3 min. leestijd

Gebruik je kind niet als excuus voor tegenvallende omzet resultaten

In dit artikel hebben we het over jokers inzetten. Jokers (lees: goed klinkende excuses) worden vaak ingezet door mensen om bepaalde belangrijke acties niet te doen of om oncomfortabele situaties te vermijden. Jokers zijn bijvoorbeeld: huilen, boos worden, grapjes maken, de omstandigheden. Het hebben van een kind wordt door veel mensen ook als excuses gebruikt om iets niet af te hebben.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.

NOTE: Wij hadden deze aflevering de ultieme joker kunnen inzetten. Maar in plaats daarvan hebben we het als praktijk voorbeeld gebruikt 😉


Je kind als excuus inzetten

Veel mensen zetten hun kind in als excuus. Ze kunnen niet naar de sportschool, want ze hebben een kind. Het lichaam dat ze hebben is niet zoals ze willen en dat komt door hun kind. Ze kunnen niet goed aan hun business bouwen, want ze hebben een kind.

Wij willen ons kind (Jayson) niet inzetten als excuses. Toch gebeurt het soms wel.

Zo sliep John een nachtje alleen met Jayson. De volgende ochtend wilde John video's opnemen voor Relaxed Vlammen Op Slippers. Hij had z’n wekker om 6 uur gezet en dacht: “Dan kan ik in de ochtend lekker de video’s opnemen, terwijl Jayson nog slaapt.”

Maar die nacht ging niet zoals gepland. John werd tientallen keren wakker van Jayson en had vrij weinig geslapen. Midden in de nacht besloot hij om zijn wekker uit te zetten. Hij zette zijn joker in.

In deze situatie had John ook kunnen kiezen om wel vroeg uit bed te gaan in de ochtend en nog later op de dag een powernap te nemen. Je moet je dan wel afvragen of de video's dan ook representatief waren geweest uiteraard

Dit is een klein voorbeeld, maar veel ouders doen dit iedere dag. Extra uren maken; kan niet, want ik heb een kind. Iets kapot laten vallen in een winkel; dat was m'n kind. Koffie morsen op je schone shirt; dat was m'n kind. Deadline niet gehaald: tja, ik heb een kind.


Wat kun je doen als ondernemende ouder?

Als jij merkt dat jij jouw kinderen vaak inzet als joker zorg dan dat je jouw prioriteiten helder hebt. Wat is het doel dat jij wilt bereiken? Waar wil je naar toe werken en in welke situaties zet jij je kind in?

Hoe kan je er vervolgens voor zorgen dat je dat niet meer doet?

Ik denk dat we er als ouders over eens kunnen zijn dat je kind je volle aandacht, liefde en verzorging nodig heeft. Dat staat niet ter discussie. Wat je wilt voorkomen is dat je jouw andere doelen en dromen aan je voorbij ziet gaan, omdat je de motivatie niet kon opbrengen om door te zetten. Of om aan de juiste dingen te werken.

Er zijn veel dingen die tegen kunnen zitten of kunnen mislukken, je hebt gewoonweg niet overal invloed op. Waar je wel invloed op hebt is om je tijd en energie in te zetten op de juiste dingen. Misschien moet je minder van alles wat doen en meer focus aanbrengen. Misschien is het tijd om een team om je heen te bouwen. Misschien is het tijd om van bepaalde team leden afscheid te nemen en nieuwe team leden aan te nemen.

We weten als geen ander dat ondernemen én een opgroeiend gezin uitdagingen biedt. Laat het echter niet een excuus worden om je droomleven niet te leven.

John Jeanet Visie

Ieder excuus heeft een consequentie

Houd een week lang heel nauwkeurig bij op welke momenten je iets niet doet om wille van je kind/kinderen.

Bepaal of hetgeen je nu niet gedaan hebt eigenlijk wel had moeten gebeuren. Aan welk doel draagt het bij? Mag je dit helemaal loslaten of moet je er een oplossing voor verzinnen?

De dingen die je los wilt laten; ben je ook bereid om daar dan de consequenties van te dragen?

Of ga je ervoor kiezen om een dagplanning of weekplanning te maken om dat te doen wat nodig is om jouw doelen te bereiken, om een 8,5 op ieder vlak van je leven te scoren?

Wil je daar hulp bij? Plan een vrijblijvend gesprek met ons in.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn