4 min. leestijd

Wie wil ik zijn als persoon? Doorbreek niet-werkende patronen

"Wie wil ik zijn als persoon?" Stel jij jezelf deze vraag weleens? Of hoor je jezelf opmerkingen maken als: "Ik wil wel mezelf blijven" of "Goh, hij is echt zichzelf niet meer sinds dat ze wat geld hebben". We willen allemaal graag onszelf zijn, maar wat als je zelf bepaalt wie je bent en kunt zijn? Wie is dan 'jezelf'? In dit artikel nemen we je mee op reis naar jezelf... ;)

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.


Jezelf zijn is een concept

Jezelf zijn is een concept, het is bedacht. Je hebt zelf besloten of ervaren dat hoe je bent het beste voor je werkt. Dat neem je mee in alle situaties en vlakken van je leven.

Op het moment dat je geboren word start je met een blanco canvas. Vanaf dat moment word je gecreëerd door je omgeving en creëer je jezelf gaandeweg tot een bepaald type volwassene.


Ben jij altijd jezelf?
Hoe heb jij gekozen te willen zijn? Veel mensen staan er niet bij stil, maar ze hebben zichzelf gecreëerd op een bepaalde manier. Dat kan je gruwelijk in de weg komen te staan als jij je vast blijft houden aan 'jezelf' terwijl je gedrag eigenlijk niet werkbaar is.

Het is wel belangrijk om je bewust te zijn dat hoe jij je gedraagt en denkt te zijn voortkomt uit een diepere laag in jezelf. Vanuit die laag kun je kiezen wie je wilt zijn, dat is veel werkbaarder.

Zeg dus niet: “Ik ben mijzelf”, maar wel: “Ik ben wie ik wil zijn.”

"Ik ben nou eenmaal zo"

Misschien heb je het zelf weleens gezegd of heb je het anderen horen zeggen: “Ik ben nou eenmaal zo”.

Dat mensen dit zeggen komt in de kern vaak vanuit ervaringen uit hun jeugd. Als je altijd hebt gehoord dat je super tegendraads bent en dit is aangemoedigd, dan is de kans groot dat je dit tot een stukje van jezelf gaat zien.

Je ervaart vanuit die positie van het tegendraads zijn dat dit een positief effect heeft. En op basis daarvan besluit je dat je de rest van je leven lekker tegendraads blijft.

We hebben ze allemaal; overtuigingen die ons met de paplepel zijn ingegoten, zowel positief als negatief, en ze maken ons tot wie we zijn.

En als je die overtuigingen meeneemt naar je bedrijf ga je ervaren dat ze eigenlijk helemaal niet zo ondersteunend werken. Stel bijvoorbeeld dat je in het kader van 'lekker tegendraads zijn' de menubalk op je website niet meer bovenin gaat zetten, maar lekker alleen onderaan de pagina (omdat je zo lekker tegendraads bent) dan kan dit ervoor zorgen dat je bezoekers verliest op je website. Je werkt jezelf dan wel heel erg tegen met het vasthouden aan 'jezelf zijn'.

Er is een reden dat jij hebt gekozen voor een bepaalde identiteit, dit gaat vaak niet bewust maar het is zo gegroeid.

Zo ontstaan patronen

Om het beeldend voor je te maken: Stel je voor dat je een rots bent en je ligt in een rivier. Het water van de rivier stroomt langs je en zorgt ervoor dat een stukje van je wegslijt. Je blijft al die tijd op dezelfde plek liggen en er ontstaan steeds diepere groeven, op den duur ontstaat er zelfs een gat in jou als rots.

Op het moment dat iemand je verplaatst en je in een ander gedeelte van de rivier plaatst dan verandert je omgeving. Het water stroomt er anders en je merkt dat je gaat slijten aan andere kanten. Dit is helemaal niet comfortabel, want je hebt dit nog niet eerder zo ervaren.

Dit werkt hetzelfde bijvoorbeeld bij schoenen. Als je voeten de neiging hebben om naar de binnenkant te zakken en je gaat ineens rechtop lopen, dan voelt dit erg oncomfortabel in aanvang. De kans is zelfs groot dat je zere enkels gaat krijgen.

Zo is het ook als jij in een bepaalde omgeving leeft, je hebt bepaalde gewoontes die in zijn gesleten; patronen en overtuigingen. In het verleden werkten ze prima voor je, maar zodra je in een andere omgeving komt begint het tegen je te werken en ervaar je wrijving.


Wie wil ik zijn als persoon?

Wanneer jij merkt dat jouw huidige identiteit niet meer voor je werkt is het mogelijk om dit te veranderen. Stel jezelf dan eerst de vraag: wie wil ik zijn als persoon?

De persoon die je tot nu toe geweest bent heeft je ver gebracht, maar op een gegeven moment, als je iets anders van het leven wilt dan wat je tot nu toe ervaart, dan is het tijd om je gedrag te veranderen. Dat betekent dat je jezelf moet gaan trainen en daarvoor moet je eerst helder hebben wie je wilt zijn.

En vervolgens; bereid je voor op het feit dat je uitgedaagd gaat worden. Als je jouw patronen gaat doorbreken en oude overtuigingen los gaat laten dan ga je gegarandeerd wrijving in jezelf ervaren. Ben je ook bereid om dat te voelen?

Als wie jij bent niet bijdraagt aan betere relaties, meer gezondheid en meer financieel succes wees dan bereid om een nieuwe ik te creëren en de weerstand te ervaren die daarbij komt kijken.Jij als leider

Als jij als ondernemer in staat wilt zijn om leider van je. bedrijf te zijn dan is het belangrijk dat je weet wat je moet veranderen om daadwerkelijk die persoon te zijn. In het Relaxed Vlammen programma delen we een aantal hacks en valkuilen die je absoluut wilt weten, omdat je daarmee voorkomt dat jij jezelf langer saboteert. We leren je in dit programma om te stoppen met alle patronen en overtuigingen die je weghouden van financieel resultaat.

Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn

De meeste ondernemers werken zichzelf de takketering maar hebben nog steeds niet de rijkdom die ze willen. Met relaxed vlammen leer je juist om je niet meer de takketering te werken maar wel de financiële rijkdom te krijgen die je graag wilt. We verkopen dit programma nu tijdelijk voor het symbolische bedrag van € 1,-. Lees meer over Relaxed Vlammen op Slippers.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn