3 min. leestijd

Hoe creëer je resultaat? 3 vragen om een eindbaas te worden

Jouw ultieme leven creëren, dat klinkt heel mooi. De vraag is hoe je het beste dit resultaat kunt behalen. In wat voor fase je bedrijf zich ook bevindt, je doet er alles aan om jouw succes te vergroten en betere resultaten te behalen. Meer omzet maken, jouw ideale klanten helpen en echt onderscheidend zijn. In dit artikel van LSOB gaan we het hebben over de stappen die jij moet nemen om het juiste resultaat te creëren.

Resultaat creëren: Kernacties en oppervlakkige acties

Een belangrijke stap op weg naar een ultiem leven is onderscheid maken tussen kernacties en oppervlakkige acties. Kernacties zijn acties die jou daadwerkelijk helpen het resultaat te creëren wat jij wilt creëren. Oppervlakkige acties zijn acties die veel tijd kosten. Je blijft hierbij ook veel in je comfort zone.

Het addertje onder het gras zit ‘m in het feit dat oppervlakkige acties soms een kernactie lijken, maar dit uiteindelijk niet zijn. Hierdoor ben je veel tijd kwijt aan een taak die jou uiteindelijk niet verder gaat brengen (en ben je altijd maar ‘druk, druk druk’).

Stel jezelf daarom de volgende vragen:

1: Welke oppervlakkige acties doe je nu die je niet leuk vindt?

Wat zijn zaken die je doet omdat dit nu eenmaal ‘normaal’ is? Of acties die jij doet omdat je het gevoel hebt dat anderen dit van jou verwachten, terwijl jij ze zelf niet eens leuk vindt en ze ook niet helpen resultaat te creëren? Dit zijn acties waar je direct mee dient te stoppen: je vindt ze tenslotte niet leuk en ze helpen jou niet op weg naar jouw doelen.

Ik ben een tijdje heel actief geweest op Instagram, vooral tijdens mijn bikini fitness wedstrijdvoorbereiding. Destijds vond ik dat heel leuk. Op een gegeven moment merkte ik dat ik steeds meer tijd kwijt was met nadenken over de foto, de boodschap en de filter. Ook merkte ik dat ik me erg overprikkeld begon te voelen door de continu stroom aan informatie over de levens van een ander. Het maakte mij onzeker en kostte veel tijd. Ik besloot de app van mijn telefoon te halen en heb daar tot nu toe nog geen seconde spijt van gehad. Het geeft me niet alleen meer rust, maar ook meer tijd om me te focussen op kernacties: namelijk het opzetten van mijn eigen onderneming.

LSOB fundering bouwen

2: Welke oppervlakkige acties doe je nu die je leuk vindt?

Tsja, deze is wat lastiger. Misschien heb jij wel bepaalde taken of bezigheden waar je veel plezier uit haalt, maar die jou uiteindelijk niet verder op weg helpen naar meer resultaat. Denk bijvoorbeeld aan een compleet seizoen van je favoriete serie in een dag kijken. Of wat dacht je van Pokémon Go spelen?! Voor je het weet ben jij 12 afleveringen of drie uur Pokémon spelen verder.

Acties die veel tijd vragen, leuk zijn om te doen maar je niets opleveren zullen niet weglopen. Tijd daarentegen is echter wel gelimiteerd en het is aan jou de 24 uur in een dag zo optimaal mogelijk te benutten. Betekent dit dat je niets ‘leuks’ meer mag doen wat geen direct resultaat oplevert? Dat hoor je mij niet zeggen: ontspanning is immers ook heel belangrijk. Je kan ook de frequentie en de tijdstippen terugbrengen. In plaats van de hele dag een film marathon houden kan je ook ‘s avonds wanneer jij aan jouw doelen hebt gewerkt een (of twee) uurtjes ontspanning inlassen.

3: Welke kernacties voer je nog niet uit?

Wat zijn stappen die je moet zetten om te komen waar jij wil komen, maar die jij nog niet uitvoert? Omdat dit bijvoorbeeld stappen zijn die ver uit jouw comfort zone liggen, omdat je bang bent om te falen of omdat deze acties niet altijd leuk zijn om te doen? De oplossing hiervoor: ondanks alle twijfels en onzekerheden deze acties toch gewoon doen.

Een voorbeeld: hoewel ik zelf redelijk ervaring heb met bloggen had ik nog nooit eerder een e-book gemaakt. Ik bleef dit maar half voor me uit schuiven, werkte er af en toe aan maar het schoot niet op. Tot ik met mezelf de commitment maakte het e-book in 1 enkele dag af te ronden. Was dat lastig en oncomfortabel? Ja, enorm. Maar door gewoon te starten en niet te stoppen is de taak wel afgerond. En achteraf gezien viel het ontzettend mee en geeft het nu een super voldaan gevoel.

Welke comfort zones doorbreek jij vandaag?
Om een leven volgens jouw eigen voorwaarden te leven zul je waarschijnlijk een hoop ongemakkelijke stappen moeten nemen. Je zult kritisch naar jouw taakverdeling moeten kijken en jezelf moeten confronteren met de keuzes die je maakt.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden.Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies.Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn