Doelen behalen op een manier die wij Relaxed Vlammen noemen
07 januari 2022 
10 min. leestijd

Doelen behalen op een manier die wij Relaxed Vlammen noemen

Je doelen halen door relaxed te vlammen. Als ondernemer ken je het vast, lekker doorgaan, lekker bezig, beuken tot je klaar bent. Maar wat er vaak fout gaat is dat de meeste ondernemers niet de dingen doen die ertoe doen, ze zijn compleet gefocust op oppervlakkige acties die niet echt belangrijk zijn. In dit artikel nemen we je mee in de Lifestyle of Business tegenstrijdigheid Relaxed Vlammen: de manier om een doorlopend vakantiegevoel te ervaren terwijl jij wel je doelen behaald.

 Luister en/of kijk je liever dan dat je leest? Dit artikel hebben we ook opgenomen in de vorm van een podcast. Je kunt het hieronder bekijken en/of luisteren


Relaxed Vlammen®️ 

Relaxed Vlammen is de laatste van onze vier tegenstrijdigheden, we zien het als onze heilige graal. Relaxed vlammen is doorlopend een vakantiegevoel ervaren terwijl je wel je doelen behaald. Je bent dus wel aan het vlammen, maar op een hele relaxte manier. Dat kan heel goed samen gaan, maar bij de meeste mensen gaat dat niet zo. 

Vooral het Relaxed deel uit Relaxed Vlammen is voor veel mensen lastig is om toe te passen. Als het soms al lukt dan schiet het er direct weer bij in op het moment dat het iets drukker wordt. Ze hebben dan het idee dat ze moeten blijven vlammen. 

Gelukkig is hier een oplossing voor zoals je hieronder gaat ontdekken. 

Motivational video's werken ze? Check dit onderzoek...

Vaak denken mensen dat ze motivational video's nodig hebben om opgepept te worden en doelen te behalen. Ze kijken naar video's waar ze inspiratie uit halen en krijgen na zulke dingen vaak een boost en zien het als brandstof om te vlammen.

Misschien heb jij ook wel het idee dat het helpt in het voortbewegen, maar twee dingen zijn heel belangrijk om te beseffen…

1. Als je de verkeerde kant op vlamt, beweeg je niet in de richting van het bedrijf en leven dat je wilt.
2. Er is hier onderzoek naar gedaan met een uitkomst die wellicht anders is dan je denkt.

In het onderzoek waren er drie groepen gemaakt.

1️⃣ De eerste groep moest elke dag een jaardoel opschrijven, bijvoorbeeld wat voor huis ze over een jaar hadden of wat ze hadden bereikt op het vlak van gezondheid.

2️⃣ De tweede groep moest elke dag hun jaardoel opschrijven en een motivational video kijken.

3️⃣ De derde groep moest alleen opschrijven wat ze elke dag gingen doen met in hun achterhoofd wel het doel waar ze naar toe wilde groeien.

Het resultaat?
Van de eerste groep haalde 38% de doelen.

Maar de tweede groep die elke dag motivational video's keek scoorde nog slechter en haalde maar 35% van de groep de beoogde doelen.

De derde groep deed het, het beste, maar liefst 91% van de mensen haalde hun doelen.

Ze hadden geen inspiratie nodig, hadden wel in hun achterhoofd hun punt B, maar ze hebben zich echt gericht op het proces en de stappen die ze moesten nemen.

Focussen op resultaat (resultaat doel) of focussen op het proces (proces doel).
Het is een wereld van verschil. 

Hoe kan het dat de mensen die juist motivational video’s kijken niet hun doelen halen?

De theorie van Jeanet is dat je zo'n goed gevoel krijgt als je motivational video's kijkt dat je reptielenbrein wordt gesust en je lekker achterover gaat leunen. Of je raakt juist gemotiveerd voor dingen die er eigenlijk niet toe doen waardoor je in the end je doelen niet zal behalen. Je bent dan "wel lekker bezig" en dat voelt goed. Maar bezig zijn met de zogenaamde oppervlakkige acties doet nog steeds niets voor het resultaat. 


Elke dag Relaxen en elke dag Vlammen. Hoe doe je dat? 

Als het gaat om het relaxen of het vlammen wil je in beide gevallen weten wat je wilt. Waar wil je heen? Hoe relaxed wil je leven en waar wil je naar toe vlammen? Je wilt helder hebben welke acties je moet doen om dit resultaat te krijgen. Plan het daarna in om de stappen te zetten zodat je krijgt wat je wilt.

Vlammen
Maak concreet wat echt nodig is om op het gebied van je bedrijf (het stukje vlammen) te bereiken wat je wilt.

Denk aan hoeveel offertes dien je te versturen om de omzet te bereiken die je wilt bereiken, hoeveel content heb je nodig en hoe maak je dat concreet? Weet echt wat het verschil gaat maken voor je.

Focus structureel op een aantal noodzakelijk vereiste acties, pak niet teveel aan, maar focus op een aantal dingen die het verschil maken.

Relaxen
Het relaxt gedeelte kun je opdelen in verschillende onderdelen.

Als startpunt is het belangrijk om te weten waardoor jij relaxt bent, wat geeft jou het gevoel dat je het leven leidt wat je wilt.

Voor Jeanet is dat bijvoorbeeld gezond eten, sporten, elke dag in de ijsbak. Zij wordt relaxed van vitaliteit en gezondheid. Verder wordt ze relaxed van buiten zijn, verdiepen in NFT's en crypto en in haar moestuin kijken. Ze vindt dit leuk en fijn om te doen en het geeft haar het gevoel van ontspannen door de dag gaan.

Verder heeft ze ook een eigen plek gebouwd: haar tempeltje met wierook en stenen. Iedere dag mediteert ze hier en doet ze yoga. Voor haar zijn dat rustmomenten.

Maak dit ook concreet voor jezelf. Dan is de kans groot dat je in het hier en nu je optimale dagen leeft en vandaag de dag een stukje werkt aan het sterk maken van je bedrijf en je toekomst.

Waarom je niet in de waan van de dag wilt leven

Voor veel mensen werkt het om vaste tijden te hanteren, wij doen dit niet. Jeanet doet bijvoorbeeld in de ochtend haar relax dingen, maar als ze op dat tijdstip toch wat anders doet, zorgt ze dat ze later op de dag het alsnog gaat doen.

Zorg dat je in het hier en nu leeft, werk dus niet in de waan van de dag.

Als je direct appjes beantwoord, overal ja op zegt, van hot naar her gaat, teveel ja zegt dan is het super makkelijk om in de waan van de dag te werken.

Zet je telefoon eens uit.

Wees comfortabel met het oncomfortabele.

Doe wat noodzakelijk is

Het komt altijd op hetzelfde neer, doe de acties die noodzakelijk zijn. Veel mensen leven in de waan van de dag. Als ze aan het einde van de dag terug kijken hebben ze een drukke dag gehad, maar wat ze hebben gedaan weten ze niet. Ze hadden gewoon een drukke dag. Elke dag gaat het zo en aan het einde van het jaar is er geen doel bereikt.

De mensen die hun doelen niet behalen doen niet de kernacties, de noodzakelijke acties die nodig zijn om je doelen te bereiken.

Waar word jij echt relaxed van?
Wanneer jij opschrijft waar je relaxed van wordt en je komt uiteindelijk op een lijstje van 36 dingen die zoveel tijd kosten dat het niet past in een dag. Vervolgens kan dat lijstje je stress gaan opleveren en dan bereik je niet je doel.

Daarom wil je naar de kern terug, wat is er nodig om bijvoorbeeld in gezondheid te kunnen leven?

Kijk bijvoorbeeld eens naar onze radar, wat scoor je nu per pijler? 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je op elk vlak een 8,5 scoort?

Kijk dan naar de dingen die je elke dag gaat doen om deze 8,5 te scoren op elk vlak. Weet dan ook dat er 13 andere dingen zijn die je ook zou kunnen.

In de kern komt het erop neer: doe minder.
En dat wat je wel doet ga je nog veel beter doen. 


Onze programmapagina

Ter voorbeeld, kijk hoe simpel onze programmapagina is, we hebben drie concrete manieren waarmee jij met ons kan werken.

1. Slipperdag

2. MBA op slippers

3. 1-op-1 coaching

Zo kun jij het ook in je leven indelen.

Zorg voor hoofdcategorieën in je leven, waar je goed op focust.
Ga strategisch aan de slag met je leven en plan concreet in wat je gaat doen en wanneer je dit gaat doen.
Schrijf dit uit. 

Onderaan de streep ga je dan Relaxed Vlammen.

In de basis is alles simpel.
Jij bent degene die het ingewikkeld maakt.
Zodra je daarmee stopt krijg je een leven en business zoals je wilt. 

Is motivatie bullshit?

Kan je concluderen uit het onderzoek dat we hierboven beschreven dat motivational video’s bullshit zijn? Nee, een motivational video is niet perse bullshit. Je kunt het heel goed inzetten als je bijvoorbeeld even in de verkeerde kant van je hoofd zit of als je nieuwe perspectieven nodig hebt.

Kijk vooral naar wanneer je de motivational video’s echt gebruikt en/of wanneer je het misbruikt.

Wil je meer leren over relaxed vlammen, doorlopend een vakantiegevoel ervaren èn je doelen behalen?

Volg dan vooral onze online instap training Relaxed Vlammen op Slippers
Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen