12 min. leestijd

10 moeilijke keuzes die alleen succesvolle ondernemers durven te maken

Succesvol worden (op welk vlak dan ook) doe je niet zomaar, daar moet je dingen voor opofferen, keuzes voor maken. Keuzes die soms verdomd lastig kunnen zijn. Je behoort namelijk niet zomaar bij de succesvolle ondernemers. Daar moet je iets voor doen.

Knopen doorhakken, vlot keuzes kunnen maken en vooral dúrven kiezen, is wat je succes gaat laten groeien. Door beslissingen te nemen blijf je altijd vooruitgaan. Soms zijn die keuzes makkelijk maar er zijn ook momenten waarbij je echt voor het blok komt te staan.

10 keuzes die succesvolle ondernemers durven maken, delen we graag met je.

Inhoudsopgave

  1. Ze kiezen ervoor (heel) veel tijd in hun bedrijf te steken
  2. Ze ruilen ‘lanterfanten’ in voor serieuze ontwikkeling
  3. Ze gunnen anderen hun succes oprecht
  4. Ze durven risico’s te nemen (en kunnen er goed mee dealen als ze vervelend aflopen)
  5. Ze durven geld te investeren in zichzelf en hun bedrijf
  6. Ze durven te ontspullen voor meer ruimte in het hoofd en ruimte voor focus
  7. Ze durven hun comfort zone vaarwel te zeggen
  8. Ze durven afscheid te nemen van bepaalde relaties
  9. Ze zorgen voor ritme en voldoende slaap
  10. Ze zorgen voor maximale mentale kracht

opofferen om succesvol te worden: bereidheid om tijd te investeren

1. Ze kiezen ervoor (heel) veel tijd in hun bedrijf te steken

“nooit meer dan 2 uur per dag werken, 3 dagen per week, maakte me de succesvolste persoon op aarde” – no-one, ever.

Tijd is nodig om je bedrijf op te zetten. Je bedrijf te laten groeien. Je successen te behalen. Die groei bereiken die jij voor ogen hebt, kost tijd. Er zitten maar 24 uren in één dag, en hoe jij die uren indeelt, bepaalt jouw succes.

Succesvol willen zijn kan betekenen dat je vaker in de avonduren moet bikkelen voor taken die je eigenlijk maar klote vindt. Soms zul je intens vroeg moeten opstaan omdat je nu eenmaal bovengemiddelde doelen wilt bereiken.
Je voert taken uit die niet leuk zijn, die lastig zijn en waar wellicht eerst dagen aan uitzoek-werk aan vooraf gaan. Dat zijn keuzes die gemaakt moeten worden: Ben jij bereid dit te doen om je succes te bereiken? Ben jij bereid de tijd er in te steken net zo lang tot je daar bent waar je wilt zijn?

Succesvol word je niet per ongeluk. Succesvol worden is een keus. En de belangrijkste keus die jij moet maken is: Ben jij bereid te doen wat nodig is om je doel te bereiken, zelfs al is dat soms zwaar irritant?

(In de korte video hieronder hoor je hoeveel tijd John en Jeanet in hun bedrijf steken)

2. Ze ruilen ‘lanterfanten’ in voor serieuze ontwikkeling


De grote bazen hebben hun succes te danken aan keihard werken en niet opgeven. En ja, je zult om succesvol te worden ook echt dingen moeten laten schieten.

Na een lange dag is het in te denken dat je graag op de bank wilt ploffen met de voetjes omhoog. Je hebt even tijd voor jezelf nodig en je vindt dat je dat ook echt wel even hebt verdiend. Prima, volledig afstand nemen van je business moet ook absoluut kunnen. Maar wees je bewust van iedere keus die je maakt.

De ene keus is namelijk: Kiezen voor een onnozel programma op RTL4 waar je half naar kijkt terwijl je tegelijkertijd op je telefoon scrolt en je partner volledig negeert. Behalve dat je niet werkelijk ontspant en ook geen quality-tijd hebt met je partner, steek je er ook nog eens niks van op. Verlies-verlies situatie.
Een andere keus is: Een goede film uit zoeken, met je partner/gezin helemaal offline gaan, volledig ontspannen en écht quality-time hebben samen. Win-win situatie.

De ene keus is: Je uitstelgedrag opvangen met random katten video’s op YoutTube. De andere keus is: Leerzame video’s van top-ondernemers bekijken op YouTube zodat je – ondanks dat je niet aan je business werkt – jezelf verder ontwikkelt.

Iedere keus die je maakt, heeft effect op jou als ondernemer en daarmee op jouw business. De mensen die groot succes behaald hebben, zijn de mensen die kritisch kijken naar iedere keus die ze maken. En ‘dom hangen’ verruild hebben voor intens genieten, echte quality-time. Maar ook gedachteloos scrollen verruild hebben voor inspiratie en motivatie opdoen, via al het goeds dat er op internet te vinden is.

3. Ze gunnen anderen hun succes oprecht


Door het behalen van doelen groei je steeds dichter naar jouw kick-ass leven! Een standaard doel als ondernemer is dan ook – vrijwel altijd – groei. Op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Want zonder groei verandert er helemaal niets en zul je nooit groot of succesvol worden (of blijven). Sterker nog, je groeit of krimpt, er is niet zoiets als stilstand.

Toch is het altijd makkelijk om jezelf te vergelijken met je buurman of buurvrouw. Het gras is tenslotte altijd groener aan de overkant. Andere ondernemers hebben bijvoorbeeld een badass bedrijf, kopen een megahuis of geven geld uit als water. Hun groei is zo aanwezig dat je gaat twijfelen aan je eigen stappen.

Succesvolle ondernemers laten zich hier niet negatief door beïnvloeden. Sterker nog, of ze zijn er geheel niet mee bezig, of ze gunnen het de ander oprecht. Succesvolle mensen gaan niet hopen en wensen dat andere mislukken. Ze zijn veel te hard bezig met hun eigen groei. Succesvolle mensen weten zelf hoe moeilijk het is om je doelen te bereiken en kunnen oprecht genieten van andermans succes

.Andere ook succes gunnen

4. Ze durven risico’s te nemen (en kunnen er goed mee dealen als ze vervelend aflopen)


Risico’s zijn een onderdeel van het ondernemerschap. De keus om ondernemer te worden is al een risico op zich geweest. “Wat nu als het mislukt?” “Wat nou als het tegenvalt?”. Ongetwijfeld opmerkingen die je als ondernemer te horen kreeg toen je voor jezelf begon. De risico’s die erbij komen, zijn de reden dat veel mensen nooit de stap zetten.

Vervolgens kom je onderweg keer op keer voor nieuwe keuzes te staan. Investeringen om te doen. Een stap zetten binnen je business die heel eng is maar wel nodig. Een nieuw personeelslid aannemen. Meer gaan uitbesteden.
Allemaal momenten die risico’s met zich mee brengen. Want heel simpel, het kan totaal anders uitpakken dan je hoopt.

En toch weet je dat als je de risico’s niet accepteert en daardoor niet kiest, je ook nooit zult groeien.

Succesvolle ondernemers hakken knopen door, zijn bereid om op hun bek te gaan en nemen risico’s. Niet ondoordacht, maar ook niet zo traag dat de kansen verkeken zijn. En hebben ze het een keer verkeerd ingeschat? Dan staan ze op, kijken ze terug, leren ze ervan, schaven ze bij en zijn ze dankbaar voor deze nieuwe les die weer bijdraagt aan verdere groei.

5. Ze durven geld te investeren in zichzelf en hun bedrijf


Geld maakt misschien niet per se gelukkig, maar het speelt wel een rol in de reis om succesvol te worden. En laten we eerlijk zijn, geen geld hebben en geldstress ervaren maakt zéker niet gelukkig.

Waar je ook zoekt en leest, je zult altijd opnieuw ontdekken dat de meest succesvolle mensen daar niet in hun eentje gekomen zijn. Veel mensen zijn hen voorgegaan in het succes. Door in coaches en mentoren te investeren hebben de succesvolste mensen hun doelen behaald. Omdat ze wisten dat ze niet zelf opnieuw het wiel hoefden uit te vinden.

Investeren in coaches en mentoren, iemand aan je zijde hebben die je werkelijk helpt door te groeien, is een keus die alle succesvolle ondernemers ter aarde maken.

Besef dat de juiste investering juist geld oplevert

Maar ook investeren in goede boeken, trainingen en A-spelers binnen je team. Allemaal keuzes die gemaakt moeten worden.
Natuurlijk kun je gaan voor goedkoop maar ons advies: investeer vooral in de juiste mensen en dingen. Zelfs al is de nodige investering een heel stuk hoger dan ‘gemiddeld’. Echt goede begeleiding, goede mensen, goede samenwerkingspartners en goede trainingen gaan hun geld absoluut terug opleveren.

En vergis je niet, investeren betekent niet dat het pas kan als je geld hebt. Soms zul je keuzes moeten maken, jezelf in bochten moeten wringen en zoeken tot je een mogelijkheid gevonden hebt om te investeren. Onze eerste grote investering hebben we toen der tijd ook voor een deel moeten lenen. Dankzij die keus hebben we stappen gezet die we anders nooit gezet zouden hebben. En verdienden we het geld binnen korte tijd weer terug.

Tijd, geld, energie; succesvolle ondernemers zijn bereid te investeren wat nodig is, om juist daardoor verder te kunnen groeien.

Wil je wel investeren in jezelf. In persoonlijke en zakelijke groei. Maar vind je het nog spannend om het direct groot te doen?

Begin dan met de Persoonlijk Leiderschap op Slippers (lage investering & per maand opzegbaar = geen risico ;))

6. Ze durven te ontspullen voor meer ruimte in het hoofd en ruimte voor focus


Zo – Veel – Spullen. Als er iets is dat wij Nederlanders goed kunnen is het spullen verzamelen. Wat moet je er eigenlijk allemaal mee? Veel mensen staan niet stil bij de hoeveelheid spullen die ze in huis hebben en het meeste wordt helemaal niet gebruikt. Dat is jammer want het zorgt onder andere voor weinig overzicht. Iedere vorm van ruis is afleiding van de zaken die er werkelijk toe doen.

Denk ook aan oneindig veel kleding om uit te kiezen en hoeveel tijd dat onnodig kost. Of alle keren dat je de beeldjes en fotolijstjes moet verplaatsen omdat ze in de weg staan.

Succesvolle ondernemers Barack Obama, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, ze gingen je allemaal voor als het gaat om overzicht en het voorkomen van keuzestress. Ze dragen vrijwel altijd dezelfde (werk)kleding om op die manier al hun tijd en energie te kunnen steken in dingen die er werkelijk toe doen.

Succesvolle mensen besteden hun energie aan dingen die er echt toe doen en schakelen alle onnodige ruis volledig uit.

Opofferen om succesvol te worden: minimaliseren

7. Ze durven hun comfort zone vaarwel te zeggen


Ondernemen is een spel zonder zekerheid en met risico’s. De keuzes die daarbij komen, zijn vaak groter dan waar je je nu comfortabel bij voelt. En precies dat is waar het om gaat. Keuzes durven maken die net wat groter zijn dan jij. Zodat je door kunt groeien en ontwikkelen.

Door uit je ‘comfort zone’ te stappen ga je net iets verder dan gemiddeld. En precies dat is wat je ver gaat brengen. Stoppen met datgene wat voor jou als vertrouwd voelt is belangrijk in de groei van je bedrijf. Misschien vind je alles wel prima, maar als je niet oplet staat je bedrijf stil. Je kunt het zo zien dat als er geen problemen op je pad komen, je nooit vooruitgang boekt. Je gaat je comfort zone moeten opofferen om succesvol te worden en dat wordt misschien wel je beste beslissing ooit.

Een goeie tip om uit je comfort zone te komen is door met jezelf afspraken te maken. Misschien vind je het ongekend eng om met een wildvreemde te praten, maar probeer het toch eens. Het liefst meerdere keren per dag. Of pak wat vaker de telefoon op om even een belletje te maken. Stop met redelijk zijn en start met durven te doen. Wanneer het moment aanbreekt dat er risico’s genomen moeten worden is het aan jou welke keus je maakt. Eén ding is zeker, succes en grote overwinningen vinden vrijwel nooit plaats ín de comfortzone.

8. Ze durven afscheid te nemen van bepaalde relaties


Sociaal zijn is menselijk. Toch kunnen sociale contacten een negatieve invloed hebben op je bedrijf en jou als ondernemer. Contacten opofferen om succesvol te worden is soms dan ook een belangrijke stap als ondernemer. Mensen die niet meer bij je passen. Mensen die niet geloven in je doelen. Contacten die jou klein houden. Er zijn soms mensen in je omgeving die je tegenhouden op de weg richting je doelen.

Er gaat een punt komen dat je ook hierin moet durven kiezen. Dit zijn de momenten waar je onderscheid kunt maken tussen goede en minder goede contacten. Mensen die afspraken maken en ze vervolgens niet nakomen? Niet de A-spelers waar jij mee wilt werken. Begrijpt die ene vriend of vriendin niet dat je niet ieder weekend wilt stappen omdat je wilt werken aan je doelen? Misschien werkt deze vriendschap niet meer. Een personeelslid dat B-kwaliteit levert? Niet wat je moet hebben als je door wilt groeien.

Nu is het niet de bedoeling dat je al je lijntjes door gaat knippen en je opsluit in een zolderkamer. Tenzij je dat wilt uiteraard ;). Zie dit als een mooi moment om erachter te komen hoe goed de goede vriendschappen en samenwerkingen nu echt zijn. Het is ook gelijk een mooi moment om nieuwe mensen te leren kennen. Zoek naar ondernemers die net zo groot denken als jij!

Want het is je vast niet onbekend dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waarmee jij het meeste omgaat. Kies die 5 verstandig.

Voldoende rust en slaap om succesvol te worden

9. Ze zorgen voor ritme en voldoende slaap


“Dan slaap je maar sneller” klinkt heel badass. Besluiten “ik heb nu eenmaal maar 4 uur slaap nodig” lijkt ook heel stoer. Maar het is simpelweg een feit dat het lichaam een bepaald aantal uren slaap nodig heeft om goed te kunnen functioneren en voor veel mensen is 4 uur te weinig. Het tegenovergestelde geldt het ook. Teveel slaap, snoozen alsof je leven er vanaf hangt en lui zijn werkt ook niet mee om goed te functioneren.

Een goede nachtrust is een must. Geniet jij ontzettend van om de snooze knop 6 keer in te drukken iedere ochtend? Dan hebben we een tip voor je. Als kick-ass ondernemer kun je rekenen op ontzettend veel werk dat nooit af is.  Zet je wekker voortaan dus iets eerder en snooze vooral niet, want de meest succesvolle ondernemers zijn al vroeg uit de veren.

“Ja maar, ik bepaal toch zelf de dagindeling?” Dat is wel zo, maar je wilt wel vooruit blijven gaan. Eigen baas zijn vergt discipline en een constante drive om door te gaan. Dag in, dag uit denk je aan alles wat je wilt bereiken. Alle momenten waarin je jezelf klein houdt en vindt dat je wel wat langer kunt blijven hangen, zijn de momenten waarop jij je niét gedraagt als succesvolle ondernemer. Heel simpel; in die tijd dat je ligt te luieren had je weer bezig kunnen zijn met het uitvoeren nieuwe ideeën.

Slaap is belangrijk

Slaap is het wondermiddel welke zorgt voor een flinke dosis focus. Een goede nachtrust is helaas lastig te krijgen wanneer er veel door je heen gaat. Er zijn genoeg ondernemers die struggelen met een vast ritme door stress, werkdruk of andere zaken. Pak het serieus aan. Je kunt prima een ritme bouwen met 7-8 uur slaap per nacht. Goed uitrusten en toch alles gedaan krijgen. Uiteindelijk zul je merken dat je in de ochtend ook nog eens stukken productiever bent.

(Succesvolle) ondernemers slapen soms – extreem – kort. Dat kan een keus zijn maar pakt niet altijd even succesvol uit. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is vaste ritmes en heldere doelen waardoor ze graag vroeg uit bed springen en er pas laat in duiken.

10. Ze zorgen voor maximale mentale kracht 


De enige manier om je doelen te bereiken is door het hebben van een ijzersterke mentale kracht. Dit gaat van oplossingsgericht denken tot problemen van je af leren schudden. Van genieten van al je overwinningen tot jezelf scherp houden op de moeilijke momenten. Al het succes begint met je manier van denken.

Ondernemer zijn vraagt mega veel van jezelf. Er gaat een punt komen dat dingen volledig in de soep lopen. Alles verkeerd loopt. Je klantenstroom ineens opgedroogd is. Of alles simpelweg kloten aanvoelt. Vermoeidheid, negativiteit, twijfel. Allemaal dingen die lang gaan komen. En die alleen te tackelen zijn als je mentaal getraind bent om hiermee te dealen.

Er zijn verschillende manieren om je mentale kracht te laten groeien. De absolute basis ligt hem echter in het dealen met dat stemmetje in je kop dat jou klein houdt. En jezelf gaan neerzetten als die absolute winnaar in business door dit dag in dag uit te trainen.

Iets dat succesvolle ondernemers stuk voor stuk beheersen en waar ze hard op trainen, dag na dag!

Succesvolle ondernemers: Jouw keuzes bepalen jouw succes

Als succesvolle ondernemer moeten er keuzes gemaakt worden en die zijn niet altijd even makkelijk. Sommige keuzes binnen je bedrijf vragen acties van je die simpelweg doodeng zijn. Denk hierbij aan geldkeuzes, tijdkeuzes en je persoonlijke comfort. Iets opgeven voor je business is niet te voorkomen dus je kunt het beste voorbereid zijn.

Ga na hoe jouw manier van denken en handelen kunt optimaliseren om jezelf en je bedrijf nog sneller te laten groeien. Misschien spendeer je te veel tijd aan onbelangrijke taken waardoor je het einddoel uit het oog verliest. Of ben jij iemand die te veel waarde hecht aan je Netflix serie, waardoor je bedrijf maar weinig aandacht krijgt?

De kracht van kiezen. Leer dat beheersen, en een succesvolle wereld gaat voor je open.

Ben jij toe aan een omgeving met meer succesvolle ondernemers? Dan is Persoonlijk Leiderschap op Slippers écht iets voor jou! Wees er wel snel bij. De uni gaat bijna (voor onbepaalde) tijd dicht 😉 

Klik hier en ontdek hoe de Uni jou zakelijk maar ook persoonlijk verder gaat helpen.

succesvolle ondernemers club

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn