9 min. leestijd

Valerie Willemse: van freelance copywriter naar ondernemer met een team en meer vrijheid dan ooit

Met haar bedrijf Valerie Communiceert helpt Valerie ondernemers met hun positionering. Het verhaal en de boodschap van de ondernemer weet ze haarscherp in kaart te brengen zodat de doelgroep van haar klanten exact weten wie ze zijn, wat ze doen en wat ze bij hen kunnen halen. Dit doet ze enkele maanden per jaar vanuit het buitenland terwijl alles gewoon lekker doordraait.

Maar hier was in 2016 nog helemaal geen sprake van. Op het moment van dit interview is het december 2019. Zolang loopt Valerie alweer met ons mee. Hoe Valerie als Bikini Fitness atleet in ons vorige bedrijf van freelance copywriter is doorgegroeid tot de ondernemer die ze nu is ontdek je in deze casestudie.

Inhoud

 1. Grootste uitdagingen zakelijk en persoonlijk vóor het traject?
 2. Wat zou er gebeuren als je niets zou veranderen?
 3. Wat was je startpunt als ondernemer?
 4. Wat is het verdienmodel op dit moment?
 5. Werken vanuit het buitenland. Hoe ziet het bedrijf er op dit moment uit?
 6. Grootste struggles en tegenslagen van de afgelopen jaren?
 7. Hoe gaan de komende jaren eruitzien voor jou en het bedrijf?
 8. Belangrijkste om mee te geven?
 9. Waarom ben je al zo lang bij ons?

Valerie Willemse - Coaching Lifestyle of Business

1. Wat waren de grootste uitdagingen voor jou als persoon maar ook met het bedrijf aan het begin van onze samenwerking?

Begin 2016 ben ik bij jullie begonnen toen nog met bodybuilding als bikini fitness atleet in jullie vorige bedrijf. Maar wat grappig was iedere keer als ik een skype call met Jeanet had dan ging het helemaal niet over bodybuilding want dat ging allemaal wel lekker ik deed gewoon wat ik moest doen. Eigenlijk altijd als ik met Jeanet sprak dan ging het over mijn bedrijf. Zo ben ik een beetje met jullie meegegroeid en blijven plakken, maar jeetje wat een totaal ander bedrijf stond er toen ook nog.

Ik was freelance copywriter. Dus letterlijk mijn tijd verhuren aan bedrijven voor een uurtarief wat op zich ook lekker ging. Ik heb dat 4 jaar gedaan en altijd vol gezeten, lekker verdiend ook. Maar altijd wel gewoon mijn tijd verkocht voor geld, daar komt het wel op neer. Ik had altijd het gevoel dat ik nog steeds een soort van in loondienst was, wel veel beter betaald, maar ik moest nog steeds bepaalde uren op een bepaalde plek zijn en dat wilde ik helemaal niet.

Tijdens het begin van de coaching had ik net een jaar lang een opdracht gedaan bij de gemeente Rotterdam en ik werkte daar 40 uur per week. Ik was daar gewoon elke dag en als ik op vakantie wilde dan moest ik dat toch even regelen met mijn collega’s.

De grootste uitdaging ik voelde in die situatie:

“Ik kan veel meer dan dat ik nu doe. Ik heb ook het gevoel dat er iets anders mogelijk moet zijn dan dit. Maar ik heb geen fucking idee hoe ik dat nou ga doen”

2.Wat zou er gebeuren als je niets zou veranderen?

Ondanks dat de eerste fase van de coaching natuurlijk gericht was op bodybuilding begon ik in te zien dat het anders kon met mijn bedrijf. Toen de bikinifitness wedstrijd was geweest deed Jeanet mij het aanbod om bij jullie de coaching af te nemen volledig gericht op mij en mijn business.

Ik denk oprecht als ik dat toen niet had gedaan dat ik dan misschien nog wel bij de gemeente Rotterdam aan het werk was als freelance copywriter.

3. Voordat je mag vertellen waar je nu staat is iedereen natuurlijk benieuwd waar je vandaan komt. Wat was je startpunt?

 • Alles alleen (geen team)
 • Alleen tijd voor geld
 • 32 tot 40 uur per week bij éen opdrachtgever
 • €55 per uur (ca. 8K omzet per maand)
 • Weinig vrijheid
 • Geen idee van andere opties om meer misbaar te worden

Ik was op dat moment in mijn eentje in het bedrijf. Al het werk, voornamelijk copywriting, werd door mij gedaan. Ik was dus gewoon mijn tijd aan het ruilen voor geld. Ik had het prima naar mijn zin hoor bij de gemeente Rotterdam, ik werkte voor een uurtarief van 55 euro tussen de 32 tot 40 uur per week. Qua omzet zo ergens tussen de 6 en 9K in de maand met weinig kosten had dus opzich niet zoveel te klagen. Alleen qua vrijheid had ik een heleboel te klagen en daar ben ik met Jeanet naar gaan kijken.

“Hoe kan ik nou zorgen dat ik meer inkomsten kan genereren zonder dat het mij meer tijd gaat kosten?”

Dat was de belangrijkste vraag.

Ik wilde sowieso niet dat het me meer tijd zou kosten want ik wilde eigenlijk vooral veel meer vrijheid en niet meer alles zelf hoeven doen. Het kwam erop neer dat als ik ziek was dan verdiende ik niks. Als ik niet kan schrijven dan komt er niets binnen. Dat wilde ik niet dus daar zijn we naar gaan kijken.

Ik ben begonnen met al mijn kennis over storytelling op te schrijven in een E-boek. Dit werd een serieus boekwerk en was gelijk het uitgangspunt voor wat daarna allemaal is ontstaan.

Zo hadden we bedacht dat ik een event zou gaan geven, wat ik ook nog nooit gedaan had. Binnen enkele maanden hadden we een tijd en datum geprikt, kaartjes verkocht en kwamen er zo ineens allemaal mensen naar die masterclass. Vanaf daar is het balletje gaan rollen want er zat een man tijdens die masterclass en die zei:

“o, dit is vet kan ik ook coaching bij jouw doen?”

Daar heb ik ja op gezegd. Het bestond nog helemaal niet en zo is eigenlijk de coaching begonnen.

Op dat moment was ik bewust nog steeds aan het werk bij de Gemeente Rotterdam.

In mei ben ik bij jullie ingestapt en ik heb toen besloten dat ik tot het einde van dat jaar bij de gemeente te blijven terwijl ik in de tussentijd mijn ‘nieuwe’ bedrijf kon opbouwen.

Het was natuurlijk hetzelfde bedrijf maar toch voelde het wel als een compleet nieuw bedrijf want alle klanten die ik had daar kon ik niks meer mee. Ik moest dus opzoek naar nieuwe klanten en dat hele internet ondernemen zat ik nog helemaal niet in dus daar moest ik me ineens in gaan verdiepen, maar dat was wel heel cool.

4. Op het moment van dit interview zit je in Thailand, verdien je geld online en heb je een team om je heen gebouwd. Maar wat doe je eigenlijk precies? Wat is het verdien model of modellen?

Ik help ondernemers met hun positionering.

Dus wat is je boodschap. Wat is je verhaal en hoe zorg je ervoor dat jouw doelgroep exact begrijpt wie je bent, wat je doet, waar je voor staat en wat ze bij jou kunnen halen.

En dat doe ik op 2 verschillende manieren:

 1. 1-op-1 coaching
 2. Een online groepstraject

In beide gevallen is het er echt op gericht om je positionering en je verhaal scherp te krijgen.

Valerie Willemse - Coaching door Lifestyle of Business

5. Inmiddels werk je meerdere maanden per jaar vanuit het buitenland. Hoe ziet het bedrijf er op dit moment uit?

Dit is alweer de vierde lange reis die ik maak sinds ik bij jullie ben begonnen met de coaching. Ik hoef inmiddels niet alleen mijn tijd te verkopen voor een uurtarief. Daarnaast ben ik niet meer alleen maar zijn we met z’n zessen in het team wat heel fijn is. Zo heb ik op dit moment een VA, iemand voor vormgeving, iemand die video’s maakt, iemand voor sales, iemand voor de advertenties en een coach die de online trajecten draait.

Ik zat bijvoorbeeld 2 weken geleden in Ubud (Bali) in een restaurantje en ik krijg het volgende appje van iemand uit het team:

“Hé Merel is klant geworden”

Ik had nog nooit van Merel gehoord. Zij heeft dat gewoon geregeld vanuit een mailtje naar het salesgesprek naar uiteindelijk ook de verkoop. Dus ik zat lekker een biertje te drinken en ondertussen kwamen er gewoon klanten binnen.

EDIT: Eind februari 2020 heeft Valerie de sleutels in ontvangst genomen van haar eerste fysieke locatie om van daaruit haar imperium verder uit te bouwen.

6. Zoals bij iedereen is het bij jou ook vast niet vanzelf gegaan. Wat zijn de grootste struggles en tegenslagen van de afgelopen jaren?

Ja, nou dat was met die switch van freelancer naar ondernemer. Ik had altijd klanten en een goed inkomen. Toen ik de omslag maakte naar de coaching kant kwam ik erachter dat mijn doelgroep niet meer hetzelfde was. Met een nieuw verdienmodel en een nieuwe doelgroep begon ik dus eigenlijk weer helemaal opnieuw. Het was zeker in het begin een fase van keihard werken en heel vaak op m’n bek gaan.

Ik heb events gegeven waar misschien 7 mensen in de zaal zaten waarvan er 3 vrienden waren.

Op dat soort momenten heb ik Jeanet regelmatig en voice berichtjes gestuurd met:

“Ik kap ermee en het werkt allemaal niet en ik werk zo hard en er komt niks voor terug.”

Maar uiteindelijk is het dan toch echt gewoon doorzetten.

Het is nu bijna 2020. Hoe gaan de komende jaren eruitzien voor jou en het bedrijf?

Ik wil heel graag kinderen dus dat betekent als alles goed gaat mijn toekomst best wel gaat veranderen. Ik zal mezelf nog meer vrij moeten gaan spelen. Stoppen ga ik zeker niet met mijn bedrijf daar zou ik niet aan willen denken. Maar ik wil wel iets kunnen creëren dat als ik 9 maanden lang ziek ben, of een kind krijg wat van alles mankeert of gewoon een huilbaby waardoor ik niet zo heel veel kan werken dan wil ik het allemaal wel door laten draaien.

Dus dat betekent dat ik nog kritischer moet zijn op mijn verdienmodellen.

Wat kan ik uitbesteden en wat moet ik zelf doen?

Ik zie nu in dat ik best veel taken al heel goed zou kunnen uitbesteden maar dat is voor mij nog steeds een dingetje.

Ik doe graag alles zelf, maar ook dat is aan het groeien met het team en dat vertrouwen dat ze het kunnen en dat het lukt. Dat wil ik nog meer gaan doen zodat ik echt nog meer vrijheid ga hebben.

Van Vakman (vrouw in dit geval ;)) naar Leider in het bedrijf is dus wel op mij van toepassing.

En dat is echt voor mij wel een proces geweest hoor. Want toen Jeanet dat bijna 3 jaar geleden tegen mij zei dacht ik echt van:

“Ik weet niet wat jij nou allemaal zegt maar dat is niet voor mij weggelegd”

Ik heb daar echt in moeten groeien om op dat punt te komen. Ik dacht altijd dat ik gewoon die vakman wilde zijn. Iemand die alles in eigen handen houdt en alles zelf wil doen. Maar nu kom ik steeds meer op het punt dat dat niet meer is wat ik wil.

8. Wat is het belangrijkste om mee te geven waarin jij als persoon bent gegroeid de afgelopen jaren?

Dat je zelf degene bent die je succes blokkeert door dingen onnodig moeilijk te maken, door op te geven, door te snel te roepen dat iets niet werkt. Klinkt voor mensen die in zo’n situatie zitten misschien als makkelijk praten en dat is ook wel makkelijk praten achteraf, maar als je terug gaat kijken ben je het altijd zelf geweest.

Maar ook de valkuil om niet genoeg rust te pakken. Ik heb echt wel weken en zelfs maanden gehad dat ik misschien 16 uur per dag werkte. Gewoon omdat ik zo graag wilde slagen met de gedachte als ik maar hard genoeg doorbeuk dan lukt het ook. Inmiddels weet ik veel beter wanneer het tijd is om te Relaxen of juist te Vlammen.

Jullie tegenstrijdigheid RelaxedVlammen is denk ik speciaal voor mij bedacht 😉

9. Laatste vraag: Waarom ben je al zo lang bij ons?

Ja, nou wat ik heel tof vind om te zien is dat ik niet de enige ben die is gegroeid. Jullie zijn ook heel erg gegroeid en dat zie je ook weer terug in de coaching. Alles wat jullie leren en alle ervaringen die je op doet of de keren dat jullie op je bek gaan of juist succes hebben die nemen jullie mee in de coaching. Dus je groeit ook samen echt naar iets en dat vind ik heel tof.

Daarom is het wel mooi om met de volgende quote af te sluiten:

“Je kan in je eentje heel ver komen, maar met elkaar kan je nog veel verder komen. Dat heb ik echt wel ontdekt”


Wil je net als Valerie doorgroeien van Vakman (m/v) naar Leider in je bedrijf? Wil je (uiteindelijk) meer misbaar worden?

Begin dan hiermee ⤵️
[GRATIS TEST] In welke fase zit jouw bedrijf?

➡️ Een test voor ondernemers om binnen enkele minuten te bepalen in welke fase jouw onderneming zit + bijbehorende vervolgstap zodat je doelgericht verder kunt groeien.

⚠️ Binnen 2 minuten weetje in welke van de 3 fasen jij met jouw onderneming zit + welke gratis volgende stap er bij hoort (die je gelijk van ons krijgt)

De gratis test kun je hier doen

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn