4 min. leestijd

Ze koos ervoor om niét te kiezen en werd stok ongelukkig

Ga je voor ‘ooit’ of voor ‘nu’?

‘Ooit’ is code voor nooit. Als jij ooit gaat beginnen met 100% je doelen najagen, je plannen uitwerken en besluiten met de juiste keuzes te gaan maken zal je merken dat ‘ooit’ je nergens brengt.

Willen doen of doen is totaal verschillend. Weten wat je zou willen doen maar wachtend op het juiste moment, vreet energie. Het geeft je zoveel slechte gevoelens dat de kans bestaat dat je moed opgeeft en uiteindelijk van ‘ooit’ nooit maakt.

Hoe beter jij weet wat je wilt en wat je ooit gaat doen, zonder het daadwerkelijk te doen, hoe meer gefrustreerd je raakt. Wensen, hopen, willen en dromen; allemaal totale tijdsverspilling. Ze maken je enkel meer bewust van wat je nu niet hebt.

Het blijft vaak bij ‘ooit’

Vraag iemand wat ze zouden willen en ze hebben eeuwig antwoord. Ze kunnen eeuwig doorgaan met vertellen  wat ze willen bereiken en ooit gaan doen. Altijd wordt er afgesloten met; ‘eerst nog even geld sparen, eerst nog even tijd creëren, eerst nog even 10 jaar doorwerken zodat ik een betere mogelijkheid heb’.

Als je diegene vraagt wanneer hij werkelijk stappen gaat ondernemen om datgene te doen wat hij wil doen, zal het stil blijven. Willen doen, is totaal wat anders dan doen! Of een actie gebeurt, of een actie gebeurt niet.. Het hangt volledig af van wat jij kiest. Het hangt niet af van wat jij ooit nog zou willen gaan doen. Willen creëert namelijk geen enkel resultaat.

maak een keus en ga

Maar ik weet niet wat ik moet kiezen

Toch is kiezen vaak de aller moeilijkste keus die er mogelijk is. Want ja, wat nou als je verkeerd kiest? Wat nou als iedereen zegt wat een stomme keus? Wat nou als het fout gaat? Heel vaak winnen die gedachten en wordt er uiteindelijk helemaal geen keus gemaakt.

Zo had ik laatste een cliënt en zij had 3 projecten die zij heel graag wilde doen. Één was voedingsadvies geven, één was voedingssupplement verkopen en ééntje was massages geven. Zij was letterlijk al ruim een half jaar bezig met nadenken wat zij als eerste zou willen gaan doen. Dan moest ze kiezen van zichzelf en dan wilde ze toch de massages, vervolgens wilde ze toch liever voedingsadvies geven. Ze kwam er absoluut niet uit. Ze wilde alles doen. Maar omdat ze niet durfde te kiezen koos ze helemaal niks en was ze stok ongelukkig.

Ze wist welke mogelijkheden er waren, ze koos helemaal niets en kwam ook helemaal niet verder. Mijn advies in zo’n geval is altijd kijken naar welke dingen wil je doen. Wat zijn de drie projecten die je hebt en moet je ook werkelijk kiezen?  Vaak niet.

Wat ik haar heb aangeraden is ga eens kijken welk project je nu direct mee kan starten. Steek daar 80% van je energie en tijd in. Maak die groot, zorg dat je daar geld mee verdient. Daarnaast onderhoud je de andere twee projecten. Ze had al een aantal klanten in ieder vlak. Dus 10% tijd stak ze in de twee projecten waar ze nog niet volle bak mee bezig wilde, maar liet ze niet doodbloeden.

80% van haar tijd en energie ging in 1 project, totdat die groot genoeg was en écht goed verdiende. Daarna ging ze door naar het volgende project.

Kiezen is een keuze

Je hoeft niet altijd te kiezen tussen of/of. Maar je moet wel kiezen wanneer je van start gaat. De beste keus is gewoon nu. Twijfel en onzekerheid nemen vaak zoveel controle over onze hersenen. Zoveel dat ze alle acties stoppen. Aan het eind van de dag komt het er altijd weer op neer dat je helemaal niks gekozen hebt en dat je geen stap verder bent.

Kiezen is krachtig. Zo krachtig dat het vaak niet eens uitmaakt of je de juiste keus maakt maar dat het er puur om gaat dat je een keus maakt.

iedere keus is de juiste keus

Stel ook in het geval van bedrijfskeuzes, dat is ook een heel mooi voorbeeld. Je zit in je huidige baan en je bent niet heel tevreden. Je krijgt de mogelijkheid van twee bedrijven om bij hen te komen werken. Beide aanbiedingen zijn echt heel goed. Bij beide is het loon beter, heb je meer vrijheid, doe je meer taken die je echt tof vindt en beide bedrijven lijken heel leuk om te werken.

Je gaat twijfelen en je vraagt iedereen om je heen; buurman, buurvrouw, je zus, je moeder en iedereen heeft een andere mening. Jij denkt; ‘shit wat moet ik nou? Als ik dat bedrijf kies, heb ik die ene niet. Maar als ik die ene niet kies, heb ik die andere niet’. Twijfel en twijfel en twijfel…

De kans dat die twijfel verlamt en volledig controle neemt over je hersenen is heel groot, met als gevolg dat je niet kiest. Wat je waarschijnlijk niet eens ziet, is dat het hoogstwaarschijnlijk niet eens uitmaakt welke baan je kiest. Zo lang je maar kiest! Want als je kiest, zal je er hoe dan ook op vooruit gaan.

Iedere keuze is de juiste

Als jij een keus maakt en vervolgens 100% toewijding geeft en er echt wat goeds van maakt. Zal je zien dat ongeacht de keus die je maakt, ongeacht welke bedrijf je heen gaat, allebei top opties bieden.  Het gaat jou sowieso een carrière boost geven. De angst voor de verkeerde keuzes houdt je vaak waar je nu nog bent. Het houdt je bij; ooit zou ik wel wat anders willen, zonder ook werkelijk wat te veranderen.

Wanneer je besluit dat jij krachtige keuzes maakt, durft te kiezen en durft te gaan voor snelheid en kracht dan zal dat een innerlijke overtuiging worden. Die innerlijke overtuiging gaat jou helpen om écht resultaat te creëren. Om echt degene te zijn die keuzes durft te maken en vervolgens vol overtuiging daarmee aan de slag te gaan.

Het zit hem never nooit in geluk of omstandigheden, het zit hem in jou! Jij bent degene die kiest en niet kiezen is ook een keus. Jij gaat wel of niet voor actie, wel of niet voor resultaat. Blijf kiezen en stop met twijfelen. Uiteindelijk ben jij namelijk degene die bepaalt of een keus de juiste keus was.

Wat jij na die keus voor acties onderneemt, kan echt iedere keus in de juiste keus veranderen. Kies, onderneem actie, maak resultaat en creëer jouw beste leven ooit.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn