8 min. leestijd

Persoonlijk Leiderschap: zo pak je leiderschap over je leven en je bedrijf

Persoonlijk Leiderschap gaat in de kern over verantwoordelijkheid nemen binnen alle aspecten van je leven. Dat wordt ons door de maatschappij zeker niet met de paplepel ingegoten. En dat maakt dan ook dat de meerderheid van de mensen verantwoordelijkheden buiten zichzelf leggen. Eerlijk is eerlijk: dit gebeurt nagenoeg altijd op onbewust niveau, omdat we simpelweg vanuit onze conditionering reageren. In dit artikel kijken we naar het slachtofferschap en de gevolgen van dingen buiten jezelf leggen, maar ook hoe je dit kunt veranderen en zelf leiderschap kunt nemen over je leven en je bedrijf.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.Wat is Persoonlijk Leiderschap?

Je vraagt je misschien af wat is Persoonlijk Leiderschap? 

Kijk, we hebben allemaal de keus, iedere dag weer, om te leven vanuit slachtofferschap waar je alles buiten jezelf legt: 'het overkomt mij allemaal', 'ja-maar', 'de buurman .....', 'de overheid .....'. Of te kiezen om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en te werken met de obstakels die je toebedeeld krijgt. Dit geldt voor je privéleven en ook voor je zakelijke leven. 

Dit betekent echter niet dat als er ingrijpende gebeurtenissen in je leven spelen dat je net moet doen of het helemaal niet erg is wat er gebeurt. Het betekent dat je met de uitdaging van het leven gaat zitten, rouwt om een afscheid, de juiste mensen om je heen verzamelt om je te steunen en je beseft dat niemand ongeschonden door het leven gaat en dat het verschil maakt hoe je met situaties omgaat. 

Kortom; je kiest zelf of het leven je overkomt en jij als slachtoffer je dagen slijt of dat je dealt met wat er op je pad komt en jezelf traint om terug te veren in moeilijke tijden. 

Leiderschap nemen; een praktijkvoorbeeld van John

Wij werken al jarenlang als business coaches. Een groot deel van die jaren waren we op reis. Dat werkte heel goed. Zelfs het opvolgen van leads ging heel goed ondanks de altijd veranderende tijdzones waarin wij zaten. Ik (John) had daar een winnende strategie voor ontwikkeld met betrekking tot sales en klanten opvolgen.

Ik deed dit door middel van Whatsapp spraakberichten. Het voordeel daarvan was dat ik niet hoefde te bellen. Ik vond bellen vreselijk dus dit was een perfecte strategie voor mij.

Deze strategie gaf mij dus winst, want ik hoefde niet het oncomfortabele gevoel te ervaren van bellen. En praktisch gezien was dit ook de juiste oplossing, want door tijdsverschillen waren spraakberichten vaak een briljante uitkomst. 

In 2020 kwamen we terug in Nederland en daar verviel het voordeel van spraakberichten. Want laten we eerlijk zijn; bellen is veel effectiever. Toch deed ik dat niet en bleef ik spraakberichten versturen. 

De aap uit de mouw...

Lang verhaal kort, door een gesprek met mijn coach kwam ik achter de reden dat ik niet belde. Ik vond het namelijk altijd heel irritant als mensen mij zomaar belden, het idee dat ik dan gestoord word vind ik niet prettig dus daarom heb ik altijd het geluid uit van mijn telefoon.

Ik had deze irritatie geprojecteerd op anderen. Mijn overtuiging was dus dat iedereen het irritant vindt als ze onverwacht gebeld worden.

Het versturen van spraakberichten was dus een onbewuste dekmantel van het discomfort dat ik voelde bij het bellen van mensen. Terwijl ik tot de conclusie was gekomen dat het bellen van mensen helpend zou zijn bij het behalen van de resultaten die ik wilde behalen. 

Toen ik dit allemaal besefte maakte ik de keuze om leiderschap te pakken. Ik koos ervoor om wel te bellen waardoor ik betere resultaten behaalde dan ooit.

Slachtofferschap vanuit moederschap

Wat we vaak zien bij onze vrouwelijke clientèle die kinderen hebben is dat ze het moederschap gebruiken om de stilstand in hun verdere leven goed te praten. Vanuit moederschap zou Jeanet ook in een slachtofferrol kunnen zitten: "Goh nu heb ik geen tijd om te traden, nu kan ik niet met mijn klanten spreken en ik kan nog niet sporten, want ben net bevallen."

Er zijn veel smoesjes die ze zou kunnen verzinnen om niks anders te doen dan met onze zoon Jayson bezig zijn. Dat is natuurlijk helemaal prima als dat je keuze is, maar Jeanet kiest ervoor om dat niet te willen. Zij wil met regelmaat video's opnemen, iedere dag in de University of Excellence aanwezig zijn, werk mails versturen, traden, podcasts opnemen en ook iedere week haar klanten coachen.

Moederschap is voor haar geen excuus om op andere vlakken in haar leven stil te staan. Jeanet pakt leiderschap en kijkt naar wat er anders moet wat simpelweg een vast gegeven is. Een voorbeeld hiervan is dat als Jeanet met haar cliënten wil spreken er iemand op Jayson moet passen. 

Daarnaast wil ze graag elke dag traden. Hoewel het uitdagend is om dit op dezelfde manier te doen als voor de komst van onze zoon, heeft ze een mouw weten te passen aan de moment waarop ze wél kan traden. 


Persoonlijk Leiderschap ook wanneer de situatie niet ideaal is

Als je vanuit die plek waar je leiderschap neemt gaat kijken naar alle vlakken in je leven, zoals sport, voeding, relatie, tijd met je partner, etc, dan zul je merken dat er op sommige vlakken echt wel dingen zijn die anders moeten en die niet kunnen zoals je zou willen. Vaak is er dan wel een mouw aan te passen om de resultaten te bereiken die je wilt. 

Neem daarin leiderschap, ook als de situatie alles behalve ideaal is of anders dan je gewend bent.

Een goed voorbeeld van een slecht voorbeeld

Jeanet had een bestelling gedaan bij een winkel waar het niet helemaal goed ging. De eigenaar had zijn personeel geen goede instructies gegeven. Toen Jeanet hem aan de lijn had om haar klacht te bespreken zei hij: "Ja luister, het is fout gelopen. Ik had het ook graag anders gezien maar ja, zo is het nou eenmaal gelopen."

Daarna moesten we een nieuwe afspraak maken om het probleem op te lossen. Er werd mij verteld dat ze om 14.00 bij de afspraak zouden zijn. Ik vroeg of ik daadwerkelijk kon verwachten dat ze om 14.00 bij de afspraak zouden zijn. Zijn antwoord was: "Ja in principe wel, ik doe dat alleen niet zelf want ik heb daar mensen voor en het kan zo zijn dat ze hun afspraken niet nakomen, maar dan kan ik daar niks aan doen."

Onthoud dat de mensen waar hij aan refereerde zijn personeelsleden waren. De bedoeling is natuurlijk dat je als werkgever je personeel traint om hun afspraken na te komen.

Wat had hij dan moeten doen?
Hij had moeten zeggen dat het zijn fout was, dat hij het niet goed heeft aangepakt en dat hij zelf betere instructies had moeten geven. Plus, dat hij had moeten zorgen dat het geregeld was en dat hij desnoods er zelf voor zorgt dat het de volgende dag alsnog geregeld zou worden.

In plaats daarvan zei hij dus: "Ik kan er niks aan doen, mijn personeelslid deed niet z'n best en het lag aan de omstandigheden."

Waarom blijven mensen in hun slachtofferrol?

De meeste mensen geven niet graag toe dat ze iets niet snappen, kunnen of fout gedaan hebben. Dat komt omdat hun reptielenbrein er alles aan doet om niet afgestoten en afgewezen te worden.

Het kan een overlevingsmechanisme van iemand zijn om alles buiten zichzelf te leggen, te liegen of dingen te verzwijgen. 

Een aantal voorbeelden:

Situatie verzwijgen/ontkennen: Jij hebt het lievelingsglas kapot gegooid van je partner. Je partner vraagt of je weet waar het glas is en jij haalt je schouders op en zegt dat je niet weet waar het is. Je had ook gewoon kunnen zeggen dat je het klote vindt, maar dat je het hebt laten vallen.

Situatie op een ander afschuiven: Jij hebt een factuur ontvangen maar reageert niet omdat je het niet kan betalen. Degene die de factuur heeft verstuurd vraagt of je het wel hebt ontvangen en jij zegt nee, die heb ik nooit ontvangen en ontloopt op die manier je verantwoordelijkheid en zet jezelf als slachtoffer neer.

Hoe neem je leiderschap over je leven?

Persoonlijk Leiderschap klinkt voor velen zwaar, want je houdt jezelf immers te allen tijde verantwoordelijk. Met zo iemand als het voorbeeld hierboven werken wij natuurlijk nooit weer. Dat dit heeft kunnen gebeuren was een les waaruit we verschillende leringen hebben getrokken. O.a. dat we geen klant meer bij deze ondernemer willen zijn. 

Waar het in de basis altijd om gaat is dat je stopt met de schuld bij een ander te leggen. Er zijn altijd redenen die het optimaliseren van je leven moeilijker maken dan dat je wilt, focus je daarom op de redenen waarom jij jezelf wilt verbeteren. Dan neem je leiderschap over je leven.

Stel jezelf de vraag: Op welk vlak van mijn leven lig ik te slapen en ben ik ervan overtuigd dat de omstandigheden nu eenmaal zo zijn zoals ze zijn en heb ik er geen enkele invloed op?

Daar zit waarschijnlijk een stuk slachtofferschap van jezelf en geef je de schuld aan de omstandigheden terwijl, jij ervoor kan kiezen om verantwoordelijkheid te nemen over dit stuk van je leven ook al zijn je omstandigheden niet optimaal.

Focus je op hoe je wel je gewenste resultaat kunt creëren.

Persoonlijk Leiderschap nemen ook al voelt het kut
Identiteit is belangrijk voor ons mensen. We willen graag in stand houden wie we denken te zijn. Mensen willen graag belangrijk gevonden worden. Ze willen ertoe doen en het gevoel hebben dat ze goed genoeg zijn.

Daarom is het voor sommige mensen lastig om toe te geven dat ze zelf fout zaten en schuiven het liever af op een ander, zodat ze er zelf niet zo klungelig uitzien. Als jij dit bij jezelf herkent doe dan het volgende: 

Accepteer dat het kut voelt om leiderschap te nemen; je eigen shit opruimen is nou eenmaal onlosmakelijk verbonden aan een kut-gevoel. 

Maar als je dat een paar keer doet en blijft komen vanuit dat eigenaarschap zul je merken dat het makkelijker wordt om iedere keer hand in eigen boezem te steken Dat gaat je helpen om makkelijker de resultaten te bereiken die je wilt bereiken. Dit is een direct gevolg van sturen en focussen op elementen waar je wel invloed op hebt.

Extra handvaten om eigenaarschap te nemen

Op het moment dat je weet dat je als volwassen persoon ergens gefaald hebt en dit wil gaan afschuiven denk dan: “Ben ik nou een klein kind die het van me af wil schuiven, zodat ik er goed uit zie? Of ben ik een volwassen persoon die durft toe te geven dat het mijn eigen fout is? Is dit wie ik wil zijn?”.

Wat wordt jouw keuze, kies je ervoor om in kinderlijk gedrag te blijven hangen of kies je ervoor een andere identiteit te creëren en eigenaarschap te nemen over je leven en business?

Als je deze stappen zet en je discomfort voelt, weet dan dat je dit doet om jezelf te verbeteren en naar een hoger niveau kunt groeien.

Wil je eigenaarschap nemen in je bedrijf en je leven? 

Begin dan met het doen van deze gratis test.

Binnen een paar minuten weet je precies wat je te doen staat. 

Ondernemers test - Lifestyle of Business

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn