3 min. leestijd

Kun jij integer zijn naar jezelf en naar anderen?

Integer zijn betekent dat je doet wat je zegt. Klinkt simpel hè? Toch lopen veel mensen tegen het ‘integer zijn’ aan. Zéker wanneer het gaat om afspraken maken met zichzelf. Want wanneer je integer bent en dus doet wat je zegt dat je gaat doen, kun je spreken van 100% commitment. Er is voor jou geen enkele reden om af te wijken van datgene wat je zegt. Integer zijn is meer dan je woord houden. Het is je woord eer aan doen. En dat blijkt in werkelijkheid toch net iets moeilijker.

Overmacht situaties

Stel: Je bent op vakantie en je spreekt met iemand om 11 uur af. Jij staat met je goeie gedrag om stipt 11 uur (of zelfs nog nét iets eerder klaar). Want dat is integriteit hebben. Maar wat als je nu plots je been breekt, naar het ziekenhuis moet en dus de afspraak niet kan nakomen? Ben je dan plots niet meer integer? Nee, dit noem je overmacht. Een situatie waar jij niets aan kunt doen en dus een geldige reden om de afspraak niet na te komen.

Anders is wanneer jij een commitment hebt om 11 uur stipt ergens te zijn, en er niet bent door omstandigheden die je in had calculeren. Zo weet je bijvoorbeeld dat je rit van punt A naar punt B zeker 30 minuten in beslag neemt. En het is ook nog eens druk op de weg. Je weet niet waar je kunt parkeren. En toch besluit je pas op het randje om 10:30 te vertrekken. Je bent te laat, maar geeft het verkeer de schuld. Op dit moment ben je niet integer, naar jezelf én naar de ander.

Onze integriteit naar onze commitments

Zo hebben wij nu bijvoorbeeld als doelen dat we een bepaald aantal podcast  per maand opnemen, een bepaald aantal video’s per maand schieten en een bepaald aantal e-books te maken. Om er zeker van te zijn dat we dit ook écht doen hebben we alles op vaste data gepland. We moeten daardoor keihard werken om deze doelen te behalen. Er is geen tijd om te lanterfanten. Want wanneer we deze doelen door een ‘yolo’ levensstijl niet halen zijn wij niet integer met wat we zeggen.

Integer zijn naar jezelf

Dus zeg eens eerlijk. Als jij bepaalde doelen stelt, ben jij dan ook echt integer met deze doelen? Doe jij echt wat je moet doen? Of hou jij je stiekem niet helemaal aan deze commitments en sjoemel je wat tussendoor?

Wanneer je jezelf hier op betrapt is het niet per definitie gelijk een ramp. Maar juist integer zijn naar jezelf is zo ontzettend belangrijk. Als jij niet de afspraken, die je met jezelf maakt, nakomt ga jij namelijk nooit je doelen bereiken. Dit geldt ook voor rustmoment. Dus wanneer jij met jezelf de afspraak maakt om elke woensdagavond rust te nemen en toch nog even doorwerkt omdat dit ‘beter lijkt’ kom je jouw woord niet na. Iets dat wel zomaar kan resulteren in een burn-out door te veel werkdruk.

Wees integer aan je doelen

Integer zijn naar anderen

Integer zijn zorgt ervoor dat jij de band met anderen goed houdt. Het zorgt ervoor dat jij de rust goed houdt en je doelen kunt waarnemen. Dus wanneer jij belooft om met je familie op zaterdag naar de kinderboerderij te gaan, hoor je op zaterdag naar de kinderboerderij te gaan. Het afzeggen van beloofde afspraken voor niet relevante zaken zoals werk is geen geldig excuus. Sterker nog, het breekt de band met de tegenpersoon een beetje. Wat eindelijk weer zorgt voor spanning. En spanning zorgt op zijn beurt weer voor wanprestatie.

De moeilijkheid van integer blijven

Af en toe kan dat best heel lastig zijn. Vanochtend merkte ik het zelf ook: mijn commitment is dat ik ’s ochtends vroeg uit bed ga, lees half 6. Dat doe ik gewoon, geen discussie over mogelijk, half 6 ga ik uit bed. Gisteravond lag ik pas laat in bed waardoor ik maar 6 uur slaap kon halen. Vervelend, want ik weet dat ik minstens 8 uur nodig heb om echt uitgerust te zijn.

Vanochtend om 7 minuten voor half 6 werd ik wakker, keek ik op de wekker en dacht ik echt ‘ah. KAK!’. Ik was moe en ik had dus écht geen zin om uit bed te gaan. Toch schoot er direct een stemmetje door mijn hoofd die zei ‘nee nee, je hebt belooft altijd om half 6 je bed uit te gaan, dus je gaat nu uit bed ook’. Dus met enige tegenzin verliet ik netjes om half 6 mijn warme bed. En dat ging echt niet perse makkelijk.

Hoe blijf je nou ECHT integer?

Het enige dat jij moet doen om integer te zijn is door simpelweg te doen wat je zegt. Ik kan hier kort of lang over praten, maar dit moet uit jezelf komen. Als jou doel om elke dag half 6 je bed te verlaten is zul je dit ook écht moeten doen. Zeker wanneer je hier net mee begint is het even doorbijten. Want of je nu moe bent, geen zin hebt, te weinig uren hebt gemaakt, afspraak is afspraak. Het wordt alleen maar makkelijker wanneer je even doorbijt.

Maar wees vooral eerlijk naar jezelf toe. Weet je maandag al dat iets zaterdag niet gaat lukken? Bel persoon X diezelfde dag nog op om de situatie uit te leggen. Vertel ze wat wel lukt, waar je niet aan toe komt en wat je kunt doen om het een andere dag wel te laten slagen. Naast op deze manier integer te zijn naar jezelf, bouw je ook aan een vertrouwenspositie met andere personen. Mensen weten immers wat ze aan jou hebben en jij weet wat je ze kunt bieden!

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn