wat eronder zit. Dat is waar het om gaat.

Patronen in je leven

Gedurende je leven heb je allerlei patronen opgepikt. Allerlei dingen die je meemaakt, uitspraken die je hoort en ervaringen die je bijvoorbeeld bij je ouders ziet neem je mee.

Als jij je hele leven hebt gehoord dat je iemand bent die niet afvalt omdat het in de familie zit... Dan kan je als klein kind in je hoofd prenten dat je iemand bent die niet kan afvallen omdat je hele familie ook te dik is.

Als jij dan 30 bent en je besluit dat je er iets aan wilt doen, dan ga je bijvoorbeeld op dieet en besluit je te gaan sporten. Maar terwijl je dat aan het doen bent heb je dan dat stemmetje in je hoofd van je negenjarige zelf die zegt: "Ja, maar dit is niet iets voor mij want ik ben iemand die wat forser is. Het zit in de familie. Ik kijk wel of het lukt”

Die zinnen denk je vaak niet bewust, maar het is wat onbewust speelt vanuit de patronen die je in je leven hebt opgedaan. Je handelt vaak vanuit die patronen. 

Als je die patronen niet kan afbreken is ‘gewoon doen wat nodig is’ zinloos.


Word je bewust van de constructies in je leven

Word je bewust van de constructies die spelen in je hoofd zodat je die constructies kunt gaan omvormen. Hoe ga je dat omvormen? Lees bijvoorbeeld onze artikelen en luister onze podcasts daarin hebben we het vaak over het shiften van je identiteit en niet werkbare patronen doorbreken.

Maak het heel helder voor jezelf en schrijf je patronen op. Dat kunnen dingen zijn zoals: "Ik ben iemand die niet kan afvallen." Of als je in de ijsbak gaat zitten: "Als ik hierin blijf zitten, vries ik dood."

Rationeel denk je misschien: “Het slaat nergens op dat ik dat denk.” Maar het is prima als je dit denkt. Schrijf het gewoon op en maak het helder voor jezelf. Dat is het verhaal dat bij jou op de achtergrond draait. Dit verhaal weerhoudt jou ervan om te doen wat nodig is.

Op het moment dat jij dit in kaart brengt en je weer in zo’n situatie terecht komt, ga je van een onbewust naar een bewust niveau. Dan kun je er werkelijk wat aan gaan doen door jezelf een aantal vragen te stellen:
- Welk nieuw verhaal gaat voor mij beter werken?
- Welke nieuwe constructie gaat mij helpen om dit wel vol te houden?

 Zet de feiten op een rij

Het helpt bijvoorbeeld om de feiten te weten. In het geval van het ijsbad weet je dat je binnen één minuut in twee graden niet doodvriest, je kunt het heus wel volhouden. Er zijn meerdere mensen die het voor elkaar krijgen, sommige mensen zwemmen zelfs in bevroren meren en kunnen dat een kwartier volhouden. Feitelijk gezien kan het dus.

Op het moment dat je dan in zo’n ijsbad stapt en gelijk je oude patroon naar boven komt kan je bewust kiezen om iets anders te gaan denken.

Je gaat jezelf dan (geforceerd) een ander verhaal vertellen en dat is vaak al voldoende om te zorgen dat jij die oude patronen gaat doorbreken.

Van daaruit ga je ervaren dat (in het geval van het ijsbad) je vingers er nog aanzitten, je niet doodgevroren bent en dat het best lekker is als je weer uit het ijsbad gaat.

Zo bouw je vertrouwen op waardoor je een nieuwe constructie kunt bouwen. Deze constructie helpt je om het iedere dag vijf seconden langer uit te houden. Of dat nu in het ijsbad is, met sporten, of met gezonder eten.

Dit maakt dat je langzaamaan afscheid neemt van het oude en het nieuwe gaat omarmen. Zo kun je zorgen dat je vanuit die werkende, onderliggende patronen, daadwerkelijk gaat doen wat nodig is en dat je dat ook kunt volhouden.

Op welke gebieden functioneer je niet op het level dat je wil?

Waar zou je wel willen doen wat nodig is, maar val je steeds terug op oude patronen? Wat zijn de dingen op dit moment in je leven waar je merkt: “Ik ben niet waar ik wil zijn en het lukt me niet om voor langere tijd te doen wat nodig is?”

Ga daar kijken naar welke patronen eronder zitten, welke verhalen er draaien. Ga die aanpassen. Als je dat doet kan je gaan doen wat nodig is zonder dat je erover na hoeft te denken.


Als je toch steeds weer terugvalt

Alleen een strategie is niet genoeg op het moment dat je patronen hebt draaien die de uitvoering hiervan onmogelijk maken. Zelfs klanten waarmee wij werken hebben vaak een zelfde type patroon die ze moeten doorbreken. Het is niet dat ze niet weten wat ze niet moeten doen, maar het zijn steeds weer dezelfde patronen die ze weerhouden om te doen wat nodig is.

Kijk daarom naar de vlakken in je leven die niet werken. Wat werkt er niet in je business? Waar faal je elke keer? Het helpt dan niet om te zoeken naar techniekjes, trucjes of tips, maar kijk naar de patronen eronder die ervoor zorgen dat je niet in staat bent om te doen wat nodig is. Verander die patronen naar patronen die ervoor zorgen dat jij iemand bent die doet wat nodig is.

Je kunt wel zien wat er mogelijk is, maar dat is niet genoeg om het ook te behalen.

Doorbreek daarom je patronen en blijf niet steeds terugvallen doordat je de basis niet aanpakt. Zoek een professionele coach die je hierbij gaat helpen.

Merk je dat je hiermee aan de slag wilt? Plan dan even een gesprek in via lsob.nl/gesprek

---

Nog niet toe aan een gesprek maar wil je misschien wel aan de slag?

Check dan zeker onze ultieme instap training.

Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn


Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,-⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn