3 min. leestijd

Investeren in jezelf om beter te worden. Op welk vlak dan ook.

Of je nou beter wilt worden als ondernemer, beter wilt worden in een bepaald vakgebied of beter wilt worden in een hobby of sport: als je ergens beter in wilt worden, dan moet je in jezelf investeren. Er zal altijd een bepaalde investering gedaan moeten worden om de resultaten bereiken die je voor ogen hebt. Dit hoeft overigens niet altijd in geld te zijn. Het investeren van tijd komt eigenlijk wel altijd terug. In dit artikel ga ik je vertellen waarom het altijd goed is om te investeren in jezelf.

Uitgeput en vol schrammen door pure onkunde

Een aantal jaar geleden waren John en ik in Bali, vlakbij Sanur. We zaten in een fijn huisje en konden van ons balkon nagenoeg de zee in duiken. Ook was het een hele goede surfspot. Maar niet echt voor beginners. Een beetje jammer dat wij dit toen nog niet wisten. Michiel, de eigenaar van het huis, en ook nog eens een Nederlander, woonde al jaren in de buurt en is vergevorderd surfer. Zo’n beetje elke dag lag hij met zijn plank in het water, te wachten op de perfecte golven. Hij had nog een reserve-surfboard voor gasten die wij best mochten gebruiken. En een gegeven paard die kijken wij niet in de bek. Wij besloten ook eens lekker te gaan surfen. Vol goede moed liepen we, met de plank onder onze arm, naar de zee. Op weg naar de juiste spot. John ging eerst en zou mij wel eens even laten zien hoe het moet. Voor de duidelijkheid, John had het ook nog nooit gedaan. Dat werd ook pijnlijk vrij snel duidelijk…

Door de golven peddelen duurde al een eeuwigheid. Toen dat eindelijk gelukt was en hij op dé plek lag waar alle surfers dobberden, kon het gaan gebeuren. De een na de andere surfer pakten de mooiste golven. John niet. Het lukte hem niet één keer om op de plank te staan. Er was niemand die hem hielp en na lang aankloten kwam John volledig uitgeput en opengeschaafd aan de kant. Meer dan een zwembroek had hij niet aan. Niemand had hem gezegd dat het verstandig zou zijn om een lang shirt aan te doen tegen de beschadigingen.

Fast forward: een paar jaar later

Het surf-fiasco achter ons gelaten en we zijn inmiddels een paar jaar verder. We waren in Maui. Het surfeiland, hebben we ons laten vertellen. Die tussenliggende jaren hebben we niets meer met surfen gedaan en zonder enig idee van de nodige stappen, huurden we een surfboard bij de lokale winkel. “Doe die kleine maar” zeiden we. Leek ons handig met vervoer. Nadat de vrouw 7x had gevraagd of we het zeker weten hebben we toch maar een grote plank genomen. Veel beter voor beginners vertelde ze ons.

We kozen een strand uit dat er goed uitzag. Grote golven, niet te vlak want we wilden direct aan de slag. Later bleek dit het gevorderden strand te zijn. Na een lange tijd klooien, bedolven worden onder golven en boards die ons om de oren vlogen, liepen we vol schrammen en wonden (vanwege gebrek aan goede surfkleding) terug naar huis. De (matige) surfervaring in Bali had dus niet geholpen. We waren niet op magische wijze ineens goed geworden zonder te investeren in onszelf.

Alles zelf uit willen zoeken klinkt wellicht goed.

Dit soort scenario’s horen wij regelmatig in onze business.

“Ik wil zeker wel investeren in mijzelf maar toch doe ik het eerst liever zelf zonder hulp. Dan kan ik alle fouten eerst zelf maken.”

Ik denk dat die instelling, zoals wij die ook hadden met surfen, hoe dan ook duur komt te staan. Met de juiste hulp, direct de goede spullen, de beste plek voor je niveau en ervaren mensen om je heen, ga je vele malen sneller je doelen bereiken. Na de twee mislukte surfpogingen hebben wij in de Dominicaanse Republiek onze eerste surflessen genomen. Zodat we geen beginnersfouten maken, zonder ze op te kunnen lossen door gebrek aan kennis, ervaring en spullen. Maar zo efficiënt en goed mogelijk ons doel kunnen bereiken.

Het belang van investeren in jezelf als ondernemer

Precies dit voorbeeld van ons surf avontuur is voor veel ondernemers heel herkenbaar in hun business. Lekker zelf aanklooien, vallen en weer opstaan en maar hopen op die ene doorbraak. Het liefst wel een beetje snel. Op het moment dat je wel grote doelen hebt maar niet bereid bent om daar geld en tijd in te investeren weet je een ding zeker. Het gaat veel langer duren dan nodig. Als je überhaupt ooit al op plek van bestemming gaat aankomen.

Een open deur en niets nieuws voor je. Dat besef ik me al te goed. Maar ik wil je wel van harte uitnodigen om de volgende stap te zetten in jouw persoonlijke groei. Mocht je nu nog niet de resultaten hebben die je voor ogen hebt en vind je het nog lastig om serieus te investeren in jezelf.

Begin dan met onze Persoonlijke Leiderschap op Slippers modules. De geldinvestering is te verwaarlozen en de tijdinvestering kun je zo gek maken als jezelf wilt. Hier ontdek je waarom dit een van je beste investeringen in jezelf gaat zijn.

 

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn