Scale-up fase

In iedere fase spelen andere uitdagingen, problemen en focuspunten. Ook in de scale-up fase komen zaken kijken die cruciaal zijn voor het bedrijfsfundament. Om verwarring te voorkomen: deze fase zegt niets over het aantal jaren dat je in business bent.


Hierbij enkele richtlijnen die horen bij de scale-up fase*:

  • Tussen 15 en 250 werknemers
  • Tussen 10 en 50 miljoen omzet per jaar


Grootste ‘problemen’ binnen de scale-up fase:

Uitbesteden

Moeite met loslaten van de uitvoering. In deze fase ben je als ondernemer niet meer actief in de operatie. Hoe vervelend dat soms misschien ook voelt. Het is aan jou om de leider te zijn die op hoofdniveau opereert, nadenkt en de lijntjes uitzet.

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid probleem omdat de ondernemer, het huidige businessmodel, het personeel, de protocollen en systemen daar niet op ingericht zijn.

Bedrijfscultuur

Waar het in het begin misschien allemaal nog wat meer vrijblijvend en minder serieus was is het in deze fase toch wel een ander niveau. Waar je eerder nog wel met B of C-spelers kon wegkomen kun je nu alleen nog maar A-spelers gebruiken. Mensen die weten wat er van ze verwacht wordt, resultaat leveren maar ook voor elkaar door het vuur gaan.

Grootste focuspunten in de scale-up fase:

Schalen

In de voorgaande 2 fasen heb je een werkend businessmodel gecreëerd met de juiste mensen en systemen. Nu is het tijd om alles x10 te laten groeien.

Cultuur

Blijven focussen op het enerzijds aannemen van A-spelers en anderzijds zorgen dat iedereen betrokken blijft binnen de organisatie en handelt binnen de kernwaarden.

Vierde fase van ondernemen

Natuurlijk zijn er ook zat bedrijven die meer werknemers hebben en grotere omzetten draaien. Deze bedrijven vallen in een 4e fase waar wij niet dieper op in zullen gaan. Deze fase van marktdominantie is niet iets waar Lifestyle of Business zich op richt.


*let op: dit zijn slechts richtlijnen voor de scale-up fase. Elke situatie is anders dus schiet niet direct in je hoofd als jouw bedrijf niet precies binnen deze lijntjes valt.


 

Reactie plaatsen