13 min. leestijd

Geld verdienen als locatie onafhankelijk ondernemer: Hoe doe je dat?

Je wordt in de ochtend wakker wanneer je wakker wordt. Zonder wekker maar door een lekker zonnetje op je gezicht. Je neemt eerst even een duik in het zwembad van jouw luxe villa en besluit daarna om aan het werk te gaan. Op jouw eigen manier. Want jij bent een locatie onafhankelijk ondernemer met een hoge levensstandaard. Of tenminste: dat is jouw einddoel. Jij wilt geld verdienen tijdens het reizen en je business locatie onafhankelijk runnen. En het liefst nog met een bovengemiddeld inkomen ook.

Geld verdienen tijdens het reizen is magisch. Het geeft een gevoel van vrijheid. Maar hoe genereer je genoeg inkomen om locatie onafhankelijk te blijven ondernemen? Dit artikel gaat je erbij helpen.

Inhoudsopgave: geld verdienen tijdens reizen

 1. Bouw een merk. Zakelijk maar ook persoonlijk.
 2. Zorg voor een goede marketingmachine en de juiste sales skills
 3. Zorg voor het noodzakelijke en wees voorbereid
 4. Leef niet alsof je op vakantie bent
 5. Werk slimmer
 6. Zet een passief inkomen op
 7. Persoonlijke ontwikkeling
 8. Zoek een (goedkope) startlocatie
 9. Investeer tijd, energie en geld in de juiste dingen
 10. Weet waar je geld naar toe gaat

1. Bouw een merk. Zakelijk maar ook persoonlijk. 


Je bent al in business en runt dit nu nog vooral vanuit Nederland. Je ziet steeds vaker mensen met hun laptop vanaf de mooiste plekken ter wereld hun werk doen en het enige wat jij kan denken is ‘hoe doet iedereen dat toch? Het lijkt allemaal zo makkelijk maar ik heb geen idee hoe dit aan te pakken’ . In de basis is het heel simpel. Je pakt je laptop, boekt een vlucht en gaat naar een plek met internet. In de praktijk werkt het natuurlijk lang niet altijd zo. Zeker als je nu vooral een offline bedrijf hebt en misschien zelfs wel met personeel werkt. Bij ons ging het ook niet van de een op de andere dag zoals je hier kunt lezen.

Waarom bestaan bedrijven zoals Nike, Coca-Cola, Tesla, Google, Facebook, Apple?

Om dat ze als bedrijf een sterk merk hebben. Omdat ze sterke productmerken hebben. En omdat in sommige gevallen er ook een persoon achter het bedrijf zit die een sterk persoonlijk merk heeft gecreëerd. Voordat je serieus overweegt om alles op te geven zodat je langdurig locatie onafhankelijk te gaan ondernemen is het dus zeker aan te raden om na te denken over de verschillende merken die je wilt neerzetten. Dit begint altijd weer vanuit het Onderneming Fundament. Staat dit nog niet als een huis? Ga dan eerst even door dit artikel heen.  

2. Zorg voor een goede marketing machine en de juiste sales skills


Als locatie onafhankelijk ondernemer die het grootste deel van het jaar onderweg is krijg je vaak niet de kans om je klanten persoonlijk te ontmoeten. Je bent tenslotte op reis en misschien hou je, net als wij, van afgelegen plekken. Dit betekent wel dat je online goed vindbaar moet zijn met daarachter een marketing machine. Daarnaast is het handig om de juiste sales skills te bezitten om al je verzamelde leads om te kunnen zetten naar klanten. Want zonder klanten heb je geen bedrijf.

Gratis content kan je verder helpen

Een manier om potentiële klanten naar jouw website te krijgen is door gratis content aan te bieden. Het lijkt op het eerste gezicht misschien tegenstrijdig. Want hoe kun je locatie onafhankelijk ondernemen en je geld verdienen tijdens het reizen door je kennis gratis te delen? Simpel: door iets van waarde gratis weg te geven aan jouw publiek. Vanaf dat moment kun je beginnen aan het opbouwen van een relatie op meerdere manieren. Dit gaat te ver voor nu.

Voorbeelden van gratis producten en hoe je dit zou kunnen oppakken, vind je door op de onderstaande afbeelding te klikken

In de LSOB University vind je vele voorbeelden

3. Zorg voor het noodzakelijke en wees voorbereid


De meeste locatie onafhankelijk ondernemers beginnen met het aanschaffen van verschillende spullen. Zo kopen ze bijvoorbeeld een kleine laptop, een mooie rugzak en nog wat handige kleren. Om vervolgens pas te kijken hoe ze eigenlijk locatie onafhankelijk kunnen gaan ondernemen. Dit is de verkeerde volgorde. Hiermee leg je de focus ook op een verkeerd punt.

Om geld te verdienen tijdens het reizen en een hoog inkomen te genereren draait niet alles om het hebben van het beste en meeste materiaal. Het draait juist om het optimaliseren en minimaliseren van jouw leven. Wanneer je dit onder de knie hebt is het tijd voor het aanschaffen of verzamelen van een goede basisuitrusting. Je moet hier niet op willen bezuinigen, want niet elk land kent de kwaliteit die wij gewend zijn of je betaalt er juist de hoofdprijs voor. Hieronder hebben wij een klein lijstje met noodzakelijke dingen om je op weg te helpen.

Noodzakelijk Materiaal om geld te kunnen verdienen tijdens het reizen

 • Een lichte laptop met lange batterijduur. Je kunt wel een grote laptop mee willen nemen, maar onthoud goed dat je hier zelf altijd mee moet sjouwen wanneer je van plek naar plek reist. Als je vaak buiten wilt werken is het aan te raden om voor een laptop te gaan met een goed scherm waarop je nog wat kunt zien als de zon schijnt. Je laptop is ook je bron van inkomen dus probeer hier niet op te bezuinigen.
 • Een goede backpack. Een koffer is natuurlijk ook een optie, maar niet altijd even praktisch als je van plan bent om de wereld over te reizen. Kies daarom eerder voor een stevige backpack die bij jouw lengte past en waar jouw nodige spullen in kunnen.
 • Een stevige rugzak (die door kan als handbagage). Het is altijd handig om naast je backpack ook een compacte rugzak bij je te hebben. Voor als je bijvoorbeeld eens naar een flexplek voor digitale nomade wilt. Of voor een hike tijdens je vrije middag.
 • Een extra Internet kabel. Wij zijn er tijdens onze reizen achter gekomen dat de internetkastjes vaak op de meest onlogische plekken ooit staan en dat wifi niet altijd even stabiel is voor bijvoorbeeld Skype gesprekken. Dit is de reden dat wij nooit meer vertrekken zonder internetkabel. We willen tenslotte wel werken op een ideale plek, want hebben niet voor niets gekozen voor het digitale nomadenleven.
 • Extra opladers. Ook dit is een tip uit ervaring! Tijdens onze reis ging er een Apple oplader kapot. Er was in Bali niet zomaar ergens een Apple winkel te vinden. Dit resulteerde wel in een energiebesparende werkwijze tot er een vervangende oplader zou komen. Uiteindelijk kostte dit meer tijd en geld dan vooraf een back-up meenemen. Vooral het stilvallen van business-taken ervaarde we als bijzonder hinderlijk.

Reizen en werken? Sluit een verzekering af

Sluit een goede verzekering af

Naast het aanschaffen van de juiste basisuitrusting is het handig om voor vertrek te kijken naar een juiste verzekering. Nu is het uitzoeken van een verzekering écht niet het leukste werk en het kost vaak nog aardig tijd ook. Maar het kan wel heel handig zijn. Wanneer er bijvoorbeeld een familielid overlijdt en jij terug moet naar Nederland is het wel fijn om te weten dat de kosten hiervan worden gedekt en de zorgen volledig van je ontnomen worden op reis-gebied. Of stel je voor dat je werkmateriaal, zoals je laptop, wordt gestolen. Ditzelfde geldt voor een onverwachts medisch noodgeval. Maar je kunt in Bali bijvoorbeeld ook altijd nog naar een wonderdokter gaan ;-).

Nieuwsgierig hoe het er aan toe gaat bij een wonder dokter in de tempels in Bali? Het gebroken-hand avontuur vind je hier:

4. Leef niet alsof je op vakantie bent


De eerste trip, wanneer je start met geld verdienen tijdens het reizen, voelt het misschien alsof je op vakantie bent. Maar een hoog inkomen creëer je niet vanzelf, er zal echt hard en vooral slim gewerkt moeten worden. Het is dus belangrijk om als digitale nomade gewoon je leven te leven. Je bent aan het werk, maar toevallig in een epische villa mét zwembad in Phuket. Om deze levensstijl voor een langere tijd vol te kunnen houden is het niet verstandig om elke dag een uitje te boeken. Want heel simpel, een hele dag met je privé speedboat rond varen is fantastisch. Maar aan veel werken kom je niet toe. Doe dat dagelijks en je business staat stil.

Het runnen van een succesvol bedrijf en permanent wereldreizen of locatie onafhankelijk werken gaat perfect samen, mits je beseft dat ook op een paradijselijk eiland er hard gewerkt moet worden. Dit betekent dat je veel beroep moet gaan doen op je zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Om het wat makkelijker te maken is het handig om vaste werkuren en werkdagen met specifieke taken in te plannen. Het is echt niet erg om een dagje ‘vrij’ te nemen om wat van het land te zien. Maar zorg wel dat het in je agenda past en je klanten er niet te dupe van worden. Houd ook altijd rekening met de tijdzone in het geval van klanten.

Een heel kleine impressie van hoe het zou kunnen zijn zie je hier

5. Werk slimmer


Werken is leuk als je het goed doet. Daar zijn we het als succesvolle ondernemers allemaal over eens. Toch is de kans groot dat je ontzettend veel taken en projecten hebt die totaal geen impact hebben op je bedrijf.  Zo kunnen wij mensen namelijk uren besteden aan het checken van onze e-mails of het bekijken van YouTube webinars die uiteindelijk niets te maken hebben met het bedrijf. En ook eindeloos door Instagram of Facebook heen scrollen gaat nauwelijks tot niets opleveren. Het lijkt vaak alsof je de hele dag druk en actief bezig bent, maar in werkelijkheid kun je ongeveer 80% van je taken schrappen. Dit zijn namelijk bezigheden en geen echte werkzaamheden.

Verander je aanpak

Vraag jezelf eens hardop af welke bezigheden er waardevol zijn. Iets wat voor ons waardevol is kan voor jou totaal niet zo voelen, er is dan ook geen goed of fout. Zolang het maar in lijn staat met wat jij wilt bereiken. Sommige bezigheden of taken kun je helemaal schrappen. Vind je het lastig om in één keer te stoppen met het scrollen door je Facebook tijdlijn? Probeer dan in ieder geval te minderen.  Of installeer de facebook eredicator. Het kan ook handig zijn om verschillende taken te automatiseren. Zoals het dagelijks posten op social media of het versturen van een nieuwsbrief. Je bespaart op deze manier veel tijd voor taken die wél iets opleveren. Is automatiseren niet mogelijk? Kijk dan eens welke taken je kunt batchen. Dit houdt in dat je verschillende kleine taken in één keer uitvoert, zoals bijvoorbeeld het eenmalig checken van je e-mail of het afronden van je administratie.

Denk aan uitbesteden

Natuurlijk kun je ook altijd nog taken uitbesteden. Wellicht kan een freelancer een taak overnemen waar jij je tijd beter niet in kunt steken. Ook dit voelt misschien wat tegenstrijdig aan: iemand inhuren kost tenslotte geld en jij wilt geld verdienen tijdens het reizen. Maar doordat de vervelende taken uit handen worden genomen, heb jij meer tijd over voor de taken die er écht toe doen. Maak jij je tijd vrij voor de zaken die direct omzet en winst opleveren en groei je juist dankzij het uitbesteden weer door. Let er wel op dat je nooit andermans krachten gebruikt, omdat je bang bent te zelf te falen in een bepaalde taak. In je comfort zone zal je nooit gaan groeien!

(verhaal gaat verder onder de foto)

Kom je angst onder ogen

6. Zet een passief inkomen op


Een passief inkomen klinkt voor veel locatie onafhankelijk ondernemers als de heilige graal. Wie wil er nou niet slapend geld verdienen of geld verdienen tijdens het reizen zónder er iets voor te hoeven doen? Dit klinkt als een geweldige droom, maar voor velen zal dit ook alleen bij een droom blijven. Een passief inkomen is namelijk niet zomaar gerealiseerd. Je zult kneiterhard moeten werken om een passieve inkomstenbron op te zetten en je moet niet vergeten het regelmatig te onderhouden.

Passief geld verdienen bestaat namelijk niet. Tenminste, je zult vooraf altijd taken moeten verrichten om dit voor elkaar te krijgen. Dit is misschien een tegenvaller, want veel mensen verwarren passief geld verdienen met geen reet uitvoeren. Het is verstandig om daarom in lange termijnen te denken; een passief inkomen bouwen doe je niet in één dag en zelfs niet in één week. De fout die de meeste passieve starters maken is dat ze na een paar weken al opgeven. Ze zien nog geen resultaten en stoppen ermee.

Onze tip is dan ook hierop voorbereid te zijn. Het opzetten van zo’n verdienmodel en uiteindelijk de resultaten hiervan zien is echt geweldig. Je moet er alleen wel voor durven gaan. Doe je dit goed, dan zou het zomaar kunnen dat jij wat vaker met je boek het strand op kan terwijl je gewoon nog geld verdient.

7. Persoonlijke ontwikkeling


Waarom zou je aan persoonlijke ontwikkeling doen – je bent toch al perfect? 😉 Het gaat niet om het creëren van perfectie. Persoonlijke groei gaat over het ontwikkelen van eigenschappen die jou in de mogelijkheid stelt je doelen te bereiken. Als jij het beste uit jouw business wilt halen zal je zelfverzekerdheid en kracht moeten uitstralen. Een bedrijf is namelijk zo sterk als het brein erachter.

Persoonlijke ontwikkeling helpt bij het leven van een productiever leven. Ook zal het je groter en anders laten denken. Iets wat elke ondernemer wel kan gebruiken. Het zal je namelijk ontzettend bewust maken van wie jij moet zijn om jouw dromen en idealen om te zetten in werkelijkheid. Droom groot. Deel deze droom in kleine stukjes op. Stel prioriteiten en vier je successen. Doe bijvoorbeeld elke dag aan een vorm van zelfstudie. Lees een boek of luister een podcast. Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren.

Als je goed door wilt pakken met je manier van denken en je persoonlijke ontwikkeling luister dan eens naar een van onze podcasts. 

8. Zoek een (goedkope) startlocatie


De meeste hebben een clichébeeld als het gaat om het leven van een digital nomad en geld verdienen tijdens het reizen, namelijk met een laptopje op het strand of onder een palmboom. In praktijk is dit eigenlijk allesbehalve fijn. Want een strand heeft (meestaal) geen wifi, de zon zorgt ervoor dat er niets te zien valt op je laptop en dan hebben we het nog niet eens gehad over het zand dat overal gaat zitten. Kies daarom voor vertrek een plek uit waarbij het mogelijk is om toch ultieme vrijheid te voelen tijdens het werken.

Wanneer je net begint als locatie onafhankelijk ondernemer is het aan te raden niet elke week naar een andere plek af te reizen. Je zult vooral in het begin moeten wennen aan je andere levensstijl en zeker in de eerste week is het verleidelijk om te denken dat je op vakantie bent. Dus filter thuis alvast wat jij belangrijk vindt aan een bestemming en stel je erop in daar een tijdje te blijven. Zo geef je jezelf voldoende tijd om te wennen aan je nieuwe werkstijl. Je bent locatie onafhankelijk dus als je het ritme te pakken hebt kun je altijd je spullen pakken en vertrekken naar een andere plaats.

Azië is vaak dé favoriet bij digitale nomaden

Azië is dé plek voor (startende) digitale nomaden vanwege de hoge kwaliteit van het leven en de relatief lage kosten van levensonderhoud. Op deze manier stroomt er al snel meer geld binnen dan dat je uitgeeft en kun je meer investeren in andere zaken. Ook is het erg fijn dat er bijvoorbeeld in Bali veel ondernemersgemeenschappen (co-working places) zijn (dit is niets voor ons overigens maar dat terzijde ;)) Je kunt naar verschillende flexplekken en als je behoefte hebt aan een praatje kun je al snel gelijksoortige ondernemers vinden.

(verhaal gaat verder onder de foto)

geld verdienen tijdens reizen in bali

9. Investeer tijd, energie en geld in de juiste dingen


Veel ondernemers die wij tegenkomen zijn bereid geld, tijd en energie te investeren. Bijvoorbeeld in een goed lopende website, een marketingcursus of een training op het gebied van financiën. In punt 7 hebben we al verteld niet de kracht van persoonlijke ontwikkeling te onderschatten. Maar als het gaat om investeren in jezelf blijkt opeens dat niet iedereen hier het nut van inziet. Het namelijk niet iets tastbaars. Totdat je gaat bekijken wat het je gaat opleveren. Keer op keer blijkt dat ondernemers die bereid zijn om te investeren in hun bedrijf en zichzelf, succesvoller worden dan de mensen die dit niet doen.

Dus wil jij écht een locatie onafhankelijk ondernemer met een hoge levensstandaard worden en dus geld verdienen tijdens het reizen? Dan is het altijd aan te raden om te investeren in een goede coach. Een coach die jouw laat zien wat je zelf nu nog niet ziet. Alleen als je bereid bent om voldoende geld, tijd en energie te investeren zal je stappen gaan maken. Stappen om uiteindelijk een goed en krachtig verdienmodel te creëren. Daarnaast zorgen goede investeringen vaak voor meer inzicht en een strategischer ingestoken bedrijf. Een goede investering zal je dan ook altijd in een later stadium dubbel en dwars terugverdienen. Dus richt jezelf niet op snelle rijkdom, maar ga serieus aan de slag. Je zult hier geen spijt van krijgen

10. Weet waar je geld naar toe gaat


Bewust met geld om gaan is vaak nog wel een dingetje. Als digitale nomade is dit nog lastiger doordat de vaste lasten per maand nogal zullen schommelen. Geld verdienen tijdens het reizen is gaaf. Maar niet altijd even overzichtelijk. Het is daarom verstandig om voor vertrek alles grondig te bekijken. Heb je bijvoorbeeld een koophuis? Dan is misschien het tijdelijk verhuren van je huis wel een optie. Heb je een huurhuis, maar ga je voor een langere tijd weg? Dan is opzeggen in dit geval misschien de beste keus. Vergeet ook vooral niet te kijken naar de hoeveelheid abonnementen die je hebt lopen. Aan een sportschoolpas heb je op reis namelijk niet zoveel aan en ook een maandelijkse telefoonbundel die je alleen in Nederland kunt gebruiken is een overbodige kostenpost.

Maak een schatting vooraf

Probeer in te schatten hoeveel geld je per maand uit wilt geven op je bestemming. Je kunt bijvoorbeeld kosten besparen door in een hostel te zitten, maar niet iedereen kan in deze omgeving optimaal werken. En laten we wel zijn, als je als serieuze ondernemer op reis bent, zijn er betere locaties te verzinnen dan hostels ;). In dit geval is goedkoop namelijk vaak duurkoop. Je bent minder efficiënt, laat kansen liggen en bevindt je niet in een omgeving met high-achievers. Neem dat zeker mee in je keuzes.

Door een goed beeld te hebben van je financiën, zal het je in staat stellen om uiteindelijk ook beter met geld om te gaan. Je wilt tenslotte een locatie onafhankelijk ondernemer met een hoge levensstandaard worden en tevens een groot deel van dat inkomen over houden, dus een overzicht mag niet ontbreken.

Toe aan de volgende stap?

Of je nu wel of niet locatie onafhankelijk wilt gaan ondernemen maakt ons niet zoveel uit. Als jij een ondernemer bent die nu nog vooral vakman (m/v) is in het bedrijf maar eigenlijk wel de stap wilt maken naar de leider. Dus dat jij niet meer alleen het bedrijf bent. Kijk dan zeker even hier. We spreken graag met je om te bepalen wat voor jou de juiste volgende stap is.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn