11 min. leestijd

Cynthia Schultz: Van reactief blogger naar Structuurjunkie Imperium

Op haar zestiende begon Cynthia haar beautyblog Misslipgloss wat een succes werd. Ze kreeg meer en meer bezoekers en startte met ondernemen doordat er bedrijven waren die op haar website wilde adverteren. Uiteindelijk belandde ze in een burnout en stond ze onderaan de streep 50.000 euro in de min. Op het moment dat ze bij ons terecht kwam ging veranderde dit compleet.


20 maanden later...

December 2022 namen John en Cynthia een tweede versie op. Cynthia heeft in de afgelopen 20 maanden absoluut niet stilgezeten zoals je hieronder gaat horen ⤵️

Misslipgloss

"In de beginjaren van Misslipgloss kwam alles naar me toe", vertelt Cynthia. "Ze dacht toen: “Ik doe maar gewoon alles wat geld oplevert." Dit ging jarenlang goed maar na tien jaar gooide ze haar blog om naar: Cynthia.nl. Op haar website blogt ze nog steeds maar dit is niet het gene waar ze écht geld mee verdient.

Op het moment dat ze haar blog omgooide naar Cynthia.nl startte ze ook met Structuurjunkie. "Structuurjunkie was het eerste wat ik écht proactief deed. Ik dacht dat dit een idee was waar mensen op zaten te wachten en zouden kopen. Daarom ging ik het verkopen." Daarvoor deed ze dit nooit, ze zat toen vooral te wachten totdat de business naar haar toekwam.

Cynthia liep er tegenaan dat ze niet goed wist hoe ze een bedrijf moest bouwen die haar diende in plaats van andersom. Daarom kwam ze in contact met ons en werken we inmiddels al anderhalf jaar samen.

Burnout

Op haar 24ste kreeg ze een burnout, wat voor haar een moment was om te beseffen dat ze niet alles kon doen en alles kon aanpakken. Het was teveel. In deze periode liet ze zich leiden door de buitenwereld en wat mensen van haar vonden. Op het moment dat ze bij de accountant ontdekte dat het zeer slecht ging met haar business besefte ze dat ze echt iets hieraan moest doen. "Ik stond onderaan de streep 50.000 euro in de min."

Ze besefte dit veel te laat omdat ze geen idee had wat er gebeurde in haar bedrijf. Nu weet ze in twee klikken wat haar omzet is en hoe de status is van haar bedrijf. Maar voordat ze met ons aan de slag ging was haar motto: "Als ik kan pinnen, zou het wel goed zijn". Ze noemt het zelf vrij kansloos.

Kop in het zand techniek

Dit bovenstaande is iets wat we heel vaak horen van de ondernemers die we coachen. Het is de kop in het zand techniek. Het voelt heel lekker, maar het doet niks voor je.

Ook Cynthia beaamt dit: " Het is heel fijn als het heel goed gaat. Maar doordat je niet weet hoe goed het gaat en hoe het komt dat het goed gaat."

Op het moment dat je daadwerkelijk altijd je kop in het zand steekt ben je vaak te laat op het moment dat het slecht gaat. Dan kan je niet meer bijschaven. Zorg dus altijd voor financieel overzicht en financiële discipline.

Geld interesseert mij niet

"Mijn excuus was altijd dat geld mij niet interesseerde", vertelt Cynthia. Ze zei altijd dat ze haar werk erg leuk vond en dat ze het ook zou doen als ze er geen geld voor zou krijgen. Maar het feit is dat je natuurlijk ergens geld mee moet verdienen. Het is niet mogelijk om fulltime te bloggen terwijl je er geen geld mee verdient.

 "Natuurlijk interesseert geld iedereen, je hebt het nodig om te kunnen leven, maar ook om je dromen waar te maken en de dingen te doen die je wilt doen"

De reden dat Cynthia altijd zei dat geld haar niet interesseerde was zodat ze er niet mee bezig hoefde te zijn. Dat is iets wat veel mensen doen. Als je dat jezelf vertelt kan je het altijd voor jezelf goed praten, vooral als je toch kan blijven pinnen. Maar onderaan de streep..

Buffers

Gelukkig had Cynthia goede buffers waardoor ze het kon overleven en het uiteindelijk goed kwam met haar business. Ze werkt nu met Profit First. Eerder deed ze dit niet en had ze een rekening waar al haar geld op stond waardoor ze eindeloos kon blijven binnen.

Het is niet handig om als bedrijf maar 1 rekening te hebben waar al het geld op staat. Hierdoor raak je het overzicht kwijt over het geld dat van jou is en het geld dat van de belastingdienst is. Dit is geld dat je uiteindelijk echt terug moet betalen.

Oktober 2019

Het moment dat Cynthia bij ons kwam was oktober 2019. Het moment waar de magie is begonnen. Cynthia volgde ons online en vond onze buitenland stories erg leuk. Ze had niet de intentie om met ons samen te werken. Toen ze zag dat John kantoor sessies deed leek het haar erg interessant om langs te komen. Ze had toen niet de insteek om een grote samenwerking aan te gaan maar ze had het nodig dat iemand met haar mee kon kijken.

Vanaf dat moment ging het vrij snel en zat ze een paar dagen later bij ons op kantoor. Ze wilde op dat moment een een plan maken voor het volgende jaar waarin haar focus en doelen (waaronder de omzetdoelen) helder zouden zijn.

Tijdens ons gesprek hebben we dit voor een groot gedeelte gedaan. We hebben toen vooral gekeken naar het eerste kwartaal. Daar hebben we doelen bij geformuleerd en plannen geschreven met dingen die ze wel en niet meer ging doen.

Veel werk te doen

"Na de sessie moest ik wel echt landen," vertelt ze. "Er waren zoveel dingen wat we hadden gesproken, het duizelde me een beetje."

Ze besefte zich dat ze echt nog veel dingen moest gaan doen. Haar gedachte na de sessie was: “Fuck, ik heb echt heel veel werk te doen en hoe ga ik dit nou aanpakken?”

Ze had wel het idee dat dit de goede weg was. Ze was blij dat ze helderheid had van welke dingen ze wel en niet meer wilde doen.

Bij Lifestyle of Business willen we iemand laten zien wat ze zelf nog niet zien, dat lukte overduidelijk na deze eerste sessie.

Hoe dan!?

Ik realiseerde me echt dat er ontzettend veel potentie zat in wat ik deed. Ik had Structuurjunkie nog maar zo’n anderhalf jaar en was eigenlijk nog maar net begonnen met het online ondernemen voor Structuurjunkie. Maar na de sessie besefte ik me dat ik het spel veel groter kon spelen dan dat ik deed. Toch vroeg ik me wel af hoe ik dit ging doen.

Na ongeveer drie weken hebben we een online opvolgsessie gehad. Deze sessie is een nazorg sessie omdat we uit ervaring weten dat je na een kantoor sessie best kan ontploffen. We willen iemand dan niet aan z'n lot overlaten. Aan het einde van dit gesprek was de onvermijdelijke vraag of we dit door gingen zetten. Cynthia had zoveel opties uit andere coaches maar besloot toch om met ons verder te gaan.

"De reden dat ik toen akkoord ben gegaan is omdat we een super goede kantoor sessie hebben gehad. Hierdoor kreeg ik de bevestiging dat we een klik hadden en goed met elkaar konden praten."

Ze vond het fijn dat wij een mix van coaching en consultancy aanbieden. Dat sprak haar erg aan omdat ze niet alleen een coach wilde maar ook iemand die haar praktisch verder ging helpen met het runnen van haar bedrijf.

"Het traject sprak mij heel erg aan en voelde het alsof we dit echt ‘samen’ gingen doen. Iemand die met me meedenkt, kan bellen wanneer er iets is maar ook altijd vragen voor me kan beantwoorden. Daar zat ik gewoon heel erg op te wachten en dat was het gene wat John mij aanbood."

Dat is de reden waarom ze dacht: “Fuck it, laten we het gaan doen.” Het was toen die tijd voor haar een enorme investering waarbij ze zich ook afvroeg: “Wat nou als het niet werkt?” Maar ze besloot, als het niet werkt, dan werkt het niet en dan is dat even kut. Maar daar gaat niemand dood aan.

Na drie maanden verlengen voor een jaar

We zijn toen voor 6 maanden met elkaar aan de slag gegaan. Na drie maanden vroeg John om te verlengen voor een jaar. Waarop Cynthia gelijk ja antwoorde.

"Ja, daar was ik wel meteen over uit. Ook omdat ik had gemerkt dat een half jaar behoorlijk kort is. Als ik terugblik op het afgelopen jaar, vliegt het voorbij. Je kan tenslotte in zes maanden natuurlijk veel doen maar dan heb je vaak alsnog veel dingen niet gedaan."

Zeker, in het geval van Cynthia met het bouwen van haar bedrijf, wist ze dat er jaren overheen zouden gaan voordat ze het bedrijf zou hebben gevormd op de manier hoe ze het voor zich ziet.

“Ik kan nu wel gaan stoppen en het zelf proberen maar we zijn nu net zo lekker bezig” dacht ze. Het smaakte voor haar naar meer omdat het goed ging en ze er zelf veel aan had. "Dus daar hoefde ik niet lang over na te denken."

Echt vrij tijdens haar vakantie

Bij Lifestyle of Business kijken we altijd eerst naar naar punt A (waar iemand staat) en naar punt B (waar iemand naartoe wil).

Toen Cynthia bij ons kwam had ze een VA en een redacteur. Ze deed vrijwel alles zelf, het maken van een training, schrijven van een blog en het opsturen van pakketjes. Dit ging opzich goed maar dit was wel echt een baan dat ze voor zichzelf had gecreëerd. Als ze iets bedacht dan voerde ze het ook volledig zelf uit.

Ze ging regelmatig op vakantie maar merkte dat ze nooit echt vakantie had, er kwamen altijd nog appjes en dergelijke. Dit was ook zo in het weekend en in de avond. Ze had wel veel tijd voor haarzelf maar het was nooit écht tijd voor haarzelf omdat ze altijd een business te runnen had die stil stond zonder haar.

"Nu vind ik vakantie en vrije tijd zelfs belangrijker omdat ik merk dat wanneer ik veel tijd voor mezelf neem, ik productiever word. Daarnaast is het zo dat wanneer ik nu vrij heb, ik ook écht vrij heb. Mijn business blijft doorlopen, zelfs als ik weg ga hoeft de omzet niet te dalen en dit geeft rust.”


Een team van Freelancers

Op dit moment werkt Cynthia met zeven freelancers. Iedereen weet wat ze moeten doen. Ook als ze weg is of er een probleem is. Hierdoor kan ze nu echt vakantie hebben.

"Als ik nu terugkijk naar de laatste tien jaar dat ik aan het ondernemen ben, heb ik eigenlijk sinds anderhalf jaar pas de ervaring hoe ik écht vrij kan zijn. Want daarvoor had ik dat gewoon echt niet en dacht ik vooral: “ah shit, ik heb nu vakantie maar er wordt helemaal geen geld verdient.” Dit voelde gewoon echt niet lekker."

In het begin vond ze het erg lastig om een freelancer aan te nemen en moest nadenken over een systeem om te zorgen dat ze niet elke dag hoefde te mailen met het werk dat gedaan moest worden.

Ze vond het idee om een commitment aan te gaan best spannend. Ze had veel verhalen in haar hoofd waarom ze het niet moest doen. Bijvoorbeeld dat het té veel geld kostte en ze het ook makkelijk zelf kon doen. Toch besloot ze om wel met een freelancer aan de slag te gaan. Dit kwam door een tip van Taco Oosterkamp. Hij adviseerde het volgende: “Spreek gewoon met een VA af dat je het drie maanden gaat proberen en het 1500 euro kost. Als het niet werkt is het maar 1500 euro, dat kun je wel missen. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd, zie het als een experiment. Als het goed werkt ga je verder, werkt het niet dan stop je er gewoon weer mee.”

"Met deze insteek ben ik met Brenda begonnen, dus ik ben hier ook heel eerlijk met haar over geweest. Ik vertelde dat ik het fucking eng vond en het dus drie maanden uit wilde proberen," vertelt Cynthia. Brenda begreep dit volledig, de drie maanden gingen goed en hierdoor zijn ze samen verdergegaan. Op deze manier werkt Cynthia nog steeds met de meeste mensen uit haar team.

Het goud wat in deze tip zit is dat het zó klein kan. Je kan op een kleine manier beginnen met het inhuren van iemand. Veel mensen zien beren op de weg omdat ze denken dat je gelijk iemand voor 40 uur moet inhuren, maar het kan ook letterlijk voor maar twee uurtjes per week.

Ecosysteem

Samen met Cynthia zijn we aan de slag gegaan met de waardepropositie, het ecosysteem en het specificeren van de doelgroep. Inmiddels is het team uitgebreid waardoor ze het hele ecosysteem kunnen runnen.

Op dit moment zijn we vooral bezig met de marketing. Er is nu een marketingteam die ervoor zorgt dat alle funnels goed werkzaam zijn en dat het onderaan de streep geld oplevert.

"Daarnaast wil ik voor dit jaar affiliatie marketing erbij halen. Ook willen we met Structuurjunkie internationaal gaan, hier zijn nu de eerste stappen voor gezet doordat we een agent hebben die ons aan verkopen is naar het buitenland." vertelt Cynthia.

Het plan is om wereldwijd met Structuurjunkie mensen te helpen om meer overzicht en structuur te krijgen door middel van de planners en de trainingen in hun eigen taal. Alles in de tone of voice die past bij de verschillende landen. Dat is voor de komende jaren de grootste uitdaging. Het idee is om dit te doen zonder dat Cynthia zich over de kop gaat werken. Ze gaat steeds minder doen (operationeel gezien) maar het wordt wel groter aan de voorkant. Een heel Structuurjunkie Emperium dus.

8,5 op elk vlak

Lifestyle of Business staat ervoor dat je op elk vlak van je leven en in je bedrijf een 8,5 scoort. Sinds dat we zijn gaan samenwerken is Cynthia naar de sportschool gegaan. "Ik merkte dat mijn conditie erg slecht was, ik zat op zich wel lekker in mijn vel maar ik was wel erg moe waardoor ik weinig energie had."

Sindsdien gaat ze drie keer per week naar de sportschool, is ze op haar voeding gaan letten en op haar slaap en beweging. "Ik merk wanneer ik dat op orde heb, ik veel meer energie heb en lekkerder in mijn vel zit. Hierdoor kan ik veel beter mijn bedrijf runnen en kan ik er ook bijvoorbeeld beter voor mijn vriend zijn." 

Nu scoort ze op ieder vlak van haar leven een 8,5. Ze voelt zich energieker, zit lekkerder in haar vel en is voor haar omgeving een leuker mens. "Ik heb mezelf echt opnieuw uitgevonden het afgelopen jaar doordat ik elke week naar de sportschool ga en sterk in mijn bedrijf sta en (als het nodig is) sla ik steeds een beetje vaker met mijn vuist op tafel."

Productiviteitstip

Als afsluiter hebben we Cynthia gevraagd om een productiviteitstip te geven:

Bedenk wat je de komende week gaat doen, waar sta je nu en waar wil je heen?

Welke stappen zitten hier tussen?

Plan al die stappen in, hierdoor vergroot je de kans dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen.

Denk bij het inplannen van deze stappen ook momenten voor jezelf zoals sporten, op vakantie gaan en andere dingen die nodig zijn om je doel te bereiken.

Plan alles in.

Ga het vervolgens doen en accepteer geen bullshit van jezelf.

Wil je net als Cynthia meer rust in je business? Niet meer jezelf over de kop werken en een 8,5 scoren op elk vlak van je leven? Plan dan hier een gesprek in.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn