7 min. leestijd

De weg naar financiële vrijheid

De weg naar financiële vrijheid is er één die veel ondernemers af willen leggen. Financiële vrijheid creëren is tegenwoordig gemakkelijker dan je denkt. Tegelijkertijd zijn er ook veel mensen die claimen financieel vrij te zijn en tegen riante prijzen jou hun foefjes willen leren. Zelf hebben wij inmiddels financiële vrijheid bereikt met ons bedrijf in combinatie met verschillende investeringen. We delen in dit artikel geheel gratis wat voor ons de juiste aanpak is geweest om financiële rust, vrijheid en onafhankelijkheid te bereiken. 

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video bekijken of de audio beluisteren.

De basis van financiële vrijheid creëren 

Laten we eerst eens stilstaan bij een aantal simpele basisstappen die een goede fundering leggen voor een winnende formule aangaande financiële rust creëren. 

Het begint met de vraag waarom. Waarom wil je die financiële vrijheid? Schrijf dit eens heel duidelijk voor jezelf op voorbij het voor de hand liggende.

Veel ondernemers hebben een hele drukke baan voor zichzelf gecreëerd. Ze werken ontzettend hard, komen goed rond en realiseren zich tegelijkertijd dat ze op deze manier gewoon tot hun pensioen door moeten werken.

Dat laatste is niet waarom de meeste ondernemers zijn gaan ondernemen. Tegelijkertijd hebben ze zo'n drukke baan dat ze ook niet zien hoe ze tijd en ruimte voor zichzelf kunnen creëren om geld voor zich te laten werken. Dus blijven ze gewoon voor hun geld werken.

Dit harde werken gaat vaak gepaard met weinig tijd voor het gezin, vrienden en leuke dingen. De meeste ondernemers die onze coaching business binnen lopen ervaren erg veel stress. Nu is stress niet per definitie slecht, maar het kan ook anders. En dat weten de meeste ondernemers tegenwoordig heel goed. De term 'financiële vrijheid' houdt de ondernemers op Instagram namelijk erg bezig is ons opgevallen. 

De meeste mensen vinden het overweldigend om vanuit hun huidige positie de juiste stappen te zetten die ook daadwerkelijk wat gaan opleveren. Enerzijds wil je een goed gevulde bankrekening voor het leven in het nu, tegelijkertijd wil je bouwen aan nieuwe inkomstenstromen die veel minder tijd en aandacht van je vragen dan je bedrijf. 

Maar hoe doe je dat?

Start met vermogen opbouwen én met het leven van je droomleven

De allereerste stap die je moet zetten naar financiële vrijheid is je doel voor ogen hebben. Heb je voor jezelf niet helder wat je doel is dan is dat je vertrekpunt; je doel omschrijven. Wees heel specifiek in het omschrijven van je doel: dus hoeveel financiële middelen wil je wanneer precies hebben? 

Sta vervolgens stil bij je game plan. Wat kun je iedere dag, week, maand, jaar doen om een stap richting je doel te zetten? En niet geheel onbelangrijk; maak ook een plan om je leven nu leuker te maken met het geld wat je al hebt. Vier bijvoorbeeld grote doelen die je bereikt hebt.

Je hebt er namelijk niks aan om superrijk met pensioen te gaan. De garantie dat je tot je 100ste leeft ga je namelijk niet krijgen. Dus een leuk leven in het NU is minstens zo belangrijk dan het bouwen aan een financieel vrije toekomst. Met andere woorden, begin nu stap voor stap het leven te leiden waar je van droomt.

Voor de meeste mensen geldt dat het bereiken van financiële vrijheid een aantal jaren duurt. Zo lang wil je dus niet wachten met het leven van een leuk leven, toch? 

Begrensde vrijheid

Het leven leiden waar je van droomt bereik je niet meteen nadat je gestart bent met vermogen op bouwen. Desalniettemin kun je daar nu ook al stappen in zetten. Misschien moet je je uitgaven patroon ook eens goed onder de loep nemen. Geef je jouw geld op dit moment uit aan dingen die bijdragen aan je ideale leven? Misschien is het verstandig om je uitgaven patroon bij te stellen naar een meer voedend patroon i.p.v. consumerend. Jezelf belonen is ook een goede manier om je uitgave patroon te veranderen. Bij elk doel wat je gehaald hebt, trakteer je jezelf op iets waar je in het NU heel blij van wordt. 

Dit noemen we begrensde vrijheid...

Op dit moment heb je misschien iets minder vrijheid om te doen en laten wat je wilt, maar creëer je wel de vrijheid om dat straks wel te kunnen doen. En dan zonder schuldgevoel.  

Overigens; als je geen zin hebt om nu geld aan de kant te zetten, houd dan in gedachten wat het geld dat je niet uitgeeft gaat doen over een aantal jaar. Als je iedere keer dat rekensommetje maakt dan zul je gaan merken dat je relatief makkelijk keuzes kunt maken die over een aantal jaren van nu echt een wezenlijk verschil maken.

De weg naar financiële vrijheid creëren

Op het moment dat je gebrek aan kennis hebt over hoe je je financiële doelen gaat bereiken, gaat je reptielenbrein dingen influisteren. Dingen zoals: “Joh, dat hoeft nog niet, later duurt nog heel lang en je bent nog zo jong”. Allemaal smoesjes om te zorgen dat jij in je huidige positie blijft en waarin je blijft doen wat je altijd al deed. Lekker veilig en dat is precies wat het stemmetje in je hoofd fijn vindt: dat dingen blijven zoals ze zijn. Dan weet het precies wat het mag en kan verwachten. 

Hoe groot je angst voor het onbekende ook is, blok in ieder geval een aantal dagen of dagdelen, minimaal 10 uur bij elkaar opgeteld, om je in te lezen in je mogelijkheden. Lees, kijk of luister in die tien uur alleen maar zaken omtrent financiële vrijheid en welke manieren er zijn om dat te bereiken. 

En by the way; als je denkt dat 10 uur veel is, bedenk dan goed dat het je leven compleet gaat veranderen als je die 10 uur met aandacht en focus gebruikt. Je gaat namelijk ontdekken dat het in de basis best simpel is om vermogen op te bouwen. En als je dat ervaart dan is het zetten van een volgende stap gemakkelijk. 

Het concrete stappenplan voor financiële vrijheid en rust

We hebben de belangrijkste zaken om te starten met financiële vrijheid creëren in drie stappen verwerkt: 

Stap 1 - Waarom en wanneer
Ken je eindpunt; wat is je doel en wanneer wil je je doel bereikt hebben? Geef jezelf daarnaast een duidelijke motivatie om stappen te zetten door het 'waarom' heel helder voor jezelf te omschrijven. 

Een ton is leuk, een miljoen ook. Maar op het moment dat het een bedrag is, dan doet het niks met je brein. Dan ga je er geen moeite voor doen, omdat het te plat is. Er hangt dan geen emotie aan.

Dus aan jou de vraag: Waarom wil je een ton hebben? Wat wil je er mee gaan doen, wanneer en waarom? 

Wil je een huis? Een opleiding betalen voor je kind? Een verbouwing? Hoeveel geld heb je nodig om het leven te kunnen leiden wat je wilt, terwijl je niet meer heel hard werkt?

Stel dat je 100 wordt en je wilt vanaf je zestigste niet meer actief werken, dan heb je dus voor 40 jaar geld nodig. Die 40 jaar wil je namelijk niet bekostigen met actief geld, maar met rendement van het vermogen wat je hebt opgebouwd. Daarvoor moet je dus weten welke rekensommetjes je moet maken, afhankelijk van de leeftijd die je nu hebt. 

Stap 2 - Jaar/kwartaal/maand/week/dag doelen
Zonder doel kun je onmogelijk scoren. Ken je doelen dus. Wanneer je weet wat je eindstation is dan kun je deze opbreken in subdoelen. Bereken dus terug wat je wanneer bereikt wilt hebben. Op die manier maak je het simpel en overzichtelijk voor jezelf. Nadat je de grote doelen helder hebt, breek deze dan verder op in kwartaal, maand, week en wie weet zelfs dag-doelen. Als je elke dag 1 procent winst maakt dan klinkt dat veel makkelijker dan dat je in 1 maand 30 procent winst moet maken. Vergeet niet overal deadlines bij te vermelden, zodat je ieder moment weet wat je moet doen. 

Stap 3 - Juiste identiteit
Wie moet je zijn om iedere dag je doelen te behalen? Welke patronen mag je doorbreken en welke niet-werkende overtuigingen mag je loslaten? Investeer in het veranderen van je mindset. Zorg voor een goede accountability partner of een coach. Verzamel daarnaast mensen om je heen die ondersteunend zijn aan de persoon die je wilt zijn en niet de persoon die iedere avond met een zak chips Netflix af loopt te zappen. 


Hoe wij ons geld spreiden

Wij hebben inmiddels een aantal bedrijven (gehad) en runnen op dit moment ons eigen business coaching bedrijf. We verdienen hier goed mee en gebruiken ons geld om meer geld om te zetten. 

Een aantal jaren geleden zijn we begonnen met het opbouwen van vermogen. Inmiddels kunnen we zeggen dat we een financieel gespreid bed hebben. Als we zouden stoppen met ons bedrijf, dan hebben we iedere maand nog steeds een riant inkomen. Tot aan onze dood zelfs.

Ons advies is om je geld te verspreiden in verschillende investeringen. Zorg daarnaast ook dat je altijd cash in huis hebt. Mocht je ooit om wat voor reden dan ook niet bij het internet kunnen, dan heb je in ieder geval cash.

Het verspreiden van bedragen geeft rust rondom geld, wij hebben bijvoorbeeld ons geld in crypto, aandelen, whisky, vastgoed, cash in de kluis en op de bankrekening. 

Onze aandelen zijn alleen voor de lange termijn, daar halen we dus geen geld uit, daar gaat alleen geld in.

Met crypto hebben we een lange termijnstrategie (buy & hold), maar ook een korte termijn strategie (day trading). 

Wat voor jou het beste werkt om te starten is afhankelijk van verschillende zaken. Verdiep je in je mogelijkheden. Werk aan je mindset. En zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt.


Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn