3 min. leestijd

Hoe kun je jezelf sturen tot de persoon die je wilt zijn?

Een paar blogs geleden hadden we het over jouw innerlijke overtuiging en hoe deze jou helpt te zijn wie je moet zijn om daar te komen waar je wilt komen.

Maar jouw innerlijke overtuiging verandert altijd. Je kunt bijvoorbeeld in je baan een super sterke zakenvrouw zijn die heel krachtig is, die hele duidelijke grenzen stelt, die hard is en mensen precies zegt waar het op staat.

Als jij die innerlijke overtuiging meeneemt naar huis, zou dat heel erg kunnen botsen met bijvoorbeeld je man of je kinderen. Als jij daar ook heel hard en zakelijk bent en mensen zegt; ‘luister, hier stopt het, niet zo zeiken en kap ermee. Ga uit mijn ogen’, werkt dat misschien niet zo heel goed bij hen.

Onze verschillende innerlijke  overtuigingen

Daarom moet je er rekening mee houden dat een innerlijke overtuiging verandert per plek. Misschien herken je het ook wel bij jezelf. Wij merken het wel namelijk; als wij met cliënten zijn, zijn wij heel anders dan als we met elkaar zijn. Wij zeggen ook wel eens dat als mensen ons zouden zien zoals wij doen tegen elkaar, zouden ze echt denken ‘what the **** zijn dat voor mensen?!’ Dit omdat we heel druk zijn, enorm enthousiast. En we zitten dan op een heel ander level dan als wij met cliënten zijn.

Nu zijn wij bij cliënten ook wel heel erg onszelf, in de zin dat we daar ook wel heel erg enthousiast zijn en echt vanuit ons hart spreken. Maar we zijn dan wel veel minder druk en af en toe ook minder idioot.. dan hoe we samen zijn.

Zet ze bewust in!

Innerlijke overtuigingen, hoe jij jezelf ziet in bepaalde situaties en hoe jij handelt, hangt af van de mensen waar je mee bent en wat je wilt uitstralen. Daarom is het ook niet nodig om altijd de keiharde zakenvrouw te zijn, maar op bepaalde plekken ook wel. Op andere momenten bijvoorbeeld weer de hele lieve begripvolle moeder, vrouw of vriendin zijn die je wilt zijn.

Zeker ook wanneer je verschillende doelen hebt, als jij meerdere doelen hebt die je wilt bereiken, dan zullen daarbij ook andere innerlijke overtuigingen komen. Daar zullen andere gedachtes bij komen en ook andere acties bij horen.

Mijn manieren van kleden vs. innerlijke overtuiging

Zelf merk ik het bijvoorbeeld heel erg aan hoe ik mij kleed. Er zijn eigenlijk 3 innerlijke overtuigingen voor mij wat betreft kleding. Als ik bij onze coaches ben of straight line weekenden of dingen doe met mensen vanuit de zakenwereld, zie ik er heel netjes uit. Dan heb ik make-up op, heb ik een bepaalde manier van kleden waar bij ik mij echt super zeker voel. Die kleding straalt ook mijn zekerheid uit.

Als ik thuis zit, dan heb ik vaak zoals nu twee verschillende (geitenwollen) sokken en een lekkere dikke wollen trui aan. Een fijne spijkerbroek met stretch stof die lekker zit en niet perse mooi is. Als we bij atleten zijn, heb ik weer hele andere kleding aan. Wanneer we op een wedstrijd zijn heb ik weer kleding die daarbij past.

innerlijke overtuiging komt van binnen met kleine stappen

Innerstance

Dat komt allemaal voort uit een manier waarop ik mijzelf neer wil zetten op die momenten. Dat betekent helemaal niet dat je altijd een ander persoon bent. Het betekent wel dat je je anders gedraagt en jezelf anders ziet in bepaalde situaties. Het is simpelweg niet gepast om in iedere situatie zo te doen als je bijvoorbeeld thuis met je partner doet.

Als dat wel gepast is, dan is dat mooi want dan hoef je maar 1 innerstance (innerlijke overtuiging) aan te nemen. Maar over het algemeen merk je waarschijnlijk dat er meerdere ‘ikken’ zijn, als het gaat om verschillende situaties.

Als wij op reis zijn bijvoorbeeld, heb ik wel mijn blousjes aan die ik ook aan heb bij zakenweekenden maar zijn ze een stuk losser, is het met een korte broek. Dan loop ik 24/7 op blote voeten, omdat het altijd lekker weer is als we op reis zijn. Dan heb ik een hele andere manier van gedragen, veel losser dan als ik bij die zakenmeetings ben.

In alle manieren voel ik mij comfortabel, voel ik mij goed. Als ik in mijn ‘reisoutfit’ zou zijn op het moment dat we bij zakelijke mensen zouden zijn, op de plekken waar wij deals moeten sluiten bijvoorbeeld, zou ik mij niet fijn voelen. Dan zou ik mij heel erg zwak voelen ten opzichte van de houding die ik aanneem op het moment dat we bij die besprekingen zijn, in een bepaalde outfit en stijl.

Hoe verander je nou daadwerkelijk?

Daarom ook mijn advies aan jou: kijk eens naar hoe jij je kleedt en hoe jij loopt, praat, beweegt, wat jij doet per situatie. Als er situaties zijn waarin jij je zwak voelt, misschien kun je dat verbeteren door de manier van lopen, praten en kleden. Want hoe jij jou voelt, is vaak hoe jij tegen jezelf praat. Hoe jij praat is wat jouw overtuiging creëert, wat leidt tot jouw acties welke zorgen voor resultaat.

Dus kijk welk resultaat jij wilt behalen per situatie. Kijk welke innerlijke overtuiging daarbij hoort.  Pas jouw innerlijke overtuiging aan zodat je overal het maximale uit jezelf en uit alle mensen om jou heen kunt halen.

Je hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn, zolang jij jezelf goed voelt bij wat je doet. Dat het wel in lijn ligt bij wie jij wilt zijn op dat moment. Innerlijke overtuigingen kunnen veranderen en je zal merken dat als jij je zeker voelt in iedere situatie, ongeacht hoe je er dan uitziet, dat je veel meer uit het leven kunt halen dan als jij jezelf kleiner houdt dan je eigenlijk bent.

 

 

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn