13 min. leestijd

Hoe kan ik succesvol ondernemen en vrije tijd combineren?

Het is belangrijk om te beseffen dan ‘succes’ maar een vaag begrip is. Voor de een staat succes gelijk aan veel geld verdienen, terwijl voor een ander succes het hebben van een gezond leven betekent. Je kunt misschien al successen boeken door op tijd te staan, of om maar één keer per week naar de supermarkt te gaan, of om tóch naar de sportschool te gaan. Wat succes precies is, dat weet niemand. Wél weten we dat je alleen succesvol kunt worden door doelen te stellen en deze te behalen. Dat laatste blijkt niet altijd even makkelijk. Daarom vertellen wij je in dit artikel hoe je succesvol ondernemen en je vrije tijd perfect kunt combineren om toch succes te behalen. Wat succes voor jou ook maar mag zijn.

Inhoudsopgave

  1. Zorg voor fysieke fitheid
  2. Lees een boek
  3. Leer iets nieuws bij
  4. Doe vrijwilligerswerk
  5. Onderhoud je netwerk
  6. Trek je wandelschoenen aan
  7. Luister podcasts
  8. Neem ’n hobby
  9. Zonder je af
  10. Mediteer/ adem

1. Zorg voor fysieke fitheid

Als ondernemer kunnen sommige zaken een lange tijd blijven rondspoken in je hoofd. Een skype call met een vervelende klant, een partner die de stekker uit jullie samenwerking heeft getrokken of een plan dat maar niet van de grond wil komen. De beste ideeën en oplossingen hiervoor ontstaan op de momenten dat je even helemaal aan niks denkt. Wat is nou een betere manier om dit te doen dan door je fysiek in te spannen? Onderzoekers zeggen niet voor niets dat een gezond lichaam een gezonde geest is.

Door actief bezig te zijn train je zowel je fysieke als mentale gezondheid. Hoe relaxt is het als je overdag fit bent en ’s nachts zonder piekeren kunt gaan slapen? Sport is de ideale manier om je hoofd te legen en ruimte te maken voor nieuwe energie. De vorm, die bepaal je zelf. Een rondje lopen in het park, mountainbiken door het bos of parachutespringen uit een vliegtuig: je hebt altijd wat te doen in je vrije tijd.

Succesvol ondernemen kan alleen wanneer je fit bent

Probeer sport op te nemen in je dagelijkse routine. Of je nu zelfstandig ondernemer of digitale nomade bent, je kunt sport altijd en overal integreren in je ritme. Ga na waar bij jou in de buurt een sportschool of sportclub zit en stap er eens binnen. Als de eerste stap eenmaal is gezet zal je zien dat het een ontzettend leuke plek is. Mocht je niet in de buurt zitten van een gym of club, omdat je bijvoorbeeld werkt in een afgelegen plek of in het buitenland, is dat geen probleem. Als je echt gemotiveerd bent, kun je altijd en overal fit blijven.

Want zelfs een gevulde waterfles kan al dienen als een gewicht. Of zorg ervoor dat je altijd sportelastieken bij je hebt wanneer je op reis bent. Deze passen makkelijk in je tas. Geloof ons je persoonlijke gesteldheid heeft heel veel invloed op de successen die jij behaalt (of niet) als ondernemer.

(door hier of op de afbeelding hieronder te klikken zie je hoe ik zelf fysiek fit blijf)

2. Lees/ Luister een boek: doe aan zelfontplooiing 

Ben je niet in de stemming om iets actiefs te doen? Maakt niet uit! Je kunt je vrije tijd prima spenderen zonder de deur uit te moeten. Lezen is namelijk een van de beste en meest nuttige activiteiten om te doen in je vrije tijd. Waarschijnlijk zit er bij jou in de buurt wel een bibliotheek of boekhandel. Stap er eens binnen en vraag of ze iets hebben wat bij jou aansluit. Schaf een (digitaal) boek aan, plof neer op de bank met een kop thee (of aan je privé zwembad in de zon) en laat je meenemen door het verhaal.

Zeker als je, net als wij, heel erg houdt van zelfontplooiing. Zélfs in je vrije tijd. Dan zijn biografieën of business- of persoonlijke ontwikkeling boeken een geweldige uitkomst. Totaal uitchecken en toch doorgroeien, je zelf kennis vergroten én daardoor nog beter worden in succesvol ondernemen.

Zelfkennis vergroten door podcasts te luisteren

Hou je niet zo van lezen en lig je liever met een podcast in de zon of wil je je tijd nuttig besteden in de auto? Dan is een van onze Podcast shows perfect voor je. Klik op de afbeelding en luister en/of download de afleveringen direct!

De Creëer een KickassBusiness podcast | LSOB

3. Leer iets nieuws bij

Als gedreven ondernemer ben je altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en oplossingen. ‘Kan niet’ bestaat niet en jij weet als geen ander wat het beste is voor je business. Maar dat wil niet zeggen dat je niets meer kunt bij leren. Je zelfkennis vergroten is noodzakelijk binnen het succesvol ondernemen. Misschien zijn er dingen die je hebt misgelopen in het verleden maar graag zou willen kunnen. Wees niet bang om deze dingen alsnog op te pakken. Maak tijd vrij om iets nieuws bij te leren, zelfontplooiing is namelijk nooit weggegooide tijd.

Wat je precies leert heb je helemaal zelf in de hand. Krijg je niet genoeg nieuwe leads via je website dan is het een idee om te kijken naar video’s over SEO, branding, je doelgroep aanspreken en de juiste call to actions. Ben je het oude logo van je grafisch ontwerper beu en doe je het liever zelf? Ga dan aan de slag met programma’s als Photoshop of Illustrator. Of probeer eens te gaan tekenen met potlood en papier. Misschien heb je meer creativiteit in je zitten dan dat je zelf denkt.

Persoonlijke groei kost tijd maar is leuker dan je nu misschien denkt

In het begin lijkt iets nieuws leren een onmogelijke taak die zonde is van je tijd. Maar vergeet niet dat we in een wereld leven waar alle informatie op te zoeken is. Er staan online miljoenen tutorials, video’s, artikelen en podcasts die super relevant zijn voor jouw business. De informatie is er. Nu is het aan jou om er iets mee te gaan doen en de nodige stappen te zetten. Durf iets met die online informatie te doen in je vrije tijd en daag jezelf uit nieuwe skills te ontwikkelen. Je bent nooit klaar met leren!

Een plek waar je kunt blijven leren maar ook leert implementeren is Persoonlijk Leiderschap op Slippers. Dé plek waar succesvolle ondernemers elkaar verder helpen. En waarin je nooit uitgeleerd bent. Want successen behalen lukt alleen als je blijft meegroeien met jouw bedrijf.

4. Doe vrijwilligerswerk

Bij vrijwilligerswerk zou je kunnen denken aan soep serveren in een bejaardentehuis. Dat kan een optie zijn, maar er is veel meer mogelijk.

Jouw omgeving zit vol met interessante plekken die vrijwilligers nodig hebben, je moet ze alleen nog weten te vinden. Net als bij het leren van iets nieuws is het een kwestie van durven te doen. Ga eerst na wat je leuk vindt om te doen en kijk dan naar bedrijven of organisaties die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

Het grootste deel van het online landschap wordt gevuld door vrijwilligers. Schrijf je graag, dan staan er honderden websites te springen om jou in dienst te nemen. Je kunt met een gastblog bijvoorbeeld best succes behalen voor jouw eigen onderneming. Of misschien is er binnenkort wel een evenement bij jou in de buurt. Waar je ook bent, bijna alle plekken hebben wel jaarlijkse festivals of evenementen. Wedden dat ze daar jouw hulp bij kunnen gebruiken? En als je een beetje goed kunt babbelen doe je nog goeie connecties op ook. Dat is pas succesvol ondernemen 😉

Zie het als zelfontplooiing en niet als gratis werk

Het kan zo zijn dat dit voelt als weggegooide tijd en moeite. Je bent tenslotte gratis werk aan het afleveren. Toch wil je het niet zo bekijken. Misschien krijg je geen fysiek geld voor de werkzaamheden die je doet, maar je komt wel met nieuwe mensen in contact en leert constant dingen. Je dit simpelweg aan zelfontplooiing waar ook nog eens kansen liggen. Want misschien opent dit zelfs wel een deur voor je eigen business. Vergeet niet dat het af en toe goed is om je hoofd leeg te maken en er even uit te zijn. Laat die kans dus niet liggen en ga er voor de volle 100% voor.

5. Onderhoud je netwerk

Een stabiel cliëntennetwerk is de basis van elke succesvolle onderneming. Zonder klanten geen omzet en zonder omzet geen business. Het is belangrijk om contact met je klanten te onderhouden, zelfs buiten werktijden om. Onderzoek heeft aangetoond dat je netwerk in direct verband staat met het inkomen van je onderneming. Kortom, je bent nooit klaar met het leggen en onderhouden van connecties op de weg naar succes.

Waarschijnlijk springen er binnen je netwerk een aantal personen uit waarmee je ook op een informele manier mee om kunt gaan. Een drankje doen op het terras of een zakendiner zijn twee manieren om je netwerk te onderhouden. Misschien ben je veel onderweg of reis je de wereld over met je onderneming. Het kan dan lastig zijn om een vast netwerk te onderhouden die je in je vrije tijd kunt zien of spreken. Laat dat je niet tegenhouden en probeer contact te leggen via bijvoorbeeld Skype of WhatsApp. Of word lid van een Master Mind of online groep mensen die er in staan zoals jij (bekijk zeker even onze mastermind;))

De kunst van het netwerken zit in het loslaten van je comfort zone. Of je nu in de buurt bent of niet, je moet zorgen dat de mensen om je heen waarderen wat je voor hen doet. Probeer net dat extra stapje te zetten zodat ze bij jou het ‘wow-gevoel’ krijgen. Wanneer jij laat zien dat je niet bang bent voor nieuwe stappen zul je zowel persoonlijk als zakelijk blijven groeien en dus succesvol ondernemen.

succesvol ondernemen: ga wandelen

6. Trek je wandelschoenen aan

Trek fijne schoenen aan en ga er eens op uit. Weer of geen weer, het is altijd tijd om naar buiten te gaan voor een wandeling! De frisse lucht doet voor de meeste ondernemers veel goeds. Aarzel dan ook niet om je vrije tijd te spenderen met een wandeling. Dit is misschien wel de meest toegankelijke activiteit om te doen ongeacht je locatie.

Als gedreven en succesvolle ondernemer is het belangrijk iets te doen in je vrije tijd wat je leuk vindt. Stel voor jezelf een micro-doel om de wandeling wat leuker te maken. Misschien ben je van jezelf niet zo’n held in lopen, maar is er bij jou in de buurt een prachtige route of bezienswaardigheid.

Zoals eerder in dit lijstje is gezegd krijg je de meest kick-ass ideeën wanneer je iets fysieks aan het doen bent. Wandelen is de perfecte manier om wel actief bezig te zijn, zonder veel tijd of energie te verliezen. Bovendien is dit het moment om lekker te dagdromen en door te denken. Verrassend genoeg is doordenken belangrijker dan je denkt. Wist je dat ongeveer de helft van al onze gedachten eigenlijk dagdromen zijn? Sommige problemen zijn te complex voor ons brein waardoor het wordt uitgesteld naar een later moment. Door te dagdromen gaan wij als mensen onbewust dan al nadenken over een oplossing. Dit zorgt vaak voor geniale ingevingen.

7. Luister podcasts

Succesvol ben je niet, dat word je. De beste manier om succesvol te worden en successen te behalen is dan ook om continu jezelf uit te dagen en om nuttige activiteiten te doen in je vrije tijd. Eerder vertelde we over het belang van een goed boek, maar lang niet alles leer je uit een boek. Als alternatief kun je een stap zetten in de enorme wereld van podcasts. Een podcast is een unieke manier om nieuwe input binnen te krijgen die steeds vaker gebruikt wordt. Deze online radioprogramma’s kun je vaak luisteren op telefoon, tablet of laptop en zijn gevuld met de visie, geloofsovertuigingen of andere interessante onderwerpen van ondernemers of inspirerende mensen.

Podcasts zijn overal. Honderden apps en websites bieden podcasts aan over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld sport, het nieuws of ondernemen. Toch kan het lastig zijn de juiste podcast te vinden die aansluit bij wat jij zoekt. Ga gewoon eens een keer naar iTunes en probeer een podcast uit. Zodra je er een hebt gevonden die bij je aansluit krijg je steeds de nieuwste uitzendingen binnen en blijf je altijd op de hoogte. Zo heb je altijd wat te doen in je vrije tijd en kun je ondertussen door ontwikkelen.

Vraag jezelf af wie jij bent en wat je wilt bereiken in het leven. Wat is je passie of wat zou je graag willen leren? Wat vind je lastig of wat wil maar niet lukken? Wil je ergens beter in worden of doe je liever niets in je vrije tijd? Voor iedere soort wens is er wel een podcast te vinden waar je naar kunt luisteren. Op het moment dat je de juiste podcasts gaat luisteren merk je dat er ongelofelijk veel te leren valt.

Kleine tip:

De Creëer een KickassBusiness podcast kan heel interessant voor je zijn als je aan succesvol ondernemen doet en dus zakelijk en persoonlijk wilt doorgroeien naar het volgende level.

8. Neem ’n hobby

Je zou zeggen dat als je alleen maar werkt aan je business, je zo snel mogelijk je doelen zult bereiken. Als je niets anders doet dan aan je bedrijf werken, kun je alle energie in specifieke taken stoppen en bereik je in één week wat anderen in twee doen. Toch brengt deze focus nadelen met zich mee. Zo ontneem je jezelf de kans op zelfkennis vergroten, zadel je jezelf op met een flinke dosis stress en is de kans dat je blijft hangen in ‘druk’ zijn in plaats van ‘productief’ zijn bijzonder groot.

Zelfs een van de meest succesvolle ondernemers, Bill Gates, is bijvoorbeeld niet vies van een potje tafeltennis of bridge op z’n tijd.

Jouw business is super belangrijk, maar als je geen tijd vrij maakt voor andere dingen, lijdt je bedrijf er het meest onder. Door even wat tijd voor jezelf te nemen en bezig te zijn met een hobby neem je afstand van het stressvolle zakenleven. Juist dat zijn de momenten dat je tot nieuwe groei inzichten komt.

Aarzel dus niet en breng een bezoekje aan de sportclub bij jou in de buurt. Of je nou actief bezig wilt zijn of liever een cursus pottenbakken volgt, een hobby zorgt ervoor dat je geest scherp blijft door er even uit te gaan. Bovendien kan een hobby ook zorgen voor een groter netwerk. Van de 10 man op de tennisbaan is er vast wel één ondernemer. Wie weet wat jullie voor elkaar, als succesvolle ondernemers onderling, kunnen betekenen.

Een voorbeeld hoe John en Jeanet af en toe een dag compleet off  gaan kun je zien in de volgende video:

9. Zonder je af

Ben je niet zo’n sociale tijger? Geen punt. Zijn wij ook niet haha 😉Niet iedereen wil iedere dag omringd zijn door mensen. Soms is het juist goed om even niets te doen in je vrije tijd en je af te zonderen van het dagelijks leven. Je bent vrijwel altijd bezig met je business en dat vreet energie. Tijd om op te laden is dan cruciaal bij het runnen van je onderneming.

Iedere dag ben jij bezig om je bedrijf continu te laten groeien en succes te behalen. Als hoofd van je business wordt er veel van je verwacht en sta je praktisch nooit stil. Dat is goed, maar daar moet wel tegenover staan dat je soms jezelf moet terugtrekken. Kijk een film, drink een kop thee, zet je telefoon uit en loop de hele dag rond in je onderbroek. Wat houdt je tegen? Er is niemand die commentaar kan geven.

Het uur dat er even aan niemand anders gedacht hoeft te worden, geeft je een moment voor jezelf. Gebruik dit moment om te reflecteren op de afgelopen periode. Wat ging er goed en wat niet? Wat had je liever anders gedaan of zie je graag veranderen binnen je bedrijf? Je kunt pas echt succesvol ondernemen als jouw aanwezigheid niet altijd noodzakelijk is. Soms heb je even een momentje voor jezelf nodig om daarna weer aan ‘doelen halen’ te kunnen denken.

succesvol ondernemen door mediteren

10. Mediteer/ Adem

Tot slot misschien wel de meest belangrijke activiteit om te doen in je vrije tijd, wil je succesvol kunnen ondernemen, namelijk meditatie. Focus is misschien wel de meest belangrijke eigenschap die je als ondernemer kunt bezitten. Zonder focus behaal je geen doelen en zonder doelen kun je als ondernemer nooit succesvol worden met je bedrijf. De beste manier om die focus te versterken en te behouden is door middel van bewustwording en meditatie.

Maar hoe doe je dat nu precies, bewust worden? Eigenlijk is het vrij simpel: Ga zitten, sluit je ogen en focus op je ademhaling. Wanneer je gedachtes afdwalen begin je weer opnieuw. Via deze simpele stappen kom je jezelf en jouw manier van denken tegen en train je tegelijk je cognitieve gedrag. Het is wel belangrijk om voor jezelf een doel te zetten hoelang je iedere dag oefent. Je wilt tenslotte niet te ver wegdwalen.

Het is bewezen dat mensen die actief mediteren of bezig zijn met hun ademhaling over het algemeen minder last hebben van angst, depressie en woede. Als ondernemer, zakenman of CEO moet je emotioneel stabiel en op alles voorbereid zijn. Wanneer je de ultieme controle hebt over je geest en gedachtes, zul je zien dat je een streepje voor hebt op de concurrentie. De productiviteit gaat omhoog, je concentratie krijgt een boost en je hebt minder last van slaperigheid. Onderschat de kracht van meditatie dus niet! Je hebt nu altijd wat te doen in je vrije tijd.

Geef je eigen invulling aan vrije tijd en succesvol ondernemen

Wat je ook doet of waar je ook bent op de weg naar succesvol ondernemen, je bent nooit klaar met leren. Misschien wil je een nieuwe vaardigheid beheersen, een andere taal spreken of je manier van denken om te gooien. Wat je ook wilt bereiken in het leven, jij staat centraal. Probeer jezelf dus niet weg te cijferen voor anderen maar investeer in je persoonlijke groei en doe aan zelfontplooiing. Iets vinden om te doen in je vrije tijd is makkelijker dan je denkt.

Een tip om in je eerst volgende vrije moment te doen is ons 5 stappen Eboek te lezen. Die download je hier

Is succesvol ondernemen jou ding of doel, maar heb je behoefte aan gelijkgestemde ondernemers? Of heb je hulp nodig bij zelfontplooiing of doelen halen? Dan is MBA op Slippers écht iets voor jou. Meer weten? Kijk dan hier of laat een reactie achter 🙂

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn