14 min. leestijd

Locatie Onafhankelijk Ondernemen: de 7 beste tips

Elke dag in de file staan om het kantoor op tijd te bereiken is verleden tijd (been there done that). Want locatie onafhankelijk ondernemen is tegenwoordig perfect mogelijk.  Jij bepaalt of je werkt vanuit je tuin, je bed of misschien zelfs vanuit een ander continent. Toch vinden velen locatie onafhankelijk ondernemen nog een onrealistische droom. Maar het hoeft niet bij een droom te blijven. Ben jij een badass en beschik je over lef en motivatie en krijg je kriebels bij de gedachte om te reizen en tegelijkertijd toch een flink inkomen binnen te slepen? Lees dan snel de 7 beste tips om dit te bereiken.

(De tips starten onder de foto)

locatie onafhankelijk werken met een epic uitzicht

Locatie onafhankelijk ondernemen: de 7 beste tips

Als locatie onafhankelijke ondernemer is het handig om een zekere vorm van schijt te hebben aan ‘wat hoort’. Als je vast blijft houden aan ‘hoe de meeste mensen het doen’, dan gaat het gat tussen ‘normaal’ en ‘locatie onafhankelijk’ te groot zijn.

Een locatie onafhankelijke ondernemer is iemand die zijn of haar geld verdient op een manier waarbij de werk-locatie onbelangrijk is. Het werk kan simpelweg vanaf overal ter wereld uitgevoerd worden (vaak wel alleen als er internet is). Je kunt dus bijvoorbeeld werken en reizen op hetzelfde moment.

Voor de beeldvorming;

Er zijn digitale nomaden/locatie onafhankelijke ondernemers die zo weinig mogelijk werken, leven in hostels of busjes en van zo min mogelijk geld rond kunnen komen. Dat is niet waar wij ons mee bezig houden. Onze focus ligt op ‘echt’ ondernemen met grote (financiële) doelen terwijl we in villa’s wonen, businessclass reizen en wonen op warme locaties naar eigen keus.

Locatie onafhankelijk ondernemen” kan overigens ook inhouden: Vanuit je bed in je onderbroek. Of gewoon vanuit kantoor maar met meer vrije tijd die over blijft. Het is maar net wat jij wilt gaan doen met je zelf gecreëerde vrijheid ;).

Je teert zeker niet op je spaargeld en je bent ook niet in loondienst. Als locatie onafhankelijk ondernemer gebruik je jouw laptop of ander apparaat om werkzaamheden uit te voeren. Je bent dus geen perenplukker of bartender die onderweg wat geld bij elkaar hoopt te sprokkelen om zo een twijfelachtig hostel te kunnen veroorloven. Om jouw vrijheid zo optimaal mogelijk te benutten is een vast inkomen door eigen producten of diensten een vereiste.

Inhoudsopgave

  1. Bepaal waar je nu staat (A-punt)
  2. Zorg voor een (sterk) verdien model
  3. Start met minimaliseren
  4. Het is keihard werken (zelfs al kun je iedere dag op het strand hangen)
  5. Kies voor jezelf
  6. Geef jezelf tijd om te oefenen
  7. Zet een startdatum vast

1. Bepaal waar je nu staat als ondernemer (A-punt)


Het is een cliché gezegde: maar er leiden vele wegen naar Rome. Toch is de route die je aflegt net een puzzel. Het is daarom altijd belangrijk om prioriteiten te stellen en te bepalen waar je op dit moment staat. Want wanneer jij niet weet wat je basis is, maakt dit het lastig om je visie en strategie te bepalen. Je weet tenslotte niet waar je vandaan vertrekt dus wat wordt dan de weg die de aflegt en waar werk je naar toe?

Stel je zelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen: Hoe is alles op dit moment op zowel persoonlijk als business vlak? Hoe zijn je (netwerk)relaties en welke geven jou positieve of negatieve energie? Hoe is het lichamelijk met je? Waar ligt je focus? Hoeveel omzet heb je? Hoeveel hiervan is winst? Wat werkt goed en wat werkt niet goed?

Als je niet weet waar jouw A-punt is, gaan alle aanwijzingen onderweg zinloos zijn. Een routebeschrijving krijgen van Groningen (A) naar Eindhoven (B) om zo effectief mogelijk bij B te komen, is zinloos als A achteraf Antwerpen bleek te zijn.
Pas als je weet waar je vandaan komt en dit combineert met zien waar je heen gaat, kun je zo snel mogelijk groeien.

1b. Schets een beeld van jouw privé en zakelijke doelen en dromen (B-punt)

Waar wil je heen? Hoeveel omzet wil je maandelijks maken? En hoeveel winst? Of hoeveel geld is er nodig om je ideale leven te leiden? Waar woon je? Wat voor huisvesting? Met wie? Welke mensen omring jij je mee? Hoe zien je dagen er uit? Wat wil je exact bereiken?

Door B in kaart te brengen kun je een brug slaan tussen A en B. Waar je nu staat en waar je heen wilt. Je kunt daarmee bepalen wat je vanaf nu moet doen. Welke mensen moet je inschakelen? Waar moet je investeren? Waar moet je minimaliseren? Welke mensen werken niet goed meer voor je? Waar moet je je team vergroten? Hoe ga je je winst-targets behalen?

Wat is er nodig om van A naar B te komen? Business-wise en Lifestyle-wise. Weet waar je staat en waar je heen wilt en sla die brug. Alleen dan kun je concrete stappen zetten en efficiënt richting je ideale leven werken.

(onderstaande video is nog vanuit onze Kickassleven tijd. Omdat de inhoud nog steeds relevant is laten we hem gewoon nog even staan :))

2. Zorg voor een (sterk) verdien model vóór je start met locatie onafhankelijk werken 


Je hebt interesse in of besloten om locatie onafhankelijk ondernemer te worden. Maar heb je er al over nagedacht hoe jouw business puur online zou kunnen werken? Het is belangrijk om uit te zoeken wat aansluit bij jouw producten of diensten en vooral bij jouw doelen. Wil je bijvoorbeeld een passief inkomen creëren of kun je juist niet zonder klantencontact? En hoe realistisch is dat op dit moment? Heb je daarnaast fysieke locaties? Zo ja, hoe run je die? Heb je een team om je heen die taken voor je uitvoeren of doe je alles alleen? Hoe zorg je dat je klantenstroom aanwezig blijft? Ben je je ervan bewust dat ‘even een passieve funnel opzetten‘ dusdanig naïef is dat je nog wel eens bedrogen uit kunt komen? Of weet je dat er veel werk bij komt kijken en heb je dit mee genomen binnen je verdien model?

Laat je niet afschrikken door de vele vragen, er is namelijk geen goed of fout antwoord. Het is alleen wel belangrijk om kritisch te kijken naar de meest effectieve en efficiënte indeling van jouw tijd, energie en geld.

Stel een specifiek winst en omzet doel

In stap 1 heb je een begin en eindpunt vastgesteld. Bij dit eindpunt hoort ook een specifiek doel als het gaat om omzet en winst. Verdien je op dit moment genoeg om jouw ideale omzet te behalen? Of is het verstandig om de prijzen, diensten of producten aan te passen? Het is belangrijk om te weten wat jij en je producten waard zijn en durf dat ook vooral te rekenen aan je klanten. Met alleen maar vriendendiensten of lullige bedragen kom je helemaal nergens. Maar besef wel: Je moet wel werkelijk competent zijn in wat je aanbiedt, houd daarin ook absoluut rekening met de prijzen die je vraagt en keuzes die je maakt.

Als je op dit moment geen idee hebt wat je als eerst moet tackelen is het handig om ook voor deze stap een actieplan op te stellen. Eigenlijk is een actieplan altijd goed. Hang vooral concrete hoofdfocuspunten aan deze plannen. En bereken bijvoorbeeld eens hoeveel producten je per maand moet verkopen of klanten je moet werven om jouw ideale winst te behalen. Je zult zien dat er nog veel verbeterpunten zijn, maar dat is niet erg! Zelfs de meest winstgevende bedrijven schaven constant hun doelstelling bij.

(het verhaal gaat verder onder de foto)

locatie onafhankelijk werken of ondernemen betekend groeien

3. Start optijd met minimaliseren


Je draagt oneindig veel ballast met je mee door de hoeveelheid spullen die je hebt. Denk eens aan je lades vol met kleding waarvan je letterlijk maar drie outfits echt draagt. Of de hoeveelheid boeken die ongebruikt in je kast stof staan te happen. Uiteindelijk zijn tenminste driekwart van jouw spullen ongebruikte items waar je totaal niets mee doet. Nog niet overtuigd? Denk dan eens aan je rommelige schuur of dat 8-delige bestek set terwijl je maar met twee personen bent. Super onnodig en deze spullen maken jou ook nog eens locatie gebonden.

Wanneer je echt vrij wilt zijn kun je niet alles meenemen. Het past tenslotte niet allemaal in je backpack (of koffer). Daarnaast is het niet echt praktisch om onnodige ballast mee te zeulen naar de andere kant van de wereld.  Alle spullen die niet in je rugzak of koffer passen kun je beter nu al verkopen of weggooien. Minimaliseren kost tijd en is soms niet altijd even makkelijk, maar als je eenmaal opgang bent is het echt heel lekker. De overgebleven spullen zullen je meer geluk geven.

Doe minder en bereik meer

Minimaliseren betekent niet altijd alleen maar minderen in spullen. Sterker nog je kunt minimaliseren op veel verschillende vlakken. Probeer de boel voor jezelf simpel te houden. Richt je op de activiteiten die je verder helpen en besteed de rest bijvoorbeeld uit.  Op deze manier bespaar je tijd en aandacht die je weer kunt richten op de dingen die jij belangrijker vindt! Uiteindelijk zul je op deze manier ook je doelen sneller realiseren.

Het leven als een locatie onafhankelijk ondernemer bestaat voornamelijk uit optimaliseren en minimaliseren. Je leeft met de spullen die jij essentieel vindt. En de overige ballast? Die gooi je gewoon overboord! Dit geldt ook voor de mensen waar jij mee omgaat en invloed hebben op jouw stemming. Laat de mensen die alleen maar negatief kunnen zijn over je plannen lekker links liggen. Het is tenslotte jouw leven en het zou niets moeten uitmaken hoe andere hierover denken.

Dus maak vandaag de keus om te minderen op verschillende vlakken. Gooi of geef weg wat je niet nodig hebt zodat je kunt genieten van wat je wel hebt. Investeer in de kwaliteit van de spullen die je wel behoudt. Probeer minder bezig te zijn met de zaken waar je niet gelukkig van wordt. Zodat je meer tijd kan besteden aan de dingen die jou echt happy maken! Dat is pas ultieme vrijheid.

(onderstaande video is nog vanuit onze Kickassleven tijd. Omdat de inhoud nog steeds relevant is laten we hem gewoon nog even staan :))

4. Het leven als locatie onafhankelijke ondernemer is keihard werken (zelfs al kun je iedere dag op het strand hangen)


Er zijn vele digitale nomaden die locatie onafhankelijk werken en rondkomen van een minimaal budget per dag. Dit is natuurlijk helemaal prima als dat iets is wat bij jou past. Maar dit is niet de stijl die je als succesvolle ondernemer na wilt streven. Laten we ervan uit gaan dat jij een hogere lat legt voor jezelf. Laten we zeggen, een omzet van minimaal 20K per maand met respectabel winstpercentage – en oplopend uiteraard. Dan zul je echt serieus moeten werken om dit te behalen. Het succes komt namelijk niet uit de lucht gevallen hangend op het strand ofzo.

Een eigen bedrijf runnen betekent dat je tijd, energie en geld moet willen en durven investeren. Je zult echt stappen moeten zetten die totaal niet comfortabel aanvoelen.

Of zoals we binnen Lifestyle of Business zeggen: Je moet comfortabel worden met het oncomfortabele.

Daarnaast moet je bereid zijn om keuzes te maken, elke dag opnieuw. Kies jij voor een stranddagje of bikkel je keihard door aan je business terwijl de zee je roept? Beide zijn uitstekend te combineren, maar met 2 uur per dag ga je er niet komen. Totdat je op een punt komt in je business dat alles vanzelf loopt – maar dat is niet een realistisch uitgangspunt voor velen en zéker niet als je nog vrij aan het begin staat.

Plan tijd in voor je werk

Of je nu op reis bent of werkt vanuit je eigen tuin, het is belangrijk om tijd in te plannen voor je werkzaamheden. Want waar je ook bent, er zullen altijd tripjes zijn die je nog wilt maken. Het nadeel van werken in het buitenland. Want natuurlijk is dobberen op de oceaan of hiken door geweldige natuur aantrekkelijker dan de hele ochtend e-mails antwoorden. Maar dat laatste moet echt gedaan worden om de eerste opties mogelijk te maken. Locatie onafhankelijk werken kan geweldig zijn, maar vereist ook heel veel discipline. Houd er daarom altijd rekening mee dat reizen of andere nieuwe plekken overweldigend kunnen zijn en energie kosten.

[En natuurlijk kun je op je vrije dagen briljante uitjes doen. Zoals het huren van een speedboat zodat je stukjes paradijs kunt bekijken. Wat je voor jezelf mogelijk maakt júist op de dagen dat je slim en gestructureerd hard werkt.]

Dus neem vandaag eens te tijd om te kijken hoe jij je tijd besteed en aan bepaalde activiteiten, ook wanneer je op reis bent. Mail je bijvoorbeeld veel met mensen? Doe je dit de hele dag door of op specifieke tijden? Wat werkt er wel en wat werkt er totaal niet? Hoeveel klanten komen er uit bepaalde taken?  Als je dit op een rijtje hebt kun je makkelijk zien wat voor jouw business belangrijk is. Stop met de activiteiten die nauwelijks iets opleveren! Ga meer doen wat wel werkt en minder wat niet werkt.

Oppervlakkige acties helpen niet

Nu denken vele ondernemers vaak dat keihard werken automatisch gepaard gaat met intens veel uren draaien. Maar als je alleen maar oppervlakkige acties uitvoert (acties die nuttig voelen maar eigenlijk niets bijdragen) levert het niets op voor jouw business. Dus kijk naar de taken die iets opleveren of toevoegen en werk daar hard aan, laat al het overige liggen. Elke dag weer. Door zo selectief te zijn zorg je dat je zeer efficiënt werkt. En naast intensieve uren draaien ook uren in de zon kunt liggen of avonturen kunt beleven.

Locatie onafhankelijk ondernemen en het runnen van een succesvolle business gaat perfect samen, mits je beseft dat je hard moet werken en je stranddag af en toe moet laten schieten. En vaak is dat helemaal prima, want wat we keer op keer weer ervaren bij niet alleen onszelf maar vrijwel al onze klanten. Dat het werk echt als onwijs leuk ervaren wordt. Combineer dat met maximale vrijheid en je kunt dag in dag uit oprecht genieten van je beste leven ooit.

(het verhaal gaat verder onder de foto)

locatie onafhankelijk werken

5. Kies voor jezelf


Daar sta je dan met je goeie gedrag. Je hebt besloten locatie onafhankelijk te gaan ondernemen. Je wilt iets van de wereld zien maar tegelijkertijd ook een business runnen door online werken. Awesome! Maar niet iedereen denkt hier zo over. Niemand in jouw omgeving lijkt het een goed idee te vinden en dat is super irritant. Maar daar moet je echt mee leren dealen. Zeker de oudere generaties zullen gaan vragen of het wel nodig en verstandig is. En niet te vergeten: of je wel genoeg pensioen opbouwt. En ook je oma gaat waarschijnlijk écht niet snappen dat jij je werkzaamheden ergens anders kunt uitvoeren.

Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die totaal geen vertrouwen hebben in wat je doet of in locatie onafhankelijk ondernemen. Maar dat maakt niet uit. Ze hoeven je namelijk niet toe te juichen met spandoeken. Natuurlijk zou dit fijn zijn. Maar eerlijk is eerlijk, dit is niet de realiteit. Dus op het moment dat jij merkt dat je tegengehouden wordt door de mening van een ander, ga dan trainen om het los te laten. Als je het niet los kunt laten, gaat dat uiteindelijk een belemmeringen worden voor je eigen doelen en dromen. Je kunt zo nooit de stappen zetten die je moet maken om je ideale leven te leiden. Kies voor jezelf en focus je op jouw doel.

Verzamel de juiste mensen om je heen

Om vooruit te komen is het aan te raden mensen te verzamelen die net zo groot denken. Verander je sociale kring naar alleen maar positieve mensen en spendeer tijd met ondernemers die ook echt iets voor elkaar krijgen. Deze kickass resultaten zullen ook positief op jou gaan werken waardoor je sneller groeit. Daarnaast sta je er dan niet meer alleen voor. Het is heel fijn om met iemand te kunnen sparren die niet gelijk begint over het opbouwen van je pensioen of het kopen van een huis. Nog leuker is het om iemand te vinden die net zoals ambitieus is als jij ook bent.

Gelijkgestemde ondernemers spreken en ook nog eens alle handvatten om te groeien in business en persoonlijk vind je allemaal binnen Persoonlijk Leiderschap op Slippers in de Lifestyle of Business University.

6. Geef jezelf tijd om te oefenen


Oké, en dan nu het gedeelte waar ook het reizen daadwerkelijk bij komt kijken. Want hoe start je dit online ondernemen en reizen. Het antwoord is simpel: Oefenen. Oefen hoe het is om op reis te werken. Of hoe het is om aan de keukentafel te zitten terwijl je kids door het huis rennen. Verleg je focus een beetje en probeer de een stap te zetten naar het leven dat jij uiteindelijk wilt. Boek bijvoorbeeld een proef reis en neem je laptop mee. Ga eens een week leven zoals je eigenlijk zou willen leven! Waarom? Omdat het laat zien hoe het is en het geeft je een kans om je extra voor te bereiden.

Krijg een overzicht van de praktische dingen

De meeste digitale nomaden kopen bijvoorbeeld een handige kleine laptop, hippe rugzak en superfijne outdoor kleren. Om er vervolgens achter te komen dat de oplader van de laptop vrij kort is, er totaal niets in de rugzak past en de kleding niet aansluit bij het seizoen of land. Wanneer je verschillende oefenmomenten inplant krijg je betere inzichten over jouw uiteindelijke doel en of je er goed op voorbereid bent. Je kunt zo bijschaven en praktische dingen op een rij krijgen.

Maar naast de praktische zaken is het ook fijn om te oefenen in het vinden naar de juiste balans. Hoe zorg je ervoor dat je niet doorslaat naar te veel reizen en te weinig werken? Of andersom natuurlijk. Dit leer je echt alleen als je een proefreis maakt. Dus blok weekendjes weg in en ervaar het leven van locatie onafhankelijk werken! Dit betekent overigens niet dat je tijdens je echte reis niet meer op je bek zult gaan. Maar je bent in ieder geval wel beter voorbereid.

(het verhaal gaat verder onder de foto)

locatie onafhankelijk werken is gewoon beginnen

7. Zet een startdatum vast


Ben je er inmiddels van overtuigd dat je kunt werken waar je wilt en heb je daar ook onwijs veel zin in gekregen? Goed, bepaal dan nu een startdatum om het locatie onafhankelijk werken echt te laten beginnen! Ja, dat is even slikken want dan wordt alles werkelijkheid. Maar als je niet bepaalt wanneer je op reis gaat of wanneer je ontslag neemt bij je vaste baan is er altijd wel iets dat je tegen gaat houden. Misschien staat je bedrijf nog niet sterk genoeg, of wil je graag nog die ene verjaardag bijwonen.

Je comfort zone is niet altijd makkelijk om te verlaten en er komt altijd wel een nieuwe reden om nog even te wachten. Dus boek een ticket en zorg dat je er niet meer onderuit kan! Locatie onafhankelijk werken is écht wel iets voor jou zolang je er maar voor de volle honderd procent voor gaat. En heel simpel. Als je het toch niks vindt, ga je gewoon weer terug naar je oude leven.

Ga er vandaag nog voor

Verlaat de file en kies voor locatie onafhankelijk ondernemen, want met de juiste motivatie is dit iets wat ook jij kan! Bepaal je begin punt en maak de juiste stappen. Ontwikkel een online dienst waar jij gelukkig van wordt, met het juiste verdien model. Bouw eventueel je offline bedrijf om naar online (vergt wat werk kunnen we uit ervaring zeggen, maar is absoluut mogelijk). Of bouw een team om je heen zodat je offline bedrijf door kunt lopen zonder dat jij altijd zelf aanwezig hoeft te zijn.
Blijf altijd kritisch naar jezelf kijken en hang een actieplan aan de juiste doelen. Je kunt heel veel en bent nooit klaar met leren en verbeteren. Dit betekent niet dat je continue overuren moet draaien, het is juist beter om meer met minder te doen!

Blijf oefenen en zet een startdatum vast. Want hoe fijn is de gedachte van een werkplek mét episch zee uitzicht?

Nieuwsgierig hoe het bij ons verliep? Dan is een van deze interviews interessant voor je.

En vergeet natuurlijk niet onze 39 tips gids te downloaden. Heel veel waardevolle tips als het gaat om locatie onafhankelijk ondernemen, over business groei en een stukje over ons en hoe wij het doen. (weliswaar geschreven in onze Kickassleven tijd maar voor dit onderwerp nog steeds geschikt om te benoemen)

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn