Een minimalisme levensstijl. Dat klinkt misschien wat armoedig. Nee, want minimalisme levensstijl is namelijk alles behalve op een houtje bijten. Het minimalistische staat namelijk voor het elimineren van alles dat je niet nodig hebt, geen toegevoegde waarde biedt aan jouw leven en negatieve energie of onnodig veel geld kost. Door te kiezen voor een simpel leven hou je meer tijd, energie, geld en ruimte over voor alles dat wél van toegevoegde waarde is. Dat klinkt niet zo heel slecht. Toch?
Omdat het nastreven van een minimalisme levensstijl in het begin best een hele opgave kan zijn, helpen wij jou graag op weg. Want wij zijn er heilig van overtuigd dat ontspullen of het kiezen voor een eenvoudig leven je simpelweg een stuk gelukkiger én succesvoller kan maken. Je hebt namelijk geen spullen, social media of nep vrienden nodig om mee te kunnen draaien in deze maatschappij.
Tip 1: Neem jouw Social Media gebruik onder de loep
Anno 2019 is Social Media natuurlijk niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En nee, je hoeft nu echt niet je iPhone de sloot in te gooien en een Nokia 3310 aan te schaffen. Hoewel, Snake is best vermakelijk soms 😉 Maar eerlijk: hoeveel tijd besteed jij per dag aan het kijken van kattenfilmpjes op Facebook, het door scrollen van je Instagram tijdlijn of het zoeken van dé perfecte SnapChat filter (mocht je nog aan SnapChat doen.)
Het is nu niet perse slecht om met je telefoon bezig te zijn, mits je duidelijke grenzen stelt én na streeft. Dus spreek vooral vaste momenten en een maximum tijd af. En stel je zelf bij alles wat je doet en bekijkt de vragen:
- Is het belangrijk?
- Is het urgent?
- Biedt het toegevoegde waarde privé?
- Biedt het toegevoegde waarde zakelijk?
Is het antwoord ‘nee’ op vrijwel alles? Dan is het raadzaam om toch echt iets nuttigers met je tijd te doen!
Tip 2: Koop geen spullen puur voor het “kopen”
“We buy stuff we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like”. Herkenbaar? In hoeverre gaat dit gezegde voor jou op? Nee, een minimalisme lifestyle betekent niet dat je met gaten in je kleding moet gaan rondlopen, je niet meer mag wassen met shampoo en douchegel of dat je voortaan een droge boterham moet eten. Maar probeer eens kritisch te kijken naar alle spullen die jij op dit moment al in je bezit hebt en naar de spullen die je aanschaft. Wat voor waarde voegen deze spullen toe aan jouw leven? Maken ze je productiever? Koop je ze omdat het je een kick geeft? Of heeft het te maken met zien en gezien worden?
Over het algemeen valt iedereen wel een keer voor de marketingtrucjes van een ander. Het is dus echt niet schandalig wanneer je iets koopt dat eigenlijk totaal niet nuttig is. Máár probeer bij elke aankoop wel stil te staan bij de functionaliteit. Want het geld dat je bespaart op onnodige aankopen kun je namelijk beter gebruiken voor de volgende tip.
Tip 3: Investeer in persoonlijke groei
Je bent nooit te oud om te leren. Dat is al een tip op zich. Maar door jezelf te blijven ontwikkelen en stappen buiten jouw comfort zone te zetten kun je nóg verder komen. Daarom is investeren in je eigen ontwikkeling de beste stap die je ooit kunt zetten. Een stap die niet zomaar moet doodbloeden na het afronden van je middelbare school of een vervolg opleiding. Je kunt namelijk oneindig door ontwikkelen. In welke richtig zou jij meer willen doorgroeien? Wil je meer leren over mindfulness, een andere taal beheersen, of juist neurolingistisch kunnen programmeren? Ga er voor. Hou jezelf niet onnodig klein en investeer in jezelf. Want daar pluk je pas echt landurig de vruchten van 🙂
Tip 4: Investeer in bijzondere ervaringen
Het beleven van bijzondere ervaringen hoeft niet eens veel geld te kosten. Denk bijvoorbeeld aan het gezellig inrichten van je huis met spullen die je al hebt of bij kaarslicht dineren. Of wat denk je van het verrassen van je beste vriend of vriendin met een handgeschreven brief? Ga eens op visite bij je opa en/of oma wanneer deze eenzaam is en doe samen een spelletje. Het investeren in een bijzondere ervaring kan ook betekenen dat je dit keer niet voor een all-inclusieve vakantie naar Turkijke gaat. Maar juist kiest voor een ‘workaway‘ in Azië waarbij je tegen kost en inwoning je host helpt met dagelijkse bezigheden.
Tip 5: Houd je uitgaven zo laag mogelijk
Nee, er is niets mis met salarisverhoging wanneer je daar recht op hebt. Of een baan met betere arbeidsvoorwaarden vinden die aansluit op jouw capaciteiten. Het punt is echter dat je vaak zelf (ongemerkt) jouw vaste uitgaven weer zal aanpassen op de verhoogde inkomsten. En je dus per saldo niet direct meer vrijheid of (immateriele) rijkdom zal ervaren. Door kritisch jouw uitgaven onder de loep te nemen kan je vaak al een hoop lasten schrappen. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen waar je geen gebruik van maakt, verzekeringen die niet nodig zijn en die nog doorlopen, de huur (is het de locatie waar je woont het écht waard?) en boodschappen (is de smaak van een huismerk product echt zo anders?). Het mooie is namelijk dat je door een minimalisme levensstijl andere prioriteiten gaat stellen. Waarbij je per saldo meer tijd en geld overhoud en daadwerkelijk jouw leven kan verrijken met de keuzes die je maakt.
Minimalisme levensstijl: kies voor meer met minder
Je hoeft dus echt niet armoedig en als een slons te leven wanneer je besluit te kiezen voor een minimalisme levensstijl. Het is belangrijk om bij alles wat je doet kritische vragen te stellen en om vooral niet onnodig veel tijd en geld uit te geven aan dingen die er morgen toch niet meer toe doen. Blijf altijd dicht bij jezelf. Je hebt geen dure kleren nodig om er mooi uit te zien. Kies voor een leven van meer met minder!