3 min. leestijd

In welk van de vier seizoenen zit jouw bedrijf?

Zomer, Herfst, Winter, Lente en dat telkens weer opnieuw. Een natuurverschijnsel dat jaar in jaar uit weer terugkomt. Je weet dat dit vier seizoenen zijn. Of je het wilt of niet, na de zomer komt altijd weer de herfst en de winter.

John en ik houden alleen maar van zomer dus daarom zijn we altijd op zomerse locaties 😉

Daar gaat het dit artikel verder helemaal niet over. Waar het wel over gaat is hoe je als persoon om kunt gaan met de verschillende vier seizoenen die je zelf ervaart. Persoonlijk en zakelijk. Omdat dit waarschijnlijk nog wat vaag klinkt ga ik het uitleggen met een persoonlijk voorbeeld die je kunt vertalen naar jouw eigen situatie.

Het is januari 2018 in een zwembad in Bali

Al een paar weken zit ik niet zo lekker in m’n vel. Het gevoel van stilstand en weer een jaar van hetzelfde maakt me somber. We werken al jaren keihard aan onze onderneming, groeien ook steeds door maar nu lijkt het erop dat al mijn grote plannen en doelen tot stilstand zijn gekomen.

John merkt op dat het niet lekker gaat en kruipt in de persoonlijke coaching rol op het moment dat we een kokosnoot zitten te drinken in het zwembad. Ruim 2 uur laten stappen we ietwat verschrompeld en verbrand uit het bad.

Ik voel me op dat moment opgelucht en begin weer zin te krijgen in onze ondernemersplannen. Van winter lijkt het voorjaar er weer aan te komen. Om in termen van de vier seizoenen te blijven spreken 😉

Dit was slechts een korte samenvatting van het verhaal om dit artikel niet onnodig lang te maken. De allereerste aflevering van onze Imperium podcast neem ik je nog veel meer mee hoe het toen echt was.

Ken je de Imperium podcast nog niet? Kijk dan zeker even hier.

Eind januari 2018 tot eind mei 2018 blijkt hoogseizoen te zijn

 Na de zwembad coachsessie is het eigenlijk alleen maar beter gegaan. De aangepaste strategie werpt zijn vruchten af. A-klanten komen ineens van alle kanten en de maandomzetten zijn hoger dan ooit. Een heerlijk gevoel waarvan we op dat moment denken dat het altijd zo zal blijven. Totdat de herfst ‘ineens’ zijn intrede doet. Van de vier seizoenen is dit mijn minst favoriete.

Na elk hoogseizoen komt een laagseizoen

Vanaf juni 2018 zijn we enkele maanden in Nederland omdat we dat verplicht zijn als Nederlands burger. Na 9 maanden ultieme vrijheid is het weer even omschakelen op de boerderij bij mijn ouders (we verhuren ons eigen huis).

Ineens is het weer hard werken om ons goed te voelen. Om de juiste klanten aan te trekken. Om door te groeien met ons bedrijf. Het voelt allemaal wat stroperiger.

Even terug naar 2017 en daarvoor

Hoe langer we dit ondernemerswerk doen en we onszelf blijven ontwikkelen hoe meer patronen we gaan ontdekken. Nu ik erop terugkijk blijkt het de voorgaande jaren niet anders te zijn geweest. Elke keer als we ons top voelde en goede resultaten behaalde dachten we dat het nooit meer anders zou worden. Maar elke keer kwam er toch weer een laagseizoen.

In het dal van al die laagseizoenen dachten we dat er nooit meer een goede zomer zou komen. Maar ook die kwamen steeds weer. Na al die jaren kunnen we nu toch wel concluderen dat niets in een rechte lijn gaat. Dat het niet altijd hoogzomer is waarin je je de koning van de wereld voelt.

De vier seizoenen: herfst

De boodschap van de vier seizoenen

Als je voor jezelf weet hoe de vier seizoenen zich bij jou afspelen dan kun je daar mee om leren gaan. Als je nu al twee maanden op rij aan het knallen bent en alles gaat lekker, haal dan alles eruit wat er op dat moment inzit. Het laagseizoen komt vanzelf weer.

Zit je momenteel in een zogenaamd laagseizoen? Doe het dan wat rustiger aan. Neem veel denk tijd, leestijd, familietijd noem maar op. Doe de dingen die je tijdens de drukke, hoogseizoen periodes niet snel doet. Want ook hier geldt. Het hoogseizoen komt ook vanzelf weer als je daar bewust op focust.

Moeite met focussen? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het tackelen van de vier seizoenen? Dan is ons nieuwe programma MBA op slippers wellicht iets voor jou!

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn