4 min. leestijd

Levert geloven in je doelen het juiste op?

Geloven in… ja. in wat precies?

Zojuist las ik de quote dat je alles kan bereiken als je er ook echt in gelooft. Een hele mooi quote maar ook een afgezaagde quote (echt één die je overal voorbij ziet komen). Er zit ook zeker een kern van waarheid in. Maar in plaats van geloven in jouw doel en datgene wat jij doet, is het allerbelangrijkste dat jij gelooft in jezelf.

Dat jij jouzelf ziet als die ondernemer of als diegene die 30 kilo kan afvallen. Misschien wel dat jij jezelf ziet als diegene die een marathon kan lopen, zelfs al heb je nog nooit gerend. Geloven in je doel, weten dat het waargemaakt kan worden, dat is niet voldoende.

Ik zou kunnen zeggen ‘ik geloof er echt 100% in dat ik een marathon zou kunnen lopen’, want ik weet dat ik dat best zou kunnen als ik mijn best zou doen. Zou gaan trainen en alles op alles zet. Ik kan immers rennen, dus een marathon kan feitelijk gezien gewoon. Maar ik geloof er absoluut niet in op dit moment, dat ik het ook zou kunnen in de huidige staat – ongetraind en zonder het zien van enig nut in het lopen van een marathon – ik zou simpelweg niet bereid zijn te doen wat nodig is.

Als ik niet iets zou veranderen aan die overtuiging, de overtuiging dat ik geen marathon zou kunnen lopen ondanks dat het feitelijk gezien best haalbaar is, dan zal ik nooit dat doel gaan bereiken. Dan zal ik namelijk niet bereid zijn vroeg op te staan en te trainen. Dan zal mijn overtuiging ‘ik ben niet bereid ervoor te werken’ me constant laten vervallen in smoesjes.

Geloof in jezelf in plaats van alleen in je doelen

Daarom is het echt noodzaak om in plaats van te geloven in je doelen, te beginnen binnen in jezelf. Dan realiseer je echt als jij jezelf kunt veranderen van binnenuit , jezelf een nieuwe overtuiging kunt aanmeten waarin je echt kunt verklaren naar jezelf toe ‘ik ben een marathonloper’.  Misschien wel ‘ik ben diegene die 30 kilo kan afvallen’ en vervolgens ook heel concreet kijkt naar welke dingen moet ik doen, om diegene te zijn.

Dan is het een kwestie van geloven in jezelf, blijven herhalen naar jezelf toe wie je bent en ondertussen natuurlijk actie ondernemen.

Met alleen geloven in jouw doel en geloven in dat jij jouw dromen waar kunt maken ga je echt nergens komen. Als jij niet gelooft in jezelf, jij altijd jezelf onderuit blijft praten. Als je alleen maar blijft herhalen waarom het feitelijk gezien wel mogelijk is maar jij eigenlijk gewoon niet slim of niet snel genoeg bent. Dan nog zal je dat doel niet gaan behalen, hoe hard je ook gelooft in dat doel.

Dus als jij ook iemand bent die altijd kijkt naar quotes en denkt ‘ja, als ik hard genoeg geloof en denk aan mijn doel, dan komt het wel dichterbij’. Wordt dan alsjeblieft wakker. Dat gaat niet gebeuren. Het gaat alleen gebeuren als jij jouzelf ervan overtuigt dat jij diegene bent die je moet zijn om dat doel te behalen.

Dat jij jezelf overtuigt dat jij die skills bezit of kunt aanleren om datgene te bereiken wat je wilt. Ja, dan is er ongelofelijk veel mogelijk! Dan is er echt ontzettend veel mogelijk.

De overtuiging van John

Klein voorbeeld van John. Een half jaar geleden stopte hij met werken.  Hij heeft nog nooit van zijn leven vormgegeven op dat moment. Hij was helemaal niet into video’s maken, editten en alles wat er eigenlijk bij komt kijken. Op dit moment hebben we een stuk of zes, zeven gratis e-booken klaar. Maar echt hele goed uitziende producten, hele goede kwaliteit. Video’s die fantastisch ge-edit worden en allemaal dingen die hij voorheen niet kon (6 maand geleden). Maar hij heeft de overtuiging aangenomen : ‘ik ben de beste vormgever die ik zijn kan’.

De juiste overtuiging aannemen

Vanuit die overtuiging ging hij kijken, welke acties moet ik ondernemen om diegene te worden? Zijn doel was echt de beste vormgever worden die hij kan zijn. Acties daarvoor; uren lang spenderen aan het leren hoe je handmatig kunt filmen, je e-booken moet editten, zorgen dat je alle video’s goed edit, wat de beste camera’s en spullen zijn.

Hij heeft de overtuiging aangenomen ‘ik ben de beste vormgever die ik zijn kan’. Vervolgens heeft hij gekeken; waar wil ik exact heen en wat moet ik daarvoor doen. Tot slot is hij gaan geloven in het feit dat hij al die kleine actie-stappen kan volbrengen.  Dus de kleine actie-stap; ik kan op google zoeken naar hoe ik een e-book moet editten. Maar ook; ik kan op youtube een video bekijken om weer iets te leren over samenstellen van goed e-book.

geloven is stapje voor stapje je doel bereiken

Wie moet ik zijn om mijn doel te behalen?

Het is een heel random voorbeeld, overigens wel waar, maar dit voorbeeld kun je op alles betrekken. Als jij kijkt wie je moet zijn, om dat te bereiken wat je wilt bereiken. Dan kun je gaan kijken welke overtuiging je daarbij aan moet nemen. Je kan vervolgens gaan geloven in de stappen die je moet gaan zetten. Dus niet perse geloven in dat jij je doel kunt halen als je er maar hard genoeg aan denkt of hard genoeg besluit dat jij het doel gaat behalen. Maar ook echt gaan kijken; wie moet ik zijn om mijn doel te behalen.

In het geval van zo’n marathon waar ik het net ook over had, wat ik overigens absoluut niet wil gaan lopen maar stel dat ik het wel zou willen, dan zou ik de overtuiging aannemen ‘ik ben de beste marathon loper die ik kan zijn’.  Dat is mijn overtuiging. Van daaruit ga ik kijken wat ik moet doen.

Ik wil over een half jaar een marathon lopen, ik heb nog nooit hardgelopen. Dus ik moet zorgen dat ik een goeie trainer vind. Zorgen dat ik goede schoenen vind, dat ik iedere dag tijd vrij maak om te trainen of op mijn rust te letten. Daar een heel stappenplan van maken om vervolgens actie te ondernemen. Daarbij altijd blijven werken vanuit het geloof en de overtuiging dat ik de beste marathonloper word die ik kan zijn.

Dán kan ik een verschil gaan maken. Maar wanneer die innerlijke overtuiging niet juist is. Als jij niet bent wie je moet zijn om echt resultaat te boeken, zal enkel geloven in je doel nooit voldoende gaan zijn.

Begin bij jezelf. Stop met hopen, geloven en denken dat je je doel gaat behalen maar kijk heel concreet; wie moet ik zijn? En ga aan de slag! Met alleen geloven kom je er niet. Met keihard werken en jouzelf ervan overtuigen dat jij het in je hebt om dat te kunnen en vervolgens actie ondernemen ga je ontzettend ver komen.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn