3 min. leestijd

Ontwikkel de perfecte ochtendroutine: Zó begint jouw dag!

Het is 5 uur in de ochtend en je bent vrij moe. Niet heel gek, voor een gemiddeld mens is het nog gewoon nacht. Maar dat geeft niet, want het is jouw ochtendroutine. De sleutel tot succesvol worden in je onderneming en in het dagelijks leven, is om goed aan je dag te beginnen. Ontwikkel daarom een ochtendroutine die perfect bij jou aansluit.

De ochtendroutine van een ochtendpersoon

De eerste paar uur van de dag zijn veel ondernemers het scherpst. Dit wil niet persé zeggen dat jij dit ook moet doen, maar het kan misschien een goed idee zijn om eens verschillende tijden uit te proberen. Uiteindelijk heeft succes alles met kracht te maken. Fysieke kracht, maar ook mentale kracht. Kracht die kunt trainen en de ochtend is hét moment om aan die training te beginnen. Door eens te proberen om jezelf het bed uit te ‘dwingen’, ontdek je of het vroege-vogel leven iets voor jou is. Wordt het niks? Dat kan. Misschien ben je wel meer een avondpersoon!

Ontdek waar jouw krachten liggen en wordt productiever

Hoe vroeg of laat je ook bent opgestaan, jouw dag is begonnen. En dan? Ga je direct achter je bureau zitten? Het is verstandig om éérst te kijken naar je doelen. Een deadline maakt het vaak een stuk makkelijk om je focus te bewaren. Staan er geen deadlines, stel ze dan voor jezelf. ‘Ik wil vóór (…) uur deze taak afronden’. Wees hard voor jezelf en probeer je eraan te houden. Lukt het niet, dan kan het zijn dat deze bepaalde taak niet in jouw ochtendritueel past. Forceer jezelf dan ook niet om deze taken alsnog in de ochtend af te ronden, maar pak ze lekker ’s avonds op. Ontdek waar jouw krachten (en zwaktes) liggen in de ochtend.

Wij (John en Jeanet) houden er bijvoorbeeld van om al vroeg op te staan en om de slaperigheid weg te werken in de gym, gevolgd door een koude douche. Een combinatie van mentale en fysieke training om zo extra fris de dag te starten. Vervolgens nemen we de tijd om te creëren. Denk hierbij aan het schrijven van een artikel of het opnemen van een video. Even de gedachtes een plek geven op papier of beeld. Waar liggen jouw krachten in de ochtend? En waar niet? Zoek dit voor jezelf uit, maar sla er niet in door.

Een perfecte routine ontwikkel je niet zomaar

Een ochtendroutine is een combinatie van gewoontes. We weten allemaal dat gewoontes niet over één nacht ijs gaan. Wanneer je denkt dat je plotseling jouw ochtendroutine kunt veranderen, heb je het dus mis. Dat kost tijd. Tijd die nodig is om jouw ritueel te finetunen. Probeer daarom een (nieuwe) routine stap voor stap uit te breiden en/of aan te passen. Probeer de wekker eens een paar minuten eerder of later te zetten. Of neem eens wat langer de tijd om de krant te lezen. Een ander idee is om, net als wij, de temperatuur van de douche aan te passen. Of wat dacht je van thee in plaats van koffie?

Doe dit stap voor stap en ontdek wat wel en niet werkt. Probeer niet meteen iets af te schieten als het niet bevalt, maar sla er ook niet in door. Werkt het niet? Jammer dan. Je hebt het geprobeerd en dat is het belangrijkst. Op naar de volgende op de lijst. Er zijn 100 en één dingen die je nog niet hebt geprobeerd. Een glas water op het moment dat je wakker wordt bijvoorbeeld. Of een frisse neus halen zodra je je ogen opent. Als het werkt, zorgt een goed ochtendritueel ervoor dat je productiever bent gedurende de dag.

Weten hoe wij productief zijn in de ochtend? Bekijk dan onderstaande video.

(de tekst gaat door na de video)

De perfecte ochtendroutine bestaat niet

De combinatie van vroeg uit bed gaan, het sporten, mijn mentale trainingen, koude douches, gezonde voeding en het maken van dingen zorgen voor een flinke dosis energie. Maar koude douches en vroeg sporten is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk om een routine te vinden die volledig is afgestemd op jou als persoon. Begin daarom de dag zoals je dat zelf wilt. Jij hebt de touwtjes in handen, niet een of andere superondernemer die zweert bij de wekker om 03:00 zetten. Als dat voor hem of haar werkt, prima! Maar probeer jij mee te gaan in de routine van een ander, dan kost dit meer dan het oplevert.

Rustig of actief, vroeg of laat, warm of koud: het maakt dus allemaal niet zo veel uit. De perfecte ochtendroutine bestaat niet. Althans, er is niemand die voor jou een routine kan ontwikkelen. Creëer jouw eigen manier en let niet te veel op wat een ander doet.

koffie met hand en yoghurt

Productiviteit verbeteren in de ochtend

Wil jij succes behalen met jouw bedrijf of doelen door productiever te zijn in de ochtend? Maak dan tijd en ruimte voor een unieke ochtendroutine die past bij jou als persoon. In en boekje, gids of leuke blog (zoals deze) ga je namelijk niet dé manier vinden die voor jou werkt. Daar kom je alléén achter door dingen uit te proberen. Begin dus direct en zet jouw wekker een vroeger of later. Dat is misschien onwennig. Maar als het werkt, wat heb je dan te verliezen?

Wat doe jij het liefst in de ochtend? Laat het weten in de reacties!

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Slaapwijsheid
Door

Slaapwijsheid

op 09 May 2020

Goed stuk John. Het vroeg uit bed gaan is een goede gewoonte. Ik zorg er wel voor dat ik minimaal 8 uur slaap pak. In de ochtend loop ikzelf vaak hard of doe wat crossfit oefeningen. Dan heb je zoals je zelf zegt, de dag al gewonnen. De meeste mensen liggen dan nog te slapen.

John Slabbekoorn
Door

John Slabbekoorn

op 10 May 2020

Thanks voor je reactie! Heel goed dat je 8 uur slaap belangrijk maakt. En heerlijk dat je in de ochtend direct je oefeningen doet voor een krachtige dag. Zeker blijven doen.

Sensolife
Door

Sensolife

op 02 Apr 2021

Hi John. Vroeg opstaan en meteen iets doen is inderdaad een goede gewoonte. In de zomer ga ik dan meestal rennen en pak ik daarna een koude douche. Heerlijk, verfrissend en je bent meteen wakker. Ik heb dit wel eens tegen collega's verteld maar die verklaren mij voor gek dat ik zoiets doe. Je merkt ook echt goed dat je een stuk productiever in de ochtend op je werk bent.

John Slabbekoorn
Door

John Slabbekoorn

op 05 Apr 2021

Haha ja als je iets anders doet dan "normaal" is dan is het gevolg vaak dat mensen uit je omgeving je voor gek verklaren. Gelukkig trek jij je daar niets van aan en ben je lekker bezig 🔥💪🏻

Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn