9 min. leestijd

Waarom je elkaars zwakheid niet in stand wilt houden

Het is alles. Of niets. Althans, zo lijkt het als je om je heen kijkt op bijvoorbeeld social media. Het nadeel hiervan is dat iedereen elkaars zwakte en kleinheid in stand houdt. Als mens zijn we heel snel geneigd om mee te gaan in zwakte. Zwakte is niet goed of fout, maar zwakte zorgt er vaak voor dat je niet de resultaten behaalt die je wel wilt behalen.

Denk bij zwakte aan uitspraken zoals: “Het is niet erg als je een keer niet veel verdient” of “Oh het is ook warm dus logisch dat je weinig doet.” Dit soort uitspraken zien we op sociale media steeds vaker langskomen. Met dit artikel willen we voorkomen dat jij onbewust of bewust meegaat in het zwakke gedrag van de mensen in jouw omgeving, zowel offline als online.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? Kijk/luister het dan via de Lifestyle of Business podcast. Hieronder kun je de video hiervan bekijken.

Zwakte komt vanuit de comfortzone (dit wat je kent)

Vaak is zwakte gedreven vanuit een bepaalde comfortzone die ervoor zorgt dat je niet groter gaat denken (lees: niet groter hoeft te denken) Online worden er veel verhalen gedeeld dat mensen verklaren om niet voor grote doelen te gaan. Iemand post dan bijvoorbeeld dat het niet nodig is om altijd maar te streven naar meer een beter. Dat het ook wel een keer goed is. Iemand anders leest dit en ziet dit als een soort van bevestiging om inderdaad wat rustiger aan te doen. Over het algemeen is het niet erg handig om in deze zwakte mee te gaan. Want hierdoor lijkt het logisch om steeds een kleiner spel spelen dan eigenlijk diep van binnen de wens is.


Wat als je acties niet zorgen voor het gewenste resultaat?

Een tijdje geleden had ik (John) als doel om vier gesprekken te regelen om van daaruit een bepaalde omzet target te halen. Ik had de acties gedaan om de gesprekken te regelen maar het was niet gelukt. Op het einde van mijn werkdag dacht ik: “Nou dan niet, dan doe ik er morgen gewoon twee!” Zo simpel is het tenslotte ook.

Toen plande iemand die ik niet kende een gesprek in. De dag erna had ik het gesprek waarbij we binnen vijf minuten al duidelijk hadden dat we moesten samenwerken. Door het akkoord van deze klant had ik meer dan het financiële target dat ik die week voor mezelf had bedacht gehaald.

Hierna gebeurde bij mij hetzelfde als wat we vaak op sociale media zien, ik ging mee in mijn eigen (zwakke) verhaal.

Ik had mijn targets al bereikt
Ook al had ik niet die vier gesprekken gehad. Ik dacht toen:

"Wat maken die gesprekken nou eigenlijk uit? Want dat is ondergeschikt aan het financiële resultaat. Ik heb tenslotte mijn targets gehaald, bovendien is het lekker weer. Als er iets komt, dan komt er nog iets maar anders niet want ik heb mijn doel al bereikt.”

Deze conversatie klinkt goed en logisch, maar ik had mezelf eruit gekletst doordat ik een paar dagen niet had gefocust op het opvolgen van leads. Ik dacht: “Moet het dan altijd meer, moet het altijd beter en is ‘goed’ dan nooit goed genoeg?” Precies die vragen zie ik vaak op social media. Mensen posten daar vanuit een lage standaard en daar ging ik nu blijkbaar zelf in mee.


Merk op of je wordt beïnvloed door wat je ziet en hoort, online en offline

Op het moment dat je dingen hoort vanuit familieleden die bijvoorbeeld in loondienst zijn, of van ondernemers die een kleiner spel spelen dan dat jij in de basis zou willen, merk dan op wat die verhalen doen met jouw gedrag, keuzes, gedachtes en resultaten.

Er zijn veel verschillende vormen waardoor je met verhalen van anderen mee kan gaan. Bijvoorbeeld als jij je niet wilt schamen of arrogant wilt overkomen op het moment dat je familie zegt dat je meer rust en ontspanning nodig hebt, terwijl jij het super lekker vindt om veel te werken.

Als ze je die verhalen blijven vertellen en jij hierin meegaat dan kan je hierdoor steeds meer vakantie gaan nemen en steeds meer afwijken van wat jij in de kern wilt. Dit kan bewust of onbewust gebeuren.

Maar de vraag die jij jezelf wilt stellen is:

"Wat is voor mij de standaard die ik wil hanteren?” En: "Wil ik zo'n persoon zijn?"

Welke keuze je ook maakt, beide keuzes zijn prima. Maar door scherp te zijn in je eigen keuzes, je eigen standaarden, voorkom je dat je keuzes van anderen onbewust overneemt.

Gemakzuchtig zijn komt vanuit ons basic instinct

Gemakzuchtig zijn: zo min mogelijk doen voor het minimale resultaat. Dat is de manier waarop we in de basis geprogrammeerd zijn, dit komt vanuit de oertijd.

Ergens bijhoren
Op het moment dat jij nergens bij hoort, en als het ware niet je eigen ‘kudde’ hebt, ben jij vanuit vroeger een echte prooi en dus in gevaar.

Op het moment dat jij iedereen van je familie en vriendenkring hoort zeggen: “Je hoeft toch niet persé een miljoenenbedrijf te hebben? Ik verdien 30.000 euro met mijn baan en dat vind ik ook goed genoeg.” Waardoor jij kan denken: “Ik kan dan wel elke keer aankomen met mijn miljoenen doelen maar dadelijk vinden ze mij een opschepper of arrogant.”

Of krijg je misschien commentaar in de vorm van: “Dat is toch niet nodig? Dat is toch niet wie je bent? Wij zijn normaal gesproken tevreden met minder. Hoe kan het zijn dat jij zo hoog moet streven?” Op het moment dat jij hiervan afwijkt, hoor jij er niet meer bij.

Dat betekent heus niet dat ze je afstoten, maar het kan wel zo zijn dat je ervaart dat het makkelijker is om mee te praten in hun standaard. Makkelijker dan dat jij blijft spreken en handelen voor wat voor jou eigenlijk belangrijk is.

Onze overlevingsdrang zorgt ervoor dat we niet willen afwijken omdat het buiten de comfort zone is. Daarnaast kan het ook komen dat jij ergens een bepaald patroon hebt ontwikkeld vanuit opmerkingen uit het verleden (de constructies die jij gebouwd hebt).

Mentale constructies vanuit het verleden beperken je in het heden

Vaak zijn de dingen die je doet vanuit een bepaald verhaal of constructie die ontstaan zijn in je verleden. Als je merkt dat je lui bent, confrontaties uit de weg gaat of andere problemen hebt waar je tegenaan loopt, kijk dan eens in je verleden. Zijn er bepaalde momenten geweest waarin jij hebt besloten dat dit de beste oplossing was?

Het is vaak confronterend, maar pas als je jouw gecreëerde constructie durft bloot te leggen, word je bewust, en pas dan kan je nieuwe constructies creëren.

Je wilt keer op keer kijken naar: “Hoe kan het dat dit voor mij gewerkt heeft en waarom blijf ik het in stand houden?”

Kies er bewust voor wie jij wilt zijn als persoon
Kies er bewust voor wie jij wilt zijn als persoon. Kijk keer op keer hoe iets voor je werkt en of dit is wie je wilt zijn. Of wil je juist anders komen opdagen? Welke dingen neem jij makkelijk en snel aan als waarheid? Is het werkbaar voor je of is er een middenweg die je wilt hanteren?

Als je merkt dat je geïrriteerd raakt door een bepaalde zwakte of door beuk gedrag, kun je gaan kijken waarom dit jou irriteert of juist een goed gevoel geeft. Door het inzicht dat je hierdoor krijgt kan je andere constructies gaan bouwen, van daaruit ga je een ander resultaat creëren dat exact aansluit op wie jij kiest te zijn.

Een duidelijke purpose

Als je weet wat je wilt en een duidelijk doel hebt dan kan je anders gaan kijken naar de acties die je gaat doen. Dan zullen er momenten zijn dat je denkt: “Ik wil nu liever slapen of sporten of in ieder geval iets anders dan wat ik nu doe. Maar wat ik ermee ga bereiken is super belangrijk voor me.”


Dan kun je heel makkelijk al die dingen aan de kant zetten omdat je weet dat het toch moet gebeuren want anders bereik je niet wat voor jou belangrijk is.

Dit is wat bij ondernemers vaak ontbreekt omdat de meeste mensen werken om geld te verdienen. Als je werkt om geld te verdienen, wil je kijken wat er nodig is om te kunnen leven, dit kan best weinig zijn. Als het jouw doel is om te werken om nét rond te kunnen komen, zou je heel snel tevreden kunnen zijn.

Het is prima als dit zo is. Maar als dit gedreven wordt vanuit een bepaalde zwakheid omdat je eigenlijk te lui bent om meer te doen dan het absolute minimum, dan wil je daar wel een andere keuze in gaan maken die aansluit bij wat je achter wil laten in deze wereld.

De enige die dat kan doen ben jij, dit begint bij de vraag:

Ben ik op dit moment degene die ik ook daadwerkelijk zou willen zijn?

Ben jij degene die je wil zijn of zou je daar wel eens een verdiepingsslag in willen maken?

Ga dan naar lsob.nl/gesprek, plan dan een gesprek met me in.


Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,-⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn