Waarom je voorzichtig moet zijn met het inzetten van Jokers
02 december 2021 
4 min. leestijd

Waarom je voorzichtig moet zijn met het inzetten van Jokers

In dit artikel hebben we het over jokers inzetten. Jokers (lees: goed klinkende excuses) worden vaak ingezet door mensen om bepaalde belangrijke acties niet te doen of om oncomfortabele situaties te vermijden. Jokers zijn bijvoorbeeld: huilen, boos worden, grapjes maken, de omstandigheden. Maar ook je kind gebruiken als excuus om iets niet te doen is vaak een joker.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.

NOTE: Wij hadden deze aflevering de ultieme joker kunnen inzetten. Maar in plaats daarvan hebben we het als praktijk voorbeeld gebruikt 😉


Je kind als joker inzetten

Veel mensen zetten hun kind in als joker. Ze kunnen niet naar de sportschool want ze hebben een kind, het lichaam dat ze hebben is niet zoals ze willen en dat komt door hun kind, ze kunnen niet goed aan hun business bouwen want ze hebben een kind.

Wij willen ons kind (Jayson) niet inzetten als joker. Toch gebeurt het soms wel.

Zo had John een keer een nacht dat Jeanet weg was en Jayson bij hem op de kamer lag. Hij wilde de volgende ochtend video’s opnemen voor Relaxed Vlammen Op Slippers, hij had z’n wekker om 6 uur gezet en dacht toen: “Dan kan ik in de ochtend lekker de video’s opnemen terwijl Jayson nog slaapt.”

Maar die nacht ging niet zoals gepland. John werd tientallen keren wakker van Jayson en had vrij weinig geslapen. Midden in de nacht besloot hij om zijn wekker uit te zetten. Hij zette zijn joker in.

In deze situatie had John ook kunnen kiezen om wel vroeg uit bed te gaan in de ochtend en nog later op de dag een powernap te nemen.

Dit is een klein voorbeeld, maar veel ouders doen dit elke dag. Ze zetten vaak hun kind in als joker.


Wat kan jij doen als ouder?

Als jij merkt dat jij jouw kinderen vaker inzet als joker zorg dan dat je jouw prioriteiten helder hebt. Wat is het doel dat jij wilt bereiken? Waar wil je naar toe werken en waar gooi jij precies die jokers op tafel?

Hoe kan je er vervolgens voor zorgen dat je dat niet doet?

Als jij niet met een matig gevoel je bed in wilt gaan, dat je niet je leven een 5,5 wilt geven en niet denkt als je op je sterfbed ligt dat je meer uit het leven kon halen…

Weet dan dat veel dingen tegenzitten en mislukken maar dat je er wel wat aan kan doen om je dagen zo door te brengen dat je het leven gaat leven wat jij wilt ervaren.

Dat betekent niet dat het makkelijk is. Maar het is wel de moeite waard.

John Jeanet Visie

Elke joker heeft een consequentie

Kijk bewust naar je dag of de komende dagen en let op de momenten waarop jij merkt dat jij je kind gebruikt als reden dat dingen niet kunnen of lukken.

Zie of het doel belangrijk genoeg voor je is of dat je beter kan stoppen met het belangrijk vinden van dit gestelde doel.

En als je er wel voor kiest om jokers in te zetten, ben je dan ook bereid om de consequenties te dragen? En dat je weet dat je spijt zult hebben op je sterfbed van alles wat je niet hebt gedaan of juist wel vanwege het inzetten van je jokers?

Of ga je ervoor kiezen om een dagplanning of weekplanning te maken om dat te doen wat nodig is om jouw doelen te bereiken, om een 8,5 op ieder vlak van je leven te scoren?

Wil je daar hulp bij?
Ga dan naar lsob.nl/gesprek

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen