3 min. leestijd

Moeilijke doelen stellen en bereiken: 7 expert tips

Veel mensen geven aan waar ze naartoe willen werken en zijn ervan overtuigd dat dit ook gaat lukken. Maar zodra duidelijk wordt wat daarvoor nodig gaat zijn, haken ze af. Om ervoor te zorgen dat jij niet afhaakt van je weg naar succes, stel je doelen. Naast het stellen van doelen moet je deze doelen vervolgens bereiken. LSOB geeft je X handige tips om doelen te stellen en te bereiken.

Succes is nooit een rechte lijn. Je baant je een weg door de zakelijke jungle om zo naar je einddoel te komen. Om orde in de chaos te scheppen stel je keiharde doelstellingen en bereik je deze. Koste wat het kost. De onderstaande tips helpen je op weg met het stellen en bereiken van de juiste doelen.

1. Geef niet op

Als je op zoek bent naar succes en geluk, met bijvoorbeeld een onderneming, dan is het van belang om de nodige stappen te gaan zetten. Het kan frustrerend zijn als het niet wil lukken of als het bereiken van het doel niet snel genoeg gaat. Als je na 9 maanden stopt omdat je weinig klanten of volgers hebt, dan lijkt stoppen erg aantrekkelijk.

Maar doe het niet! Want de ‘easy way out’ lijkt aantrekkelijk, maar het leidt tot niks. De makkelijke keuzes van nu gaan leiden tot spijt, onvrede, gebrek aan gewenst succes. Kiezen om het nu niét te doen, maakt het obstakel enkel groter. Dingen lopen niet altijd zoals je hoopt dat ze lopen. De kunst zit hem in het aanpassen aan de situatie. Wees dus creatief en bekijken dingen van een ander perspectief.

2. Maak concrete doelen

Doelen worden als snel vaag en onduidelijk. Soms wil iemand meer vrijheid, maar wat is meer vrijheid precies? Meer tijd of juist meer geld? Bepaal altijd exact wat het is dat je graag wilt bereiken. Neem je tijd en maak het concreet. Alles wat je kunt bedenken is goed, maar schrijf het vooral op en streep afgeronde taken af. Zo verlies je het doel en je voortang nooit uit het oog.

3. Zet kleine stappen

Zorg ook dat je exact weet welke stappen er tussen het begin en eindpunt liggen. Je doel is concreet, maar ook de stappen moeten worden opgedeeld. Zo werk je niet meer met vage plannen, maar weet je precies waar je aan toe bent. Doelen bereiken lukt alleen als je weet wat je moet doen!

doelen stellen en bereiken

4. Maak fouten

Falen is goed. Tenminste, tot op zekere hoogte. Als je een fout maakt en je leert ervan, dan is falen zeker niet slecht. Een fout kan ervoor zorgen dat er een reactie ontstaat, je weet wel: actie=reactie. Falen kan pas als je iets probeert en als je niets probeert sta je stil.

Leer anders te kijken naar de fouten die je maakt en bekijk bij elke fout als een leermoment. Fouten kunnen je een sterker en beter persoon maken, maar zorgen er ook voor dat je bang bent om door te gaan en te groeien. Het is aan jou wat je hiermee doet.

5. Weet wat je wilt bereiken

Ja, je hebt in kaart gebracht wat je gaat bereiken. Maar weet je ook waarom je het wilt doen? Waarom focus je op vastgestelde doel? Wat is de pay-off nadat het doel is bereikt? Het kan voorkomen dat je zo gefixeerd bent op het doel, dat je de weg er naartoe uit het oog verliest. In veel gevallen is het deze weg die jouw nieuwe inzichten geeft.

Soms is het beter om pas op de plaats te nemen, dan alles op alles zetten om een deadline te halen. Want wat nou als het niet werkt? Of je wordt niet beter van het resultaat? Plan momenten in waarop je reflecteert waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je naartoe gaat. Zo maak je ijzersterke doelen en bereik je ze op de meest effectieve manier

6. Focus op het positieve!

De enige manier om je twijfels en negatieve denken te overwinnen, is door ze geen ruimte te geven in je hoofd. Vul je gedachtes met wat je gaat bereiken en kijk per dag welk kleine stapje je kunt zetten. Je gedachtes zijn heel sterk, gebruik die kracht voor datgene dat je wilt bereiken.

doelen stellen en bereiken met cijfers

7. Wees niet onzeker

Men heeft er een handje van om goedkeuring van andere te vragen. Al is je doel nog zo goed, iemand anders kan je zo van je stuk brengen. Laat je dus niet beïnvloeden door anderen. Je bent bang om onderuit te gaan en dat is menselijk. Maar jij bent degene die het doet. Dat kan niet iedereen zeggen. Risico’s durven nemen is iets waar veel jaloers op zijn. Wees er trots op!

Effectief doelen stellen en ze ook bereiken

Niet alles loopt zoals je wilt. Wat doe jij hieraan? Blijf je stilstaan of maak je een plan en ga je door? Wat je ook wilt bereiken, effectief doelen stellen is de sleutel tot succes. Het bereiken van deze doelen gaat dus gepaard met een goed plan en een dosis motivatie. Haal alles uit de kast om jouw doelen te bereiken en geniet van het resultaat.

De klim is soms lang, maar eenmaal bovenaan de berg ben je de pijn alweer vergeten. Wat voor doelen zet jij voor jezelf?

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn